مسیریابی در شبکه های بیسیم حسگر - قسمت چهارم

طبقه بندی های پروتکل­هاي مسيريابي شبکه­ های حسگر

از بهترين طبقه بندی های پروتکل­هاي مسيريابي شبکه­های حسگر، طبقه­بندي ارائه شده توسط آقايان اکايا و يانيس ميباشد.

اين طبقه ­بندي، پروتکل­هاي مسيريابي را با توجه به نحوه عملکرد گره­ها، اطلاعات در دسترس هر گره و اهداف شبکه به چهار دسته کلي: "داده محور"، "سلسله مراتبي"،  "بر اساس موقعيت" و  "آگاه از کيفيت سرويس و جريان شبکه" تقسيم مي­کند.

پروتکل­هاي مسيريابي داده محور

در بسياري از کاربرد­هاي شبکه­هاي حسگر اختصاص يک شناسه عمومي به گره­ها امکانپذير نيست. اين وضعيت باعث مي­شود که براي پرسوجوهاي مختلف انتخاب يک مجموعه خاص، سخت باشد. بنابراين داده از هر گره به محدوده گسترده گره­ها انتقال مي­يابد که افزونگي زيادي را در بر مي­گيرد ‌و باعث مي­شود که کارائي از لحاظ مصرف انرژي پايين بيايد. اين پروتكل‌هاي مسيريابي كه داده محور نام دارند با مسيريابي­هاي سنتي که بر پايه آدرس هستند متفاوت مي‌باشند. در مسيريابي­هاي داده محور معمولا گره مرکزي پرسش­هايش را به منطقه­هاي معين مي­فرستد و براي دريافت داده از گره­هاي موجود در آن ناحيه منتظر مي­ماند. بعد از اينکه پاسخ پرسش به دست آمد، پاسخ در داخل بسته داده به گره مرکزي ارسال مي­شود. پروتکل­هاي ارائه شده زيادي را مي­توان در دسته پروتکل­هاي داده محور قرار داد که از مهمترين آنها مي­توان به پروتکل­هاي "انتشار سيل­گونه"، "شايعه­پراکني"، SPIN ، Directed Diffusion ، Flooding ، EAR و ... اشاره کرد.

 

پروتکل­هاي مسيريابي سلسله مراتبي

در مسيريابي سلسله مراتبي، گره­ها به خوشه­هاي منطقي تقسيم مي­شوند. در هر خوشه یک گره­ سرخوشه و گره­هاي ديگر به عنوان اعضای خوشه در نظر گرفته مي­شوند. اعضای خوشه اطلاعات مورد نظر را با توجه به کاربرد از محيط به دست مي­آورند و سپس اين اطلاعات را به سرخوشه ارسال مي­کنند. سرخوشه نيز با جمع­آوري اين اطلاعات آنها را به گره مرکزي مي­فرستد. اکثر پروتکل­هاي سلسسله مراتبي داراي دو مرحله براي مسيريابي هستند. مرحله اول انتخاب سرخوشه و مرحله دوم مسيريابي مي­باشد. مسيريابي سلسله مراتبي يک راه موثر براي کاهش پيغام­هاي ارسالي به ايستگاهاي اصلي و در نتيجه افزايش طول­عمر شبکه مي­باشد. پروتکل­هاي زيادي را مي­توان به اين دسته اختصاص داد که از جمله مي­توان به LEACH، PEGASIS ، TEEN، APTEEN ، AIMRP، HEED و ... اشاره کرد.

پروتکل­هاي مسيريابي براساس موقعيت

بيشتر پروتکل­هاي مسيريابي نياز دارند كه گره­هاي اطلاعات موقعيت خود را داشته باشند. در بيشتر موارد اطلاعات موقعيت به منظور محاسبه فاصله بين دو گره خاص براي تخمين مصرف انرژي نياز است. با استفاده از اطلاعات موقعیتی می‌توان راهکارهای موثر مسیریابی ارائه داد که در مصرف انرژی صرفه­جویی موثری انجام دهند.

آگاهي از موقعيت مي­تواند به وسيله وسايل فيزيکي ماننGPS و يا الگوريتم اکتشاف توپولوژي به دست آيد. تا كنون پروتکل­هاي مسيريابي بر اساس موقعيت زيادي ارائه شده است که مي­توان بهMECN ، GAF، GEAR، PGR و ... اشاره کرد. توضيح برخي از اين پروتکل­ها در ذيل آمده است.

پروتکل­هاي مسيريابي آگاه از کيفيت سرويس­دهي و جريان شبکه

الگوريتم‌ها نيز موارد ديگري همچون کيفيت سرويس و جريان شبکه را مدنظر قرار داده‌اند. پروتکل­هاي آگاه از کيفيت سرويس‌دهي نياز­هاي تاخير انتها به انتها، طول­عمر شبکه و ... را بررسي مي­کنند. پروتکل­هايي همچون "جمع­آوري داده با حداکثر طول­عمر"، "ارسال با حداقل هزينه"، SAR و ... در اين دسته­بندي قرار دارند. توضيح برخي از اين پروتکل­ها در ذيل آمده است.

پروتكل ارسال با حداقل هزينه

پروتكل "ارسال با حداقل هزينه"، هزينة ارتباطي را بر مبناي سه فاكتور تأخير لينك، توان عملياتي و انرژي باقيمانده در گره بنا كرده است. الگوريتم ارائه شده داراي دو فاز مي‌باشد. در فاز اول، گره مركزي بستة interest را در سطح شبكه منتشر مي‌كند. هر گره، با دريافت interest هزينة خود را بر مبناي هزينة دريافتي از گره قبلي و هزينة لينك ارتباطي محاسبه كرده و بسته را با هزينة جديد براي همسايگانش ارسال مي‌دارد. بدين ترتيب، در پايان اين فاز، كلية گره­ها هزينة ارتباطي خود تا گره مركزي را تعيين خواهند نمود. فاز دوم به انتقال بسته‌ها به سمت گره مركزي تعلق دارد. در اين فاز، گره‌اي كه بسته‌اي براي ارسال دارد، هزينة ارتباطي خود تا گره مركزي را در سرآيند بسته قرار داده و بسته را براي همسايگان خود منتشر مي‌كند. هر همساية گره، هزينة قرار داده شده در سرآيند بسته را چك مي‌كند. در صورتي كه هزينة ارتباطي اين همسايه تا گره مركزي از هزينة مزبور بيشتر باشد، بدون هرگونه عملياتي، بسته را حذف مي‌كند. ولي در صورتي كه هزينة ارتباطي تا گره مركزي، كمتر از هزينة موجود در سرآيند بسته باشد، ابتدا سرآيند بسته را تغيير مي‌دهد تا هزينة ارتباطي خود تا گره مركزي را شامل شود، و سپس بسته را براي همسايگان خود منتشر مي‌نمايد.

پروتکل SAR

پروتکل SAR، درخت‌هائي را تشكيل مي‌دهد كه ريشة آنها قابليت ارتباط مستقيم با گره مركزي را دارند. يال‌هاي اين درخت با در نظر گرفتن سه عامل كيفيت سرويس، منابع انرژي در هر مسير و سطح اولويت هر بسته تعيين مي‌شوند. بدين ترتيب، مسيرهاي متعددي از گره مركزي به سمت هريك از حسگرها به دست خواهد آمد. در هنگام ارسال اطلاعات، يكي از اين مسيرها بر اساس كيفيت سرويس و منابع موجود روي هر مسير انتخاب مي‌شود.


مطالب مشابه :


شبیه سازی الگوریتم های فازی شبکه های حسگر بیسیم در متلب

فازی شبکه های حسگر بیسیم در مسیریابی سازی الگوریتم های فازی شبکه های حسگر




دانلود پایان نامه: الگوریتم مسیریابی شبکه های بیسیم ادهاک

خصوص شبکه های حسگر بیسیم الگوریتم مسیریابی شبکه با مسیریابی در شبکه های




مسیریابی در شبکه های بیسیم حسگر - قسمت چهارم

مسیریابی در شبکه های مسیریابی در شبکه های بیسیم حسگر هاي مسيريابي شبکه­ های حسگر.




دانلود مقاله روشهای انتشار اطلاعات در شبکه های حسگر بیسیم

الگوریتم مسیریابی شبکه های بیسیم روشهای انتشار اطلاعات در شبکه های حسگر بیسیم.




تکنیک های مکان یابی شبکه حسگر بی سیم (ادامه)

شبکه حسگر بیسیم مسیریابی سیگنال عمومی را که در الگوریتم های مکان یابی شبکه حسگر




کامپیوتر، شبکه های حسگر بیسیم، مقاله انگلیسی با ترجمه، 23 صفحه ترجمه، 2013، 22000 هزارتومان

کامپیوتر، شبکه های حسگر بیسیم انرژی در شبکه های حسگر الگوریتم های مسیریابی




مقاله شبکه های حسگر بیسیم

مقاله شبکه های حسگر بیسیم. استفاده از الگوریتمهای مرتبط مسیریابی; حفاظت در




روش‌های مسیریابی در شبکه‌های حسگر

روش‌های مسیریابی در شبکههای manet و شبکه های حسگر بیسیم الگوریتم شبکه حسگر




فراخوان مقاله شبکه حسگر بی سیم

شبکه حسگر بیسیم همایش بهینه سازی وروش‌های محاسبه نرم در مهندسی الگوریتمهای




برچسب :