معرفی رشته برق-مخابرات
معرفی رشته مهندسی برق
گرایش های مقطع لیسانس
رشته مهندسی برق در مقطع کارشناسی دارای 4 گرایش الکترونیک، مخابرات، کنترل و قدرت است. گرایش های فوق در مقطع لیسانس تفاوت چندانی با یکدیگر ندارند و هر گرایش با گرایش دیگر تنها در 30 واحد یا کمتر متفاوت است.و حتی تعدادی از فارغ التحصیلان مهندسی برق در بازار کار جذب گرایش های دیگر این رشته می شوند.
مهندسی برق-مخابرات
مخابرات،گرایشی از مهندسی برق است که در حوزه ارسال و دریافت اطلاعات فعالیت می کند. که این اطلاعات می تواند صوت، تصویر یا داده های کامپیوتری باشد.مهندسی مخابرات با ارائه نظریه ها و مبانی لازم جهت ایجاد ارتباط بین دو یا چند کاربر، انجام عملی فرایندها را به طور بهینه ممکن می سازد. هدف از مهندسی مخابرات، پرورش متخصصان در چهار زمینه اصلی این گرایش است شامل فرستنده، کانال ارتباطی، گیرنده و گسترش شبکه که گستره هر کدام عبارتند از:
فرستنده:شامل انواع سیستمهای تولید سیگنال و ارسال آن به آنتن
کانال ارتباطی:خط انتقال شامل کابل، فضای آزاد و...
گیرنده:شامل آنتن، نحوه دریافت، تشخیص و...
گسترش شبکه:مشتمل بر تعمیم خط ارتباطی ساده، ادوات سویچینگ، ارتباط بین مجموعه کاربرها و... مخابرات از دو گرایش میدان و سیستم تشکیل می شود. در گرایش میدان، دانشجویان با مفاهیم میدان های مغناطیسی، امواج، ماکروویو، آنتن و... آشنا می شوند.
در گرایش سیستم، طراحی سیستمهای مخابراتی، مودولاسیونها و دمودولاسیونها(تطبیق اطلاعات به کانال ارتباطی برای ارسال و دریافت)،رمز کننده ها و آشکار کننده های اطلاعات، همچنین فلیترهای مختلف که می توانند امواج مزاحم یا پارازیت را از امواج اصلی تشخیص و آنها را حذف کرده و تنها امواج اصلی را آشکار کنند.گفتنی است که امروزه با توسعه مخابرات بی سیم، ارتباط نزدیکتری بین دو گرایش میدان و سیستم ایجاد شده است. برای نمونه در گوشی تلفن همراه ما هم تجهیزات مربوط به مدارهای مخابراتی و هم تجهیزات مربوط به فرستنده و هم آنتن گیرنده را داریم. از همین رو یک مهندس مخابرات امروزه باید از هر دو گرایش بخوبی اطلاع داشته باشد تا بتواند یک دستگاه بی سیم را طراحی کند.
توانایی های مورد نیاز و قابل توصیه
دانشجوی برق باید ذهنی خلاق و تحلیل گر داشته باشد.مهندسی برق نیز مانند مابقی رشته های مهندسی بر مفاهیم فیزیکی و اصول ریاضیات استوار است و هر چه دانشجویان بهتر این مفاهیم را درک کنند، می توانند مهندس بهتری باشند. در این میان گرایش مخابرات وابستگی شدیدی به فیزیک و ریاضیات دارد. دروس اصلی این رشته بخصوص در شاخه میدان شامل الکترومغناطیس و امواج می شود.داشتن ضریب هوشی بالا و تسلط کافی بر ریاضیات، فیزیک و زبان خارجی از ضرورتهای ورود به این رشته است.
درسهای تخصصی مهندسی برق-مخابرات
از درسهای پایه و اصلی موثر در مهندسی مخابرات می توان به درسهای ریاضی مهندسی تجزیه و تحلیل سیستمها، مدارهای الکتریکی، الکترونیک و الکترومغناطیس اشاره کرد.
بعضی از درسهای تخصصی عبارتند از:
مخابرات 2: شامل تجزیه و تحلیل و طراحی شبکه های مخابراتی دیجیتالی است. مطالب درسی با مروری بر تجزیه و تحلیل سیگنالها و سپس فرآیندهای تصادفی شروع شده و به دنبال آن به بررسی اجزای یک سیستم (مجموعه) مخابراتی دیجیتال در حالت کلی می پردازد و چگونگی بهینه سازی سیستم برای انتقال پیام با حداقل خطای ممکن را بررسی می کند.
میدان و امواج:درس میدان و امواج به بررسی رفتار امواج الکترومغناطیس در محیطهای مختلف طبیعت می پردازد. محیطها به قسمت های هادی و نیمه هادی و عایق تقسیم بندی شده و عوامل رفتاری امواج در این محیطها از قبیل اتلاف نیرو، انعکاس کلی یا شکست بررسی می شود.
الکترونیک 3:مبحث اول این درس مربوط به پاسخ فرکانسی است که به طور اجمالی عوامل مربوط به کاهش بهره در فرکانسهای بالا و پایین (در واقع بالاتر و پایین تر از پهنای باند میانی) و روشهای به دست آوردن فرکانسهای قطع بالا و پایین را در تقویت کننده های ترانزیستوری مورد بررسی قرار می دهد. در مبحث دوم پایداری تقویت کننده های فیدبک مورد توجه قرار می گیرد.
مدارهای مخابراتی:درس مدار مخابراتی به بررسی ساختار و یا طراحی مدارهایی می پردازد که در فرکانسهای بالا کار کرده و یا به نوعی در ارسال پیام در گیرنده و فرستنده نقش دارند. در این درس ابتدا با نویزهای حرارتی، ترقه ای و... آشنا شده و راههایی برای محدود کردن نویز پیشنهاد می شود، سپس مدارهای تشدید و تبدیل امپدانس که به منظور انتقال حداکثر توان به کار می روند مورد بحث قرار می گیرد
آنتن ها و انتشار امواج:این درس به بحث در مورد نحوه انتشار امواج الکترومغناطیسی می پردازد. مباحث مطرح شده در این درس به صورت نظری و عملی است، به عبارتی از نحوه تشعشع یک منبع الکترومغناطیسی ساده شروع کرده و با توسعه آن به مطالعه ساده ترین آنتن عملی می پردازد.
مایکروویو:این درس در ابتدا پس از تعریف محدود مایکروویو از نظر فرکانس و تقسیم بندی امواج مایکروویو به بررسی انتقال امواج با فرکانس بالا با حداقل تلفات در محیطهای مختلف می پردازد. سپس عناصر غیرفعال مایکروویو شامل تضعیف کننده ها، تغییر فازدهنده ها و کوپلرهای جهت دار معرفی می شود.
میکروپروسسور:این درس را به جرات می توان از جذابترین و پرکاربردترین درسهای برق دانست زیر در دنیای امروز که تمامی وسایل مکانیکی آنالوگ جای خود را به وسایل دیجیتالی می دهند، داشتن اطلاعات کافی در مورد نحوه کارپروسسورها از اولین نیازهای یک مهندس برق می باشد. با ترکیب مطالب این درس با هر کدام از درسهای دیگر می توان طرحهای بسیار جالب و پرکاربردی را طرح ریزی کرد.
می توانید دو نسخه از چارت درسی رشته مخابرات را در آدرس های زیر مشاهده فرمایید:
دانلود چارت درسی رشته برق-مخابرات-دانشگاه قم(مقطع کارشناسی)
دانلود چارت درسی رشته برق-مخابرات-دانشگاه اراک(مقطع کارشناسی)
چارت درسی رشته مخابرات-دانشگاه اراک(نسخه گرافیکی)
وضعیت ادامه تحصیل در مقاطع بالاتر
فارغ التحصیل در مقطع کارشناسی برق که مدرک خود را در یکی از چهار گرایش الکترونیک، مخابرات، قدرت و کنترل می گیرد، می تواند در یکی از این گرایشها یا رشته ای که برق زیر مجموعه ای برای آن تعریف شده، ادامه تحصیل نماید. این رشته به صورت: مهندسی برق- الکترونیک، برق- قدرت، برق- مخابرات (شامل گرایش های: میدان، سیستم) برق- کنترل، مهندسی پزشکی (گرایش بیوالکتریک)، مهندسی هسته ای (دو گرایش مهندسی راکتور و مهندسی پرتو پزشکی، مهندسی کامپیوتر (معماری کامپیوتر، هوش مصنوعی و رباتیک) است. برای تحصیل در مقطع دکترای تخصصی، می توان، در هر یک از زیرشاخه های تخصصیتر گرایشهای یاد شده میزان مورد نیاز واحدها را اخذ کرد و رساله دکتری را در همان موضوع خاص ارائه داد. مسلم است این زیر شاخه ها، گرایشهای تخصصی تر این چهار گرایش است. امکان ادامه تحصیل در کلیه گرایشهای یاد شده در مقطعهای کارشناسی ارشد و تا حد زیادی در دوره دکتری، در داخل کشور وجود خواهد داشت. رشته برق به دلیل کاربردی بودن آن در بسیاری از علوم مهندسی دیگر، برای فارغ التحصیلان امکان تحصیل در بسیاری گرایشها و دانشها را فراهم می کند.
آینده شغلی،بازار کار،درآمد
مهندس مخابرات می تواند جذب وزارتخانه ها و شرکتهایی نظیر شرکت مخابرات،صدا و سیما،صنایع، دفاع و سازمانهای مختلف خصوصی و دولتی شود.
همچنین یک مهندس خوب باید،کارآفرین باشد یعنی به دنبال استخدام در موسسه یا وزارتخانه ای نبوده بلکه به یاری آگاهی های خود، نیازهای فنی و صنعتی کشور را یافته و با طراحی سیستم ها و مدارهای خاصی این نیازها را برطرف سازد. کاری که بعضی از فارغ التحصیلان ما انجام داده و خوشبختانه موفق نیز بوده اند.امروزه با توسعه صنایع کوچک و بزرگ در کشور، فرصت های شغلی زیادی برای مهندسین برق فراهم شده است و اگر مشاهده می شود که بعضی از فارغ التحصیلان این رشته بیکار هستند،به دلیل این است که این افراد یا فقط در تهران دنبال کار می گردند و یا در دوران تحصیل به جای یادگیری عمیق دروس و در نتیجه کسب توانایی های لازم، تنها واحدهای درسی خود را گذرانده اند.
منابع:ویکی پدیا و ....
مطالب مشابه :
معرفی رشته برق-مخابرات
دانشجویان برق مخابرات دانشگاه صنعتی قم - معرفی رشته برق-مخابرات - وبلاگ دانشجویان برق
آشنایی با دانشگاه صنعتی قم
دانشجویان برق مخابرات دانشگاه صنعتی قم - آشنایی با دانشگاه صنعتی قم - وبلاگ دانشجویان برق
صندلی داغ...
دانشجویان برق مخابرات دانشگاه صنعتی قم - صندلی داغ - وبلاگ دانشجویان برق مخابرات ورودی 90
خداحافظی...
دانشجویان برق مخابرات دانشگاه صنعتی قم - خداحافظی - وبلاگ دانشجویان برق مخابرات ورودی 90
جزوات درسی
دانشجویان برق مخابرات دانشگاه صنعتی قم - جزوات درسی - وبلاگ دانشجویان برق مخابرات ورودی 90
گاهی حق با هر دو نفره
دانشجویان برق مخابرات دانشگاه صنعتی قم - گاهی حق با هر دو نفره - وبلاگ دانشجویان برق مخابرات
جوابيه شركت مخابرات قم به خبر غير اقتصادي بودن نیروگاه برق CHP
شركت مخابرات استان قم به دنبال انتشار مطلبي درسايت هاي برق نيوز ، فرهنگ نيوز و فردونيوز تحت
برچسب :
مخابرات قم