آزمایش های ادراری (2)

4. وزن مخصوص ادرار: محدوده نرمال آن 1/003 تا 1/030 است. موارد افزایش کاذب وزن مخصوص ادرار عبارتند از: گلوکوزوری (وجود گلوکز در ادرار) / پروتئینوری / تزریق مواد حاجب وریدی مثلا به دلیل آزمایش IVP / استفاده از مانیتول و افزایش حجم دهنده های پلاسما

در مواردی که وزن مخصوص ادرار پایین باشد (ادرار رقیق)، ممکن است تست حاملگی که با کمک ادرار انجام می گیرد (gravindex) منفی کاذب شود، در نتیجه جهت اطمینان از نتیجه آزمایش، بتا HCG خون انجام می دهیم. در مواردی که وزن مخصوص ادرار بالا باشد (ادرار غلیظ)، ممکن است پروتئینوری بطور کاذب داشته باشیم.

 

5. گلوکوزوری: به وجود گلوکز در ادرار گفته می شود که به طور نرمال تا زمانی که قند خون بالاتر از 180 نشود، گلوکز در ادرار ترشح نمی شود چون تا این میزان را کلیه سالم بازجذب می کند. اگر میزان گلوکز سرم کمتر از 180 باشد ولی در ادرار گلوکز ببینیم، به علت تخریب توبول ها در نتیجه دیابت و ایجاد نفروپاتی است.

علل گلوکوزوری کاذب: مصرف مقادیر بالای آسپرین، ویتامین C و داروهای دسته سفالوسپورین ها.

 

6. روش تشخیص گلبول سفید خون و باکتری در ادرار: بهترین روش تشخیص عفونت، کشت ادرار است. دو تست نیتریت و لوکوسیت استراز در آزمایش dipstick به کار می رود. حساسیت هر کدام از روش های بالا به صورت جداگانه 40 تا 60 درصد است و حساسیت این دو روش با هم بیش از 90 درصد می باشد.

علل منفی کاذب تست نیتریت: رژیم غذایی فرد فاقد نیترات باشد / مصرف ویتامین C توسط بیمار / باکتری مولد عفونت فاقد نیترات ردوکتاز باشد. تست نیتریت مثبت نشان دهنده وجود بیش از 100 هزار باکتری در هر میلی لیتر ادرار است.

تست لکوسیت استراز یکی از نشانه های وجود پیوری است و حتی پس از تخریب لکوسیت ها (گلبول های سفید) نیز باقی می ماند. علی رغم اینکه این تست نشانه خوبی برای پیوری است ولی ضرورتا دلیل وجود باکتریوری نیست. موارد منفی کاذب تست لکوسیت استراز: گلبول سفید خون بین 5 تا 10 عدد در آقایان / گلوکوزوری / مصرف برخی داروها مثل ریفامپین، نیتروفورانتوئین، فنازوپیریدین و ویتامین C 

 

تعریف پیوری: در آقایان ... گلبول سفید خون بیش از 5 تا 8 عدد در هر بزرگنمایی میکروپ / در خانم ها ... گلبول سفید خون بیش از 10 عدد در هر بزرگنمایی میکروسکوپ

پیوری استریل: به وجود گلبول سفید خون بدون وجود باکتری در ادرار گویند که در موارد زیر دیده می شود: سل، سنگ دستگاه ادراری، جسم خارجی یا استنت حالب. پس اگر بیماری پیوری استریل داشت، اولین اقدام عکس برداری از دستگاه ادراری جهت رد کردن سنگ و جسم خارجی است که اگر نرمال بود، قدم بعدی رد کردن بیماری سل می باشد.



مطالب مشابه :


مثانه عصبی

دکتر رویا امدادی پایگاه اطلاع رسانی پزشک




آزمایش های ادراری (2)

دکتر رویا امدادی پایگاه اطلاع رسانی پزشک




معاینه سیستم ادراری (2)

دکتر رویا امدادی پایگاه اطلاع رسانی پزشک




وسیله گذاری رو به عقب در دستگاه ادراری (کاتتریزاسیون مجرای ادرار)

دکتر رویا امدادی پایگاه اطلاع رسانی پزشک




علائم ادراری (1)

دکتر رویا امدادی پایگاه اطلاع رسانی پزشک




دارویی جدید در درمان مثانه بیش فعال

دکتر رویا امدادی پایگاه اطلاع رسانی پزشک




برچسب :