سوختگی کودکان

موقع سوختگی کودکان چه کنیم؟


سوختگی دست کودک

متاسفانه از آنجا که بسیاری از خانواده‌ها نیز هنگام استفاده از کتری، سماور یا طبخ غذا نکات حفاظتی را رعایت نمی‌کنند و نسبت به اهمیت آن از نظر حفظ ایمنی کودکان بی‌توجهند، سوختگی با مایعات داغ 70 درصد سوختگی اطفال را در کشور تشکیل می‌دهد.

 

دکتر بهنام ثبوتی، فوق‌تخصص بیماری‌های عفونی کودکان و عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران بیش از آن که به بحث درمان سوختگی در اطفال بر حسب زمان تماس جسم داغ با بدن کودک و حجم سوختگی تاکید داشته باشد، بر پیشگیری از سوختگی کودکان با اجسام داغ در منازل از طریق افزایش آگاهی و فرهنگسازی مناسب از یک سو و رعایت استانداردهای لازم برای ایجاد ایمنی بیشتر از سوی صنایع مرتبط با لوازم خانگی تاکید می‌کند.

 وی بر رایج بودن روش‌های غیرعلمی، غیرموثر و حتی آسیب زننده از سوی والدین در زمان بروز سوختگی در فرزندانشان اشاره می‌کند و می‌گوید: یکی از مهم‌ترین باورهای غلط رایج در میان خانواده‌ها استفاده از یخ در سوختگی‌های شدید است.

در صورتی که یخ باعث می‌شود که خونرسانی به بافت‌های پوست کم شود و سطح عملکرد بدن برای مقابله با التهابات کاهش یاید. به این ترتیب میزان آسیب به بافت‌های آسیب‌دیده نیز افزایش خواهد یافت.

پس هرگز نباید پوست سوخته را با یخ خنک کرد، بلکه به جای آن می‌توان از آب سرد برای خنک‌کردن ناحیه آسیب‌دیده بهره گرفت.

با کودک دچار سوختگی چه کنیم؟

متاسفانه در برخی خانه‌ها، سماورها و منابع آب جوش در دسترس کودکان قرار دارد و کودکان بسیاری با آنها می‌سوزند. در حالی که با افزایش آگاهی خانواده و رعایت نکات حفاظتی از سوی آنها میزان سوختگی کودکان با مایعات داغ در منازل تا درصد زیادی کاهش می‌یابد. پس بهترین راه جلوگیری از مرگ و میر ناشی از سوختگی‌های بالای 30 درصد، پیشگیری است.

 دکتر ثبوتی با تاکید بر این‌که تنها اقدام موثر در سوختگی، مراجعه فوری به مراکز درمانی سوختگی است، می‌افزاید:

اقدامات صحیح اولیه از سوی خانواده‌ها در کاهش عوارض شدیدتر ناشی از سوختگی کودکان موثر است و مهم‌ترین مسأله آن است که والدین با اقدامات اولیه صحیح مانع از بروز عفونت در ناحیه سوختگی شوند.

 

سوختگی پوست دستhideFocus style="ie-dummy: true">

بر این اساس ابتدا باید محل سوختگی کودک را زیر آب سرد بگیرید و از موادی چون یخ، سیب‌زمینی یا خمیر دندان برای کاهش سوزش و التهاب محل سوخته استفاده نکنید.

همچنین نباید از از کرم، پماد یا لوسیون‌هایی که مطابق موازین علمی تهیه نشده اند، استفاده کرد.

 

نکته بسیار مهم آن است که در سوختگی‌های درجه یک سطحی در حد آفتاب سوختگی می‌توان از یخ استفاده کرد، اما در سوختگی‌های درجه 2 که پوست تاول می‌زند، فقط باید از آب سرد بهره گرفت و یک باند استریل روی تاول گذاشت. سپس آن را با پنبه و چسب پوشاند و هرگز نباید تاول‌ها را دستکاری کرد، زیرا به سرعت عفونت می‌کند.

 سوختگی با غذا یا شیر داغ خطرناک‌تر است

به گفته دکتر ثبوتی متاسفانه سوختن با غذا یا شیر داغ به دلیل داشتن مواد مغذی احتمال عفونت‌های ثانویه را در پی خواهد داشت و باید به سرعت تحت اقدامات درمانی تخصصی قرار بگیرد.

 این متخصص بیماری‌های عفونی اطفال تاکید می‌کند: میزان آسیب تا دو سه روز پس از بروز سوختگی نیز حتی برای متخصصان مشخص نیست و برای تعیین عمق سوختگی و ماهیت آن باید حداقل سه تا چهار روز منتظر ماند و کودک سوخته را در موارد سوختگی بالای 15 درصد در مراکز درمانی تحت مراقبت قرار داد، اما در مواردی که سوختگی زیر 15 درصد از سطح بدن باشد، می‌توان از کودک در منزل نگهداری کرد و با نوشاندن مایعات به او از کم آبی بدن کودک که از عوارض اولیه پس از سوختگی است، جلوگیری کرد.

 

همچنین در این مدت باید از داروهای آنتی‌بیوتیک خوراکی و کرم‌های موضعی برای کاهش درد و سوزش محل سوختگی استفاده کرد.

کمک به کاهش درد کودک

متخصصان کودک تاکید می‌کنند که استفاده از شربت و شیاف استامینوفن یا ترکیبات آنتی‌هیستامینی موثرترین روش برای کاهش درد کودک در موارد مختلف، همچنین پس از بروز سوختگی‌های سطحی است.

 در چنین مواردی می‌توان از پماد زینک اکساید یا پماد ویتامین آ + د یا وازلین برای کاهش درد محل سوختگی استفاده کرد.

 البته استفاده از این ترکیبات باید با تائید پزشک و تائید او مبنی بر سطحی بودن سوختگی و مراقبت از کودک در منزل صورت بگیرد.

 اما بدون تردید هیچ کمکی برای کاهش درد ناشی از سوختگی در کودکان موثرتر از پیشگیری از سوختگی و توجه به حفظ ایمنی کودک در مواجهه با عوامل خطرساز در منازل یا خارج از آن نخواهد بود.


مطالب مشابه :


یحیی عقیقی

فوق تخصص - فوق تخصص عفونی بیماریهای کودکان 1371 - دکتری پزشکی 1338- دانشگاه تبریز




سوپ، شیر و آبمیوه درمان ۸۰ درصد گلودردهای ویروسی

همه چیز در مورد کودکان فوق تخصص عفونی اطفال، درمان 80 درصد از عفونت دنیای کودک تبریز




تقدير و تشكر از يك دكتر خوب اطفال:دكتر يحيي عقيقي

فوق تخصص - فوق تخصص عفونی بیماریهای کودکان - دکتری پزشکی 1338- دانشگاه تبریز




سوختگی کودکان

دانشگاه علوم پزشکی تبریز. تخصص بیماری‌های عفونی کودکان از سوختگی کودکان با اجسام




پزشکان فوق تخصص خون وسرطان

پزشکان فوق تخصص مشاوره در زمینه مشکلات رفتاری کودکان متخصص بیماری های عفونی




کاندیداهای احتمالی ریاست جمهوری

فوق تخصص گوارش دانشگاه تبریز ۱۳۶۹ فوق تخصص: طبی کودکان دانشگاه تهران فوق




زندگی نامه دکتر علی اکبر ولایتی

دانشگاه تهران و فوق تخصص بیماری‌های عفونی را های عفونی کودکان دانشگاه تبریز:




پیام کودک/ ویژه بهار 89 - بخش اول

دنیای کودک تبریز به امید اینکه دنیای شادی را برای کودکان دكتر شاهرخ اميري فوق تخصص




مدرک تحصیلی نامزدهای رییس جمهوری

فوق تخصص گوارش و دانشگاه تبریز 1369. فوق تخصص: طبی کودکان دانشگاه تهران. فوق




مدرک تحصیلی کاندیداهای احتمالی ریاست جمهوری

حسن نجاری دانشجوی فوق لیسانس علوم سیاسی کارشناس ارشد اقتصادی لیسانس مدیریت دولتی




برچسب :