سالروزحماسه ملی قیام خونین 17 شهریور وهمچنین یاد و خاطره شهدای 17 شهریورگرامی باد

نگاهی دوباره به قیام ۱۷ شهریور

۱۷ شهریور به مثابه عاشورا و میدان شهدا به مثابه کربلا و شهدای ۱۷شهریور به مثابه شهدای کربلا و مخالفان ملت‌ها به مثابه یزید و وابستگان او هستند.

امام خمینی (ره) با گسترش دامنه انقلاب و تظاهرات مردمی در شهرهای مختلف دولت جمشید آموزگار مجبور به استعفا شد و محمدرضا شاه، جعفر شریف امامی را که از سران فراماسونری و ۱۵ سال رییس مجلس سنا بود به قصد کنترل اوضاع ، مأمور تشکیل کابینه جدید کرد. رژیم شاه با این تغییر و تحول و اعلام سیاست آشتی ملی و احترام به روحانیت، سعی داشت اوضاع را کنترل کرده و از خشم و نفرت عمومی بکاهد؛ اما، هوشیاری حضرت امام خمینی (ره)‌ باعث شد که ایشان طی پیامی خطاب به ملت ایران نقشه رژیم را رسوا و مردم انقلابی را بیش از پیش آگاه و خروشان نمایند. به این ترتیب در ۱۳ شهریور ۱۳۵۷ که مصادف با روز عید فطر بود راهپیمایی تاریخی و عظیمی برپا شد.

این تظاهرات در روز ۱۶ شهریور ماه بار دیگر تکرار شد و در بین مردم اعلام شد که صبح روز بعد، یعنی ۱۷ شهریور ماه در میدان و خیابان ژاله (شهدا) تجمع صورت خواهد گرفت. در اولین ساعات جمعه ۱۷ شهریور ماه، رژیم شاه توسط ارتشبد غلامعلی اویسی فرماندار نظامی تهران اعلام حکومت نظامی کرد؛ اما مردم در میدان ژاله (شهدای کنونی)‌ تجمع کردند و ناگهان با دیدن تانک‌ها و زره‌پوش‌های نظامی و مأموران مسلسل به دست حکومت نظامی غافلگیر شدند. مأموران مسلح پس از چند بار اخطار از زمین و هوا جمعیت را ناجوانمردانه هدف رگبار قرار دادند و مردم بی‌گناه را به خاک و خون کشیدند. عده زیادی از مردم در این روز توسط دژخیمان رژیم به شهادت رسیدند، اما این حادثه نقطه عطفی جهت افزایش خشم و اعتراض عمومی مردم و رسوایی بیش از پیش رژیم گردید و در تاریخ ننگین ستم‌شاهی به عنوان جمعه سیاه و جمعه خونین برای همیشه باقی ماند.

کشتار گسترده مردم به گونه ای بود که خبرنگار فیگارو در گزارش خود می‌گوید: “کل ماجرا ۳۰ ثانیه بود “. گشودن آتش از زمین و آسمان بر روی مردم نه تنها آنها را از ادامه مسیر خود ناامید نکرد بلکه نقطه عطفی شد که جریانات انقلاب اسلامی به رهبری حضرت “امام خمینی ” سرعت مضاعفی گرفت.

 فضل‌الله فرخ از شاهدان عینی قیام خونین ۱۷ شهریور ۱۳۵۷ است، وی در آن زمان ۴۲ سال داشت و یکی از محرکان برپایی راهپیمایی‌ها در پیروزی انقلاب اسلامی ایران به شمار می‌رفت. فرخ در خاطره‌ای صحنه جمعه خونین ۵۷ را برای سایت فاری روایت کرده است که ما نیز آن را نقل می کنیم:

قبل از تظاهرات در روز ۱۷ شهریور، راهپیمایی‌هایی با حضور گسترده مردم تهران و سایر استان‌ها صورت گرفت؛ یکی از راهپیمایی‌ها بعد از نماز عیدفطر به امامت شهید مفتح از قیطریه به طرف میدان آزادی بود و راهپیمایی دیگری در همین مسیر در ۱۶ آذر صورت گرفت. در این راهپیمایی‌ها زنان نیز به مردان پیوستند و به انقلاب جوش و خروش بخشیدند؛ حضور انبوه زنانی که فرزندان خود در آغوش داشتند و در راهپیمایی می‌آمدند، اشک را از چشمان مردم جاری می‌کرد؛ روز ۱۶ شهریور هم یک راهپیمایی برگزار شد؛ پس از پایان این راهپیمایی تابلوهایی پشت خودروها با عنوان «فردا ساعت ۷ صبح، میدان ژاله» نصب شده بود.

 آغازی برای جمعه خونین ۱۷ شهریور

راهپیمایی‌ها معمولاً از سوی روحانیویت مبارز و گروه‌های شناخته شده اعلام می‌شد، بنابراین صبح ۱۷ شهریور برای یقین پیدا کردن از موضوع دعوت به راهپیمایی از سوی انقلابیون، جلسه‌ای گذاشتیم همان موقع بود که یکی از دوستان سراسیمه آمد و از تیراندازی و کشتار مردم در میدان ژاله خبر داد. اطراف میدان توسط مأموران رژیم پهلوی محاصره بود و آنها به مردمبی که در اطراف خیابان بودند، تیراندازی می‌کردند؛ در واقع از میدان ژاله تا میدان شوش تعقیب مردم و تیراندازی ادامه داشت.

از سویی دیگر ساعت ۷ صبح حکومت نظامی اعلام شده بود اما از جایی که همه مردم رادیو و تلویزیون نداشتند، از این موضوع مطلع نبودند.

عده زیادی از زنان در راهپیمایی ۱۷ شهریور حضور پیدا کرده بودند؛ مردان برای حفاظت از جان زنان دور میدان بودند و زنان در وسط میدان شعار می‌دادند اما وقتی تیراندازی به صورت مستقیم صورت گرفت، بیشتر تیرها به زنان اصابت کرد؛ بسیاری از زنان و کودکان با تیرهای مستقیم و برخی نیز در زیر دست و پاها شهید و مجروح شدند.

 

پس از این حادثه تمام بیمارستان‌های تهران مملو از مجروح بود؛ به علت کمبود امکانات، بیمارستان‌ها از مردم ملحفه، سرم و پنبه ‌خواستند و به قدری کمک‌های مردمی زیاد بود که این لوازم جلوی در بیمارستان‌ها انباشته شده بود. بیمارستان‌ها برای مجروحان امنیت نداشت؛ مأموران ساواک با سرکشی به بیمارستان‌ها، سرم را از دست آنها می‌کشیدند و آنها را می‌بردند. گاهی پرستاران از بیمارستان بیرون می‌آمدند و با گریه می‌گفتند «نمی‌گذارند مجروحان را مداوا کنیم» مردم نیز عده‌ای از مجروحان را به خانه‌ها برده و به صورت مخفیانه در آنجا مداوا می‌کردند.

سربازی که به دلیل عدم همکاری با رژیم پهلوی به شهادت رسید

پیکرهای مطهر شهدای زن و مرد در بهشت زهرا (س) به قدری زیاد بود که از مردم کمک خواسته شد تا در کفن و دفن آنها مشارکت داشته باشند؛ بیش از یک هفته برای شناسایی، کفن و دفن شهدای ۱۷ شهریور مردم به بهشت زهرا (س) می‌رفتند.

یکی از سربازانی که به صورتش گلوله‌ای اصابت کرده بود، توسط پدرش در بهشت زهرا (س) شناسایی شد؛ در ابتدا گمان کردیم وی در ۱۷ شهریور کشته شده است؛ اما پس از درآوردن لباس‌هایش برای غسل، آثار شکنجه را در تمام نقاط بدنش مشاهده کردیم؛ احتمال می‌رفت که وی به مردم پیوسته یا اینکه به دلیل عدم تیراندازی به سوی مردم، شکنجه شده بود چراکه پیکر وی را بعد از شهادتش در بین پیکرهای شهدای ۱۷ شهریور انداخته بودند.

صحنه‌های غسل دادن شهدا در بهشت زهرا (س) به قدری دلخراش بود که گاهی زنان غساله با گریه، پیکرهای زنان شهیده را می‌شستند، گاهی از کار دست می‌کشیدند و بعد از گریه‌های طولانی و آرامش نسبی به کار خود ادامه می‌دادند.

پیام امام خمینی (ره) مهر تأییدی بر قیام ۱۷ شهریور بود

 

 

بعد از این قضیه که خیلی از کودکان، زنان و مردان بی‌گناه، بی‌رحمانه به شهادت رسیدند، نگرانی ما این بود که دیگر نمی‌توانیم کار را ادامه دهیم؛ عده‌ای برای حضور زنان در قیام تشکیک ایجاد می‌کردند؛ تا اینکه پیام حضرت امام خمینی (ره) به عنوان مهر تأییدی به این حرکت صادر شد و یقین پیدا کردیم که پیروزی با ما خواهد بود.

 

پس از ۱۷ شهریور علاوه بر اینکه مردم در بهشت زهرا (س) به زیارت شهدا می‌رفتند، تندترین شعارها را علیه رژیم شاه سر می‌دادند؛ یکی از شعارهای مردم این بود که «ولی عهدت بمیرد شاه خائن؛ چرا کُشتی جوانان وطن را».

شاه خائن فکر ‌کرد، توانسته مردم را با کشتار سرکوب کند اما همین خون‌ها بود که انقلاب را به ثمر رساند و همین شهدا تا انقلاب مهدی (عج) از انقلاب اسلامی محافظت می‌کنند.


مطالب مشابه :


فهرست مراکز آموزشگاه زبان کیش در تهران

33 rows · حامیان وطن تهرانسر - بلوار نیلوفر شرقی - نبش خیابان شهید طالبی مهر ۱۳۹۳. شهریور




آدرس و تلفن شورای حل اختلاف شهر تهران

موسسه حقوقي حامیان وطن تهرانسر، بلوار گلها، روبروی کلانتری یکصدوپنجاه 44504818




مقاوم سازی ساختمان بتنی با روش مختلط

عضویت رایگان در راهبر| موسسه تهرانسر. مقاوم سازی اتصال ستونهای پروژه مسکن مهر




نسخ زن حارث (کتاب تعزیه مانند صاحبش غریب - مجید کیقبادی )

ز روی مهر گذارید ای دو پایان تهرانسر مجید کیقبادی1392/07/29 وطن فان. شمال




رویای جالب یک مادر شهید در دیدار با رهبر معظم انقلاب

( یک معلم ) - رویای جالب یک مادر شهید در دیدار با رهبر معظم انقلاب - - ( یک معلم )




نشاني دفاتر اسناد رسمي

آدرس دفترخانه تهران -تهرانسر بلوار اصلي بين خ 22و24 نبش موسسه شرقي بين مهر و وطن پور استان




اوای انتظار(اهنگ پیشوار) تعزیه همراه اول

موسسه فرهنگی هنری عرفان 493)رسول مهر ای جده جان اندر وطن. 50901.




اسامی موافقین فروش اموال شرکت های آزادگان

؛ سید محمد فرخی از کرمانشاه ؛ سیدرضا خادم شرفی ؛ حجت شفیعی از تهرانسر مهر و لامرد وطن




سالروزحماسه ملی قیام خونین 17 شهریور وهمچنین یاد و خاطره شهدای 17 شهریورگرامی باد

موسسه فرهنگی هنری عرفان به رنگ وطن به رنگ مهر تأییدی بر قیام ۱۷ شهریور




برچسب :