بررسی انواع مختلف کاروانسرا ها در ایران
سفر و مسافرت کردن از دیرباز مورد توجه مردم سرزمین های مختلف بوده است . برخی سفر ها به دلیل کاری و تجاری برخی به جهت تفریح و سرگرمی و برخی دیگر به دلیل زیارتی صورت می گیرد . اما آیا در قدیم نیز مانند امروز امکانات و شرایط برای سفر فراهم بوده است ؟ به جرائت می توان گفت خیر
یکی از بناهایی که در گذشته برای اسکان مسافران و زائران و تجار ساخته شده است رباط ها و کاروانسراها بوده اند . این بناها که معمولا در دل بیابان ها و کوهستان ها واقع می شدند عنصری کاملا مرتبط با راه ها بوده اند و مسافران را در خود اسکان می دادند . اما کاروانسراها دارای تقسیم بندی هایی نیز می باشند که هدف از ارائه این مقاله بررسی تقسیم بندی های مختلف کاروانسراها در ایران از لحاظ محل قرارگیری ، معماری و فرم بنا ، نوع مالکیت می باشد .
از لحاظ محل قرارگیری کاروانسراها یا درون شهری هستند یا برون شهری .
در کاروانسراهای درون شهری بیشتر مبادلات کالاهای بازرگانی صورت می گیرد که در این کاروانسراها عمدتاً بارانداز محل عرضه کالای کاروانیان بود و محل قرار گیری آنها عمدتا در مجاورت بازارها می باشد در حال حاضر به عنوان سراها از آنها یاد می شود که در هنگام غروب سراها تعطیل می شدند و نگهبانان مراقبت حجره ها را به عهده داشتند . در این کاروانسراها معمولا فضای استراحت چهارپایان وجود نداشت زیرا که مدت ماندگاری کاروانیان محدود بود و معمولا حجره های طبقه همکف بیشتر مخصوص عرضه کالا بود و طبقه فوقانی بیشتر یک فضای اداری بود البته کاروانسراها از نظر محل قرارگیری اعتبارشان مشخص می شود که سراهای نزدیک به مسجد جامع و بازار از لحاظ اعتبار بسیار بالاتر از سراهای نزدیک ورودی شهر بودند . اما کاروانسراهای برون شهری جنبه توقفگاه و استراحتگاه دارند و نحوه قرارگیری آنها به گونه ای است که هر 4 فرسنگ (20 الی 30 کیلومتر) کاروانیان به آنها می رسند و فضایی جهت استراحت کاروانیان و چهارپایان دارند که مدت ماندگاری مسافران می تواند به چندین روز برسد . شب ها درب کاروانسرا را می بندند عده ای پاسبان مشغول نگهبانی هستند . کاروانسراها در مواقع ناامنی جنبه دفاعی نیز پبدا می کنند به گونه ای که سوراخ هایی جهت ریختن سرب داغ از بالا بر روی مهاجمان در آنها ایجاد شده بود .
از نظر معماری و فرم بنا کاروانسراها به سه دسته کلی تقسیم بندی می شوند که عبارتند از :
الف ) کاروانسراهای سرپوشیده مناطق کوهستانی : این نوع کاروانسراها از توقفگاه های کنار راه تا ساختمان های سلطنتی زمان شاه عباس اول را شامل می شوند که فرم آنها از هر طرف بسته است و در مقابل باد ، تگرگ و برف های زمستانی در امان هستند و در داخل آنها بخاری دیواری تعبیه شده است .
ب ) کاروانسراهای کرانه پست خلیج فارس : این کاروانسراها به دلیل شرایط اقلیمی منطقه فاقد حیاط مرکزی بوده و شامل بنایی چهار گوش است . دروازه ورودی این کاروانسراها به هر سمتی که لازم بود گشاده می شد تا باد های خنک ساحلی را به درون بنا بکشد و اصولا این نوع کاروانسراها جنبه دفاعی نداشته اند زیرا در زمان ساخت آنها ایران (دوران صفویه) در آرامش سیاسی به سر می برد.
ج ) کاروانسراهای حیاط دار مناطق مرکزی ایران : مهمترین و زیباترین کاروانسراهای ایران در این گروه قرار می گیرند و شامل نقشه های متفاوتی نیز می باشند که در یک تقسیم بندی دیگر کاروانسراها از لحاظ نقشه در گروه های زیر دسته بندی می شوند
ج 1 ) کاروانسرای مدور : که در ایران دو نمونه از آن یافت شده است و مهندسان سازنده آن از نوابغ معماری زمان خود بوده اند و احتمال می رود که به جهت حفاظت ساختمان در برابر شن های روان کویری به این شکل ساخته شده اند.
ج 2 ) کاروانسرای چند ضلعی حیاط دار : معمولا با 8 ضلع شکل گرفته اند و بیشتر جنبه دفاعی و نظامی داشته اند زیرا که دفاع از یک بنای 8 ضلعی متمرکز به مراتب آسان تر از دفاع از یک بنای مستطیل شکل می باشد . نکته جالب در مورد این کاروانسراها این است که معمار حیاط 8 ضلعی این بناها را به صورت چهار ایوانی طراحی کرده است که بسیار زیبا می باشد .
ج 3 ) کاروانسراهای دو ایوانی : فرم این بناها مکعب مستطیل است و یک ایوان در قسمت ورودی بنا و یک ایوان دیگر معمولا در مقابل ورودی واقع شده است .
ج 4 ) کاروانسرا با تالار ستون دار : تعدادی از کاروانسراها به صورت ستون دار بنا شده اند که در آنها از تالار ستون دار عموما به عنون اصطبل استفاده می شده است .
ج 5 ) کاروانسرا چهار ایوانی : تاریخ احداث بناهای چهار ایوانی به زمان اشکانیان باز می گردد ولی از سده پنجم این نمونه کاروان سازی با پلان چهار ایوانی تکوین یافت .
ج 6 ) کاروانسرا با طرح متفرقه : اینگونه کاروانسراها نقشه های خاصی دارند و در گروه های پنج گانه بالا نمی گنجند و دلایلی چون سلیقه معمار ، نفوذ معماری غرب و موقعیت جغرافیای در شکل گیری این نقشه ها دخالت دارند .
اما کاروانسراها در تقسیم بندی دیگر از حیث مالکیت به سه دسته تقسیم می شوند که عبارتند از:مطالب مشابه :
واژه نامه چوب
صنايع چوب و مبلمان چوب 0 یا پانه و فانه 0 چوبی باشد که درود گران در میان چوب دیگر نهند تا
اختلاف دیدگاه معماران کلاسیک و مدرن در چیست؟
ورق های کامپوزیت پانه مبلمان خانگی و اداری ایتال فوم ; دستگیره های
طراحی داخلی در معماری خانه های ایرانی
ورق های کامپوزیت پانه مبلمان خانگی و اداری ایتال فوم ; دستگیره های
معماری خوابگاه دانشجویی
ورق های کامپوزیت پانه مبلمان خانگی و اداری ایتال فوم ; دستگیره های
بررسی انواع مختلف کاروانسرا ها در ایران
ورق های کامپوزیت پانه مبلمان خانگی و اداری ایتال فوم ; دستگیره های
تحلیل و بررسی معیارهای طراحی فضاهای آموزشی
ورق های کامپوزیت پانه مبلمان خانگی و اداری ایتال فوم ; دستگیره های
موزه ملی هنر اثری از سزار پلی
ورق های کامپوزیت پانه مبلمان خانگی و اداری ایتال فوم ; دستگیره های
نمای پنجم در معماری ایران
ورق های کامپوزیت پانه مبلمان خانگی و اداری ایتال فوم ; دستگیره های
پلی کربنات جایگزینی برای شیشه
ورق های کامپوزیت پانه مبلمان خانگی و اداری ایتال فوم ; دستگیره های
برچسب :
مبلمان پانه