پوشه کار
بسمه تعالی
به منظوروحدت رویه و آگاهی آموزگاران گرامی در مورد چگونگی تنظیم و استفاده از ابزارهای ارزشیابی توصیفی در مدارس ابتدایی توجه به موارد ذیل مثمر ثمر خواهد بود:
الف )پوشه کار
پوشه کار یکی از مهم ترین ابزارهای ارزشیابی توصیفی است که باید در تنظیم آن به مراحل و موارد ذیل توجه شود :
۱- با توجه به سهولت استفاده و مزایای زیاد آن توصیه می شود پوشه از نوع کلاسور دو حلقه ای باشد و برای هر دانش آموز یک عدد در نظر گرفته شود .
۲- فرم مشخصات دانش آموز تکمیل و روی جلد پوشه قرار گیرد .
۳- بر چسب نام و نام خانوادگی دانش آموز در قسمت پایین و یک قطعه عکس او در قسمت بالای شیرازه پوشه کار نصب شود .
۴- نمون برگ شرح حال دانشآموز در اول سال تحصیلی با حضور والدین یا دانش آموز در یک نشست صمیمی تکمیل و در قسمت پایین پشت جلد پوشه کار نصب شود .
تذکر : در صورتی که احساس می کنید مورد محرمانه یا مشکل زا یا حساسیت برانگیزی وجود دارد از تکمیل قسمت مربوطه خودداری شود .
۵- فرم فهرست محتوا به تعداد دروسی که قرار است محتوا در پوشه کار داشته باشد زیراکس و در پوشه کار گذاشته شود . توصیه می شود در پایه اول ابتدایی قبل از محتوای هر یک از دروس ریاضی ،بنویسیم ، هنر و علوم یک عدد فهرست محتوا قرار گیرد ، البته برای سایر دروس همچون بخوانیم ، قرآن و …… نیز در صورت داشتن محتوا می توان فرم فهرست محتوا قرار داد . مثلاً ممکن است در درس بخوانیم آموزگاری در طول سال تحصیلی سه مرحله از دانش آموز بخواهد مطلبی از کتاب بخوانیم را در حضور والدین در منزل بخواند و صدایش را روی نوار ضبط و به کلاس بیاورد و در پوشه کار قرار دهد .
* توجه به توصیه های ذیل در این قسمت ضروری است :
- فرم فهرست محتوا از سمت چپ سوراخ و در گیره قرار گیرد و اثر دانش آموز مربوط به هر درس بعد از فرم فهرست محتوای مربوط به آن درس از سمت چپ و به ترتیب تاریخ روی هم گذاشته شود .
- در قسمت بالای فهرست محتوا نام درس نوشته می شود و سپس هرگاه معلم بخواهد کاری را در پوشه قرار دهد در ردیف مربوطه نام اثر ،تاریخ ارزیابی که باید برابر با تاریخ ثبت شده در اثر دانش آموز باشد و بعد ملاک انتخاب معلم و سپس ارزیابی او از اثر ثبت می شود .
نکته : در قسمت ارزیابی و بازخورد فرم فهرست محتوا معلم نباید خطاب به دانش آموز بازخورد دهد .
- ترتیب موارد نوشته شده در فرم فهرست محتوا و فعالیت های قرار گرفته شده دانش آموز باید یکسان باشد . (فعالیت ها از سمت چپ )
- از دانش آموزان حتی کلاس اول در تنظیم و تکمیل پوشه کار استفاده شود .
- تمام محتوای قرار گرفته بعد از فرم فهرست محتوا باید دارای تاریخ و بازخورد توصیفی باشد که بهتر است با رنگ سبز ثبت شود و حتماً بازخورد توصیفی نوشته شده باید خطاب به خود دانش آموز باشد .
- در صورتی که محتوایی از پوشه کار خارج شود باید در سمت راست ردیف مربوط به آن اثر در فرم فهرست محتوا تیک زده شود .
- در صورتی که امکان قرار دادن محتوایی مانند کار عملی در پوشه کار نباشد ، بعد از ارزیابی و ثبت در ردیف مربوطه در سمت راست فرم فهرست محتوا تیک زده شود .
- از قرار دادن تعداد زیاد یا خیلی کم اثر مربوط به دانش آموز در هر درس خودداری شود .
- مبنای قرار دادن محتوا برای هر درس رشد ، پیشرفت و موفقیت دانش آموز و همچنین بر اساس اهداف مهم آن درس باشد و از قراردادن محتوای بی ربط یا شلوغ کردن پوشه جداً پرهیز شود . به این نکته توجه شود که محتوا باید نمونه کارهای مرتبط ، به هم پیوسته و فرایندی دانش آموز باشد .
- در اثر دانش آموز بهیچ وجه از نمره یا رتبه استفاده نشود ، بلکه باید بازخورد توصیفی مناسب داده شود .
- نحوه تصحیح آزمون ها و تکالیف دانش آموز تغییری نکرده ، بلکه فقط نمره یا رتبه به آن تعلق نگیرد .
- از تهیه بازخوردهای توصیفی به صورت مهر جداً پرهیز شود .
- محتوای قرار گرفته در پوشه کار فقط اوراق امتحانی نباشد ،توجه شود که در قسمت محتوا باید انواع فعالیت ها قرار داده شود و در قرار دادن آزمون ها نیز به آزمون های عملکردی توجه ویژه مبذول گردد .
- در صورت استفاده از آزمون های سنوات قبل موجود در آرشیو مدرسه ، بارم سؤالات مربوطه حذف شود .
۶- بعد از فرم فهرست محتوا و کارهای دانش آموز ، نمون برگ خود ارزیابی دانش آموز قرار می گیرد که این فرم باید ماهانه توسط دانش آموز تکمیل و در پوشه کار روی هم گذاشته شود . با توجه به اینکه دانش آموزان کلاس اول تا اواخر سال تحصیلی توان خواندن و نوشتن را ندارند ،توصیه می شود این نمون برگ هنگام حضور والدین و با کمک آنها تکمیل و در پوشه کارگذاشته شود ولی در سایر پایه ها خود دانش آموز باید فرم مربوطه را بصورت ماهانه تکمیل و در پوشه کار قرار دهد .
۷- نمون برگ ارزیابی معلم از پوشه کار بعد از نمون برگ خودارزیابی دانش آموز قرار می گیرد که آموزگاران در طول سال تحصیلی و در فرصتهای مقتضی در این فرم با توجه به مقیاس های مورد نظر تیک زده و تکمیل و روی هم قرار می دهند . در صورتی که آموزگاران محترم بتوانند نمون برگ مورد نظر مناسب با توجه به اهداف دروس برای زمان های متفاوت در طول سال تحصیلی تهیه نمایند ، کارسازتر است .
۸- یکی از مؤثرترین و بهترین فرمهای پوشه کار ، نمون برگ ارزیابی والدین از پوشه کار است که بعد از نمون برگ ارزیابی معلم از پوشه کار قرار می گیرد ، این نمون برگ می تواند به آموزگار در روند رشد دانش آموز کمک شایانی نماید . این نمون برگ حداقل سه نوبت و بصورت فصلی توسط والدین تکمیل و روی هم در پوشه کار قرار می گیرد .
۹- با توجه به مزایا و سهولت استفاده توصیه می شود چک لیست ویژگیهای عمومی (جسمانی ، اجتماعی و عاطفی ) بعد از نمون برگ ارزیابی والدین در آخر پوشه کار گذاشته شود . این چک لیست سه مرحله در طول سال تحصیلی توسط آموزگار کلاس تکمیل که می بایست در روبروی هر انتظار ، مقیاس مورد نظر ثبت شود .
تذکر : زیراکس چک لیست فوق و توضیح در مورد آن در اولین جلسه توجیهی والدین مورد تأکید است ، چرا که می تواند در رشد ابعاد فراموش شده دانش آموز کمک شایانی نماید .
۱۰- نمون برگ بعدی ، نمون برگ پیشرفت دانش آموز است که در پایان سال تحصیلی توسط آموزگار کلاس به صورت تخصصی جهت استفاده آموزگار سال بعد و بصورت جملات توصیفی تکمیل می شود و در اول پوشه کار گذاشته می شود . با توجه به اهمیت و نقش این نمون برگ برای معلم سال بعد و حتی معلمین سنوات بعد در
شناسایی نقاط قوت و ضعف و همچنین استعدادهای دانش آموز توصیه می شود پس از تحویل پوشه کار در اول آبانماه سال بعد به دانش آموز،این نمون برگ از پوشه کار بیرون آورده شده و در پرونده تحصیلی هر دانش آموز بایگانی شود .
ب) برگ ثبت مشاهدات
یکی از ابزارهای ارزشیابی توصیفی که می تواند به معلم در شناخت ویژگیهای دانش آموز کمک شایانی نماید برگ ثبت مشاهدات است که به منظور بایگانی منظم و مؤثر توصیه می شود این برگ ها بصورت دفتر تنظیم شود.
نکات مورد نظر در تهیه و تکمیل دفتر ثبت مشاهدات :
۱- ابتدا فرم روی جلد قرار گیرد که باید مشخصات دبستان ، کلاس و معلم و …….. در آن تکمیل شود .
۲- توضیحات مورد نظر در مورد نحوه استفاده معلم از این دفتر در پشت جلد قرار گیرد.
۳- در صفحه بعد فهرست اسامی دانش آموزان به ترتیبی که در دفتر آمده ثبت می شود .
۴- بعد از فهرست اسامی دانش آموزان ، به تعداد دانش آموز هر کلاس برگ ثبت مشاهده قرار داده می شود که در اول سال تحصیلی باید مشخصات دانش آموزان در بالای برگ ثبت مشاهده ثبت شود .
۵- این فرمها به ترتیبی که در بالا گفته شد ، روی هم گذاشته و سیمی یا طلق و شیرازه گردد.
نکته مهم : این دفتر فقط مخصوص رفتارهای خاص (مثبت یا منفی ) و درسی یا غیردرسی است که در محیط کلاس و یا خارج از کلاس از دانش آموز توسط شخص آموزگار مشاهده و ثبت می گردد و نگه داری آن هم بصورت محرمانه و نزد معلم است .
ج ) دفتر ثبت فعالیت های کلاسی و حضور و غیاب
به منظورثبت غیبت دانش آموزان و ارزیابی معلم از آنها در دروسی که در پوشه کار محتوایی ندارند و همچنین ثبت پرسش های شفاهی و کلاسی با نظر آموزگاران مجری وملاقات با اولیا این دفتر تهیه شده است .
نکات مورد نظر در تهیه و چگونگی تکمیل دفتر ثبت فعالیتهای کلاسی و حضور و غیاب :
۱-دفتر کلاس را مدیر محترم آموزشگاه مهر وامضا می فرمایند.
۲- سپس یک برگ فرم حضور و غیاب دانش آموزان قرار می گیرد که به منظور صرفه جویی در وقت و استفاده بهینه توصیه می شود فقط روزهای غیبت دانش آموز در روبروی اسم هر دانش آموز بصورت کسری تاریخ زده شودمثلاً:
۳- بعد از فرم حضور و غیاب ، به تعداد دروس کارنامه ، فرم ارزشیابی مستمر (چک لیست ) قرار می گیرد که در بالای فرم هر درس ،نام درس مربوطه ثبت می شود .۴- درارزشیابی توصیفی برای صور کارنامه توصیفی ما باید از ۳منبع استفاده نماییم:الف-پوشه ی کار ب-دفتر ثبت مشاهدات ج-دفترکلاس در هر کلاس توصیقی وجود این ابزار ضروری می باشد وتکمیل این دفاترالزامی وبه عهده ی معلم کلاس می باشد.
در بالای فرم ،قسمت مفاهیم درس تکمیل نشده تا آموزگاران با توجه به مفاهیم اصلی کتب و پرسش های بعمل آمده ،مفهوم مورد نظر را ثبت کنند از نوشتن مفاهیم تکراری در بالای فرم خودداری شود ،به همین منظور روبروی نام و نام خانوادگی هر دانش آموز تاریخ و مقیاس نوشته شده تا هنگامی که مفهومی از دانش آموز سوأل می شود ، روبروی آن تاریخ بصورت کسری و سپس مقیاس مورد نظر نوشته شود مثلاً هرگاه از دانش آموز، مفهومی سؤال نشده ، خانه مربوط به آن مفهوم سفید باقی می ماند تا اگر بعداً آموزگار کلاس بخواهد از وی آن مفهوم را سؤال کند در ستون و خانه مورد نظر ثبت نماید .
چند توصیه :
- در پایه اول ابتدایی فقط پرسش های شفاهی دروس ریاضیات ، بنویسیم و علوم در این چک لیست (فرم ارزشیابی مستمر ) ثبت شود و از ثبت فعالیتهای عملی ، کتبی و آزمون های مربوط به این دروس در این دفتر خودداری شود .
- برای درس هنر چک لیست (فرم ارزشیابی مستمر ) در نظر گرفته نشود .
- برای دروس بخوانیم ، قرآن و تربیت بدنی چک لیست( فرم ارزشیابی مستمر) تکمیل شود
د ) کارنامه (گزارش پیشرفت تحصیلی )
نتایج فعالیت ها و گزارشات معلم در طول سال تحصیلی در مورد دانش آموز در کارنامه تحصیلی وی منعکس
می شود که این کارنامه در دو نوبت توسط آموزگار کلاس با توجه به کلیه ابزارها و اسناد مورد استفاده تکمیل می شود . در مورد چگونگی تکمیل قسمت های کارنامه به کتاب راهنمای اجرای ارزشیابی کیفی توصیفی در کلاس درس تألیف دکتر محمد حسنی مراجعه شود .
ه ) مقیاس ها و نحوه استفاده از آنها در ارزشیابی توصیفی
خیلی خوب (خ خ ) = هر گاه دانش آموز اصلاًٌ خطا ندارد یا حداکثر یکی دو مورد خطار در کار او مشاهده می شود.
خوب (خ) = هرگاه سه چهار مورد خطا در کار دانش آموز مشاهده می شود .
قابل قبول (ق) = هر گاه خطای دانش آموز حداکثر تا ۵۰ درصد است
نیازمند به آموزش و تلاش بیشتر (ن) = هرگاه در کار دانش آموز خطای جدی وجود دارد یعنی خطای او بیش از ۵۰ درصد است .
مقیاس های مورد اشاره فوق در تکمیل چک لیست ابعاد جسمانی ، اجتماعی و عاطفی ، فرمهای ارزشیابی مستمر (چک لیست های درسی ) دفتر ثبت فعالیت های کلاسی و همچنین تکمیل قسمت عملکرد درسی کارنامه دانش آموزان مورد استفاده قرار می گیرد که در بالا به نحوه استفاده هریک اشاره شد . لازم به تذکر است که این مقیاس ها به هیچ وجه در کار و اثر دانش آموز (آزمون ها ،تکالیف و ……. ) مورد استفاده قرار نمی گیرد .
مطالب مشابه :
برگه های داخل پوشه کار ارزشیابی توصیفی
پایگاه اینترنتی ششم - برگه های داخل پوشه کار ارزشیابی توصیفی - کلاس ششم
مدیریت پوشه ی کار
معلــــم کلاس ششم ابتدایی+آقاي تعریف پوشه کار (کار پوشه ، کارنما ، سنجش پرونده ای ، پوشه
آشنایی با پوشه کار دانش آموز
پایه ششم . پایه کار پوشه شامل مجموعهای از همهی یا تابلوهای موجود در کلاس یا
مراحل تهیه پوشه ی کار+همکاران
معلــــم کلاس ششم ابتدایی+آقاي مراحل تهیه پوشه کار ابزارهای ارزشیابی توصیفی-- قسمت پنجم (2)
پوشه ی کار
معلم کلاس ششم. سرگرمی- پوشة کار در پایان سال تحصیلی (شهریور ماه)
پوشه کار
کلاس ششم فقط در منزل بخواند و صدایش را روی نوار ضبط و به کلاس بیاورد و در پوشه کار قرار
دانلود+جلد پوشه کار+تمام دروس
معلــــم کلاس ششم ابتدایی+آقاي جلد پوشه کار
جداکننده های پوشه ی کار
جداکننده های پوشه ی کار - (دوم2دبستان هیأت امنایی شهید هاشمی نژاد+پنجم و ششم کلاس ششم
پوشه ی کار
معلم کلاس ششم. پوشه ی کار می تواند بیانگر فعالیت های دانش آموز برای والدین باشد تا در
برچسب :
پوشه کار کلاس ششم