آبیاری مزارع سبزی با فاضلاب در مشهد
خبرگزاري دانشجويان ايران - مشهد
سرويس: اجتماعي
کارشناس بهداشت محيط مرکز بهداشت خراسان رضوي از آبياري مزارع كشاورزي و سبزي كاري حاشيه كشفرود با فاضلاب به عنوان يك معضل بهداشتي و زيستمحيطي در مشهد ياد کرد و گفت: مهمترين عامل زمينهساز اين پديده در دسترس بودن و ارزان بودن فاضلاب براي كشاورزان است.
دكتر سجادي در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا) - منطقه خراسان، ادامه داد: طبق استانداردهاي جهاني پساب تصفيه شده بايد با آب رقيقسازي شده و بعد براي آبياري درختان استفاده شود، بنا بر استاندارهاي ايران استفاده از پساب تصفيه شده براي درختان غير مثمر مجاز و براي آبياري سبزي و صيفي غيرمجاز محسوب ميشود.
وي ادامه داد: در ميدان امام حسين(ع)، جاده سيمان و مناطق حاشيه كشفرود، حتي اگر سيستم اگو هم اجرا شده باشد خيلي از ساکنان ترجيح ميدهند فاضلاب خانگي خود را در كوچهها و جويهاي كنار خيابان و حتي در معابر عمومي رها كنند.
وي با تاكيد بر لزوم جلوگيري از ورود فاضلاب منازل به آبهاي سطحي و كانالهاي كنار خيابان گفت: شيب زمين در مناطقي از سطح شهر كه فاضلاب را به سطح زمين رها ميكنند به سمت كشفرود است لذا فاضلابها و پسابهاي خانگي در هر منطقهاي كه رها شوند در نهايت تشكيل حجم بزرگي از فاضلاب را ميدهند كه وارد كشفرود ميشود.
کارشناس بهداشت محيط مرکز بهداشت خراسان رضوي افزود: با توجه به اين كه مشهد از نظر سالك مستعد است، رهاسازي فاضلاب در معابر عمومي اثرات مستقيم و غيرمستقيمي در افزايش شيوع اين بيماري دارد.
وي با بيان اين كه مالكيت معابر با شهرداري و مسووليت فاضلاب با شركت آب و فاضلاب شهري است، افزود: با توجه به منع قانوني رها کردن فاضلاب در معابر، لازم است شهرداري، شركت آب و فاضلاب، محيطزيست و مرکز بهداشت در اين زمينه وارد عمل شده و افراد متخلف را شناسايي و مجازات كنند.
وي ادامه داد: در زمينه برداشت غيرمجاز آب از كشف رود و آبياري محصولات كشاورزي جهاد كشاورزي و به لحاظ آلودگيهاي زيست محيطي ناشي از ورود فاضلاب به آب و خاك اداره محيطزيست بايد اقدامات لازم را انجام دهد.
دکتر سجادي آموزش كشاورزان و معرفي كشاورزان متخلف به مراجع قضايي را از اقدامات مركز بهداشت در راستاي كاهش اين پديده برشمرد و با بيان اين كه اختيارات و امكانات مركز بهداشت نسبت به توقعات و انتظارات جامعه بسيار ناچيز است، افزود: مركز بهداشت با كدام امكانات و پشتوانه قضايي و قانوني ميتواند جلوي آبياري مزارع با فاضلاب خام را بگيرد؟
وي با بيان اينكه در صورت مطابقت فاضلاب تصفيه شده در تصفيه خانه پركندآباد با استانداردها، رهاسازي آن در كشفرود منعي ندارد، افزود: من اطلاعي از درجه تصفيه و خروجي پساب اين تصفيهخانه ندارم ولي به نظر نميرسد اين خروجي چندان مطلوب و مطابق با استانداردها باشد.
کارشناس بهداشت محيط مرکز بهداشت خراسان رضوي با بيان اين كه استفاده از فاضلاب خام براي هيچ نوع آبياري حتي آبياري درختان غير مثمر مناسب نيست بر لزوم تصفيه فاضلاب قبل از آبياري تاكيد كرد و به ايسنا گفت: به عنوان يك راه حل كوتاه مدت كشت جايگزين صنوبر به جاي صيفي و سبزي پيشنهاد و بخشي از اين طرح در حاشيه كشفرود اجرا شده است.
وي با اشاره به وجود همه نوع آلودگي در فاضلابهاي خانگي افزود: با توجه به تخليه انواع فاضلاب صنعتي و خانگي به كشفرود انتظار داريم آلودگيهاي مختلفي اعم از ميكروبي و شيميايي در اين رود وجود داشته باشد.
کارشناس بهداشت محيط مرکز بهداشت خراسان رضوي ادامه داد: عوامل بيماريزا را ميتوان با انجام چهار مرحله پاکسازي، انگلزدايي، شستشو و گندزدايي سبزيها از ميان برد اما آلودگيهاي شيميايي به هيچ طريقي از بين نميروند.
وي در رابطه با اثرات وجود مواد شيميايي در سبزي مصرفي انسان توضيح داد: مصرف سبزي آلوده به آفتكش و سم بلافاصله مسموميت را به دنبال دارد ولي هنگامي که مقدار سم، آفتكش يا فلز سنگين به گونهاي نيست كه بلافاصله فرد را بيمار كند و در دراز مدت مصرف ميشود، اثرات خود را در دراز مدت نشان ميدهد.
وي شبه وبا (التور)، حصبه، تيفوئيد، اسهال و بيماريهاي مختلف انگلي را از بيماريهاي ناشي از آلودگي ميكروبي سبزيجات آبياري شده با فاضلاب برشمرد و اضافه کرد: مواجه دراز مدت با عوامل شيميايي و فلزات سنگين موجود در سبزيها به طور بالقوه بر تمام ارگانهاي داخلي بدن از جمله كليه، كبد و معده و دستگاه عصبي تاثير ميگذارد و نهايتا منجر به بروز سرطانهاي مختلف ميشود.
دکتر سجادي افزود: كشاورزان و خانوادههاي آنان بيشتر از سايرين در معرض مواجه با اين عوامل خطر قرار دارند.
وي در ادامه گفتوگو با ايسنا خاطرنشان کرد: متاسفانه مطالعه و تحقيقي در زمينه ميزان آلودگي سبزيجات مشهد به فلزات سنگين و تاثير اين فلزات بر سلامت مردم مشهد انجام نشده است.
وي با تاکيد بر لزوم انجام اقدامات زيربنايي براي جلوگيري از اين معضل اظهار داشت: مقابله با كشاورزان متخلف و توقف صيفي و سبزي كاري بدون برنامهريزي و اصلاح زيرساختها اثر معكوس دارد.
دکتر سجادي آموزش كشاورزان را يكي از راهحلهاي رفع معضل آبياري محصولات سبزي و صيفي با فاضلاب كشفرود دانست و ادامه داد: بايد تسهيلاتي براي كشاورزان فراهم كنيم كه عدم ادامه آبياري با فاضلاب توجيه اقتصادي نيز براي آنان به همراه داشته باشد.
وي با بيان اين که به عنوان يک اقدام ريشهاي بايد مانع تخليه فاضلاب به معابر شد، افزود: فاضلاب بايد بعد از توليد در منازل و صنايع وارد تصفيهخانه شده و به شيوه درستي تصفيه و وارد جريانهاي آبياري شود، ضمنا ضروري است با راهکارهاي قانوني صنايع ملزم به تصفيه فاضلاب گردند.
مطالب مشابه :
مدرسان گروه انفورماتیک بزشکی دانشگاه علوم بزشکی مشهد
اطلاع رسانی انفورماتیک پزشکی - مدرسان گروه انفورماتیک بزشکی دانشگاه علوم بزشکی مشهد
دکتر مهران مقصودلو (دانشگاه علوم بزشکی تهران)
(دانشگاه علوم بزشکی تهران) دانشگاه علوم پزشکی مشهد انجمنهای داخلی انفورماتیک
لیست و آدرس سایت دانشگاه های علوم پزشکی کشور
پایگاه تخصصی دانشجویان پرستاری و پرستاران دانشگاه علوم هیئت مدیره نظام پرستاری مشهد
لیست رشته های گروه پزشکی و غیر پزشکی مرحله تکمیل ظرفیت دانشگاه آزاد براساس کنکور سال 91
دانشگاه علوم پزشکی مشهد. مجموعه 7 آزمون سراسری رشته های علوم پزشکی اعم از قبول و یا مردود
اولین همایش کشوری بهداشت محیط بیمارستانهای ناجا برگزار شد
دانشگاه علوم بزشکی مشهد. آرشيو پيوندهاي
دکتر حبیب الله پیرنژاد (دانشگاه علوم بزشکی ارومیه)
(دانشگاه علوم بزشکی ارومیه) دانشگاه علوم پزشکی مشهد انجمنهای داخلی انفورماتیک
آبیاری مزارع سبزی با فاضلاب در مشهد
دانشگاه علوم بزشکی مشهد. آرشيو پيوندهاي
دکتر کامبیز بهاالدینی (دانشگاه علوم بزشکی کرمان)
(دانشگاه علوم بزشکی از دانشگاه علوم پزشکی در دانشگاه علوم پزشکی مشهد واحد
شرایط ،مدارک و چگونگی ثبت نام ومصاحبه برای دانشگاه علوم پزشکی تهران -بین الملل کیش
دانشگاه علوم پزشکی مشهد. تابع آئين نامه ها ، مقررات و ضوابط دانشگاه علوم پزشكي تهران
برچسب :
دانشگاه علوم بزشکی مشهد