در شرایط فعلی اقتصادی از یک ژاپنی درس بیاموزیم

این حس وطن پرستی حتی در انتخاب نام برای شرکتش نیز دیده می‌شود. در زمانی که چراغ قوه خود را وارد بازار می‌کرد و با نام انگلیسی ناسیونال به معنی "متعلق به ملت" برخورد می‌کند و این نام را برای آن انتخاب می‌کند.  

شرایط اقتصادی کشور به دلایل متعدد اکنون شرایطی عادی و معمول نیست. فشارهای اقتصادی که از سوی غرب بر کشور تحمیل شده است از یک سو به اعتقاد بسیاری ضعف کارامدی و مدیریت برخی مسئولان در داخل که بر وخامت اوضاع اقتصادی افزوده است همگی منجر به آن شده که اکنون فشار بر طبقات پایین اجتماع و به خصوص قشر متوسط افزایش یابد.

رشد قیمت‌ها به همراه کاهش قدرت خرید افراد در جامعه و بروز تورم با نرخ بالا در کشور که رکود تولید نیز بر آن مضاعف شده، منجر به آن می‌شود که احساس فقر و بی عدالتی در جامعه گسترش یابد. اما همه این‌ها به کنار، سؤال در اینجا است که خود افراد و به خصوص بنگاه‌های اقتصادی در این میان چه می‌توانستند بکنند و نکردند؟

بدون شک رفتار اقتصادی در شرایط حساس کنونی خود عاملی مهم بر وخیم‌تر شدن اوضاع یا حداقل افزایش بار روانی آن داشته است. مشکلات اقتصادی کتمان ناپذیر است و ضعف و ناکارآمدی مشهود. آنچه در این میان رقم خورده است این است که اکنون در جامعه این حس و حال رونق گرفته است که هرکس به فکر نگه داشتن کلاه خود بر سرش است.

مسلماً ایران اولین کشوری نیست که با مشکلات اقتصادی دست به گریبان شده و آخرین کشورها نیز نخواهد بود. نمونه های بسیاری می‌توان در تاریخ اقتصاد ذکر کرد که کشورها با بحران‌های شدید اقتصادی مواجه شده و از آن تجربیات فراوان بدست آوردند. رکن اول و درس اصلی در همه کشورهایی که از بحران به سلامت عبور کردند در چند مورد بوده است و شاید اصلی‌ترین آن‌ها ایجاد حس متقابل در میان افراد بوده است. حسی که می‌گوید، نفع هر کس در نفع جامعه و سایر افراد است.

ژاپن یکی از این کشورهایی است که پس از جنگ جهانی دوم در معرض فشارهای اقتصادی شدید و امتحانی سخت قرار گرفت. شاید بازگو کردن یک نمونه از رفتار یکی از شرکت‌های بزرگ این کشور در این بحران اقتصادی نشان هد که فضای کنونی کشور تا چه حد از رفتار مطلوب در مواقع بحرانی به دور است.

کونوسوکه ماتسوشیتا مدیر شرکت پاناسونیک ژاپن، نمونه ای از این رفتار موفقیت آمیز را در آن مواقع حساس و بحرانی نشان داد. وی در روزهای پس از جنگ مدیران اجرایی خود را جمع کرد و برنامه‌هایش را برای بازسازی شرکت اعلام کرد و گفت که تولید پایه و اساس نوسازی ملی و سرآغاز تعهدی جدید است و بایستی تمام امکانات خود را برای عملی کردن وظایف پیش رو بسیج کرد.


کونوسوکه ماتسوشیتا صنعتگر ژاپنی متولد 1894 است و در سال 1989درگذشت. وی بنیان‌گذار شرکت پاناسونیک است و در دید صنعتگران ژاپنی به عنوان "خداوندگار مدیریت" شناخته می‌شود.


وی تلاش کرد تا دست به بررسی این موضوع بزند که انسان چگونه می‌تواند خود را از میان سختی‌ها و رنج‌ها بازسازی کرده و به خوشبختی برسد و جامعه ای صلح آمیز و هماهنگ ایجاد نماید.

در پی این تلاش بود که در 1946 موسسه صلح و بهروزی از طریق پیشرفت را ایجاد کرد و در سال 1980 دانشکده حکومت و مدیریت ماتسوشیتا را. اما این اقدامات، ریشه در تفکرات ماتسوشیتا داشت. تفکراتی که بنیان آن را حس وطن پرستی و انسان دوستی تشکیل می‌داد.

این حس وطن پرستی حتی در انتخاب نام برای شرکتش نیز دیده می‌شود. در زمانی که چراغ قوه خود را وارد بازار می‌کرد و با نام انگلیسی ناسیونال به معنی "متعلق به ملت" برخورد می‌کند و این نام را برای آن انتخاب می‌کند. راهکار وی نیز در کسب و کار در شرایط بحرانی همان راهکار فوردی بود: افزایش تقاضا از طریق تولید انبوه و کاهش قیمت. راهکاری که خود جسورانه و خلاقانه می‌نامید و نفع واقعی در آن وابسته به این موضوع بود که محصولش جزئی از زندگی مردم عادی شود.

برای مشخص‌تر شدن فلسفه ماتسوشیتا کافی است این بخش از سخنرانی وی در 1932 را بخوانیم که در آن خطاب به کارکنانش گفت:

رسالت تولید کننده غلبه بر فقر است. آزاد کردن کل جامعه از چنگال فقر و ایجاد رفاه در جامعه. هدف از کسب و کار و تولید صرفاً گسترش دادن فروشگاه‌ها یا کارخانه های شرکت مورد نظر نیست، بلکه ثروتمند کردن کل جامعه است و جامعه برای تولید ثروت به پویایی و سرزندگی کسب و کار و صنعت احتیاج دارد. فقط در چنین شرایطی است که کسب و کارها و کارخانه‌ها به شکوفایی واقعی می‌رسند. رسالت واقعی شرکت الکتریکی ماتسوشیتا تولید هرچه بیشتر کالا است. به نحوی که در کشور صلح و پیشرفت به وجود آید.

این تنها یک نمونه از فلسفه حاکم بر تفکرات شخصی است که بنگاه تولیدی وی مدت‌های مدیدی یکی از بزرگ‌ترین شرکت‌های صنعتی در جهان بوده است. شخصی که رسالت واقعی خود در کسب و کار را تلاش برای پیشرفت جامعه و رهایی آن از چنگال فقر می‌دیده است، حتی در شرایط بحران اقتصادی. شخصی که نفع و سود خود را در سر بریدن مصرف کننده برای سرپا نگه داشتن خود نمی‌دیده است و نفع متقابل را سرلوحه موفقیت خویش قرار داده بود.

امروز شرایط کشور شرایطی عادی نیست و برای تولید مشکلات و مصائب اساسی وجود دارد. اما باید پذیرفت که این مشکلات تنها مختص به ایران و تولید کنندگان ایرانی نبوده و نخواهد بود. مرور تاریخ نشان می‌دهد که همواره افراد و بنگاه‌هایی توانسته اند از شرایط بحرانی با سربلندی بیرون آیند و کسب و کار خود را ادامه دهند که حس نوع دوستی و وطن پرستی را با حس مسئولیت و مدیریت درآمیخته و نفع خود را با نفع دیگر آحاد جامعه یکسان پنداشته‌اند.

حال باید پرسید که در شرایط کنونی رفتار ما تا چه حد با این فلسفه هم‌خوانی دارد؟

* به اهتمام مهدی سعیدی


مطالب مشابه :


در شرایط فعلی اقتصادی از یک ژاپنی درس بیاموزیم

شرایط اقتصادی کشور به دلایل متعدد اکنون شرایطی عادی و معمول نیست. فشارهای اقتصادی که از سوی




ادرس دانشگاه پیام نور لواسان

ادرس دانشگاه پیام نور لواسان. لواسان ابتدای بلوار امام خمینی کمربندی لواسان دانشگاه پیام




دانشگاه پیام نور لواسان

دانشگاه پیام نور لواسان اخبار کلاسها و




5 حیوانی که کمتر دیده می‌شوند +عکس

این موجود بیشتر در جنوب شرقی آسیا دیده می شود و البته زیستگاه اصلی آن در جزیره ای به نام




مدیریت صنعتی

دانشگاه پیام نور لواسان. مدیریت




اطلاعیه تربیت بدنی عمومی

پیام نور واحد لواسانات و رودبار قصران لواسان بلوار امام خمینی ـ کند علیا و سفلی ـ سالن




وضعیت منابع دروس

پیام نور واحد لواسانات و رودبار قصران - وضعیت منابع دروس - درباره شهر لواسان




لیست دروس عمومی‌

پیام نور واحد لواسانات و رودبار قصران - لیست دروس عمومی‌ - سایت دانشگاه لواسان.




برچسب :