یادداشت اوّل: یهودیان شیراز، فراماسونری و نماد ابلیسک
2. در یادداشت پیشین دو نمونه از کاربرد «ابلیسک» را در معماری ساختمان جدید مجلس و ساختمان مؤسسه مالی و اعتباری قوامین، واقع در میدان آرژانتین و مشرف بر مصلای تهران، نشان دادم. در روزهای اخیر با دو نمونه عجیب در شیراز آشنا شدم.
شیراز از دیرباز دارای مدخلی مقدس بود که این شهر را از سایر شهرهای ایران متمایز میکرد. این مدخل «دروازه قرآن» نام دارد که در بلندی، در «تنگ الله اکبر»، واقع بوده و بهطور کامل بر شهر مُشرف است. بنای فوق در زمان حکومت شیعی عضدالدوله دیلمی در دروازه شمالی شیراز (راه شیراز به اصفهان) احداث گردید و قرآنی در آن جای داده شد تا مسافران با گذر از زیر آن متبرک شوند. بعدها، کریم خان زند این دروازه را بازسازی کرد و دو جلد قرآن بزرگ نفیس، به خط سلطان ابراهیم بن شاهرخ تیموری، در اتاقک بالای آن جای داد. این قرآنها، که به «قرآن هفده من» معروفاند، گویا اکنون از دروازه قرآن به موزه پارس انتقال یافته است. زائران بقاع مقدسه شیراز، بهویژه حرم مطهر حضرت احمد بن موسی شاه چراغ (علیه السلام)، پسر ارشد امام موسی کاظم (علیه السلام) و برادر بزرگ امام رضا (علیه السلام)، هماره فراوان بودهاند و آنان که از سمت شمال وارد شیراز میشدند در این مکان اوّلین زیارتنامه خود را میخواندند.معهذا، در شیراز بنایی دیگر وجود دارد که از نیمه دوّم سده نوزدهم میلادی این شهر را به یکی از زیارتگاههای اصلی فرقه بابی ـ بهایی بدل ساخته است: خانه علیمحمد باب بنیانگذار بابیه در کوچه شمشیرگرها. در دوران متأخر قاجاریه و دوران پهلوی، زائران بابی ـ بهائی که از دروازه قرآن وارد شیراز میشدند اندک نبودند. اینان نیز، بهناچار، از همان دروازه قرآن مناسک خود را آغاز میکردند. مطلعین محلی میگویند امروزه نیز زوار بابی ـ بهائی کم نیستند؛ اینان در دروازه قرآن زیارتنامه میخوانند و مناسک خود را آغاز میکنند.
در دو دهه اخیر در دروازه شمالی شیراز تغییراتی انجام گرفته. در پی این تغییرات، دروازه قرآن کارکرد دینی دیرین خود را از دست داده و به یادمانی صرفاً تاریخی ـ نمایشی بدل شده. بزرگراه شیراز به اصفهان از کنار این دروازه میگذرد نه از زیر آن. به عبارت دیگر، برخلاف گذشته، گذر از زیر دروازه قرآن زائران و مسافران را متبرک نمیکند. در بازسازی جاده «تنگ الله اکبر»، محل وقوع دروازه قرآن، تمهیدی برای حفظ سنت کهن شیعی دروازه قرآن، آنگونه که آلبویه اندیشید و بنیاد نهاد، اندیشیده نشده.
این درست است که احداث بزرگراه در زیر دروازه قرآن ممکن نبود، و به آن آسیب میرسانید، ولی یافتن راهکاری برای حفظ این سنت دینی ممکن بود. میشد دروازهای بزرگتر، در محلی دورتر، احداث کرد که همان سنت را با بزرگراههای جدید انطباق دهد. چگونه ممکن است با هزینههای سنگین در همین منطقه نمادهای ابلیسک ساخت، چنانکه در سطور بعد خواهیم دید، ولی تمهیدی برای حفظ سنت «دروازه قرآن» نیندیشید؟
در سالهای اخیر، در دو سوی بنای کهن دروازه قرآن دو بنای جدید احداث شده که بهکلی این نماد کهن اسلامی را تحتالشعاع خود قرار داده. در مدخل کنونی شیراز، در فاصلهای اندک در شمال دروازه قرآن که اکنون پلیس راه شیراز ـ اصفهان واقع است، سه نماد ابلیسک احداث شده. ابلیسکهای سهگانه فوق بسیار شبیه به «برج روسیه» Russia Tower است.
«راشیا تاور» را همان لرد فاستر تیمس بنک (سِر نورمن فاستر)، [1] معمار و ماسون بلندپایه، در «مرکز تجارت جهانی» مسکو، [2] میسازد؛ همو که بازسازی مکه را به دست گرفته و نمادهای سهگانه ابلیسک را از مناسک «رمی جمرات» (سنگباران شیطان) در حج حذف کرده است. بنای راشیا تاور در سپتامبر 2007 با دو میلیارد دلار بودجه آغاز شده و در سال 2012 به پایان میرسد. راشیاتاور 648 متر ارتفاع دارد و بلندترین برج دنیا خواهد شد. زبان فرقههای رازآمیز و شیطانی زبان نمادها و اعداد است. در این زبان، سال 2012 سالی خاص و «مقدس» است. آنان معتقدند که در ساعتی معین از روزی معین از سالی معین (ساعت 11:11 صبح 21 دسامبر 2012) «نظم نوین دنیوی» Novus seclorum آغاز خواهد شد.
ابلیسکهای سهگانه مدخل کنونی شیراز کپی کامل «راشیا تاور» لرد فاستر است در حدی که ماکتی از آن جلوه میکندابلیسک «راشیا تاور» (برج روسیه) لرد فاستر در «مرکز تجارت جهانی» مسکوابلیسکهای سهگانه شیراز ماکتی از آن است.
مطالب مشابه :
نفرات برتر مسابه ماکت سازی با موضوع دروازه قرآن
بچه های معماری دانشگاه سیستان و بلوچستان - نفرات برتر مسابه ماکت سازی با موضوع دروازه قرآن
بهرام شیردل
می توان گفت بسیاری از چهرههای جوان معماری ایران مانند راهی به دروازه قران
انجام پروژه پایان نامه معماری
مطالعات دانشکده معماری مطالعات دروازه ورودی شهر مطالعات دهکده آرامش مطالعات خانه قرآن
ایران سرای من (دروازه قرآن- شیراز)
تمدن ایران زمین - ایران سرای من (دروازه قرآن- شیراز) -
بعضی از بناهای معماری شیراز
دروازه قرآن: در ساختن ارگ معماری نظامی و معماری مسكونی هر دو با هم به كار رفته است.
یادداشت اوّل: یهودیان شیراز، فراماسونری و نماد ابلیسک
در یادداشت پیشین دو نمونه از کاربرد «ابلیسک» را در معماری این مدخل «دروازه قرآن
دروازه قرآن شیراز در زمان قاجار
کارشناس رسمی دادگستری -رشته راه وساختمان - دروازه قرآن شیراز در زمان قاجار -
بهرام شیردل و مرکز تجارت جهانی شیراز
معماری ایران فضای باز میان دو برج در امتداد خط میان دروازه قرآن و دروازه بوشهر جهت یابی
بهرام شیردل
فضای باز میان دو برج در امتداد خط میان دروازه قرآن و دروازه بوشهر جهت معماری هنر و دانش
برچسب :
معماری دروازه قران