احسان خوشنویس، شاگرد دورانی‌ست که گویی نبضی ماندگار دارد............

 

bj0069-s.jpg

بجنوردعزیزمان مفاخر و مشاهیر باارزشی دارد که برای نسل‌های گذشته شناخته شده هستند ولی این‌سکه نسل جدید چقدر در مورد مشاهیر بجنورد می‌دانند و می‌شناسند جای سوال دارد. ارزش قائل شدن برای گذشته و تاریخ زادگاه‌مان و شناخت کسانی که برای رشد و پیشرفت بجنورد تلاش کردند و شاید بسیاری از ما در باره آن‌ها نمی‌دانیم و یا کم می‌دانیم, از وظایف ما بخصوص نسل جوان ماست.
ولی جوانانی هستند که با علاقه و تلاش در مورد تاریخ بجنورد تحقیق و برای معرفی و شناخت بیشتر اجدادشان تلاش می‌کنند.

عید ام‌سال, افتخار آشنایی با آقای " احسان خوشنویس " را پیدا کردم. ایشان در مورد شجره‌نامه خانوادگی خودشان وخانواده‌های قدیمی بجنورد اطلاعات بسیار دقیقی داشتند.علاقه و دقت ایشان در این زمینه برای من قابل تقدیر و احترام بود.
در دیداری صمیمانه با آقای احسان خوشنویس و خانواده محترم‌شان در مورد فعالیت‌های این خانواده محترم و اجدادشان در بجنورد اطلاعاتی بدست آوردم که برای شناخت و آشنایی بیشتر با این خانواده قدیمی در این‌جا می‌نویسم. ولی به دلیل تلاش و زحمات آقای احسان خوشنویس در راستای معرفی مشاهیرومفاخر بجنورد واجداد بزرگوارشان ابتدا با معرفی ایشان شروع می‌کنم.

احسان خوشنویس از نوادگان حاج محمدحسین خوشنویس( حاج باشی) و حاج میرزا محمدحسین وداد(حاج وکیل)

احسان خوشنویس در تاریخ دوم آذر ماه هزاروسیصدوشصت وپنج درشهرستان بجنورد متولد شد. اجدادش ازخطاطان وکاتبان قرآن درعهد قاجار بودند.
از سن هشت سالگی هم‌زمان با تحصیلات دوره ابتدایی٬ بنا به سفارش بزرگان خاندان خوشنویس٬افتخار ورود به عرصه‌ی بی‌همتای هنـــــر را پیدا کرد.
اونیز اولین برگ از دفتر هنرمندی خویش را با تحریر نمودن بیت زیر که سروده‌ی شاعر معاصر بجنورد٬" امین حکیم شفایی " در رسای خاندان هنرمند خوشنویس است٬ ورقی دیگر زد.

به صنعت‌ها مسلط خوشنویس است
به خوش خطی امیر کاروان است

با ورود به انجمن خوشنویسان ایران(شعبه بجنورد) در محضر اساتید بزرگ‌وارهمچون: آقایان "غلامرضا زحمت کش " ، "علی شیخ نژاد " هنرخوشنویسی رافرا گرفت وتوفیق آن پیداکرد تا به کسب مدارج عالیه درانجمن نایل آید.

bj0068-s.jpg

ایشان علاوه بر هنر خوشنویسی در زمینه ی موسیقی آوازی ایران ونوازندگی ساز نـــــــــــــــی وسازهای بادی هم سال‌هاست که گام بر می‌دارد.

از مهم‌ترین فعالیت‌های ایشان می‌توان در زمینه موسیقی به شاگردی در محضر استاد بی‌بدیل موسیقی ایران زمین," استاد کسائی" و هم‌چنین اساتید بزرگ‌واری هم‌چون آقایان : " نعمت یزدان پناه" – " کیانی نژاد " (از نوازندگان برجسته نی که از ایشان آلبوم‌های زیادی وجود دارد) و "هوشمند عبادی " ( از نوازندگان گروه شیدا) اشاره کرد.

bj0067-s.jpg استاد کسائی و آقای احسان خوشنویس

یکی دیگر از افتخارات ایشان نیز شرکت در همایش سراسری نی نوازان ایران که بهمن ماه 89 در اراک برگزار گردید می‌باشد.
هم‌کاری با واحد تولیدات موسیقی صدا وسیمای خراسان شمالی

پدرشان آقای علی خوشنویس ( فرزند محمدخان خوشنویس ) و مادرشان خانم فاطمه خوشنویس ( فرزندمرحوم حاج شیخ حسین خوشنویس از برجسته‌ترین وعاظ بجنورد وهم‌چنین نوه‌ی دختری مرحوم سید حسن امامی (امام جمعه))

bj0066-s.jpg شهید امامی پسر امام جمعه بجنورد و دایی خانم فاطمه خوشنویس

آقای علی خوشنویس

bj0065-s.jpg


آقای علی خوشنویس در سال (1312 ) در بجنورد متولد شدند. مادر زنده یاد ایشان (لیلی خانم ) فرزند مرحوم " حاج میرزا محمد حسین وداد " معروف به " حاج وکیل " و پدرشادروان ایشان ( محمدخان) فرزند" محمد حسین خوشنویس " معروف به " حاجی باشی " می‌باشند.

bj0064-s.jpg شادروان محمدخان ، پدر آقای علی خوشنویس

هم‌شهریان بجنوردی با نام " آقای علی خوشنویس " در ادوار مختلف در فرمانداری شهرستان بجنورد آشنا هستند. اهالی بخش راز وجرگلان شهرستان بجنورد نام ایشان را به عنوان حاجی خوشنویس بخش‌دار قدیم می‌شناسند. ایشان در تمام مناطق ایران پهناور خدمات ارزنده‌ای به‌جا گذاشته که در دوره‌های متوالی به عنوان کارمند پیش‌کسوت در استانداری خراسان بزرگ وخراسان شمالی برگزیده شده‌اند. بر خلاف میل باطنی ایشان می‌توان به چند مورد از اهم فعالیت‌های ایشان در شهرستان واستان بپردازیم:

پیگیری‌های متعدد به همراه اعضای ستاد مردمی توسعه شهرستان، برای به مرکزیت استان رسیدن بجنورد در تهران ودر جلسات بجنوردی‌های مقیم تهران
اهداء زمین‌های متعدد برای پروژه‌های آموزشی – عمرانی بخصوص فرودگاه بجنورد
عضو هیئت مدیره‌ی مجمع خیرین مسکن ساز استان در بدو تاسیس
عضو هیئت مدیره‌ی مجمع خیرین مدرسه سازاستان در بدو تاسیس
و...............

از فعالیت‌های ارزنده که ایشان را با دعای خیر سیل‌ زده‌گان روستای "تازه قلعه" ی بحنورد هم‌واره هم‌راه داشته , این بوده که ایشان به هم‌راه هیئت اعزامی از وزارت کشور و هنگام بازدید از صحنه‌های دل‌خراش سیل زده‌گان با درخواست جوانی از اهالی روستا مواجه می‌شود که تقاضای جهیزیه برای زندگی داشته که سیل آن‌ها را برده بود. همان جا طی مشورت با فرماندار آن وقت "جناب آقای مهندس حیدر علی نورایی " تصمیم به برگزاری جشن عروسی وتهیه جهیزیه برای این جوان وهمسرش که از بازمانده‌گان آن حادثه بودند می‌گیرند.
نکته حائز اهمیت این است که به لطف خداوند این زوج به همراه سی و پنج زوج دیگر از بازمانده‌گان آن سیل در روزپرستار در مرداد 1378شاهد برپایی جشن عروسی ومهیا شدن اسباب زندگی‌شان در حضور جمعیتی بالغ بر شش هزار نفر میهمان بودند . آقای علی خوشنویس این امر را مرهون تلاش ریاست فرمانداری آن وقت ( آقای نورایی) و بازاریان محترم بجنورد می‌داند.

حاج محمد حسین خوشنویس ملقب به (حاجی باشی)

bj0063-s.jpg

محمدحسین خوشنویس معروف به حاجی باشی در روستای تیمورتاش به دنیا آمد. محمد حسین در جوانی از پهلوانان کشتی چوخه بجنورد بود. وی در بجنورد به کارهای صنعتی پرداخت. چاقوهای دست‌ساز او از لحاظ ظرافت و دوام مشهور بود و زنجیر و قفل درب چوبی قدیمی بش‌قارداش از کارهای ایشان است.
معروفیت ایشان به خوشنویس به دلیل خط زیبای ایشان می‌بیاشد. او به " استاد باشی " معروف بود و پس از تشرف به حج به " حاجی باشی " معروف شد.
قرآن‌های دست نویس حاجی باشی به مدت هفتادو پنج سال در مساجد بجنورد مورد مطالعه قرار گرفت و سپس در سال 1351 توسط نوه ایشان " حاج علی آقا خوشنویس " جمع‌آوری شد.
این هنرمند در سال 1315 در سن هفتاد سالگی دارفانی را وداع گفت.
از ارزش‌مندترین آثار ایشان می‌توان به کتابت سه دوره کامل قرآن کریم در طول حیات ایشان نام برد. یک دوره کامل در "موزه اسناد ونسخ خطی بجنورد" واقع در " آیینه خانه مفخم " به نمایش گذاشته شده که خاندان خوشنویس این امر را مرهون زحمات مدیریت محترم موزه وهم‌چنین آقای علی پسندیده (کارشناس محترم اسناد ونسخ خطی) می‌داند.

bj0062-s.jpg bj0061-s.jpg


بیتی که در زیر آمده از سروده‌های " حاجی باشی " می‌باشد:

ای قلـــــــم ای تیغ جوهر دار من
یادگار من تو باش از کار من

فرزند دیگر حاجی باشی بنام " آقاخان خوشنویس" که بزرگ خاندان و از روزگاران قدیم در قیطریه‌ی تهران ساکن می‌باشند نیز از طبع شاعری خاص برخوردار هستند

ابیاتی که در زیر آمده نمونه‌ای از سروده‌های " آقا خان خوشنویس" می‌باشد:

مکن چه بحر کس تا خود نیفـــتی در درون او
که حافـــــظ دارد ونتوان نمودن سرنگون او
حسد ورزی مکن بر بال کــس کاورا خدا داده
که خالق آگه است هم از برون وهم درون او
کـسی را کاو برد بالا نشاند عرشه ی کشــــتی
هــــــزاران پیلتن نتوان نـــمودن واژگـــون او
اگر مفلس شوی روزی مکش منت ز نو کیسه
اصالت چون نباشد هم بن و هم در بتـــون او
توهم ای خوشنویساآنچه تقدیر است همان بینی
که کس قادر نخواهد تا کنـــد کــم یا فزون او


حاج میرزا محمد حسین وداد ملقب به (حاجی وکیل)

"حاج میرزا محمدحسین وداد" مشهور به "حاج وکیل " در سال 1236 در بجنورد متولد شد. تحصیلات مقدماتی را در مکتب‌خانه بجنورد فراگرفت. و ضمن اشتغال به کار به تکمیل قرائت قرآن و تجوید پرداخت و در ایام جوانی , فنون نظم و نثر شعرای بزرگی چون, نظامی-فردوسی- سعدی و حافظ را فراگرفت.
به هنگام انتخابات دوره اول مجلس شورای ملی که صنفی بود, کاندیدای وکالت مردم شد و به عنوان اولین وکیل بجنورد در مجلس حضور یافت که صندلی شماره ( 70) در مجلس آن زمان به نام ایشان بود.

حاج وکیل رجالی هم‌چون: شادروان حاج محمد معماریانی--- شادروان حاج محمد خان خوشنویس---- شادروان حاج سید حسین سیدی بجنوردی ----- شادروان حاج سید محمد جزایری بجنوردی---- شادروان حاج حسن حکیمیان (مشهد) را به دامادی قبول کرد.
دختر کوچک حاج وکیل , بانو "عفت وداد " که در حال حاضر بزرگ خاندان وداد هستند و در مشهد بسر می‌برند, از معلمین پیش‌کسوت بازنشسته آموزش وپرورش خراسان آن زمان بوده‌اند. که سال پیش هم از سوی سازمان آموزش وپرورش خراسان رضوی از ایشان تجلیل به عمل آمد.

حاج وداد در تاریخ دوم اسفند 1322 درگذشت.
"حاج وداد" و "حاج باشی" از دوستان صمیمی بودند به همین سبب حاج باشی دختر حاج وکیل را به عقد پسر بزرگش ( محمد خان پدربزرگ پدری احسان خوشنویس) در آورد.
یکی از زیبا ترین اشعار ایشان که درکتاب دانشوران بجنورد هم آمده است به این شرح است:

آنگه که درافتد بدست مرگ تنـم
وارسته شود روان من از بدنم
بر من عوض بَرد ِ یمن بهرکفن
کرباس وطن کنند یاران کفنم

کلام پایانی از زبان آقای احسان خوشنویس به نمایندگی از خاندان خوشنویس خطاب به هم‌شهریان عزیز, بخصوص نسل جوان بجنوردی:

" توصیه‌ی بنده به نسل کنونی بالاخص نسل جوان این‌ست که در هر دیاری بوده‌اند انسان‌هایی با نام‌های کوچک و آوازه‌ای نه چندان بلند وبالعکس.
این نسیمی است از جنس زمان با حجمی از تاریخ که بر ماندگاران این خاک می‌طراود وبا موسیقی خاصی که روایت‌گر وتداعی کننده‌ی خاطرات نسل‌های ماقبل ما بوده، نیاکان ما را حیاتی دیگر می‌بخشد. آری .بسیارند در این زمان که می‌دانند از نیاکان‌شان و نمی‌خواهند وقتی برای پویا بودن و دوام بخشیدن بر اصالت خویش بگذارند. اصالت رنگ وبوی خاصی ندارد. درهرزمان دیده‌گان مردم را با رنگی متفاوت به سوی خویش می‌کشاند. پس بکوشیم برای پی بردن به اصالت خویش و آن را زنده نگه داریم.
با آرزوی توفیقات روز افزون برای یکایک انسان‌های این کره‌ی خاکی و این خاک که "بجنورد" نام دارد. "

سایت : شیندخت انصاری

 


مطالب مشابه :


دانلودکتاب راهنمای گردشگری ایران (ویژه تلفن همراه )و ...

دانلودکتاب کار 10 35 شناخت صنعت جهانگردی تهران 5 68 صنعت گردشگری در جهان 5




منابع و درصدهای رتبه 4کارشناسی ارشد توریسم و 2 ارشد برنامه ریزی شهری

منبع وبلاگ کوردستان و گردشگری. انتشارات دانشگاه علم و صنعت و شناخت صنعت




نقش گردشگری در توسعه ی پایدار روستایی مطالعه ی موردی: ( شهرستان خشکبیجار)

صنعت گردشگری اند و می خواهند خود را از اقتصاد تک پایه ای برهانند در جستجوی شناخت راه




اندیشمند ایرانی: اهمیت صنعت گردشگری موجب پویایی اقتصاد شهرها می شود

اهمیت صنعت گردشگری موجب پویایی اقتصاد اداره کل میراث فرهنگی صنایع دستی گردشگری




منابغ ارشد برنامه ریزی شهری

شناخت,توانمندسازی و دانشگاه علم و صنعت* کارگاه آموزشی رایگان با عنوان گردشگری و




پولدارترین مردان ایران +تصویر

سوابق درخشان و موثری در صنعت گردشگری و هتل داری در شناخت رهبری آموزش دانلودکتاب




دانلود پایان نامه محاربه و فساد فی الارض

متفاوت با استفاده ازسه معیار شهرت حسابرس و تجربه حسابرس در آن صنعت گردشگری شناخت




جغرافياي شهري چيست؟

جغرافیا و گردشگری . شرکت کشت و صنعت هاي اجتماعي را در شناخت مسائل شهري قوت مي‌بخشد و




بافنده فرش يك هنرمنداست

اداره کل میراث فرهنگی صنایع دستی گردشگری




احسان خوشنویس، شاگرد دورانی‌ست که گویی نبضی ماندگار دارد............

جاذبه گردشگری دانلودکتاب ارزش قائل شدن برای گذشته و تاریخ زادگاه‌مان و شناخت




برچسب :