چاه جذبی

  چاه جذبی گودالی در زیر سطح زمین برای انتقال آب‌های سطحی به لایه‌های زیرین خاک و یا دفع فاضلاب  در مناطقی که خاک آن به میزان کافی شن و ماسه یا خرده سنگ داشته باشد. که بوسیله مقنی (چاه کن) عمدتا انجام می شود   چاه جذبی یکی از روشهای سنتی دفع فاضلاب انسانی است که کماکان در مناطق دارای زمین آبکش و سطح آبهای زیرزمینی پایین مورد استفاده قرار میگیرد. البته ورود مستقیم فاضلاب به چاه جذبی بدون هیچگونه عملیات پیش تصفیه ، قابلیت اینگونه چاهها را در کاهش آلودگی (BOD5) فاضلاب به شدت کاهش میدهد که این امر موجب آلودگی منابع آب زیرزمینی میگردد. لذا استفاده مستقیم از اینگونه چاه ها برای دفع فاضلاب توصیه نمیشود. اتصال به سیستم فاضلاب شهری (در صورت در دسترس بودن) و یا استفاده از پکیج های فاضلاب مجهز به فن هوادهی که فرآیند تصفیه فاضلاب در آنها با کمک باکتری های هوازی و در نتیجه با کاهش بوی فاضلاب صورت میگیرد ، روشهای مطمئن تری در این خصوص محسوب میگردد. در صورت انتخاب چاه جذبی به عنوان گزینه دفع فاضلاب انسانی میبایست فاضلاب را ابتدا به داخل یک انباره تعفن (سپتیک تانک) هدایت نمود تا با ایجاد تاخیر و ایستائی در حرکت فاضلاب به مدت تقریبی 24 ساعت ، لجن موجود در آن ته نشین شده و سپس آب باقیمانده به چاه جذبی هدایت شود. با توجه به فرآیند هضم لجن در چاه جذبی و سپتیک تانک با استفاده از باکتری های بی هوازی ، بوی نامناسبی همراه با گازهای قابل انفجار از این دو سیستم متصاعد میگردد که میبایست حتما با در نظر گرفتن لوله ونت مستقل با سایز حداقل 4 اینچ به محوطه آزاد و دور از محل اسکان ساکنین (مثلا به محوطه بام ساختمان) تخلیه گردد. ضمنا اتصال لوله های آب باران به چاه جذبی فاضلاب نیز کاملا اشتباه بوده و میبایست جدا از آن احتراز نمود زیرا در هنگام بارش باران به ناگهان حجم زیادی از آب وارد سپتیک تانک یا چاه جذبی شده و موجب بر هم خوردن اکوسیستم موضعی باکتری های بی هوازی و اختلال در فرآیند هضم لجن و همچنین بر هم خوردن لجن و متصاعد شدن بوی ناخوشایند فاضلاب و پخش آن در محوطه ساختمان میگردد.   در نقشه های ساختمانی متاسفانه دیتیلی بابت چاه داده نمی شود و متاسفانه طراحی و مهندسی آن بوسیله مقنی (چاه کن) عمدتا انجام می شود. لذا در این مطلب به درج مواردی در این خصوص می پردازیم به امید آنکه مورد استفاده دوستان  و سازندگان محترم واقع شود.   چاه جذبی از سه بخش زیر تشکیل شده است.   ۱- گلدونی به دهانه چاه که شکل گلدون داشته (مخروطی یا قیفی) گلدونی گویند و در واقع گلدونی محل جمع آوری فاضلاب و استقرار انتهای لوله های فاضلاب و  وظیفه هدایت فاضلاب به چاه را دارد. ۲- میله گلوه به قطر ۸۰ تا ۱۰۰ سانتیمتر که تا سطح لایه نفوذ پذیر خاک عمق داشته را میله گویند.البته بهتر است جهت کاهش اثرات منفی حفر چاه بر سازه ساختمان ،همواره حداقل عمق میله ۶ متر باشد. ۳- انباره مخزن گنبدی شکل چاه که در لایه نفوذ پذیر خاک حفر می گردد را گویند و وظیفه آن جمع آوری فضولات و جداسازی آب از فاضلاب توسط نشت در لایه های نفوذ پذیر خاک می باشد. لازم بذکر است حتما باید آب باران و سطحی از چاه فاضلاب انسانی جدا بوده و بهتر است حد الامکان چاه مربوط به آب باران از چاه فاضلاب انسانی دور باشد.   چاه جذبی   محاسبه نسبی حجم انباره چاه جذبی
  حجم انباره چاه جذبی بستگی به میزان نفوذ پذیری خاک محیط، عمر طراحی چاه، تعداد حمام و سرویس بهداشتی در ساختمان و تعداد نفرات ساکن در ساختمان دارد  (سهم تولید فاضلاب توسط میهمان ها نیز در ضرایب مربوطه دیده شده است).با رعایت مبحث شانزدهم تاسیسات بهداشتی مقررات ملی ساختمان.   برای یک ساختمان با عمر طراحی چاه حداقل ۱۵ سال و جمعا ۳ سرویس بهداشتی  در هر آپارتمان به ازای هر نفر ساکن ۸/۲ متر مکعب انباره مورد نیاز است.یعنی برای ۵ واحد بزرگ و ۳۰ نفر ساکن در ساختمان  بر اساس محاسبات حجم انباره چاه ۸۴ متر مکعب برای حداقل ۱۵ سال مکفی است. و برای عمر چاه حداقل ۱۵ سال و جمعا بیش از ۳ سرویس در هر آپارتمان به ازای هر نفر ۳/۳ متر مکعب انباره مکفی است.یعنی برای مثال فوق در این شرایط حجم انباره ۹۹ متر مکعب مکفی است. البته لازم بذکراست که این محاسبه مشمول چاه آب باران نمی شود. نکته قابل توجه آنست که بر اساس این محاسبه سطح نفوذ پذیری انباره ۲/۰ برابر مقدار عددی حجم اناره در مقیاس متر مربع باید باشد. یعنی یک انباره ۸۴ متر مکعبی باید حداقل ۸/۱۶ متر مربع سطح نفوذ از کف داشته باشد.  

فرمول دقیق محاسبه

به هر صورت چنانچه بخواهیم در پروژه ای مسکونی واقع در مناطق معتدل و نیمه خشک (مانند شهر تهران) برای دفع فاضلاب از چاه جذبی استفاده کنیم ، حجم انباره چاه از فرمول زیر محاسبه میگردد :

V [lit] = 90 [Lit/Per] x تعداد نفرات ساکن x 0.01 x 30.5 x 12 x (10~15) x 0.5

0.01 : ضریب فاضلاب جامد

30.5 : ضریب حفر چاه

12 : تعداد ماه های سال

10~15 :  دوره طراحی چاه که معمولا ده الی پانزده سال در نظر گرفته میشود

0.5 : ضریب فاضلاب جامد پس از گذشت ده الی پانزده سال

 

 


مطالب مشابه :


دیتیل چاه فاضلاب

لازم بذکر است حتما باید آب باران و سطحی از چاه محاسبه حجم انباره چاه محاسبه مشمول چاه آب




فرمول محاسبه حجم انباره چاه جذبی فاضلاب در ساختمان های مسکونی

فرمول محاسبه حجم انباره چاه جذبی ضمنا اتصال لوله های آب باران به چاه جذبی فاضلاب




فرمول محاسبه حجم انباره چاه جذبی فاضلاب در ساختمان های مسکونی

فرمول محاسبه حجم انباره چاه جذبی ضمنا اتصال لوله های آب باران به چاه جذبی فاضلاب




فرمول محاسبه حجم انباره چاه جذبی فاضلاب در ساختمان های مسکونی

فرمول محاسبه حجم انباره چاه جذبی ضمنا اتصال لوله های آب باران به چاه جذبی فاضلاب




چاه جذبی و چاه سپتیک چیست؟

لازم بذکر است حتما باید آب باران و سطحی از چاه حجم انباره چاه محاسبه مشمول چاه آب




چاه جذبی

ضمنا اتصال لوله های آب باران به چاه جذبی فاضلاب نیز کاملا محاسبه نسبی حجم انباره




آب باران- چگونه ذخیره سازی و تصفیه ی آن

آب باران هیچگاه برای گندزدایی آب چاه ،پس از محاسبه حجم چاه باید به ازاء هرمتر مکعب آب یک




ذخیره سازی و تصفیه ی آب باران

آب باران هیچگاه برای گندزدایی آب چاه ،پس از محاسبه حجم چاه باید به ازاء هرمتر مکعب آب یک




دانلودتمامی نرم افزارهاوکتاب های آموزش ومورد نیازتأسیساتی ومهندسی

کتاب طراحي سيستم جمع آوري و دفع فاضلاب و آب باران محاسبه حجم انباره چاه محاسبه حجم




جزوات آموزشی مکانیک

فاضلاب و آب باران در محاسبه حجم انباره چاه محاسبه حجم مخازن




برچسب :