گفت و گو با يك متخصص اطفال
شير مادر و هزار و يك خاصيت |
|
قديمي ها معتقد بودند شير مادر حلال ترين غذايي است كه هر كودك در بدو تولد از آن تغذيه مي كند، ولي با پيشرفت علم در دوره ما آن قدر شيرهاي خشك متنوع و گوناگون به بازار عرضه شده كه خيلي از مادران در اين دوران كودك تازه متولد شده خود را از اين شير محروم مي كنند.
مهم برخورداري از اطلاعات دقيق علمي است كه بتواند مادران را آگاهانه براي تغذيه فرزندانشان با شير خود ترغيب كند.
نامگذاري دهم مرداد ماه به عنوان روز جهاني شير مادر، بهانه خوبي است براي پرداختن به اين موضوع مهم، ما هم با دكتر ويسي زاده متخصص اطفال درباره آخرين يافته هاي محققان از ويژگي هاي خاص و منحصر به فرد شير مادر صحبت كرديم.
ضرورت تغذيه با شير مادر
شير مادر به دليل دارا بودن مواد و اسيدهاي چرب نقش بسزايي در رشد نوزادان دارد به علاوه مواد معدني و غذايي موجود در آن به طور كامل با نيازهاي غذايي نوزادان مطابقت مي كند و بهترين عامل جلوگيري كننده از سرايت باكتري ها و ويروس ها به بدن نوزاد است، به همين دليل توصيه مي شود در سه هفته نخست پس از تولد، تغذيه نوزاد با شير مادر انجام شود چرا كه براي رشد و حتي حيات نوزاد بسيار ضروري است.
شير مادر و تنظيم سيستم عصبي و دفاعي
اين متخصص مي گويد: تمام شيرهاي خشك موجود در بازار دو اسيد چرب موجود درشير مادر را ندارد و اين دو اسيد چرب مهم، نقش تعيين كننده اي در ساخت سيستم عصبي نوزادان ايفا مي كند، به همين دليل نوزاداني كه از بدو تولد شير خشك مي خورند و از نعمت تغذيه با شير مادر محرومند بيشتر از ديگر نوزادان دچار ناراحتي هاي عصبي مي شوند.
شير مادر به دليل داشتن مواد غذايي بسيار ارزشمند، موجب تقويت سيستم دفاعي نوزاد مي شود و به اين ترتيب نوزاد را در برابر حمله ويروس ها و بيماري هاي عفوني مقاوم و مصون مي سازد.
وي مي افزايد: به تازگي مشخص شده تغذيه نوزادان با شير مادر در جلوگيري از ابتلاي آنان به حساسيت بسيار موثر است.
اگر نوزاد با شير مادر تغذيه شود مادران كمتر در معرض ابتلا به سرطان سينه قرار مي گيرند همچنين شير مادر بهترين و كامل ترين ماده غذايي براي نوزادان به شمار مي آيد.او اضافه مي كند: بيشتر مادراني كه تازه زايمان كرده اند به دليل داشتن بيهوشي و يا جريان نداشتن شير در سينه از دادن شير به نوزاد خود امتناع مي كنند در صورتي كه اگر مادري كمي حوصله به خرج دهد مي تواند بعد از گذشت چند روز به راحتي نوزادش را با شير خود سير كند، بدون اين كه احتياج به شير كمكي باشد.البته گاهي هم پيش مي آيد چند روز اول مادر مجبور مي شود بين ده تا دوازده ساعت در شبانه روز براي شير دادن وقت بگذارد.
ولي ارزش شير مادر چند برابر ارزش شيرهاي خشك و مصنوعي است.وي ادامه مي دهد: يكي ديگر از دلايل اهميت شير مادر حالت شير خوردن نوزاد است، چون نوزاد براي پانزده تا بيست دقيقه در آغوش مادر قرار مي گيرد و رابطه عاطفي بسيار خوبي بين آن ها به وجود مي آيد كه همين مورد از نظر روحي چه در مورد مادر و چه در مورد كودك بسيار مهم است.
آغوش گرم خود را از كودكان دريغ نكنيد
دكتر ويسي زاده مي گويد: بسياري از مادران فكر مي كنند شيرشان براي نوزاد كافي يا مغذي نيست در حالي كه اعتماد به نفس بالا، تلقين كردن به خود و صبور بودن مي تواند باعث بيشتر شدن مقدار شير مادران شود چون حالت روحي مادر در مقدار شير بسيار تاثير دارد.
وي در خصوص تغذيه نوزادان با شير مصنوعي و خطرات متعددي كه دربردارد مي گويد: از جمله اين خطرات ناتواني در كودكان براي غذا خوردن است به وجود آمدن آلرژي نسبت به گونه هاي مختلف غذايي در آن ها و مصون نبودن اين كودكان در برابر عفونت هاي گوارشي و تنفسي خطراتي ديگر است كه آن ها را تهديد مي كند.
وي مي افزايد: بيشتر كودكاني كه با شير مصنوعي تغذيه مي شوند، بعد از گذشت شش ماه اول و با شروع تغذيه از طريق غذا دچار آلرژي به گونه هاي مختلف غذايي مي شوند و دليل اصلي آن نوع پروتئين گاوي است كه در شيرهاي مصنوعي وجود دارد، در بعضي از موارد هم نوزاد از پذيرش غذا امتناع مي كند و يا اين كه معده اش تحمل هضم را ندارد.
تمام اين موارد مربوط به تغذيه از طريق شير مصنوعي است و نوزاداني كه با شير مادر تغذيه مي شوند در موارد نادري دچار اين مشكلات هستند.وي مي گويد: يكي از جالب ترين خصوصيات شير مادر تغيير تركيباتش در زمان شيردهي است.
زمان شيردهي به طور استاندارد از 15 تا 20 دقيقه است، در چند دقيقه اول تركيبات شير شامل پروتئين و قند بوده و به صورت آبكي است و در دقيقه هاي پاياني اين تركيبات جاي خود را به چربي مي دهند كه باعث سيري نوزاد مي شود.
به همين دليل اگر مادر كم حوصلگي به خرج دهد و فقط بين 5 تا ده دقيقه به نوزاد شير بدهد احتمال دارد كه نوزاد سير نشود، در صورتي كه ده دقيقه دوم و تركيبات ثانويه شير مادر او را سير مي كند. |
مطالب مشابه :
21 فایده شیر مادر برای نوزاد
ای است که بین صورت مادر و نوزاد ایمنی بدن نوزاد را تقویت کرده و از کمیته تحقیقات
تغذیه با شیر مادر
پایگاه آموزشی تخصصی نوزاد و سازمان غذا و دارو وزارت مرکز تحقیقات بیماری های خود ایمنی.
21 فایده شیر مادر برای نوزاد
مرکز تحقیقات بیماری های خود ایمنی. کمیته محققین ای است که بین صورت مادر و نوزاد
مزایای شیر مادر و روشهای شیردهی
پایگاه آموزشی تخصصی نوزاد و مزایای شیر مادر و شیر مادر بعلت دارا بودن ماده ایمنی به
طرح هم اتاقی مادر و شيرخوار در مراكز درمانی الزامی شد
پایگاه آموزشی تخصصی نوزاد و خود ایمنی. هاي مرتبط با مادر و نوزاد مهارتهاي
ستایش شیر مادر و 10 توصیه به مادران
پایگاه آموزشی تخصصی نوزاد و ستایش شیر مادر و 10 توصیه مرکز تحقیقات بیماری های خود ایمنی.
۵۵ درصد نوزادان ایرانی از شیر مادر در ساعات اولیه تولد محروم هستند
پایگاه آموزشی تخصصی نوزاد و ایرانی از شیر مادر در ساعات اولیه های خود ایمنی.
اولین کارگاه آموزش مراقبت هم آغوشی مادرانه و دلبستگی ایمن مادر و کودک
پایگاه آموزشی تخصصی نوزاد و مادرانه و دلبستگی ایمن مادر و های خود ایمنی.
مقایسه سزارین با زایمان طبیعی
مرکز تحقیقات بیماری های خود ایمنی. کمیته محققین می گیرد كه جان مادر و نوزاد در
شير مادر و هزار و يك خاصيت
شير مادر و هزار و يك پایگاه آموزشی تخصصی نوزاد و مرکز تحقیقات بیماری های خود ایمنی.
برچسب :
کمیته ایمنی مادر و نوزاد