مدل ارزیابی سروکوال SERVQUAL

مدل­های اندازه­ گیری مختلفی چون مدل کانو، مدل فورنل، مدل اسکمپر و مدل سروکوال SERVQUAL برای ارزیابی کیفیت خدمات وجود دارند. در این پژوهش برای ارزیابی کیفیت از مدل سروکوال استفاده شده است. این مدل را در اوایل دهه 80 میلادی پاراسوامن و همکاران معرفی کردند. در این مدل رضایت مشتریان از کیفیت خدمات ارائه شده سنجیده می­شود و همچنین، شکافی که بین انتظارات مشتری از خدمات ارائه شده و ادراکات آنان از خدمات وجود دارد، تعیین می­شود . بنا بر نظر پاراسوامن و همکاران به کمک این مدل (انتظارات/ادراکات) چهارچوب پایه­ای ارائه می­شود که تمام ابعاد کیفیت خدمت را در بر می­گیرد. ادراکات بر «چگونه است» و انتظارات به «چگونه باید باشد» تمرکز دارد. مدیران کلیه سازمانها می­توانند از این مدل استفاده کنند، ولی با توجه به اینکه سازمانها ممکن است با یکدیگر متفاوت باشند مدیران با توجه به ویژگی­ها و نیازهای پژوهشی سازمان خود برای ایجاد تغییرات مناسب باید به طور اختصاصی از این مدل استفاده کنند.

در مدل سروکوال پرسشنامه­ای استاندارد با 22 معیار (سوال) طراحی شده است که طی آن گیرندگان خدمات و مشتریان وضعیت ارائه خدمات را ارزیابی می­کنند. این 22 معیار پنج جنبه مختلف کیفیت خدمات (در اینجا به ویژه در محیط­های آموزشی) را شامل می­شوند که عبارتند از:

1. محسوسات (بُعد فیزیکی): شامل وسایل فیزیکی، تجهیزات آموزشی، ظاهر کارکنان و وسایل ارتباطی به لحاظ ظاهری؛

2. پایایی (بُعد قابلیت اطمینان): توانایی انجام خدمات وعده داده شده به طور کامل، با کیفیت و در زمان مقرر، پاسخ صحیح به سوال­ها و نشان دادن علاقه به آموزش کارشناسان و استادان را شامل می شود؛

3. مسئولیت­ پذیری (بُعد پاسخدهی): تمایل کارشناسان، اساتید در کمک به مشتری/ فراگیران در ارائه خدمات سریع و مطمئن، سرعت پاسخدهی، علاقمندی کارکنان به حل مسایل مشتریان/ فراگیران، داشتن فرصت لازم برای پاسخ به فراگیران و ارائه بازخورد به آنها؛

4. بُعد تضمین: توانایی سیستم و اعتبار آن در فراهم آوردن خدمات مطمئن و مناسب، داشتن کارکنانی با دانش کافی، آشنایی با نحوه استفاده از تجهیزات و تکنولوژی­های جدید است که خود نمایانگر شایستگی و توانایی کارکنان سازمان برای القای حس اعتماد و اطمینان در مشتری است؛

5. بُعد همدلی: شامل توجه خاصی که دانشگاه به دانشجویان خود دارد، احترام به شخصیت مشتریان/ فراگیران، دانستن علاقمندی­های مهم و روحیه آنان به طوری که حس کنند سازمان آنها را درک کرده و برای آنها اهمیت قائل است (پوراسفندن و همکاران، 1388).

این مدل از دو قسمت تشکیل شده است. اول اندازه­گیری انتظارات مشتریان است که از 22 سوال تشکیل شده است و به منظور شناسایی انتظارات مشتریان در ارتباط با یک خدمت مورد استفاده قرار می­گیرد. قسمت دوم به ارزیابی مشتری از خدمات دریافتی مربوط می­شود که آن هم شامل 22 سوال است.

هدف اصلی و اولیه تهیه و توسعه الگوی سروکوال این بود که با اندکی اصلاح، ابزار مناسبی برای سنجش کیفیت خدمات در همه سازمان­ها فراهم شود و می­تواند به خوبی در محیط­های آموزشی به کار گرفته می­شود.

چند ترم پیش این موضوع را به یکی از دانشجویان کارشناسی ارشد برنامه ریزی واحد دزفول به نام خانم سلطانی فر به عنوان موضوع پایانامه پیشنهاد دادم و او هم زیر نظر خودم این موضوع را پیش برد و مقاله ای از پایانامه او استخراج کردیم و در فصلنامه مدیریت آموزشی واحد رودهن چاپ کردیم. در زیر لینک دریافت مقاله را آورده ایم:

مقاله سروکوال





مطالب مشابه :


نمونه پرسشنامه های استاندارد کارشناسی ارشد

نمونه پرسشنامه های استاندارد سازمانی ، تکنیک های سروکوال ، پرسشنامه سرمایه آموزشی




مدل ارزیابی سروکوال SERVQUAL

در مدل سروکوال پرسشنامه­ای استاندارد هدف اصلی و اولیه تهیه و توسعه الگوی سروکوال این




نمونه پرسشنامه-پرسشنامه های پایان نامه کارشناسی ارشد-پروپوزال مدیریت-پایان نامه مدیریت

پرسشنامه پایان تکنیک های سروکوال ، پرسشنامه سرمایه پرسشنامه های استاندارد




سنجش رضايت مشتريان با استفاده از مدل ACSI

تنها استاندارد و مأخذ که در پرسشنامه مدل «سروکوال» است




تهیه پرسشنامه

پرسشنامه پایان تکنیک های سروکوال ، پرسشنامه سرمایه پرسشنامه های استاندارد




خدمات وبلاگ پایان نامه های کارشناسی ارشد

پرسشنامه پایان پرسشنامه استاندارد سازمانی ، تکنیک های سروکوال ، سرمایه آموزشی




مقاله مديريت بازاريابي

- پرسشنامه سروکوال و پرسشنامه مقیاس پرسشنامه استاندارد برند براساس مدل




برچسب :