شورشیان آرمان خواه (بررسی ناکامی چپ در ایران) دکتر مازیار بهروز

چه پیش و چه پس از انقلاب مشروطه شاید بتوان چپ ها را اولین گرووههای انقلابی و سیاسی در ایران سده‌های اخیر دانست که با تشکیل احزاب و گروها و لژهای زیرزمینی در پی اهداف و  آرمان‌های مترقی خود بودند. پیش از شروطه لژهای فراماسونها را افرادی با اندیشه‌های اشتراکی و آزادی‌خواهان انسان‌گرا شکل می‌دادند و پس از مشروطه هم از مهم‌ترین فراکسیون‌های مجلس شورای ملی اجتماعیون عامیون یا همان سوسیالیستها بودند.

پس از افول مشروطیت و ظهور رضاشاه در برهه‌ای احزاب کمونیست و گروه 53نفر دکتر تقی ارانی[1] پدید آمدند و البته تحت فشار حکومت کسانی چون دکتر ارانی زندانی و کشته شدند. دهه بیست به دلیل نبود حکومت مرکزی قوی به خاطر اشغال کشور توسط متفقین شاید آزادترین دهه سیاسی ایران باشد و در این سال‌ها نحله احزاب بزرگی چون حزب توده و جبهه ملی بسته شد و حزب توده به قدرتمندترین حزب تاریخ ایران مبدل شد. پس از کودتای مرداد 32، چپ در منگنه حکومت و مذهب قرار گرفت تا اینکه انقلاب 57 که شاید به بررسی نقش چپ‌ها در آن در آینده بپردازم رخ داد و پس از آن ظرف پنج سال تمام گروه‌های چپ از توده گرفته تا فداییان و از پیکار گرفته تا کومله توسط حکومت انقلاب اسلامی به ورطه نابودی کشیده شدند.

کتاب شورشیان آرمان‌خواه به قلم "مازیار بهروز" به بیان چگونگی شکل‌گیری و نحوه فعالیت و علل و عوامل ناکامی جنبش چپ درایران در قالب سازمان ها و احزاب مارکسیستی طی سالهای 1320 تا 1362 پرداخته است. این کتاب در چهار فصل به بیان مطالب پرداخته:

فصل اول با عنوان شکست واحیا(32-49): شکست بزرگ چپ؛ به حزب توده و شکل گیری و مسائل درونی آن پرداخته است. فصل دوم با عنوان تهاجم وبن بست (49-57) : قهر و سرکوب؛ به پیدایش گروههای کوچک و بزرگ چپ به‌ویژه چریک‌های فدایی خلق پرداخته است. فصل سوم با عنوان انقلاب (57-62)رقص مرگ؛ فعالیت سازمانهای مارکسیستی چه حزب توده و فداییان و چه دیگر گروههای تازه شکل گرفته یا گروه های ناشی از انشعاب احزاب دیگر می پردازد و سرانجام در فصل آخر با عنوان چرا ناکامی؟ به اینکه چرا جنبش چپ نتوانست در جامعه ایران پایگاه مستحکمی بیابد و قدرت را به دست گیرد می‌پردازد.

این کتاب از نظر کار پژوهشی شاید قوی ترین و کامل‌ترین کتابی باشد که جنبش چپ در ایران را بررسی می‌کند. نویسنده هم با دیدگاهی بی طرفانه به بالندگی کتاب کمک فراوانی کرده است البته بنظر من دکتر مازیار بهروز در دوره‌ای از زندگی به ایدئولوژی چپ دلبستگی داشته و با تماشای شکست این ایدئولوژی در پی آسیب‌شناسی چپ در ایران رفته است. این کتاب به گونه‌ای می تواند نسب‌شناسی تقریبا کاملی از گروه‌ها و سازمان‌های کمونیستی ایران باشد در مورد تحلیل های موجود در این کتاب هرچند انتقاداتی از طرف بازماندگان فداییان اقلیت و توده شده اما نمی توان کار قوی پژوهشی آن‌را انکار کرد.

کتاب شورشیان آرمان‌خواه به کسانی که در پی آگاهی از فعالیتها و احزاب چپ در ایران معاصرند اطلاعات کافی و بسیار مفیدی می‌دهد.


مطالب مشابه :


شورشیان آرمان خواه (بررسی ناکامی چپ در ایران) دکتر مازیار بهروز

بهروز محمدی - شورشیان آرمان خواه (بررسی ناکامی چپ در ایران) دکتر مازیار بهروز -




گفتگو با دکتر سام محمدی، نقل از نشریه عدلیه دانشگاه مازندران(قسمت اول)

حقوقدانان فردا - گفتگو با دکتر سام محمدی، نقل از نشریه عدلیه دانشگاه مازندران(قسمت اول




برنامه مصاحبه اختلال‌های اضطرابی برای DSM-IV (نسخه بزرگسالان و راهنمای درمانگر)

مترجمان: دکتر ابوالفضل محمدی؛ دکتر بهروز بیرشک، سال انتشار: 1392؛ ناشر: انتشارات




مصاحبه با دکتر محمدی

مصاحبه با دکتر محمدی. آقای دکتر بهروز اخلاقی هم معلم بسیار توانایی بود.از لحاظ شخصیتی و




دکتر حاج ابراهیم آقامحمدی (دریکوند)

لر - دکتر حاج ابراهیم آقامحمدی (دریکوند) - نویسنده : بهروز دریکوند .




بالاخره آقای دکتر بهروز واثقی از درس ژئو فیزیک کناره گیری کرد !!!!!

بالاخره آقای دکتر بهروز واثقی از درس ژئو سوالات پایان ترم ژئو شیمی اکتشافی 2 استاد محمدی.




عناوین تصویب شده در مقطع کارشناسی ارشد کارآفرینی

دکتر بهروز زارعی 9 حمیدرضا رضایی کلج "شناسایی و دکتر قنبر محمدی الیاسی




اولین همایش ملی حسابداری یزد

دکتر بهروز خدارحمی . دکتر حامد خان محمدی. استاد




برچسب :