نقش معلم ,دانش آموزومدرسه درکلاس سنتی وکلاس مبتنی برفناوری مرجان صداقت خواه

                          بنام خدا

 

فهرست مطالب:................................................................................................. شماره صفحه

1- مقدمه ......................................................................................................... 4

2- سابقه تحقيق ................................................................................................ 6

3-اركان آموزش .............................................................................................. 11

   1-3- آموزش‌دهنده ....................................................................................... 11

   2-3- آموزش‌گيرنده ...................................................................................... 11

   3-3- محل‌آموزش ......................................................................................... 11

   4-3- موادآموزشي ........................................................................................ 11

4- آموزش در ايران قديم .................................................................................. 12

5- آموزش نوين در ايران................................................................................... 13

6- شیوه‌های آموزشی در ايران و جهان ................................................................ 14

1   -6-آموزش متعارف (Traditional).......................................................... 14

2   -6-آموزش مجازی (Virtual)................................................................... 14

   3-6-آموزش به کمک کامپیوتر(CAL) ......................................................... 14

      1-3-6- تاریخچه آموزش به کمک کامپیوتر ................................................ 14

      2-3-6- مشخصات سیستم‌های (CAL) فعلی ................................................ 15

      3-3-6- ضرورت استفاده از آموزش مجازی .................................................. 15

      4-3-6- آینده سیستم هایCAL ................................................................. 16

      5-3-6- معایب و کاستیهای استفاده از سیستم‌هایCAL ................................. 16

7- نقش معلم در كلاس سنتي و كلاس مبتني بر فن‌آوري....................................... 18

8- نقش دانش‌آموز در كلاس سنتي و كلاس مبتني بر فن‌آوري............................... 19

9- مزايا و معايب آموزش مبتني بر فن‌آوري........................................................... 20

10-اصول‌فن‌آوري نوين تدريس فن‌آوري سنتي تدريس و نقش معلم‌و‌دانش‌آموز در‌آن....................... 22

11- ده اصل کلیدی آموزش در مدارس هوشمند................................................... 24

12-نتيجه‌گيري.................................................................................................. 26

13- فهرست منابع.............................................................................................. 28

 

1- مقدمه:

     انسان از بدو تولد و حتي به عقيده عده‌اي از دانشمندان  قبل از تولد و در بطن مادر درحال شنيدن احساس كردن و آموختن است. انسان تمامي كارهاي روزمره، صنايع، ظرايف و هنرهايي را كه در زندگي بدست مي‌آورد ‌آموخته‌است. اين آموزش گاه توسط ديگران و گاهي توسط خود آموزنده و گاه از طريق اسباب‌انتقال بدست مي‌آيد.انسان نخستين در زندگي ساده خود تمام دانسته‌هاي خود را به فرزندان آموزش مي‌داده است. كارهايي چون راه‌رفتن، شكار، ماهيگيري، جمع‌آوري دانه‌ها و گياهان،حفظ خود از دشمنان‌طبيعي، بلايا، انسان‌هاي مهاجم ديگر و ... اين ساده‌ترين نوع آموزش مي‌باشد. اين انسان براي انتقال دانسته‌هاي خود به‌ديگران يا پرستش ارباب‌انواع يا دلايل ديگر برروي سنگ‌ها صوري رسم كرده‌است كه اكنون بعضي از آنها موجود است. انسان اوليه در مرحله دوم پيشرفت نگهداري حيوانات و كشاورزي را آموخت. با پيدايش تنوع در كارها و امور انسان‌ها هركدام در رشته‌اي از كارها مهارت پيدا كردند.خانواده‌هايي كه تمام كارها را خود انجام مي‌دادند تبديل به قبيله‌ها شدند.در اين نظام اجتماعي هركس در كاري مهارت يافت. مشاغل مختلف همچون كشاورز، شكارچي، آهنگر و...پيدا شدند. صاحبان حرف پيشه خود را به فرزندان و شاگردان آموزش دادند. انسان‌ها براي انتقال اطلاعات خود خط را اختراع كردند. شايد پس از كشف آتش اين بزرگترين كشف بشر بوده‌است. . انسان قبل از اختراع خط دانش و افكارخود را سينه‌به‌سينه منتقل مي‌نمود. به دلايل بسياري همچون بيماري‌هاي مسري، بلاياي طبيعي، جنگ‌ها و... در طول زمان دانسته‌هاي انسان از بين رفته است. با اختراع خط انسان توانست با ديگران بدون ديدن آنها و از راه دور ارتباط برقرار كند.البته قبل از آن پيك‌ها اين كار را انجام مي‌دادند ولي سهوا يا باقصد و نيت در پيام‌ها تغييراتي مي‌دادند. با اختراع خط در تجارت انقلابي بوجود آمد. با گسترش تجارت تبادلات فرهنگي افزايش يافت.تبادل فرهنگي با خود پيشرفت هنرهاي هفت‌گانه 1 -معماری 2-هنرهای‌دستی مانند مجسمه سازی، شیشه گری و... 3-هنرهای‌ترسیمی شامل نقاشی و خطاطی و... 4-ادبیات شامل شعر و نثر 5-موسیقی 6-ورزش، رقص و حرکات نمایشی 7-هنرهای نمایشی مانند فیلم و سینما و تئاتر را به دنبال داشت.

تعريف خط در لغت‌نامه:خط، هنر تثبيت ذهنياتست با علائم معهود چشم.ابتدائي‌ترين نوع خط شايد نقاشي‌روي سنگ‌ها باشد.اين روش را تصويرنگاري گويند. تصويرنگاري در ابتداء ناظر برسم صور اشياء بود،بعدها توانست با تصوير اشيائي شبيه انديشه‌ها به نمايش انديشه نيز اقدام كند. اين طريق نمايش انديشه همانست كه نام انديشه‌نگاري را در تاريخ خطوط دارد. در دنياي قديم چهار خط انديشه‌نگار اصلي وجود داشته است.1- خط چيني 2- خط ميخي 3- خط هيروگليف مصري 4- خط هيروگليف هيتيتي

      فينيقي‌‌ها نخستين كساني بودند كه الفبا را اختراع كردند.كشف الفبا تحول عظيمي در خط بوجود آورد.الفباي يوناني و ايتاليايي منتج از الفباي فينيقي است.

      با پيشرفت جوامع اوليه و ارتقا فكري، انسان‌ها از موجوداتي كه فقط سعي در رفع نيازهاي اوليه خود داشته‌اند بالاتررفته،طبقات مختلف اجتماع بوجود آمد.انسان ها بدلايل مختلف چون: مذهب، حكومت،تجارت، هنر و ... نياز به علم نوشتن داشتند. اين نياز منجر به ايجاد نظام‌هاي آموزشي مختلفي شد كه در طول تاريخ تمدن سير تحول آن تا امروز ادامه دارد.

      سير پيشرفت آموزش مراحل مختلفي را چه در رابطه با روش‌هاي نوين چه در رابطه با لوازم كمك آموزشي طي نموده است. اين راه از لوازم ابتدايي چون الواح گلي شروع و تا رايانه و نرم‌افزارهاي چندرسانه‌اي ادامه پيدا كرده است. روش‌هاي آموزش نيز از فرمانروائي مطلق معلم در كلاس و شنونده صرف بودن دانش‌آموز و تنبيهات بدني شروع شده و به امروز و سيستم مشاركتي با هدايت معلم رسيده است. اين پيشرفت مرهون پشتكار محققيني بوده كه در اين راه عمر سپري كرده و موي سپيد نموده‌اند. البته نقش مخترعان و ابداع‌كنندگان دستگاه‌ها و لوازم كمك آموزشي نيز نبايد فراموش شود.

 

2- سابقه تحقيق:

      نتايج پژوهش‌هاي متعدد نشان مي‌دهد كه تأثير تكنولوژي كامپيوتر بر پيشرفت دانش‌آموزان انكارناپذير است. برخي از پژوهش‌هايي كه در اين زمينه انجام شده در قالب فراتحليل اثرات آموزش مبتني بر تكنولوژي و مقايسه آن با ساير روش‌هاي آموزش است. فراتحليل به عنوان يك روش مفيد (و تا اندازه‌اي مجادله ‌برانگيز) به گونه طراحي مي‌شود كه بتواند در قالب عبارت‌هاي كلي، يافته‌هاي تعداد زيادي از مطالعات مربوط به يك موضوع خاص را خلاصه كند. اين روش از تكنيك‌‌هاي آماري براي تجزيه و تحليل و تركيب داده‌هاي حاصل از مطالعات به منظور ارائه يافته‌ها در يك اندازه‌گيري مشترك تحت عنوان اندازه‌ اثر استفاده مي‌كند. اين مشخصه آماري ميزان تفاوت بين دو مقايسه (آموزش مبتني بر تكنولوژي و ساير روش‌هاي آموزشي) را نشان مي‌دهد. روان‌شناسان اندازه اثر برابر با 3/0 را نشانه تفاوت مهم و تقريباً معادل سه ماه كسب پيشرفت در دانش‌آموزان مي‌دانند. از اين رو، چنانچه اين مقدار در جهت آموزش مبتني بر تكنولوژي باشد نشان مي‌دهد كه اثرات اين گونه آموزش بيشتر و معنادارتر است. فراتحليل كاليك و كاليك (1995) بر پايه 254 مطالعه كنترل شده از سطح كودكستان تا دبيرستان نشان داد كه آموزش با كامپيوتر حتي در مطالعات فردي كه سطح پيشرفت افراد در آنها از لحاظ آماري معنادار است به گونه متوسط تا 3/0 اندازه اثر داشته است. علاوه بر اين، فراتحليل مربوط به كارهاي پردازش كلمات در آموزش نوشتن كه توسط بانگرت درانز (1993) انجام شده نشان مي‌‌دهد به كارگيري پردازش كلمات در آموزش نوشتن مي‌تواند سطح كيفي نوشتن دانش‌آموزان را به گونه قابل ملاحظه‌اي افزايش دهد. زبان يكي از حوزه‌هاي بسيار مهم براي متخصصان و كارشناسان اين زمينه است به گونه‌اي كه بيشتر پژوهش‌هاي مربوط به تكنولوژي آموزشي در سال‌هاي اخير معطوف به آن بوده است، به طور كلي، مطالعات اخير در اين زمينه نشان داده است كه كاربرد تكنولوژي مي‌تواند پيشرفت دانش‌آموزان را در زبان و به همان نسبت در خواندن، نوشتن و هجي كردن كلمات تسريع و بهبود بخشيده و به آنها در كسب مهارت‌هاي مختلف زبان مانند درك روابط بين اجزاي زبان، طبقه‌بندي و درك خواندن، تشخيص آوايي، تطابق نشانه صوت، درك شنيداري، رمز‌گشايي در متن، آگاهي آواشناختي، پيشرفت در خواندن، و هجي كردن كمك كند.

     مقايسه‌هايي كه بين آموزش سنتي رياضي با نمونه‌هاي آموزش مبتني بر كامپيوتر انجام شده است.

نتايج يادگيري مثبت و پيشرفته را كه مربوط به كاربرد تكنولوژي به ويژه نرم‌افزار‌هاي حل مسأله است، نمايان مي‌سازد (فلچر، هاولي و پي‌له 1990)

 

     استفاده از تكنولوژي آموزشي در يادگيري علوم نيز نتايج مشابهي به دست داده است. براي نمونه مقايسه بين دانش‌آموزان درس زيست‌شناسي در دبيرستان كه تنها از طريق شبيه‌سازي مبتني بر ديسكت‌هاي نمايشي درباره تشريح قورباغه آموزش ديده بودند با كساني كه اين تشريح را به گونه دستي و بدون كاربرد ديسكت انجام دادند، در آزمون تشخيص كالبد شناختي قورباغه تفاوت معناداري نداشتند. اين مطلب نشان مي‌دهد دست‌كم يادگيري برخي اطلاعات از طريق شبيه‌سازي مي‌تواند به اندازه‌ يادگيري از طريق تجربه‌هاي عيني و دستي مؤثر باشد و شايد مهم‌تر از آن به‌توان گفت گروهي كه از شبيه‌سازي به منظور آمادگي براي تشريح واقعي استفاده كردند، عملكرد معنادارتري نسبت به گروهي به دست‌ آوردند كه تنها به تشريح عيني پرداختند. (كينزي، اشتراوس و فاس 1993).

     در ميان مفيدترين يافته‌هاي پژوهشي درباره ابزارهاي آموزشي پيشرفته به نظر مي‌رسد طراحي نرم‌افزارهاي خاص در كيفيت و ميزان يادگيري دانش‌آموزان تأثير به سزايي داشته باشد. به اعتقاد بيالو و سيوين كاچالا (1990 ) چنانچه دانش‌آموزان نسبت به ميزان، مرور و توالي آموزشي تا اندازه‌اي كنترل داشته باشند مي‌توانند پيشرفت‌ بالاتري نسبت به زماني به دست آورند كه كنترل تمام تصميم‌هاي آموزشي بر عهده نرم‌افزار است. اما براي دانش‌آموزاني كه پيشرفت آنها كم و يا داراي دانش اندك درباره موضوع هستند راهنماي آموزشي پرساختار، مناسب‌تر است. براي نمونه، دانش‌آموزان پايه‌هاي پنجم و ششم كه بر مدت زمان صرف شده براي هر صفحه در آموزش تعاملي با كامپيوتر كنترل داشتند، نسبت به آنهايي كه از همان نرم‌افزار اما بدون كنترل بر مراحل آن استفاده مي‌كردند، نمره بالاتري به دست آوردند (دالتون، 1990). به همين ترتيب پيشرفت دانش‌آموزاني كه از نرم‌افزار هندسه پايه با توانايي اعمال كنترل بر مثال‌ها، تمرين‌ها و مرور مطالب استفاده مي‌كردند در مقايسه با دانش‌آموزاني كه نسخه ديگر نرم‌‌افزار اما بدون اعمال كنترل را به كار مي‌بردند، بيشتر بوده است (هانافين و ساليوان، 1990).

     از سوي ديگر، در نرم‌افزارهاي تمريني، برنامه‌هايي كه اطلاعات مربوط به پاسخ درست را فراهم مي‌آورد، نسبت به برنامه‌هايي كه نياز به پاسخ دانش‌آموزان دارد تا آنها را تصحيح نمايند، اثر بيشتري بر يادگيري مي‌گذارد (بيالو و سيوين كاچالا، 1994).

     بدون ترديد، مطالعات متعدد ارزش نرم‌افزارهايي كه دانش‌آموزان را به سوي پاسخ درست هدايت مي‌كند نسبت به نرم‌افزارهايي كه تنها پس از ارائه پاسخ دانش‌آموزان آنها را تصحيح مي‌كند نشان داده است. مطالعه‌اي كه بر روي دانشجويان دانشگاه انجام شده نشان مي‌دهد دانشجوياني كه اطلاعات و دانش مربوط به پاسخ درست را طي خواندن متون اجتماعي دريافت كردند بسيار موفق‌تر از دانشجوياني بودند كه تنها پاسخ درست را پس از بازخورد خويش به دست آوردند (هاني، 1995).

     از سوي ديگر به اعتقاد بسياري از صاحبنظران نرم‌افزارهايي كه در بردارنده راهبردهاي شناختي است، پيشرفت بيشتري براي فراگيرندگان ايجاد مي‌كند. راهبردهاي شناختي مفيد شامل تكرار، تمرين محتوا، تفسير، خلاصه‌سازي نقشه‌برداري يا نمو‌دارسازي شناختي، استخراج شباهت‌ها، استنباط و توليد‌مثال‌هاي بارز، تكنيك‌هاي خاص براي خواندن از حوزه‌هاي محتوايي مختلف و كاربرد اطلاعات تصويري مي‌شود. هرچند پژوهش‌هاي مربوط به تأثير راهبردهاي آميخته و تركيبي هنوز بسيار محدود است، اما تمايل به ايجاد روش‌هايي كه بتواند به‌گونه مستقيم در نرم‌افزارهاي يادگيري اين‌گونه راهبردها را فراهم كند، بسيار رشد كرده است. در يكي از اين مطالعات كه بر روي دانش‌آموزان كم‌توان دبيرستاني انجام شد، آزمودني‌ها از نرم‌افزاري استفاده كردند كه مجبور بودند در پاسخ به يك مسأله منطقي نمودار درست را انتخاب كنند. اما به دانش‌آموزاني كه از نسخه ديگر نرم‌افزار استفاده مي‌كردند، آموزش داده شد كه چگونه يك نمودار را پيش از انتخاب، رسم كنند. نتايج نشان داد گروه دوم پيشرفت و عملكرد بسيار بالاتري نسبت به دانش‌آموزان گروه نخست به دست آوردند. علاوه بر اين، اين گروه در حل تكاليف منطقي دشوارتر نيز موفق‌تر بودند (گروسن و كارنين، 1990).

     پژوهشگراني كه اثرات آموزش صوتي را با نرم‌افزارهاي كنترل‌كننده كامپيوتري درباره توانايي كودكان در درك داستان مقايسه كرده‌اند، به اين نتيجه رسيده‌اند كه دانش‌آموزان گروه دوم در خلاصه كردن داستان، استنباط عبارت‌ها و جمله‌ها و ارائه اطلاعات مختلف درباره داستان نسبت به گروه نخست بسيار مناسب‌تر و كارآمدتر عمل مي‌كردند. اين دانش‌آموزان كه برخي از آنها در حد مرزي (خطرناك) بودند مؤلفه‌هاي كليدي بيشتري از داستان را بيان مي‌كردند، مؤلفه‌هايي مانند نقطه شروع داستان، مسأله تلاش براي حل مسأله و نتيجه‌گيري پاياني. از اين رو، پژوهشگران نتيجه گرفتند كه نرم‌افزارهاي صوتي - تصويري كامپيوتري در شكل‌گيري بازنمايي‌هاي ذهني داستان، كمك زيادي به دانش‌آموزان مي‌كند و مي‌تواند حس كلي آنها را نسبت به ساختار داستان و مهارت‌هاي مهم خواندن توسعه دهد.

تكنولوژي و خودپنداره دانش‌آموزان:

     يافته‌هاي متعدد، اثرات مثبت تكنولوژي بر خودپنداره دانش‌آموزان را نشان داده و از توان بالقوه تكنولوژي آموزشي بر بهبود نگرش دانش‌آموزان نسبت به خود حمايت مي‌كند. استفاده از كامپيوتر مي‌تواند انگيزه يادگيري در دانش‌آموزان را نيز افزايش دهد. كالي (1997) با بررسي نسبتاً جامع مطالعاتي كه در آن از تكنولوژي آموزشي استفاده شده، دريافته است كه آموزش بر پايه كامپيوتر علاوه بر فردي ساختن آموزش و ارائه بازخورد فوري به دانش‌آموزان، مي‌تواند حتي پاسخ‌ها را تصحيح كند. به اعتقادي وي، افزايش انگيزه مطالعه در دانش‌آموزاني كه از طريق كامپيوتر درس مي‌خوانند مربوط به سهولت تصحيح اشتباهات، ايجاد محيط شبه‌شخصي، افزايش عزت نفس، كنترل فعال بر محيط و توانايي كار كردن برپايه روش و فراخور خويش است. علاوه بر اين، نتايج مطالعات نشان مي‌دهد كه كاربرد آموزش مبتني بر كامپيوتر در دانش‌آموزان ابتدايي احساس نيرومندتري نسبت به موفقيت در مدرسه ايجاد مي‌كند، ضمن آن‌كه قرار دادن كامپيوتر در مدرسه براي دانش‌آموزان منجر به رشد عزت‌نفس و اعتماد به نفس در آنها مي‌شود (ديگرو، 1990).

     بدون ترديد، دانش‌آموزاني كه خود را از لحاظ يادگيري موفق در نظر مي‌گيرند از مدرسه لذت بيشتري مي‌برند، بهترين و بيشترين تلاش را به عمل مي‌آورند و موفقيت درسي بيشتري كسب مي‌كنند. آموزش با كامپيوتر منجر به بهبود نگرش دانش‌آموزان نسبت به حوزه‌هاي مختلف نيز مي‌گردد. اين حوزه‌ها شامل بهبود نگرش نسبت به خود به عنوان يادگيرنده، استفاده از كامپيوتر در آموزش و نسبت به كامپيوتر به گونه كلي، مطالب درسي، كيفيت آموزش و نيز بهبود نگرش نسبت به مدرسه مي‌شود. از سوي ديگر، ياديگري با كمك كامپيوتر منجر به دستيابي به سطح بالايي از خودكارآمدي، افزايش نرخ توجه به مطالب، افزايش زمان انجام تكاليف و نيز افزايش رفتار اجتماعي مي‌گردد. طرح‌ها و تمرين‌هاي درسي كه با تكنولوژي آموزشي پيشرفته به ويژه با كامپيوتر ادغام شده باشد، مي‌تواند فهم مفاهيم و اصول چالش‌انگيز را آسان‌تر سازد. براي نمونه، دانش‌آموزاني كه فراگيرندگان ديداري هستند، مي‌توانند از تصاوير متحرك و ثابت و نيز نمايش‌هاي ويدئويي كه در نرم‌افزارهاي آموزشي قرار دارد بسيار سود ببرند. نرم‌افزارهاي ابزاري‌ (نرم‌افزارهايي كه انجام يك تكليف را آسان‌تر و كارآمدتر مي‌كند، مانند پردازشگر كلمات يا بسته‌هايي كه جدول ورود داده دارند) مي‌تواند خلاقيت و كنجكاوي را پرورش داده و انجام تكاليف را آسانتر سازند. نرم‌افزارهاي شبيه ساز نيز مي‌تواند تجربه‌هاي تعاملي و پاداش‌هاي دروني ايجاد كند كه متون درسي به تنهايي قادر به آن نيستند براي نمونه، تكنولوژي مي‌تواند امكان ايفاي نقش يك قهرمان تاريخي را در قرون گذشته براي دانش‌آموز فراهم آورد.

تكنولوژي و تعامل دانش‌آموزان و معلمان:

     گرچه اكثر پژوهش‌هاي انجام شده در اين زمينه به واقع كلاس - مبنا بوده و در مورد مراكز و برنامه‌هايي كه مربوط به ايجاد و استفاده از محيط‌هاي يادگيري تكنولوژيكي است پژوهش‌هاي كمتري انجام شده اما نتايج به دست‌آمده موجب شكل‌گيري بينش مثبت نسبت به نقش تكنولوژي كامپيوتر در آموزش شاگرد‌محور، تعاملي و نيز همكاري بيشتر براي حل مسأله شده است.

نتايج فراتحليل رايان (1991) در مورد تأثير آموزش مبتني بر كامپيوتر بر پيشرفت دانش‌آموزان ابتدايي نشان داد كه سه مؤلفه اصلي در كارآمدتر ساختن محيط يادگيري نقش اساسي دارد:

1) تعامل شخصي ميان اعضاي كلاس (تعامل دانش‌آموز - معلم و تعامل دانش‌آموزان با يكديگر)

2) يكي ساختن تكنولوژي با مطالب درسي كلاس توسط معلم

3) ايجاد فعاليت‌هايي كه به دانش‌آموزان امكان مي‌دهد تا يادگيري خود را جهت داده و يا آن را ابراز نمايند.

     بيكر (1995) معلماني را كه مي‌توانند اين سه مؤلفه يا تعامل‌هاي مشابه را هماهنگ نمايند، تحت‌عنوان معلمان نمونه طبقه‌بندي مي‌كند. به اعتقاد وي اين گونه معلمان را مي‌توان راهنمايان مدرسه در تكنولوژي دانست زيرا آموزش رسمي را با تدريس كامپيوتر مورد توجه قرار مي‌دهند و براي كار با كامپيوتر به عنوان يك نوع وظيفه و تكليف، ساعت‌هاي زيادي را در مدرسه مي‌گذرانند. علاوه بر اين، بيكر عوامل زمينه‌اي ديگري را نيز مطرح مي‌كند كه در ادغام موفقيت‌آميز كامپيوتر در آموزش مشاركت دارد عواملي مانند وجود شبكه اجتماعي معلماني كه از كامپيوتر استفاده مي‌كنند، حمايت سازماني از سوي مدرسه و مديران منطقه و منابع كافي براي پيدا كردن نرم‌افزار و گروه‌بندي مناسب دانش‌آموزان. مطالعات ديگر نيز اهميت تجربه و نگرش معلمان را خاطر نشان كرده و به تشريح روش‌هايي پرداخته است كه از طريق آنها الگوهاي تعاملي توسعه مي‌يابد. به گونه كلي پژوهش درباره عوامل زمينه‌اي مربوط كاربرد تكنولوژي در مدارس، عوامل و تعامل‌هايي را كه در مؤثر ساختن محيط يادگيري مبتني بر تكنولوژي دخالت دارد مشخص كرده و در پي تعيين عوامل مؤثر ديگر هستند.

 

3-اركان آموزش:

     براي آموزش چهار ركن اصلي نياز است.1- آموزش‌دهنده 2- آموزش‌گيرنده 3- محل‌آموزش 4- موادآموزشي

1-3- آموزش‌دهنده:

     در طول زمان افرادي براي اولين بار موضوعي را كشف نموده‌اند.اين افراد اگر دانسته خود را به فرد ديگري منتقل كنند، آموزش‌دهنده ناميده مي‌شوند. البته كساني كه دانسته‌هاي خود را از ديگران گرفته و به ديگري منتقل مي‌كنند نيز جز آموزش‌دهندگان محسوب مي‌شوند.آموزش‌دهندگان را به‌نام‌هاي استاد، معلم،راهنما و ... مي‌شناسيم. با پيشرفت‌هاي انسان و توسعه روش‌هاي آموزش در بعضي دروس و امور حضور آموزش‌دهنده كم‌رنگ شده و ابزارجديد باعث ابداع روش خودآموزي شده است.

2-3- آموزش‌گيرنده:

     كساني كه براي فراگيري علم يا هنري در محضر استادي حاضر شده يا خود به‌طور مستقل سعي در فراگيري آن دارند را آموزش‌گيرنده مي‌نامند. آموزش‌گيرنده را شاگرد، محصل، دانشجو، كارآموز، دانش‌آموز و... مي‌نامند.

3-3-محل‌آموزش:

     محلي كه آموزش‌دهنده و آموزش‌گيرنده در آنجا جمع شده و به امر آموزش اشتغال دارند را محل آموزش مي‌نامند.روش‌هاي مختلف آموزشي مكان‌هاي مختلفي را به امر آموزش اختصاص داده‌اند.فيلسوف‌هاي طبيعت‌گراي يونان كلاس‌هاي درس خود را در هواي آزاد و در دل طبيعت برگزار مي‌كردند. در زمان‌هاي قديم مراكز مذهبي در غالب كشورها و تمدن‌ها محل آموزش بود و درآنها در ضمن آموزش مسائل و آموزش‌هاي مذهبي ساير علوم نيز تدريس مي‌گرديد.‌

4-3- مواد آموزشي:

     دانش‌آموز و استاد با هدف آموزش يكي از علوم يا هنرها در كلاس درس گرد مي‌آيند.به دانسته‌هاي استاد كه آنها را به شاگرد خود منتقل مي‌نمايد مواد آموزشي گويند.

 

4- آموزش در ايران:

     ايرانيان در طول تاريخ همواره ملتي علاقه‌مند به علم و دانش بوده‌اند.غالب فرمانروايان اين سرزمين يا ادب‌دوست بوده يا خود را ادب‌دوست نشان مي‌دادند.كتابخانه‌هاي بزرگ در طول تاريخ در كشور ما وجود داشته است كه خود مويد اين امر است.تمدن در كشور ما سابقه‌اي طولاني دارد. يونانيان تمام مللي را كه در شرق يونان وجود داشته بربر و وحشي مي‌ناميدند. و خود را وارثان هنر، علوم و فلسفه مي‌‌دانستند.اسكندر مقدوني هنگامي كه وارد پرسپوليس شد در مقابل خود تمدني بس بزرگ و اصيل را ديد.اين تمدن عظيم چنان فرمانرواي غالب را بهت‌زده كرد كه در مقابل آن چاره‌اي جز تاراج نديد.آورده شده كه خزائن تخت جمشيد را با 1000 شتر و 5000 قاطر خارج كرده و سپس باقي اشيا و ابنيه را طعمه آتش كردند. در چنين سرزميني از ديرباز به آموزش اهميت داده ‌شده‌است. البته شايد در مقاطعي از زمان اين امر همگاني نبوده و مختص طبقه‌اي خاص بوده است. نوعي از آموزش آموزش خصوصي فرزندان سلاطين و اشراف توسط دانشمندي بوده كه در خدمت آن سلطان بوده است. در بعضي دوران آموزش به عموم مردم نيز تعميم پيدا مي‌كرده است. در اين سيستم استادي كلاس درس خود را در جائي مستقر مي‌كرده و طالبان علم در محضر او حاضر مي‌شدند.در بعضي از علوم عملي نيز شاگرد در كنار استاد خود بطور عملي و تئوري توام كسب علم مي‌كرده است(پزشكي). در دوران ساسانيان در شهر جندي‌شاپور دانشگاهي وجود داشته كه از قديمي‌ترين دانشگاه‌هاي دنيا مي‌باشد. پس از وارد شدن اسلام به ايران مسئله تحصيل علم با جديت بيشتري پيگيري شد. از قرن چهارم ه.ق.مدارس و دارالعلم‌هايي وجود داشته كه در آنها علوم اسلامي و بسياري از علوم عقلي و نقلي تدريس مي‌شده‌است(لغت‌نامه دهخدا جلد هفت).در زمينه آموزش كودكان بايد از مكاتب نام برد در اين سيستم شاگردان توسط والدين به ملاي مكتب‌خانه سپرده مي‌شدند. در طي دوران آموزش  در مكتيبخانه  كودك ابتدا با حروف الفباي فارسي و عربي آشنا مي‌شد . و در ادامه با خواندن قران و كتابهايي چون گلستان سعدي شاهنامه و... توانايي خواندن كودك تقويت مي‌گرديد.در ادامه كودك كمي شرعيات و رياضي آموزش مي‌ديد.در اينجا آموزش در مكتبخانه به پايان مي‌رسيد و براي ادامه تحصيل دانش‌آموز بايد به مدارس علميه يا محضر استادان علوم مختلف مي‌رفت.

  

5- آموزش نوين در ايران:

     ايجاد مدارس و دانشگاه‌هاي مدرن مشابه آنچه غربيان در كشورهاي خود درآن تحصيل مي‌نمايند در پنجم ربيع‌الاول سال 1268 ه.ق. به همت ميرزا تقي‌خان اميركبير با افتتاح مدرسه دارالفنون در تهران شروع شد.البته باني اين امر در آن موقع در فين كاشان به حال تبعيد زندگي مي‌كرد. ميرزا تقي‌خان اميركبير سيزده‌روز پس از افتتاح دارالفنون در فين كاشان كشته شد. دارالفنون پايه‌اي بود كه بر اساس آن دانشگاه‌تهران و ساير دانشگاه‌هاي كشور راه‌اندازي شدند.آموزش نوين در ايران در ابتدا به دو دوره شش ساله ابتدايي و متوسطه تقسيم شده بود. در سير تحول نظام آموزش دوازده سال تحصيل به يك دوره پنج ساله آموزش ابتدايي، يك دوره سه ساله آموزش راهنمايي و چهار سال دبيرستان تقسيم شد. فارغ‌التحصيلان دبيرستان‌ها و هنرستان‌ها را ديپلمه مي‌گفتند.

 

6- شیوه‌های آموزشی در ايران و جهان:

1-6- آموزش متعارف:(Traditional)

     در این نوع آموزش، دانش‌آموز در کلاس درس حاضر می‌شود،معلم بعنوان منبع اصلی دانش در کلاس حضور دارد، یک ارتباط چهره به چهره بین معلم و دانش‌آموز برقرار شده و دانش‌آموز از این منبع استفاده کرده و مطالب را فرا می‌گیرد.این شیوه آموزش که امروزه شیوه قالب است، از قبل وجود داشته و به دلیل ویژگی‌ها و فرهنگ موجود، در آینده هم روش غالب خواهد بود. این شیوه نقص‌هایی دارد از جمله اینکه مستلزم هزینه گزاف جهت فراهم کردن امکانات و فضا و نیروی آموزشی زیاد می‌باشد.

2-6- آموزش مجازی:(Virtual)

     این نوع آموزش از طریق امکانات ارتباطی و رایانه‌ای مثل تلويزیون ،ویدئوکنفرانس و اینترنت امکان‌پذیر می‌شود. در این شیوه، صفحه تلويزیون یا صفحه نمایش کامپیوتر نقش معلم را ایفا می‌کند و دانش‌آموز بجای ارتباط چهره به چهره با معلم با سیستم آموزشی ارتباط بر قرار می‌کند و معلم تنها نقش راهنما و پشتیبان سیستم را داراست،دانش‌آموز مسئول یادگیری خود بوده و در قبال این وظیفه احساس مسئولیت می‌کند. دانش‌آموز می‌تواند پس از ثبت‌نام در یک دوره آموزشی برنامه‌های آن دوره را دنبال کرده و در پایان هم در آزمون شرکت کند. این شیوه در مورد دانش‌آموزان و رده‌های سنی پایین و بطور کلی در آموزش و پرورش ، کارآیی لازم را ندارد.

3-6- آموزش به کمک کامپیوتر(CAL) :

     این نوع آموزش تلفیقی از شیوه سنتی و آموزش مجازی است و به شکلی مزایای هر دو را دارا خواهد بود. منظور از این نوع آموزش فراهم کردن برنامه‌های آموزشی به موازات دوره‌های آموزش سنتی می‌باشد. این برنامه‌ها می‌توانند به عنوان کمک معلم در فرآیند یادگیری و تعمیق مفاهیم، نقش ایفاء کنند. به این شیوه آموزش Computer Aided (Assisted) Learning گفته می‌شود که می‌تواند در توسعه فناوری اطلاعات و آموزش الکترونیکی آموزش و پرورش مورد توجه قرار گیرد.

1-3-6- تاریخچهآموزش به کمک کامپیوتر:

     سابقه (Computer Assisted Learning) یا (Computer Aided Learning) یا (CAL) به دهه‌60 برمی‌گردد.زمانی که نسل سوم کامپیوترها بوجودآمدند. مشابه بسیاری از محصولات تکنولوژیکی،

 

 

CAL نیز ترکیبی از سخت‌افزار و تجهیزات خاص و نرم‌افزار آموزش به کمک کامپیوتر است که در آن زمان تنها کاربرد علمی و آزمایشگاهی داشت.

در طول دهه 70 سیستم‌های CAL گسترش پیدا کرد ولی هنوز هم سرعت توسعه آن بدلیل محدودیت‌های اقتصادی و فنی،گرانی سخت‌افزار کامپیوتر و نبود امکانات گرافیکی، کم بود.در اوایل دهه 70 ، Atkinson و Wilson مشکلات سیستم‌های CAL را به صورت زیر تعیین کردند:

1-کیفیت پایین صفحه نمایش‌ها

2-مسئله دستیابی تصادفی به نوارهای صوتی

3-هزینه استفاده از کامپیوتر برای استفاده عمومی

     در طول دهه 80 و 90 با انقلاب دیجیتالی و توسعه فناوری دیجیتال و ارتقاء کارآیی و امکانات سخت‌افزاری و ارزان شدن آنها ، مشکلات فوق تا حدی برطرف گردید.کیفیت پائین مانیتورها با آمدن کیفیت تصویر و صفحه نمایش‌های با بیش از 16میلیون رنگ برطرف شد.امروزه سرعت محاسبات در کامپیوتر‌های معمولی ،دهها برابر بیشتر از گرانترین کامپیوترهای آن زمان است.دیسک‌های فشرده و تجهیزات صوتی/تصویری، چندرسانه‌ای را وارد کامپیوترهای شخصی کرده است و هر کس می‌تواند یک استودیوی واقعی را بر روی میزش داشته باشد. بنابراین طراحان سیستم‌های CAL می‌توانند براحتی ایده‌هایشان را عملی کنند که نتیجه آن سیستم‌های CAL فعلی است.

2-3-6- مشخصات سیستم‌های (CAL) فعلی:

     سیستم‌های CAL فعلی دارای مشخصات زیرهستند:

1-دسترسی آسان: هر کس می‌تواند CD آموزشی را بدست آورد و یا از طریق سایت‌های وب به مطالب آموزشی دسترسی داشته باشد.

2-کیفیت : محتوای آموزشی می‌تواند دارای حداکثر کیفیت گرافیکی ، صوتی و تصویری باشد.

3-ذخیره‌سازی: بعنوان مثال یک CD معمولی می‌تواند بیش از 650 میلیون کاراکتر را ذخیره کند.

4-سیستم‌های آموزشی متنوع ، با پیچیدگی‌ها و کاربردهای مختلف:.

3-3-6- ضرورت استفاده از آموزش مجازی:

     به دلایل زیر استفاده از آموزش مجازی در جهان امروز اجتناب‌ناپذیر است:

1- افزایش حجم اطلاعات: هر 7 سال دانش دو برابر می‌شود و یک دانشجو در یک سال با آن تعداد داده جدید سروکار دارد که پدر بزرگش در تمام طول عمرش برخورد نداشته است.

2- صلاحیت تکنولوژیکی: مهارت استفاده از ابزارهای فنی، یکی از مهارت‌های اصلی برای کارمندان است و از طرفی مطالب دانشگاهی با نیازهای صنعت و بازار متفاوت است.این فاصله می‌تواند با کمک آموزش الکترونیکی حداقل شود.

3- مهارت‌آموزی مجدد: در هر سازمانی نیاز است تا افراد آن همگام با پیشرفت علوم به ارتقای علمی خود پرداخته و جهت بکارگیری فناوری روز آماده شوند . بهترین گزینه برای آموزش این افراد با توجه به مشکلات شغلی و … آموزش مجازی آنها می‌باشد.(بعنوان نمونه آموزش‌های ضمن خدمت در آموزش و پرورش)

4- گروه‌های کاری: امروزه افراد در نقاط جغرافیایی مختلف در قالب گروه‌های کاری بر روی پروژه‌ها و موضوعات مشترکی کار کرده و نیاز به هماهنگی دارند. برای آموزش این افراد و هماهنگ کردن آنها نیاز به استفاده از امکانات آموزشی الکترونیکی خواهد بود.

5- مشاغل:Home-Basedدرسال 1994 حدود 29 میلیون از کارمندان در آمریکا دارای مشاغل Home_Based بوده‌اند.

4-3-6- آینده سیستم‌های CAL:

     توسعه سیستم‌های CAL در آینده در نواحی زیر خواهد بود:

1- افزایش کارآیی سیستم‌ها شامل سرعت پردازش بالا و نرم‌افزار‌های قویتر.

2- سیستم‌های با توزیع بیشتر با گسترش شبکه‌های WWW و ارتباطات موبایل با سرعت بالا، یک زمینه قوی برای ایجاد سیستم‌های آموزشی با توزیع بیشتر فراهم شده است ودر آینده‌ای نزدیک کنفرانس از راه‌دور و کلاسهای درس غیر‌متمرکز معمول خواهد شد.

3- شبیه‌سازی و واقعیت‌مجازی امکان ایجاد محیط‌های سه‌بعدی و نزدیک به واقعیت که می‌تواند در آینده نقش مهمی در آموزش افراد (بعنوان مثال افراد نابینا) داشته باشد.

4- سیستم‌های CAL خاص برای افراد ناتوان بعنوان مثال یک سیستم چندرسانه‌ای می‌تواند در تکرار مطالب به کرات در آموزش افراد کند‌ذهن(استثنائی) به معلم کمک کند و غیره

5- سیستم‌های CAL هوشمند هوش‌مصنوعی یکی از موضوعات مهم در علم کامپیوتر است و به دسته‌ای از تحقیقات اشاره دارد که سعی می‌کند قابلیت‌های ذهن بشر را به کامپیوتر بدهد.مثل تشخیص گفتار، درک و تشخیص تصاویر و …. سیستم‌های CAL می‌توانند از قابلیت‌های هوش‌مصنوعی برای بهبود کیفیت و کارآیی استفاده کنند.

5-3-6- معایب و کاستیهای استفاده از سیستم‌هایCAL :

     قبل از هر چیزی می‌توان گفت بیشتر مضرات استفاده از این سیستمها ناشی از استفاده نادرست و غیر منطقی از آنها است نه از خود آنها. مهمترین معایب عبارتند از:

1- ایده جایگزینی سیستم‌های CAL بجای معلمان منطقی نیست.ارتباطات انسانی بین معلم و دانش‌‌آموزان نمی‌تواند توسط ماشین ایجاد شود.

2- سیستم‌های CAL گران هستند و نیاز به سکوها و تجهیزاتی برای اجرا دارند. و این امکانات نیز گران است.بنابراین کشورهای درحال توسعه و مراکز آموزشی کم بنیه نمی‌توانند از آن استفاده کنند.و فاصله بین این دو گروه (کشورهای پیشرفته و کشورهای جهان سوم) روز به روز بیشتر می‌شود.امروزه اینترنت و سرعت استفاده هم چنین فاصله‌ای را داراست.

3- کار‌گروهی یک مهارت ضروری برای هر‌کس در محیط‌کار است.استفاده از CAL بعنوان مثال کنفرانس ویدئویی ،ساعت‌های کلاسی دانشجویان را کم خواهد کرد و ساعات کار فردی او را افزایش خواهد داد.بنابراین روابط اجتماعی و همکاری بین دانشجویان تنزل خواهد یافت.

4- از آموزش بعنوان ابزاری جهت تربیت دانشجویان برای ورود به جامعه استفاده می‌شود. دانشجویان نه تنها آموزش می‌بینند بلکه اخلاق اجتماعی و مسئولیت‌پذیری را نیز در مدارس و دانشگاه‌ها یاد می‌گیرند عمده دانش‌آموزان بطور مستقیم یا غیر مستقیم تحت تاثیر معلمشان قرار گرفته و رفتار او را تکرار می‌کنند. این عمل در سیستم‌های مبتنی بر CAL ممکن نیست.

     اگرچه استفاده از سیستم‌های CAL بالاخص اگر بصورت بی‌حدواندازه و غیر معقولانه استفاده شوند مضراتی دارد اما امروزه وجود مدرسه یا دانشگاه بدون کامپیوتر قابل تصور نیست و در آینده هم تصور آن مشکل‌تر خواهدشد.

 

7- نقش معلم در كلاس سنتي و كلاس مبتني بر فن‌آوري:

     نقش معلمان در محیط‌های یادگیری جدید تغییر یافته است. نقش معلمان در محیط‌های یادگیری شبکه‌ای دچار این تغییرات شده است.

1-    معلمان به جای سخنرانی و ارائه اطلاعات به راهنمایی یادگیرندگان و مدیریت منابع می‌پردازند.

2-     معلمان به جای آن که به سؤالات پاسخ دهند یادگیرندگان را برای یافتن پاسخ هدایت می‌کنند.

3-     معلمان به جای آن که صرفاً محتوا را تهیه کنند به طراحی تجارب یادگیری برای دانش‌آموزان می‌پردازند.

4-     معلمان ساختار اصلی و چارچوب کار را برای دانش‌آموزان تدارک می‌بینند و یادگیرندگان را تشویق می‌کنند که خود فرآیند یادگیری را کنترل کنند.

5-     معلمان چشم‌اندازهای متفاوت یک موضوع را ارائه می‌دهند و بر مهم‌ترین دیدگاه‌ها تأکید می‌کنند.

6-     معلمان به جای آن که به تنهایی تدریس کنند، به صورت گروهی با یکدیگر همکاری و آموزش را

      رهبری می‌کنند.

7-    معلمان به جای آن که شخصاً بر محیط تدریس کاملا کنترل داشته باشند با مشارکت دانش‌آموزان این کار را انجام می‌دهند.

8-     معلمان به سبک‌‌های یادگیری دانش‌آموزان حساسیت بیشتری نشان می‌دهند.

 

8- نقش دانش‌آموز در كلاس سنتي و كلاس مبتني بر فن‌آوري:

      نقش دانش‌آموزان در محیط‌های یادگیری الکترونیکی تغییراتی به وجود آمده است. نقش دانش‌آموزان در محیط‌های یادگیری شبکه‌ای دستخوش این تغییرات شده است:

1-    دانش‌آموزان به جای آن که منفعل و پذیرای دانش باشند، فعال بوده و به ساخت دانش می‌پردازند.

2-     دانش‌آموزان به جای حفظ کردن اطلاعات و حقایق به حل مسئله‌های پیچیده می‌پردازند.

3-     دانش‌آموزان موضوعات را از چشم‌اندازهای گوناگون ملاحظه می‌کنند.

4-     دانش‌آموزان سؤالات خود را بررسی می‌کنند و برای یافتن پاسخ‌های مناسب به جست وجو می‌پردازند.

5-     دانش‌آموزان به صورت گروهی با یکدیگر کار می‌کنند و با انجام دادن فعالیت‌های مشارکتی مسئولیت هدایت و کنترل یادگیری خود را عهده‌دار می‌شوند.

6-     دانش‌آموزان می‌کوشند فعالیت‌هایی انجام دهند که با زندگی حرفه‌ای آنان در ارتباط است.

7-     دانش‌آموزان می‌کوشند مستقل، خودکار و خودانگیخته باشند و خود زمان سرعت یادگیری را تنظیم کنند.

8-     دانش‌آموزان به جای آن‌که به گذراندن امتحان بیندیشند، می‌کوشند دانش خود را به کار گیرند.

9-     دانش‌آموزان به جست‌وجوی راهبردهای یادگیری مناسب برای خود می‌پردازند و می‌کوشند بر این اساس یادگیری خود را بهینه کنند.

9- مزايا و معايب آموزش مبتني بر فن‌آوري:

     این نوع آموزش با ویژگی‌های کاربرپسند مانند یادگیری در هر زمان و مکان، آموزش فردی در کنار یادگیری مشارکتی، یادگیری مبتنی بر نیاز، ایجاد امکان یادگیری مستقل و مبتنی بر علائق شخصی از امتیازات بالایی برخوردار است وگسترش روزافزونی پیدا کرده است. از دیگر مزایای بالقوه‎ای که می‎توان برای آموزش مجازی نام برد:

1-    کاهش هزینۀ آموزش(40 تا 60درصد)؟

2-     سهولت حضور در کلاس‎ ان‌لاین؟

3-     تنوع دروس؟

4-     زمان انتخاب دروس،تعیین زمان مناسب و کافی دسترسی به آموزش؟

5-     کاهش هزینۀ رفت‌وآمد و آلودگی‎های ناشی از آن؟

6-    انعطاف‎پذیری زیاد آموزش الکترونیکی؟

7-     قابلیت تکرار مطالب در هرزمان و مکان؟

8-     دسترسي آسان دانش‌آموزان به منابع پژوهشي از طريق اينترنت؟

9-     امکان به اشتراک گذاشتن منابع آموزشی؟

10- استفاده از امکانات چندرسانه‎ای در آموزش؟

11- استفاده از معلمان واساتید با تجربه در همۀ مناطق؟

12- دانشجو محور بودن؟

13- تبادل بینابین مطالب با یکدیگر و مرور همزمان آنها؟

14- مرور سریع مطالب؟

15- افزایش یادگیری نسبت به آموزش سنتی؟

16- تشويق دانش‌آموز براي خودآموزي مطالب، مطالعه و تحقيق؟

17- تقسيم‌بندي دانش‌آموزان بر اساس استعداد و توانايي آن‌ها و ارايه متن درسي متناسب با آن؟

18- امكان شناسايي قابليت‌هاي دانش‌آموز نسبت به گروه و شكوفا کردن اين استعدادها؟

19- آموزش رودررو با معلم، با استفاده از امکانات Video Conference، كه امكان شكوفا شدن استعدادهاي بالقوۀ دانشجويان را فراهم مي‌كند؟

   درست است که این نوع آموزش مزایای زیادی می‌تواند داشته باشد، اما ازدیاد محاسن، دلیل بر نداشتن معایب و موانع نیست. حتی اگر بدون برنامه‎ریزی درست از آن استفاده شود نه تنها مزیت و برتری به دنبال ندارد بلکه خسارات جبران‎ناپذیری هم به‌جا می‌گذارد.

     ازجمله مشکلات و محدودیت‌های آموزش الکترونیکی می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

1-    لزوم وجود استانداردهای خاص برای ارزیابی و برنامه‌های‎آموزشی؟

2-     مسأله صدور و اعتبار گواهی‎نامه‌ها؟

3-     نیاز به برنامه‎های دقیق و متناسب با شرایط؟

4-     نیاز به ابزار و تجهیزات خاص؟

5-     عدم برابری در دسترسی به تکنولوژی‌های مورد نیاز؟

6-     عدم برابری دانش‌آموزان در دانش استفاده از کامپیوتر؟

7-     محدودیت‌های فنی؟

8-     مسائل مربوط به حق مؤلف؟

9-     منابع اطلاعاتی آموزش به زبان غیر بومی؟

10- کنترل کمتر معلمان بر دانش‎آموزان؟

11-کم بودن تعاملات مستقیم استاد و فراگیر در نتیجه عدم فراگیری مهارت‌های اجتماعی؟

12-نیاز به زیر ساخت‎های فرهنگی ،اجتماعی و فنی و هزینۀ بالا در این جهت؟

13- عدم امنیت اخلاقی در اینترنت؟

14-تجربۀ كم در ارائۀ دروس به روش آموزش الكترونيكي؟

10- اصول فن‌آوري نوين تدريس فن‌آوري سنتي تدريس نقش معلم و دانش‌آموز در آن :

   اصول مهم فن‌آوري نوين تدريس و نقش معلم و دانش‌آموز در آن به‌شرح ذيل است.

1- اساس آن بر روي اصول و اكتشافات علمي جديد است.

2- تأكيد بر توسعه قدرت تفكر انتقادي يادگيرنده دارد.

3- از تيم تدريس استفاده مي‎كند.

4- دلالت بر فعاليت‌هاي گروهي دارد.

5- از فنون آموزش متناسب با هر يك از يادگيرندگان استفاده مي‎كند.

6- اهداف تدريس به وضوح تعيين مي‎شود.

7 –مواد تدريس به طور كامل فراهم شده‎اند.

8 –زمان موردنياز براي مربي جهت بكارگيري مواد‌آموزشي بسيار مناسب با قابليت‌هاي دانش‏آموزان تعيين مي‎شود.

9- نقش معلم در تدريس بعنوان عامل اصلي ارائه درس نيست، اما براي مديريت محيط آموزشي، شناخت دانش‎آموزان به استفاده مستقيم از منابع در دسترس، نقش اصلي دارد.

10- مواد آموزشي بكارگرفته شده در كلاس درس شامل رسانه‎هاي جديد و فنون اندازه‏گيري نوين است كه آنها بخوبي هماهنگ شده‎اند.

11- اهداف آموزشي در معرض بازنگري و مرور مداوم هستند.

12- هدف از ارزشيابي دانش‎آموز كمك به دانش‎آموز از طريق فراهم كردن بازخوردهايي بر عملكرد، تشخيص نقاط قوت و ضعف و فراهم كردن اطلاعات براي تصميم‎گيري‌ها است.

13– تدريس به صورت دانش‎آموز محور است

14- محيط كلاس، آزاد وخودانگيز است.

   اصول مهم فن‌آوري سنتي تدريس و نقش معلم و دانش‌آموز در آن به‌شرح ذيل است.

1– پايه آن بر روي تكنيك‌هاي (فن‎هاي) قديمي تدريس است.

2- تأكيد آن بر حفظيات است.

3- تدريس توسط شخص معلم(يك فرد) انجام مي‎شود.

4 –گوش كردن به سخنراني معلمان در كلاس مرسوم است.

5 –از يك فن عام براي تدريس به همه يادگيرندگان استفاده مي‎شود.

6- اهداف تدريس معمولاً مبهم هستند.

7- تداركات كمي از پيش صورت گرفته است.

8- زمان براي انجام فعاليتها، براي همه‎ دانش‎آموزان مشابه است.

9- معلم، مسئول اصلي همه مسائل در موضوعات است. همچنين مي‎بايست آزمون‌ها را فراهم كرده و اجرا كند بر تكاليف‌خانه نظارت داشته باشد.

10- عموم هدايتها(خطوط راهنما) از سوي مدير ارائه مي‎شود.

11 –به طور كلي مرور بسيار كمي(بر روي اهداف درس) انجام مي‎گيرد.

12 –در حالي كه آزمونها(تستها) براي منظورهاي تشخيصي فرض شده‎اند، به طور كلي آنها فقط براي برقراري

درجات آموزشي بكار گرفته مي‎شوند.

13 –تدريس، معلم‌محور است.

14- محيط كلاس انعكاس‌دهنده نگرش مقتدرانه معلم است

 

11- ده اصل کلیدی آموزش در مدارس هوشمند:

1- مديريت به جاي مالکيت (اصل دسترسي):

     در روزگار جديد، داشتن اطلاعات، قدرت نيست. بلکه دسترسي به اطلاعات قدرت محسوب مي‌شود. همه عملکردهاي ما بايد به گونه‌اي تغيير يابد که فرآيند انباشت اطلاعات، به توانايي مديريت داشته‌ها و ورزيدگي درکسب و دسته‌بندي اطلاعات تبديل شود.

2- تحصيل به جاي تدريس (اصل تحصيل)

     فرايند فعلي آموزش، يکسويه و کند است. درمدارس هوشمند بايد به تدريج فرآيند «تدريس» به فرآيند «تحصيل » مبدل شود و دانش‌آموز، خود به کشف و استنباط مطالب بپردازد.

3- کايزن (اصل تغييرتدريجي)

     هيچ فرآيندي، دفعي و مطلق نيست و همه چيز در بازه‌هاي زماني به وجود مي‌آيد. لذا شرط لازم براي رسيدن به نقطه‌ي مطلوب، «درمسير بودن» و شرط کافي براي رسيدن به وضعيت مطلوب، «حرکت کردن» است.

4- مسلط بودن بر ابزار به جاي مقهور ابزار بودن (اصل سلطه تکنيکي)

   مدارس هوشمند، مدارس «کامپيوتر‌محور» نيستند؛ بلکه مدارس «فهم محور» هستند. تمامي امکانات و تجهيزات تکنولوزيک بايد در خدمت عميق کردن ف


مطالب مشابه :


آدرس و شماره تلفن خانه معلم های سراسر کشور

اردوگاه های استان همدان - آدرس و شماره تلفن خانه معلم های سراسر کشور - اطلاع رسانی اردوگاه.




رزرو اینترنتی فرهنگیان در خانه معلم استانهای سراسر کشور

آموزش و پرورش ایران وجهان - رزرو اینترنتی فرهنگیان در خانه معلم استانهای سراسر کشور - آموزشی،فرهنگی ،خبری ،سیاسی و ... جاده ترانزیت همدان-پشت نیروی انتظامی.




کبودراهنگ دومین شهر بزرگ استان همدان

شهرستان كبودر آهنگ با وسعت تقريبي 3816 كيلو متر مربع در 52 كيلومتري شمال غربي استان همدان با مختصات 48و 43و30 طول جغرافيايي قرار دارد و ارتفاع متوسط آن




اینجا خانه معلم بانه

خانه معلم خرم اباد : میدان 22 بهمن 06613201183. خانه معلم همدان : میدان شریعتی 08118254008. خانه معلم بانه : میدان قدس خ انقلاب جنوبی 08754266264 رستوران




شماره تلفن و آدرس خانه معلم مراکز کلیه استانها

خانه معلم لاهیجان. 6671315. چهارراه فرودگاه. خانه معلم بندرعباس. 3330788. جنب اداره کل نوسازی. 8254008. میدان شریعتی. خانه معلم همدان. 8247029. خیابان کاشانی.




کتاب آقای معلم

کتاب آقای معلم. بسم رب الشهداء و الصدیقین. باز آئینه و آب و سینی و چای و نبات. باز پنج شنبه و یاد شهدا با صلوات... نام کتاب : آقای معلم. گردآوری و تدوین : مهین




آدرس و شماره تلفن خانه‌هاي معلم سراسر كشور

2242002, جنب سازمان آموزش و پرورش, خانه معلم اردبیل. 6248100 ... 2522290, خیابان ورزش - جنب دانشگاه آزاد, خانه معلم بوشهر ... 8254008, میدان شریعتی, خانه معلم همدان.




نقش معلم ,دانش آموزومدرسه درکلاس سنتی وکلاس مبتنی برفناوری مرجان صداقت خواه

گروه ادبیات استان همدان - نقش معلم ,دانش آموزومدرسه درکلاس سنتی وکلاس مبتنی ... 5- مشاغل:Home-Basedدرسال 1994 حدود 29 میلیون از کارمندان در آمریکا دارای مشاغل




سی و هفتمین دوره مسابقات قرآن سازمان اوقاف مرحله استانی

... و مسئول فرهنگی اوقاف استان همدان با حضورکاروانی از اداره اوقاف و امور خیریه شهرستان و مدیریت موسسه جامعه القران واحد برادران شهرستان نهاوند در سالن خانه معلم همدان.




من معلم هستم

یا کلاغی که به خانه نرسید قصه گویی بکنم ؟ تک به تک یا با جمع ؟ بدوم یا آرام ؟ من معلم هستم نیمکت ها نفس گرم قدمهای مرا می فهمند بالهای قلم و تخته سیاه رمز پرواز مرا




برچسب :