هنر و تمدن دوره مادی
سرزمین مادها را برخی از محققین به سه ایالت تقسیم نموده اند :
1. ماد کبیر ( کردستان – همدان – کویر مرکزی)
2. آتروباتن (آذربایجان)
3. راجیانا ( ری و اطراف تهران امروزی )
در تاریخ ماد دو دوره را میتوان متصور شد:
1. قبل از تشکیل امپراطوری ماد
2. پس از تشکیل امپراطوری ماد
هنر دوران ماد نیز به دو دوره تقسیم میشود :
1. دوره ای که با استقرار اقوام هند و ایرانی در دو طرف دریاچه ارومیه آغاز گردید و تا زمان تشکیل امپراطوری ماد ادامه داشت.
2. از تشکیل امپراطوری ماد تا انقراض آن یعنی 550 ق.م
در مورد معماری دوره مادها میتوان گفت:
1. در بدو ورود در چادر زندگی میکردند
2. به دلیل مجاورت با امپراطوری اورارتو ها و با تقلید از معماری محلی و بومی آنها و خصوصیات ساختمانی عیلامی ها در ایجاد معماری خود کوشا بودند.
3. مصالح ساختمانی احتمالا از خشت و چوب بود.
4. نمونه بنا های دوره مادها را در ایران میتوان بر اساس خانه های روستایی مناطق کردستان و آذربایجان و شمال ایران باز سازی نمود .
5. در اسناد آشوری به دو نمونه بنا در دوران مادها اشاره شده است: یکی محلهای مسکونی دژ مانند به نام های ((آلانی دنوتی)) و دیگری نقاط مسکونی کوچکتری در اطراف آنها به نام ((آلانی سهروتی))
قلعه های مادی:
ü تپه سیلک: بقایای آثار دژی از خشت خام و سنگ با وسعت تقریبی 2500 متر که این بنا از یک طرف قابل مقایسه با دژ های مادی است و از سوی دیگر قابل مقایسه با دژهای اورارتویی .
ü گودین تپه: در کنگاور نزدیک کرمانشاه قرار دارد. حفار و کاوشگر این منطقه کایلر یانگ بود . وی در این مکان هفت دوره تاریخی را شناسایی نموده بود که دوره دوم را متعلق به فرهنگ ماد میدانست.
در گودین تپه دژ روی تپه کوچک واقع شده و پلان بنا مرکب از اطاقها و راهرو و آشپزخانه بوده که به وسیله دیواری محکم و برج و بارو محافظت شده.
ü نوشیجان تپه: در 20 کیلومتری شهرستان ملایر در استان همدان واقع شده از دو قسمت طبیعی و مصنوعی تشکیل شده . کاوشهای صورت گرفته در این محل از سال 1346 ش توسط دیوید استروناخ آغاز گردید و از مشخصات معماری نا میتوان به استفاده از خشت خام با طرح های مختلف در این مکان اشاره نمود . در این منطقه سه دوره متمایز از هم شناسایی شد .
1: دوره اول که به نام نوشیجان І مربوط به دوره ماد هاست .(زیرین ترین دوره
2: دوره دوم نوشیجان Π مربوط به دوره هخامنشی است .
3: دوره سوم نوشیجان Ш مربوط به دوره پارتها میباشد.
مهمترین دوره نوشیجان І است که مربوط به سکونت مادها و تاریخی که برای آن تخمین زده شده نیمه دوم قرن هشتم تا نیمه اول قرن ششم ق.م است . آثار ساختمانی که از این تپه به دست آمده شامل:
1
: بنای قدیمی جبهه غربی اولین آتشگاه
2: تالار ستون دار یا آپادانا
3: معبد مرکزی یا دومین نیایشگاه
4:اطاقها و انبار ها
5: تونل
6: حصار
ü باباجان تپه: در نورآباد دشت دلفان ، 170 کیلومتری لرستان قرار دارد. کاوشها برای نخستین بار از سال 1963 م توسط خانم کلر گاف مید انجام شده و تا سال 1968 م نیز ادامه داشت که در تپه مرکزی باباجان سه دوره (طبقه) شناسایی نمودند ، هر سه طبقه مربوط به ربع اول هزاره اول ق.م میباشد که باباجان B خوانده میشود .
ü تپه حسن لو : در 85 کیلومتری جنوب ارومیه قرار دارد . از جمله کاوشگران این محل آقای دایسون میباشد . تاریخ قدیمیترین دوره تپه حسن لو دوره دهم متعلق به 6000 ق.م است
دوره سوم متعلق به دوره مادهاست و نیمی از دوره هخامنشیان را نیز در بر میگیرد
مهمترین آثاری که از این محل به دست آمده مربوط به دوره چهارم بوده که شامل دروازه و دیوار دفاعی و حیاط مرکزی و بناهایی در چهار جبهه شمالی – جنوبی – شرقی و غربی این حیاط میگردیده است.
گوردخمه ها
عمده ترین معماری که از دوره پس از تشکیل پادشاهی مادها داریم گرو دخمه ها هستند .آرامگاه های صخره ای منصوب به مادها را بر حسب نمای ورودی انها میتوان به ترتیب زیر تقسیم کرد:
1. گوردخمه هایی که در نمای ورودی آنها ستون های آزاد نمایان است مانند گوردخمه فخریکا در مهاباد و کورخ کیج در سلیمانیه عراق
2. گوردخمه هایی که در نمای ورودی انها دو نیم ستون در دل کوه کنده شده است مانند مقبره صخره ای قیزقاپان در سلیمانیه عراق ، داو دختر در نزدیکی فهلیان فارس
3. گوردخمه های ساده که در نمای ورودی آنها ستون یا نیم ستون ساخته نشده است ، مانند دکان داوود و اسحاقوند کرمانشاه
گنجینه های باقیمانده از دوره مادها:
گنجینه جیحون: این گنجینه از تپه ای یافت شده که امروزه به عنوان تخت قباد شناخته میشود . در ناحیه باختر و کنار ساحل آمودریا یا جیحون قرار دارد . تاریخ کشف ان 1870 م و در حال حاضر در موزه بریتانیا قرار دارد .
گنجینه کلاردشت: که اشیاء کشف شده شامل طلاجات و نقره الات و ظروف سفالی میباشد . احتمالا متعلق به دوره مادها و قدمت آن تا نیمه دوم قرن هشتم ق.م میباشد .
گنجینه زیویه: در سال 1325 ه.ش کشف شد ، در نزدیکی روستای زیویه در 40 کیلومتری سقز . عمده ترین شیی به دست آمده از این گنجینه شامل تابوتی وان شکل است محل دژ را با شهر باستانی زیبیه یا ایزکیبه که در کتیبه های سارگون دوم از آن یاد شده یکی میدانند
سارگون در کتیبه خود که متعلق به سال 717 ق.م میباشد میگوید: ((ایزیرتو)) پایتخت مملکت ماننا را به آتش کشیده و شهرهای زیبیه و آرمایید را متصرف شده است و در جای دیگر از سوزاندن این دو شهر سخن رانده است . دیگر اشیایی هم که از زیویه به دست امده شامل ظروف سفالینه و اشیاء و زیور الات طلایی میباشد.
مطالب مشابه :
نشست دو روزه مسئولین بسیج دانشجویی دانشگاه های سراسر کشور برگزار میگردد
بسیج دانشجویی موسسه گنجینه هنر ومعماری - نشست دو روزه مسئولین بسیج دانشجویی دانشگاه های
بانک حکمت ایرانیان استخدام میکند
بسیج دانشجویی موسسه گنجینه هنر ومعماری - بانک حکمت ایرانیان استخدام میکند -
تمدید مهلت ثبت نام آزمون ورود به حرفه مهندسان،كاردانهاي فني ساختمان -مرداد94
بسیج دانشجویی موسسه گنجینه هنر ومعماری - تمدید مهلت ثبت نام آزمون ورود به حرفه مهندسان
اطلاعیه اولین آزمون استخدامی مشترک فراگیر دستگاه های اجرایی کشور برای استخدام پیمانی در سال 1394
بسیج دانشجویی دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه; سازمان بسیج بسیج موسسه گنجینه هنر
تاریخ چه ی کرمانشاه
کرمانشاه از شهرهای هنر مادهای کهن آریایی شهرستان سقز گنجینه ای توسط دهقانان
تاریخچه ی ماهی قرمز سفره ی هفت سین
کرمانشاه گهواره تمدن گنجینه آمودریا ماهی در هنر ایلامی نمادی از آب و خدای آب و گاه
تاریخچه کرمانشاه ایران زمین
چشم انداز - تاریخچه کرمانشاه ایران زمین - چشم رضا و مرحمت بر همه، باز می کنی*****چون به بخت ما
هنر و تمدن دوره مادی
موزه و موزه داری - هنر و تمدن دوره مادی - موزه داری ، تاریخ ، هنر ، باستان شناسی ، ایران شناسی
امکانات لازم در کرمانشاه برای پذیرایی از زائران مناطق عملیاتی فراهم است
خط قرمز کرمانشاه اقدامات خوبی برای انتقال گنجینه ارزشمند دوران دفاع مقدس و سیره زندگی
برچسب :
گنجینه هنر کرمانشاه