مقاله: اثر خلق (عواطف) بر پردازش اطلاعات و یادگیری انگلیسی به عنوان زبان بیگانه
www.sure.blogfa.com
عنوان مقاله: اثر خلق (عواطف) بر پردازش اطلاعات و یادگیری انگلیسی به عنوان زبان بیگانه (دوم) (22 صفحه)
نویسنده : بیگدلی، شعله
- نویسنده : عشایری، حسن
نویسنده : بیرجندی، پرویز
چکیده :
به علت اهمیت نقش حیطهی عاطفی در یادگیری انگلیسی، به عنوان زبان دوم یا زبان بیگانه و از آنجا که تا کنون پژوهش دیگری در این حیطه در ایران انجام نشده است، این پژوهش به بررسی ارتباط خلق(عواطف)با پردازش اطلاعات و یادگیری زبان انگلیسی میپردازد.در این تحقیق تعداد 30 نفر از دانشجویان یکی از دانشگاههای شهر تهران، بر اساس معیار انتخاب آزمودنیها، انتخاب شده و در چهار مرحله مورد آزمون قرار گرفتند.اطلاعات بدست آمده با استفاده از روشهای آماری آزمون t، ضریب همبستگی و آنالیز واریانس مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت و با 95 درصد اطمینان مشخص گردید که ارتباط بین خلق و تداعی واژگانی، وضعیت تاهل و شهرنشینی معنیدار و ارتباط بین خلق، سن و تغییرات انرژی گالوانیک پوست معنیدار نیست.در نهایت، پیشنهادهایی در مورد نحوهی بهینه سازی روش تدریس با استفاده از تئوری پردازش اطلاعات و شیوههای تدریس مطرح گردید.
www.sure.blogfa.com
مروری بر متون:
میلر(1956)، برادبنت(1958)، هینتزمن، کوران و اوپی(1992)از انسان به عنوان پردازشگر اطلاعات یاد کردهاند.
دانشمندان دیگری همچون الیس(1990)، هدل(1986)، هرتل و هاردین(1990)بر تاثیر خلق (عواطف)بر پردازش اطلاعات و حافظه تاکید کردهاند.آنها معتقدند که اختلالات حافظه و یادگیری تا حد زیادی ناشی از افسردگی است.افسردگی با مختل کردن شناخت، منابع ذهنی(روانی)را کاهش داده یا به خود مشغول میکند و در نتیجه قدرت فرد برای انجام کارها کاهش مییابد.
فرد افسرده به دشواری میتواند توجه خود را به تواناییها و موفقیتهایش معطوف کند و قادر به سازگاری با مشکلات عادی زندگی نیست، به راحتی آسیبپذیر است و اعتماد بنفس پایین دارد.نسبت به محرکهای مایوس کننده بشدت تحریکپذیر و نسبت به محرکهای خوش بین کننده بیتوجه است.کوچکترین شکستها موجب آزردگی و توقف فعالیتهای وی میگردد.(بک، 1976)بدلی و همکاران(1984)نیز خاطر نشان ساختهاند که نقص توجه به شدت بر توان یادگیری تاثیر میگذارد و این امر ناشی از آن است که قدرت حافظه و توان یادآوری اطلاعات با میزان توجه ارتباط مستقیم دارد.
آیزنک(a,b 1974)نیز معتقد است که ویژگیهای شخصیتی نسبتا دائمی فرد و وضعیت خلق وی نقش تعیین کننده در عملکرد او دارند.براون(1987)نیز با نقل جملهیی از هیلگارد«نظریههای صرفا شناختی یادگیری در صورتی که حیطه عاطفی را در نظر نگیرند مردود هستند»بر اهمیت حیطه عاطفی و نقش آن در یادگیری فرد تاکید میکند.
افسردگی با مختل کردن توجه فرد سبب اختلال حافظه و در نتیجه قدرت یادگیری میگردد.تحقیقات انجام شده توسط موری(1959)، نورمن(1969)، مک داول(1989)، تامپسون(1984)، راسل و دی هالوسی(1992)نیز نمایانگر نقش موثر توجه بر حافظه و یادگیری است.وین گارتنر و همکاران(1977) نیز معتقدند که خلق فرد نه تنها بر نحوهی رمزگذاری وقایع بلکه بر نحوهی جستجوی حافظه و تصمیمگیری در خصوص همبستگی و ارتباط آنها تاثیر میگذارد.ظرفیت پردازش شناختی بدان معناست که پردازش اطلاعات در سطوح عمیقتر ظرفیت پردازش شناختی را بیشتر به خود اختصاص میدهد.بعضی مطالعات نشان میدهد که پردازش اطلاعات در افراد افسرده، به عمق افراد غیر افسرده نیست.خلقیات(عواطف)
www.sure.blogfa.com
بر فرآیندهای شناختی نیز تاثیر میگذارد(استالتنبرگ و همکاران، 1985).در این پژوهش اعتقاد بر آن است که ارتباط بارزی بین خلق و پردازش اطلاعات واژگان موجود در حافظه معنایی وجود دارد و اهمیت خلقیات مثبت در پردازش موثر اطلاعات و در نتیجه ارتقاء یادگیری مشهود است.بنظر میرسد اگر به طریقی بتوانیم خلق افراد را به گونهیی مثبت تغییر دهیم، میتوانیم حافظه و یادگیری فرد را بهبود بخشیم.
محدودیتهای پژوهش:
با توجه به غیر قابل کنترل بودن برخی عوامل موثر، به منظور اعتبار داخلی بخشیدن به این پژوهش، برخی عوامل توسط پژوهشگر حذف گردیده است.آزمودنیها:
1)از گروه سنی 27-18 سال،
2)مونث،
3)ایرانی،
4)از دانشجویان دوره کارشناسی زبان انگلیسی،
5)از یکی از دانشگاههای تهران انتخاب شدند.
آزمودنیها:
تعداد 40 نفر از دانشجویان دوره کارشناسی زبان انگلیسی شاغل به تحصیل در یکی از دانشگاههای شهر تهران مورد بررسی قرار گرفته و با توجه به معیار انتخاب نمونهها 30 نفر از آنها به عنوان نمونه نهایی تحت مراحل مختلف آزمون قرار گرفتند.تمامی نمونهها دید طبیعی داشته یا اشکال دید آنها با عینک اصلاح شده بود و از نظر شنوایی مشکلی نداشتند و انگلیسی را به عنوان زبان بیگانه فرا گرفته بودند.معیار انتخاب نمونهها شامل موارد زیر نیز بود:
1)عدم وجود سابقه شوک درمانی، اختلالات عضوی و تشنج،
2)عدم استعمال دخانیات و مشروبات الکلی.
(*)-در این تحقیق خلق، عواطف و احساسات معادل یکدیگر در نظر گرفته شدهاند.
www.sure.blogfa.com
مواد:
پرسشنامهی گردآوری اطلاعات عمومی در مورد آزمودنیها که معیار انتخاب را تحت پوشش قرار میداد:آزمون افسردگی بک(BDI)برای سنجش خلق آزمودنیها توسط پژوهشگر، کارتهای محرک نمایش بیست واژه(Complex Stimuli)با بار عاطفی مثبت و منفی که از فهرست واژگانی مندرج در انتهای کتابهای انگلیسی دوره دبیرستان استخراج شد، همهی این واژهها صفت و به طور تصادفی انتخاب و بر هر کارت محرک دو واژه(یکی با بار عاطفی مثبت و دیگری با بار عاطفی منفی)نمایش داده شد، کارتهای نمایش ده جمله(Hyper-Complex Stimuli)که هر یک دارای یک جای خالی بود و چهار صفت(دو صفت با بار عاطفی مثبت و دو صفت با بار عاطفی منفی)به دنبال آن ذکر شده بود و هیچ یک از این صفات بر دیگری برتری نداشته و قرارگیری هر یک در جمله از نظر دستوری تفاوتی با دیگر واژهها نداشت.
دستگاهها(ابزارها):
تاکیستوسکوپ(محرک نما).این ابزار معمولا جهت سنجش آستانهی درک بینایی مورد استفاده قرار میگیرد.در این پژوهش t''scope 610 محصول شرکت کمپدن فرانسه جهت نمایش کارتهای محرک مورد استفاده قرار گرفت.کارتهای نمایش واژهها به مدت 200 میلی ثانیه و کارتهای نمایش جملات به مدت 300 میلی ثانیه در معرض دید آزمودنیها قرار داده شد.
دستگاه اندازهگیری انرژی گالوانیک پوست * .با استفاده از این دستگاه، بر اساس رفلکس سایکوگالوانیک اندازهگیری گالوانیک پوست میسر است.این رفلکس در شرایط هیجانی که میزان تعریق پوست تغییر مییابد افزایش قابل ملاحظهیی نشان میدهد.به عبارت دیگر، هدایت الکتریکی پوست تحت تاثیر تعریق پوست است.تنیدگی بر فعالیت غدد عرق و میزان هدایت الکتریکی تاثیر میگذارد.این رفلکس (Electrodermal Resonse-EDR)نیز نامیده میشود.
(*)دستگاه GSR مورد استفاده بر این پژوهش محصول موسسه«روان پویا»است و تغییرات انرژی پوست بین 5 تا 100 GSR را میتوان از طریق آن اندازهگیری کرد.
www.sure.blogfa.com
فرضیههای پژوهش:
1)بین خلق و تغییرات انرژی گالوانیک پوست ارتباط وجود دارد.
2)بین خلق و تداعی واژگانی ارتباط وجود دارد.
3)بین خلق و سن ارتباط وجود دارد.
4)بین خلق و وضعیت تاهل ارتباط وجود دارد.
5)بین خلق و شهرنشینی ارتباط وجود دارد.
روشها:
ابتدا، مراحل مختلف آزمایش برای آزمودنیها شرح داده شد و آزمودنیها به پرسشنامهی عمومی پاسخ دادند.سپس آزمون بک از هر یک به عمل آمد.در مرحلهی سوم آزمودنیها پشت دستگاه محرک نما نشستند و نحوهی کار دستگاه به طور شفاهی توسط پژوهشگر برای آنها شرح داده شد.دو کارت محرک به عنوان نمونه برای آشنایی با نحوهی کار دستگاه، برای هر یک نمایش داده شد.نحوهی قرار دادن سر و حفظ زاویهی مناسب برای مشاهده مناسب کارتها برای هر یک توضیح داده شد.
هر کارت محرک در ابعاد 5*10 سانتیمتر و با فاصله 2 دقیقه از یکدیگر یک به یک نمایش داده شد.
واژهها با حروف CG-Times در اندازهی 12 در بالا(سمت راست و چپ)، پایین(سمت راست و چپ)و وسط(سمت راست و چپ)نمایش داده شد.جملات نیز با حروف Vegaf در اندازهی 12 در وسط هر کارت محرک نوشته شده بود.
در مرحلهی پایانی آزمایش، از هر آزمودنی درخواست شد که آرام باشد، ساعت و زینت آلات به دست نداشته باشد و دست غالب(dominant)خود را خشک کند.پس از یک دقیقه دو الکترود دستگاه GSR به انگشت نشانه و میانی دست آنها متصل گردید و واژههای دارای بار عاطفی یک به یک برای آنها قرائت شد و تغییرات GSR در مورد هر یک جداگانه ثبت گردید.
لازم به یادآوری است که مراحل مختلف در مورد هر آزمودنی صبح هنگام انجام شد و آزمودنیها یک به یک در اتاقی ساکت مورد آزمایش قرار گرفتند.مدت زمان انجام آزمایش در مورد هر آزمودنی حدودا یک ساعت بطول انجامید و پژوهشگر در تمامی مراحل آزمایشها حضور داشت.
www.sure.blogfa.com
تجزیه و تحلیل آماری
اطلاعات بدست آمده با استفاده از t-test، آنالیز واریانس و ضریب همبستگی مورد بررسی قرار گرفت و نتایج بدست آمده با استفاده از نمودارهای پراکندگی نمایش داده شد.با ضریب اطمینان 95 درصد نتایج بدست آمده نشان میدهد که ارتباط بین خلق و تغییرات GSR با شنیدن واژههای دارای بار عاطفی مثبت و منفی معنیدار نیست(نمودار 1).
ارتباط خلق و تداعی واژگانی معنیدار است(F-83.16;p-005.0)این اختلاف حائز اهمیت است و خلق عاملی تعیین کننده در تداعی واژگان مثبت، منفی و خنثی است، افراد افسرده بیش از غیر افسردهها واژههای دارای بار عاطفی منفی را تداعی میکنند(نمودار 2).
ارتباط بین خلق و سن معنیدار نیست(p-348.0)که احتمالا ناشی از محدودیت گروه سنی آزمودنیهاست(نمودار 3).
ارتباط بین خلق و وضعیت تاهل معنیدار بود(t-57.4;p 0)یعنی همبستگی تجرد با افسردگی مثبت و همبستگی تاهل با افسردگی منفی بود(نمودار 4).
ارتباط خلق با شهرنشینی نیز معنیدار بود(t-28.3;p 003.0)یعنی میزان افسردگی در شهرنشینان بیش از ساکنین مناطق روستایی بود(نمودار 5).
بحث:
حیطهی عاطفی، در یادگیری به ویژه یادگیری زبان از اهمیتی ویژه برخوردار است.به علت تفاوتهای فردی و تغییرات مداوم افراد در طی زمان، گسترهی این حیطه در افراد مختلف متفاوت است و هر چه با دقت بیشتری مد نظر قرار گیرد میزان موفقیت معلم در تدریس و موفقیت شاگرد در فراگیری بیشتر خواهد بود. حیطهی عاطفه را نمیتوان با استفاده از تعدادی واژه در حیطهیی محدود تعریف کرد.مجموعهی گستردهیی از متغیرها در شکل یافتن این بخش از رفتار انسانی در یادگیری زبان دوم یا زبان بیگانه نقش دارد.علل مختلفی در یادگیری دخالت دارد که هر یک باید به نوبهی خود مورد توجه قرار گیرد، در این میان همواره باید بخاطر داشت که در تمامی موقعیتهای یادگیری عواطف منفی در مکانیزمهای یادگیری مداخله کرده و مانع از یادگیری دلخواه میشود.
www.sure.blogfa.com
عواطفی چون افسردگی با درگیر کردن سیستم حرکتی سبب کاهش برون ده حرکتی میشود.پاسخهای رفتاری قابل مشاهده در این مرحله عبارتند از دوری گزینی، بر هم خوردن وضعیت بدنی، احساس خستگی و ناتوانی.بنابراین در اتمسفر تدریس-یادگیری حساسیت به وضعیت عاطفی فراگیران عاملی کلیدی در درک پاسخهای حرکتی قابل مشاهده در حین تدریس است.
اطلاعات حاصل از این پژوهش نشان میدهد که بیش از نیمی از جمعیت مورد مطالعه(N-30)یعنی 19 نفر بر اساس مقیاس بک افسرده(BDI<8)و دو نفر در حد مرز(8-BDI)قرار دارند(لازم به یادآوریست که در بسیاری از پژوهشها نمره 5 از این آزمون(5BDI)را معادل افسردگی تلقی میکنند).
نمرهی بدست آمده از BDI در این افراد با سن آنها هیچ همبستگی نشان نمیدهد و این امر احتمالا ناشی از آن است که حدود سنی آزمودنیها محدود(18 تا 27 سال)میباشد و احتمالا با مقایسه گروههای سنی مختلف شاید بتوان به نتایج جالبی دست یافت.
از طرفی تداعی واژگانی آزمودنیها با نمرهی حاصل از BDI آنها ارتباط کاملا معنیدار دارد، یعنی تداعی واژگان منفی نزد آزمودنیهای افسرده به مراتب بیش از سایر آزمودنیهاست.
از کل جمعیت مورد بررسی(30 N)، 6/76 درصد(23 نفر)مجرد و 3/23 درصد(7 نفر)متاهل بودند و از این میان نمره آزمون BDI بیش از نیمی از آزمودنیهای مجرد(18 N)و یک نفر دیگر در حد مرز بود.بنظر میرسد با مقایسهی دو گروه مساوی از مجردین و متاهلین بتوان به نتایج قابل ملاحظهیی دست یافت.
از جمعیت مورد مطالعه(30 N)، 6/76 درصد(23 نفر)شهرنشین و 3/23 درصد(7 نفر) روستانشین بودند که نمرهی BDI بیش از نیمی از شهرنشینان(16 N)بالاتر از 8 و یکنفر در حد مرز( 8-BDI)بود.
یافتههای فوق نمایانگر تاثیر متغیرهای مختلف در میدان خلق افراد و در نتیجه موثر بر حیطه عاطفی است و بر یادگیری نیز تاثیر میگذارد.لذا معلمین در تمامی مراحل تدریس باید با توجه به کلیه عوامل مورد اشاره(و بسیاری از متغیرهایی که در این پژوهش مورد بررسی قرار نگرفته)در بهینه سازی تدریس بکوشند.
کاربردهای عملی در تدریس:
www.sure.blogfa.com
اگر چه این مطالعه نوعی بررسی مقدماتی است و بعلت محدودیتهای نمونهگیری نتایج بدست آمده قابل تعمیم نیست، نتایج با یافتههای بدست آمده در سایر نقاط جهان مشابه است.با توجه به یافتههای پژوهش و ضرورت توجه به حیطهی عاطفی به معلمین پیشنهاد میشود تا:
1-فضایی خوش آیند در محیط تدریس ایجاد نمایند.
2-به تفاوتهای فردی فراگیران توجه ویژه مبذول نمایند.
3-اطلاعات درسی را به گونهیی ارائه نمایند که سبب جلب توجه فراگیران شود.
4-راهبردهای(استراتژیهای)نگهداری اطلاعات در حافظهی کوتاه مدت را به فراگیران بیاموزند.
5-فراگیران را به تکرار مطالب درسی(حتی با صدای بلند)تشویق کنند.
6-مطالب جدید و پیچیده را به مفاهیم آشنا و سادهی قبلی مرتبط کنند.
7-فراگیران را به سازماندهی اطلاعات گوناگون در گروههای معنیدار تشویق کنند.
8-با آموزش نحوهی ذخیرهسازی مناسب اطلاعات در حافظه بلند مدت در بازیابی آنها از حافظه به فراگیران کمک کنند.
الف)مطالب جدید را به نحوی ارائه دهند که سبب گیجی و سردرگمی فراگیران نشود.
ب)با مواجه کردن فراگیران، ترجیحا بطور فردی، با روان بنه نادرستی که سبب مداخله در امر یادگیری میشود، موانع یادگیری را برطرف سازند.
9-با کمک فراگیران، در تمرکز بر مطالب مهم و گسترش طرح ذهنی آنها از تجارب بدست آمده پردازش اطلاعات آنها را تقویت کنند.
10-با آگاهی از تغییرات تکاملی موثر بر حفظ اطلاعات، و کمک به فراگیران در استفاده از سازماندهی راهبردی(استراتژیک)و rehearsal، اطلاعات جدید را به حافظه بلند مدت آنها بیفزایند.
11-برای فراگیران توضیح دهند که یادگیری فرآیندی فعال است و میبایست در فعالیتهای یادگیری فعالانه شرکت جویند.
12-با آموزش روشهای فراشناختی(از قبیل آگاهی از نحوهی بروز تفکر، یادگیری شناختی و حافظه)به فراگیران، توانایی بازیابی اطلاعات آنها را افزایش بخشند.
الف)با آموزش روشهای مناسب یادگیری، تنظیم وقت و برنامهریزی ساعتهای مطالعه در مواقعی که
www.sure.blogfa.com
یادگیری حداکثر است.
ب)با کمک به فراگیران در بهرهگیری از ابزار کمک آموزشی و اطلاعات صاحب نظران در مواقع لازم که سبب تسهیل یادگیری و یادآوری مطالب میشود، بعضی اوقات بازیابی اطلاعات فقط با مراجعه به متون مناسب و کسب اطلاعات از طریق افراد صاحب نظر به راحتی میسر میگردد.
ج)راه اندازی بحث و تبادل نظر گروهی در کلاس نیز به یادآوری و بکارگیری مناسب اطلاعات کمک میکند.
در نهایت، خاطر نشان میسازد که توجه معلمین به تفاوتهای اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی فراگیران نیز بسیار حائز اهمیت است و آنها باید تا حد امکان برای هر فراگیر از راهبردی ویژه(تدریس)استفاده نمایند و موارد فوق درباره بکارگیری نظریه پردازش اطلاعات در یادگیری را نادیده نیانگارند.
پیشنهادیی برای پژوهشهای آینده:
1-انجام مطالعه با تعداد بیشتر آزمودنی از سطوح مختلف زبان انگلیسی یا سایر رشتههای تحصیلی،
2-انجام مطالعه بر آزمودنیهای مذکر و مقایسه یافتهها با جنس مونث،
3-انتخاب آزمودنیها از سایر گروههای سنی(بجز 27-18)،
4-انتخاب آزمودنیها از سایر نژادها و ملیتها،
5-استفاده همزمان از سایر آزمونهای شخصیت مانند MMPI،
6-در نظر گرفتن سایر عوامل شخصیتی نظیر درون گرایی و برون گرایی،
7-استفاده از دیگر محرکها(نظیر محرک شنوایی)،
8-در نظر گرفتن خلق، نحوه ارائهی اطلاعات، تفاوتهای فردی و...معلمین.
www.sure.blogfa.com[
مطالب مشابه :
زندگینامه آذر بیگدلی
تحقیق و پژوهش در همه زمینه ها - زندگینامه آذر بیگدلی - (شعله)), سه((اخگر)) و یك((فروغ))
مقاله: اثر خلق (عواطف) بر پردازش اطلاعات و یادگیری انگلیسی به عنوان زبان بیگانه
نویسنده : بیگدلی، شعله. نویسنده : عشایری،
سوالات تاریخ ادبیات
الف) سید محمد شعله ب ) آذر بیگدلی پ ) اسدا اذر بیگدلی پ ) هاتف اصفهانی ت )
خواندن و شنیدن
هنوز /آهنگساز: محمد رضا چراغعلی/ خواننده: فریدون بیگدلی. ز ياد، خاطره باغ شعله ور شده
درس هفتم
اعضای این انجمن، میر سیّد علی مشتاق، سید محمّد شعله و آذر بیگدلی بودند و بعدها طبیب
ویژگی های دوره بازگشت ادبی
بزرگان ادب و هنر این دوران بود. مشتاق با همکاری عاشق و سید محمد شعله و آذر بیگدلی انجمن .
گنجوارهی سهيلي
اي شعله ! لاف پاكي دامن چه صباحی بیگدلی. گرچه جز زهر، من از جام محبت
فهرست کامل شعرای ایران
خورشید بانو ناتوان ، هاتف اصفهانی، آذر بیگدلی ، ابراهیم نادری احمد رضا شعله
هنوز...
ز ياد، خاطره باغ شعله ور شده محمد رضا چراغعلی/ خواننده: فریدون بیگدلی در
برچسب :
شعله بیگدلی