پورتال چیست؟ انواع پورتال
پورتال را میتوان بر حسب محتوا و مخاطب طبقهبندی کرد:
محتوا: "چه سیستم و اطلاعاتی توسط پورتال ارائه میشوند؟"
پورتالهای اطلاعاتی (Information Portal)، پورتالهایی هستند که بیشتر اطلاعات استاتیک موجود در منابع مختلف را گردآوری کرده و نمایش میدهند.
پورتالهای کاربردی (Application Portal)، پورتالهایی هستند که بیشتر ارائهدهنده سرویس هستند.
مخاطب: "مخاطب پورتال چه کسی است؟"
پورتال افقی (Horizontal Portal - Hortal) ارائهدهنده اطلاعات و سرویسهای مختلفی است، و افراد مختلف را پاسخگو میباشد به عنوان مثال پورتالی که در آن خرید و فروش کالاهای مختلفی صورت میگیرد.
پورتال عمودی (Vertical Portal- Vortal) بر روی عناوین خاص و یا سرویسهای خاص تمرکز دارد و پاسخگوی گروه خاصی میباشد. به عنوان مثال پورتالی که به خرید و فروش محصولات یک صنعت خاص و اخبار همان صنعت اختصاص مییابد.
علاوه بر طبقهبندی محتوایی پورتال، طبقهبندی دیگری وجود دارد که پورتال را به دوبخش پورتالهای تجاری (Commercial Portal) و پورتالهای سازمانی (Enterprise Portal) طبقهبندی میکند.
پورتالهای سازمانی ( B2E )
1- EIP یا Enterprise Information Portals
این پورتال که برای استفاده کارمندان و به منظور بهبود روند دسترسی افراد به اطلاعات، به اشتراک گذاشتن اطلاعات مختلف و کار بر روی اطلاعات طراحی میگردد. با استفاده از EIP میتوان پروسهها و کنترل روند اجرای فرآیندهای سازمان، مخزن اطلاعات (Data Warehouse)، برنامههای کاربردی در سطح سازمان را یکپارچه کرد.
EIP امکان دسترسی کارمندان به انواع دیگر پورتال نظیر e-business Portal و پورتالهای شخصی را فراهم میآورد. به صورت خلاصه میتوان گفت که EIP، برنامهای است که شرکتها را قادر میسازد تا به کاربران اجازه دهند تا به اطلاعات درون سازمانی آنها دسترسی داشته باشند، آنها را شخصی کنند و در انتها بر حسب اطلاعات موجود تصمیم درستی بگیرند.
انوع این نوع پورتال عبارتند از:
1-1 Business intelligence portals
Business intelligence شامل برنامههایی است که برای جمعآوری، ذخیرهسازی ، تحلیل و دسترسی به اطلاعات بکار میروند و به کاربران این اطلاعات اجازه میدهد که بر حسب این اطلاعات بهترین تصمیمگیری انجام دهند. همچنین این نوع پورتال، از انواع پورتالهای سازمانی است که به کاربران امکان میدهد تا به پورتال دسترسی داشته و گزارشهایی را وارد بانک اطلاعاتی سازمان نمایند. این اطلاعات -که کاملا به روز هستند- در تصمیمگیریهای استفادهکنندگان تاثیر زیادی دارند. IBM و Oracle از ارائهدهندگان این نوع پورتال هستند.
1-2 Business area (Intranet) portals
پورتالهایی که تنها عملکردهای خاص درون سازمانی را شامل میشوند. Authoria و PeopleSoft در زمینه مدیریت منابع انسانی، SAP Portal و Oracle در زمینه ERP ،Siebel در زمینه بازاریابی و فروش از ارائهدهندگان این نوع پورتال هستند. این نوع پورتال به کارمندان کمک میکند که به اطلاعات ذخیره شده در سازمان ذخیره شدهاند دسترسی داشته باشند و از آن برای هدف تعیین شده استفاده کنند.
1-3 Role portals
این نوع پورتال سه نوع مدل تجاری (Business Model) را پشتیبانی میکند. بدین صورت که برای هریک از انواع B2E ،B2C و B2B خدماتی ارائه میدهد.
این پورتال در محدوده B2E، به کارمندان اجازه میدهد تا به اطلاعات مورد نظر خود دسترسی داشته باشند. خروجی این نوع پورتال قابل شخصیسازی است.. در محدوده B2C به شرکت اجازه میدهد که با مشتریانش ارتباط برقرار کند. در این محدوده خدماتی نظیر سفارشدهی، صدور صورتحساب، پشتیبانی و پیگیری انجام فرایند به صورت الکترونیکی را فراهم میکند. در محدوده B2B این نوع پورتال به شرکت اجازه میدهد که نحوه انتقال اطلاعات، فعالیتهای تجاری و فرایندهای بین خود و تولیدکنندگان، شرکتهای همکار و توزیعکنندگان خود را کنترل نماید.
2- e-Business (Extranet) Portals
این نوع پورتال دارای سه زیر مجموعه است :
2-1 Extended enterprise portals
این نوع پورتال در محدوده B2B به شرکتهای همکار و تولیدکننده اجازه میدهند که به Exteranet شرکت دیگر دسترسی داشته باشند. در این حالت خدماتی نظیر سفارش کالا، مطرح کردن درخواست مناقصه مورد استفاده قرار میگیرد. در محدوده B2C این نوع پورتال به مشتریان اجازه میدهد که به Extranet شرکت دسترسی داشته باشند و خدماتی نظیر سفارش کالا، صدور صورتحساب و خدمات مشتری دریافت نمایند.
2-2 e-Marketplace portals
این نوع پورتال به کاربران اجازه میدهند که کالاهای خود را برای خرید و یا فروش بر روی پورتال قرار دهند. این نوع پورتال ارتباط بین خریدار و فروشنده را برقرار کرده و با ارائه اخبار و اطلاعات مرتبط با موضوعی که در آن زمینه فعالیت میکند به کاربران سایت کمک میکند تا تصمیمگیری درستی داشته باشند.
2-3 ASP portals
این نوع پورتال، در محدوده B2B بوده و به کاربران خود اجازه میدهد تا خدمات و کالاهای موجود را اجاره نمایند. نمونههای این نوع پورتال عبارتند از :
- Portera’s ServicePort
- Salesforce.com
- SAP’s MySAP.com
- Oracle’s oraclesmallbusiness.com
3 - Personal (WAP) portals
3-1 Pervasive portals or mobility portals
این نوع پورتال که در تلفنهای همراه، PDA، و محصولاتی از این قبیل وجود دارد، به عنوان یک سرویس مهم برای کارمندان و مشتریان مطرح میشود. زیرا که این دو گروه با استفاده از این نوع پورتال میتوانند اطلاعات لازم جهت خدماتدهی، کالا، قیمت، تخفیف، وضعیت پرداختها و وضعیت حمل و نقل کالا را کنترل نمایند.
4- Public or Mega (Internet) portals
سازمانهایی که در این گروه قرار میگیرند، بر روی جذب تعداد زیاد مخاطب آنلاین کار میکنند. این نوع پورتال شامل دو زیر گروه میگردد:
4-1 پورتالهای تجاری (پورتالهای شخصی)
پورتالهایی که اطلاعات را به صورت عمومی در اختیار افراد قرار میدهند. این پورتالها اغلب دارای سرویسهای رایگان بوده و هزینههای خود را از طریق تبلیغات بدست میآورند. مخاطب این پورتال عام مردم هستند که برای ارتباط با دیگران و همچنین بهرهمندی از اطلاعات اینترنت از پورتال استفاده میکنند. نکته جالب در مورد این نوع پورتال این است که اغلب موتورهای جستجوی قدیمی با افزودن سرویسهایی در گروه پورتالهای تجاری قرار می گیرند.
اطلاعاتی که اغلب در این نوع پورتال ارائه میشود شامل قیمت سهام، گزارش هواشناسی، اخبار، فهرست برنامههای تلویزیونی میباشد. برنامههایی که در اختیار کاربران این سیستمها قرار میگیرد شامل تقویم، بازیهای آنلاین، دایرکتوریهای آدرس و تلفن افراد و برنامهریز الکترونیک برای یادداشت کارهای روزانه و تنظیم ملاقات میباشد.
عناوینی که در اینگونه پورتال ارائه میشوند، اغلب شامل مطالبی است که عام مردم به آن علاقهمندند: نظیر ورزش، سرگرمی، داد و ستد، علوم و آموزش.
امکانات شخصیسازی در این گونه پورتالها شامل، اطلاعات و ظاهر سایت میباشد. نکتهای که در مورد این نوع پورتال مهم است این است که تمامی افراد به اطلاعات ذکر شده دسترسی دارند، حتی اگر به سیستم وارد نشده باشند. پورتالهایی نظیر Yahoo ،MSN و AOL در این گروه قرار میگیرند. تعداد این نوع پورتال در حال کاهش است.
4-2 Industrial portals, vertical portals or vortals
تعداد این نوع پورتال به سرعت در حال افزایش است. این نوع پورتال بر روی مخاطبین با علایق خاص نظیر کامپیوتر، خردهفروشی، خدمات بانکی و بیمه تمرکز و ... دارد.
مثال این نوع پورتال ivillage.com برای خانوادهها میباشد.
مطالب مشابه :
استاد دبير سياقي از ويكيپديا
ز ویکیپدیا تهران و نیز دانشگاههای چین و شهر قزوین برپایهٔ
6 رشته جديد در دانشگاه آزاد اسلامي قزوين راه اندازي شد.
دانشگاه آزاد اسلامی واحد قزوین (ویکیپدیا) سایت مهندسی صنایع دانشگاه آزاد قزوین
يك شايعه!
ارشد و دکتری دانشگاههای بزرگ کشور واحد قزوین (ویکیپدیا) دانشگاه آزاد قزوین
نمونه سوالات امتحان ساختمان گسسته
سلام؛من دانشجوي رشته سختافزار دانشگاه آزاد دانشگاه آزاد قزوین قزوین (ویکیپدیا)
بازیهای آنلاین یا اینترنتی
در هر بازی آنلاین آن بازی به وسیله ادمین یا پلیس های دانشگاه آزاد قزوین قزوین (ویکیپدیا)
پورتال چیست؟ انواع پورتال
پورتالهای دانشگاه آزاد اسلامی واحد قزوین (ویکیپدیا) مهندسی صنایع دانشگاه آزاد قزوین
GSM Modem چيست؟
مينمايد و همکاريهای دانشگاه آزاد قزوین واحد قزوین (ویکیپدیا)
سرویس پیامرسان فیسبوک
نمیکند و نرخهای معمول برای دانشگاه آزاد قزوین واحد قزوین (ویکیپدیا)
41 نفری که اینترنت را دگرگون کردند
خلق کامپیوتر های رومیزی منحصر به دانشگاه آزاد قزوین واحد قزوین (ویکیپدیا)
۱۵ نکته کامپیوتری که اگر ندانید باعث خنده دیگران میشوید!
شبکه برای دیدن سایتهای مختلف واحد قزوین (ویکیپدیا) صنایع دانشگاه آزاد قزوین
برچسب :
دانشگاه های قزوین ویکی پدیا