هنگام خواب شاید احساس کنید که دستهای شما سوزن سوزن و بیحس میشود و بعد از بیدار شدن حتی ممکن است نتوانید به راحتی دست خود را مشت یا باز کنید.
بیشتر این علائم به سرعت رفع میشود. برای رفع این حالت، به آرامی دست را باز و بسته کنید. در این مطلب ۱۲ علت خواب رفتن دستها و پاها را بیان میکنیم:
۱- گردش خون ضعیف شایعترین علت خواب رفتن دستها و پاها در خواب، کاهش جریان خون در دستها و پاها است که با تغییر دادن حالت خواب میتوانید آن را رفع کنید.
۲- دیابت خواب رفتن دست و پا حتی هنگام بیداری ممکن است نشانه دیابت باشد. مهمترین و شایعترین بیماری مربوط به اعصاب محیطی، دیابت است که در تغذیه اعصاب اختلال ایجاد میکند و از آنجا که هر چه طول اعصاب بیشتر باشد تغذیه آنها بیشتر با مشکل مواجه میشود، اعصاب پاها آسیبپذیرترند و خوابرفتگی پاها در دیابت بیشتر مشاهده میشود. علاوه بر خواب رفتن دست و پا، در بیماران دیابتی، انواع اختلالات حسی از جمله کرختی، بیحسی، سوزن سوزن شدن و گزگز کردن دست و پا نیز مشاهده میشود.
۳- سندروم تونل کارپل بیماری سندرم تونل مچ دست نیز با خواب رفتن دستها خود را نشان میدهد، به گونهای که ممکن است فرد، شبها به دفعات با حالت خوابرفتگی دست از خواب بیدار شود. این بیماری زمانی بهوجود میآید که عصبی که از مچ دست وارد پنجه و نوک انگشتان میشود، بر اثر کار زیاد یا عوامل دیگری نظیر کم کاری تیروئید، حاملگی و دیابت آسیب میبیند و آن منطقه بدون اینکه بیمار فعالیت خاصی داشته باشد، با یک مختصر فعالیت به خواب میرود.
۴- آرتریت بیماری آرتریت باعث التهاب و درد مفاصل بدن میشود. این بیماری باعث تحریک و آسیب اعصاب در ناحیه مفاصل نیز میشود.
۵- عمل جراحی دست این حالت باعث تحریک یا آسیب عصب میشود.
۶- بیماری گیلن باره بیماری گیلن باره نیز با علائم خواب رفتن دست و پا، کرختی و بیحسی آغاز میشود که ممکن است این علائم با معاینه پزشک در بیمار تشخیص داده نشود؛ اما در هر صورت خود بیمار از حالتهای اختلال حسی در اندامهای خود آگاه است.
۷- مسمومیت دارویی مسمومیتهای دارویی نیز ممکن است باعث مسمومیت اعصاب محیطی شود که از میان این داروها، داروهای شیمیدرمانی که به اعصاب سلولهای محیطی بیماران سرطانی آسیب میزنند، شایع تر است.
۸- مسمومیت با فلزات سنگین خوردن یا تنفس فلزات سنگین مثل جیوه، سرب، تالیوم و آرسینک نیز باعث خواب رفتن دست و پا میشود. وقتی که دماسنج یا لامپ کم مصرف یا مهتابی در فضای اتاق شکسته شود، بر اثر تصعید جیوه فرد دچار مسمومیت میشود.
۹- مسمومیت ویتامینی اگرچه گروه ویتامینهای B بیضرر هستند، اما استفاده بیش از اندازه ویتامین B۶ میتواند مسمومیت ایجاد کند که این مسمومیت خود را به صورت بیحسی دست و پا نشان میدهد. برای جلوگیری از خواب رفتن دست هنگام خواب، آن را زیر بالش یا سرتان قرار ندهید.
۱۰- بیماری اماس بیماریهای عصب مرکزی نخاع هم میتوانند کرختی و بیحسی دست و پا را ایجاد کنند، برای مثال بیماری اماس نیز همین علائم را دارد.
۱۱- سکته مغزی سکتههای مغزی نیز به علت ایجاد اختلال در اعصاب، بیحسی ایجاد کرده و بر اثر آن دست و پا خواب میرود.
۱۲- تغییرات فشارخون فشارخون ارتباط مستقیمی با بیماریهای اعصاب محیطی ندارد، ولی به دلیل اینکه اعصاب محیطی در تنظیم فشارخون و عروق محیطی نقش دارد، ابتلا به بعضی از بیماریهای اعصاب محیطی در تنظیم فشارخون مشکل ایجاد کرده و خود را به صورت افت فشارخون نشان میدهد.
پیشگیری از خواب رفتن دستها موقع خواب:
- هنگام خواب، دستها را زیر بالش یا سر قرار ندهید. - روی دستها نخوابید، زیرا این امر باعث قطع گردش خون میشود. - کف دست را هنگام خوابیدن مشت نکنید و باز بگذارید. - دستها را روی قلب قرار دهید تا بیحسی آن برطرف شود. - ورزشهای مخصوص برای تقویت شانه، گردن و دستها را انجام دهید. - از بالشهای نرم تر استفاده کنید، از بالشت زیر زانو هم استفاده کنید و به پشت بخوابید. - در صورت ابتلا به سندروم تونل کارپل که باعث به خواب رفتن یا بیحسی دست میشود، از داروی ضدالتهاب با تجویز پزشک استفاده کنید.
|