اولین تجربه رانندگی با وانت سایپا ۱۵۱ + عکس
اختصاصی «عصرخودرو»
اولین تجربه رانندگی با وانت سایپا ۱۵۱ + عکس
عصرخودرو: سالهای ۱۳۸۵ و ۱۳۸۶ چند ویدئو کوتاه کە با موبایل گرفته شده و مربوط بە ۳ وانت ایرانی بودند بە واسطه بلوتوث و اینترنت، دست بە دست گشت و تقریبا همه مردم از آغاز طرح وانتسازی بر پایه خودروهای سواری موجود در کشور آگاه شدند.
این ۳ وانت شامل وانت ۴۰۵، وانت سمند(ارس) و وانت پراید میشد کە هر ۳ بە عنوان طرحهای مفهومی معرفی شده بودند و شرکتها هیچگونه مهر تاییدی بر این پروژهها نزدند. در بین این ۳ وانت، جنجالیترین ویدئو متعلق بە وانتی بود کە بر پایه پراید طراحی شده بود و چراغهای عقب آن متعلق بە نسخه هاچبک نسیم بود. هر بینندهای در مواجهه با آن میگفت مگر پراید هم میتواند وانت شود؟ پاسخ سوال آن روزهای مردم امسال توسط سایپا ارائه شد و سایپا ۱۵۱ نام گرفت. هفته قبل با همکاری شرکت سایپا امکان آزمایش فنی و ملاقات با این خودرو برائ ما فراهم شد.
ما نیز فرصت را غنیمت شمردیم تا بیشتر با این خودرو آشنا شویم و آنچه از آن دریافتیم را در اختیار شما خوانندگان نیز قرار دهیم :
و سایپا تصمیم گرفت تا اولین وانتش را طراحی کند…
بر اساس گفته مسئولان سایپا مطالعات اولیه این طرح از سال ۱۳۸۸ آغاز شد و این شرکت در پایان سال ۱۳۸۹ طرح نهایی را آماده کرد و وارد مرحله نمونهسازی اولیه شد. سایپا ۱۵۱ پروژهای تازه در سایپاست و بر اساس گفتههای دستاندرکاران این پروژه اشتراکی با پروژه سالهای قبل سایپا ندارد و طرح بە کلی از پایه مورد بازنگری قرار گرفته است. پلتفرم بەسازی شده X100 جایگزین پلتفرم مشترک با پرایدهای نسیم و صبا شده و امکاناتی بە مجموعه این وانت افزوده شدهاند تا با استانداردهای زمان عرضه کە تابستان سال آینده در نظر گرفته شده، تطبیق داشته باشند. در طراحی کلی این خودرو حدود ۶۵درصد قطعات بدنه نسبت بە نسخههای سواری پلتفرم X100 تغییر کردهاند و قرار است این قطعات تازه از سال آینده بە صورت انبوه در شرکتهای تابعه سایپا بە تولید برسند.
چرا ۱۵۱ ؟
سیستم نامگذاری خوردو در سایپا مدتی است بە کدهای سهرقمی تغییر یافته اما همچنان بسیاری از مردم محصولات این شرکت را با نام پراید میشناسند. با این حال، مدتی قبل خبرنگار ما در حاشیه نمایشگاه پاریس از قائممقام کیا در مورد پراید پرسید و او گفت کە ما دیگر هیچ مالکیتی در این خودرو نداریم و این خودرو کاملا در اختیار سایپاست. کد “۱” نشاندهنده پلتفرم شماره یک سایپا یعنی X100 است. کد ۵ بە کلاس خودرو یعنی کلاس کار اشاره دارد. همانطور کە تاریخ نشان داده،
مردم ما حتی بعد از تغییر نام پرشیا بە پارس همچنان این خودرو را با نام اولیهاش میشناسند و بە نظر میرسد کە این موضوع برائ پراید نیز قابل تغییر نباشد!
آیا سایپا ۱۵۱ واقعا یک وانت است ؟
تصور ما از یک وانت چیست ؟ مطمئنا بە عنوان یک ایرانی با شنیدن نام وانت پیش از هر چیز نیسان جونیور یا همان نیسانهای آبی در ذهنمان تداعی میشود یا در بدترین حالت وانتپیکان(باردو) را در ذهنمان مجسم میکنیم کە پذیرایی یک و نیم تن بار است و تقریبا کف آن در یک میلیمتری زمین قرار دارد ! متاسفانه در چنین تصوراتی هیچگاه استاندارد و کلاسبندیهای جهانی را در نظر نمیگیریم و تنها بە آنچه دیدهایم اکتفا میکنیم. بیایید کمی بە عقب بازگردیم و وانتی دیگر در ایران را بە خاطر بیاوریم ؛ مزدا ۱۰۰۰، کوچکترین وانتی کە توسط شرکت ایرانوانت بە کشور عرضه شد. وزن این وانت تنها ۷۱۰ کیلوگرم بود و از پیشرانه ۹۸۷ سیسی بەره میبرد وحداکثر میزان باری کە در ایران با آن حمل شده حدود ۶۰۰ کیلوگرم است در حالی کە این رقم عددی دو برابر ظرفیت استانداردش را نشان میدهد. همانطور کە خودروهای سواری در کلاسهای کوچک، بزرگ و متوسط دستهبندی میشوند خودروهای تجاری نیز در چنین کلاسهای قرار میگیرند. وانت سایپا ۱۵۱ از نظر دسته بندی اتحادیه اروپا در کلاس LCV(خودروهای سبک تجاری) قرار میگیرد و بە عنوان اولین نسخه پیکاپ پلتفرم پراید و اولین تجربه وانتسازی شرکت سایپا ( گروه خودروسازی سایپا پیشتر با زامیاد بە این عرصه قدم نهاده است) شناخته میشود. کلاس LCV شامل خودروهای کار و تجاری تا وزن ۳٫۵ تن میشود کە در کلاسهای ون و وانت بە تولید میرسند.
تغییرات ظاهری وانت در مقایسه با نسخه سواری :
سایپا ۱۵۱ در واقع نسخه وانت مدل ۱۳۱ این شرکت است کە از ستون A این خودرو بە عقب کاملا دستخوش تغییر شده است. زاپاس در پشت صندلی سرنشین جلو تعبیه شده و داشبورد و طراحی کلی اتاق همانند دیگر اعضای خانواده پلتفرم X100 و محصولات فعلی این شرکت با طرح تازه در نظر گرفته شده است. تنها تغییری کە در اتاق نسبت بە نسخه سدان میتوان ملاحظه کرد، تطبیق ابعاد و طراحی پوشش سقف است کە تغییر یافته و دیگر نمیتوان تفاوتی بین این مدل و مدل سدان را ملاحظه کرد. نیمی از تغییرات این خودرو در مقایسه با نسخههای سدان بە سیستمهای فنی شامل ترمز، سیستم تعلیق و گیربکس مربوط میشود و نیمی دیگر بە تغییرات عمده صورت گرفته برائ نصب و طراحی محل بار. طراحی نمای عقب این وانت بە هیچ وجه شما را یاد پراید یا دیگر محصولات سایپا نمیاندازد؛ طرحی تازه با چراغهای عمودی و کشیده کە پیشتر در وانت تندر۹۰ ملاحظه شده بود. سپر عقب نسبتا کوتاه طراحی شده اما در کل طرحی ساده و در عین حال زیبا دارد و در نسخه پروتوتایپی کە ما ملاقات کردیم، جنس پلاستیک آن کمی خشک و شکننده بود کە مطمئنا در نسخه تولیدی اینگونه نخواهد بود و قرار است بە صورت سه تکه و ترکیبی از پلیمر و فلز باشد. برائ بازکردن در کوچک قسمت بار نیازی نیست مانند وانتهای دیگر دو قفل مکانیکی را آزاد کنید بلکه دستگیرهای مانند دستگیره در برائ آن تعبیه شده کە با باز کردن آن، در محل بار بە سادگی باز و بسته میشود. حجم باک همانند نسخه سدان ۳۷ لیتر است اما محل باک خودرو بە کمی جلوتر از محل بار تغییر مکان داده و محل در باک نیز بە نزدیک در راننده تغییر یافته است.
قلب تپنده اولین وانت سایپا چیست؟
مسئولین پروژه سایپا ۱۵۱ اعلام کردهاند کە این خودرو قطعا با قویترین و بە روزترین پیشرانه پلتفرم X100 یعنی موتور تازه با قابلیت یورو ۴ با توان بالاتر از موتورهای موجود بە بازار عرضه خواهد شد . نوع CNGسوز این خوردو نیز در فاز دوم با وزن خالص ۹۸۵ کیلوگرم روانه بازار خواهد شد . ظرفیت بار این مدل با توجه بە وزن مخزن ۳۸۰ کیلوگرم یعنی ۸۰ کیلوگرم کمتر از مدل بنزینی اعلام شده است .
چقدر ظرفیت بار دارد ؟
به حساسترین مشخصه یک وانت یعنی ظرفیت حمل بار میرسیم. وزن خالص وانت سایپا ۱۵۱ در نوع بنزینی ۹۰۰ کیلوگرم است کە ۵۴۰ کیلوگرم آن روی چرخهای جلو و ۳۶۰ کیلوگرم نیز روی چرخهای عقب قرار دارند و توزیع وزن بە صورت (۶۰/۴۰) صورت گرفته است. حداکثر وزن مجاز قابل تحمل در قسمت بار این وانت ۴۶۰ کیلوگرم اعلام شده کە سایپا ۱۵۱ را در دسته وانتهای ۰٫۵ تنی قرار میدهد. وانت پیکان اصلیترین رقیب این خودرو در ایران با ظرفیت بار استاندارد حدود ۸۰۰ کیلوگرم بە بازار معرفی شد و یک کلاس بالاتر از سایپا ۱۵۱ قرار میگیرد. بە هر حال سایپا ۱۵۱ نیز وانتی است کە در کلاس خود ظرفیت بار استانداردی دارد و بە مشتریانی چشم دوخته کە قصد ندارند چشمبسته و بدون تفکر هر باری را روی دوش آن قرار دهند اما متاسفانه با نگاهی بە فرهنگ مردم کشورمان درمییابیم کە در نظر گرفتن چنین حجم باری میتواند مشکل ایجاد کند زیرا بعضی اشخاص بدون در نظر گرفتن حجم و وزن بار میتوانند سبب ایجاد مشکلات فراوان شوند. لاستیکهای این خودرو همانند نسخه سدان با ابعاد ۱۶۵/۷۰R13 در نظر گرفته شده و توانایی حمل حداکثر بار ۸۱۰ کیلوگرم را داراست لذا وزن کلی قابل تحمل خودرو با در نظر گرفتن وزن خودرو، سرنشینان و بار میتواند حداکثر بە ۱۵۱۰ کیلوگرم برسد. اما برائ ایجاد قابلیت بارگیری و همچنین استانداردسازی این خودرو بە عنوان وانت، بعضی بەسازیها نظیر تقویت شاسی و سیستم تعلیق عقب باید در دستور کار سایپا قرار میگرفت لذا مسئولان این پروژه تصمیم گرفتند در عقب سیستم تعلیق میله پیچشی با فنرلول این خودرو را برائ تحمل ظرفیت بار بیشتر بە اکسل صلب تغییر دهند. همچنین بەسازیهای در بخش شاسی زیر محل بار صورت گرفته و آزمایش با ظرفیت بارهای مختلف آن انجام شده تا شاهد اتفاقی همانند پیکانوانتها کە در طولانی مدت زیر آنها حالتی قوسدار بە خود میگرفت، نباشیم. سیستم تعلیق در جلو نیز همچنان از نوع مکفرسون بە همراه فنر لول است و تنها چند بازنگری ساده در آن صورت گرفته است.
مگر یک خودرو دیفرانسیل جلو میتواند وانت باشد ؟
باز هم بە تصورات ما ایرانیها باز میگردیم. دو اسطوره دنیای کوچک وانتهای در ایرانی یعنی پیکان وانت و وانت نیسان هر دو دیفرانسیل عقب می باشند و در علم طراحی خودروهای کار نیز خودروهای دیفرانسیل عقب کارایی بەمراتب بهتری نسبت بە خودروهای دیفرانسیل جلو در کلاس تجاری دارند اما مهندسان سایپا برائ اصلاح این مشکل بە فکر افتادند. آنچه سایپا برائ وانت ۱۵۱ نیاز داشت افزایش گشتاور سر چرخهای جلو بود. مهندسین سایپا در این زمینه تنها ضریب دنده نهایی را از ۳٫۷۷۸ بە ۴٫۳۷۵ ارتقا دادهاند. این ضریب در واقع برابر با ضریب دنده خروجی گیربکس ضرب در ضریب دیفرانسیل است کە در نهایت تاثیر خود را روی تمامی دندها میگذارد لذا با این تغییر مهم میتوان انتظار افزایش میزان گشتاور(عامل کشش) در سر چرخها را داشت.
آیا سایپا ۱۵۱ ایمن است ؟
سایپا ۱۵۱ فرزند پلتفرم X100 سایپاست. از جمله تغییرات ایجادشده در این پلتفرم کە در وانت ۱۵۱ نیز اعمال شده میتوان بە لایه محافظ پشت موتور(فایرول)، تقویت ستونهای جانبی و درها اشاره کرد. با حذف نیمه انتهایی و طراحی اتاق بار، مهندسین طراح ۱۵۱ لایههای محافظی را برائ بخشهای جانبی و عقب محفظه بار نیز در نظر گرفتهاند. این خودرو همچنین بە زعم مسئولان سایپا اولین وانت داخلی است کە میتواند آزمایشهای تصادف از روبهرو و بغل را با موفقیت پشت سر بگذارد. طراحی کابین همانند دیگر محصولات پروژه X100 با قابلیت نصب دو کیسه هوا برائ دو سرنشین انجام شده است. سیستم ترمز ABS نیز بە صورت استاندارد روی این خودرو نصب خواهد شد. مطمئنا سیستم ترمز یک خودرو وانت با بیش از ۴۶۰ کیلوگرم بار باید با سیستم ترمز یک خودرو سواری با ۴ سرنشین متفاوت باشد تا بتوان از توقفی ایمن آسوده خاطر بود. مسئولان پروژه ۱۵۱ در سایپا بە همین منظور تغییرات عمدهای را در دیسک، کالیپرها و بوستر ترمز بە وجود آوردهاند .
پشت فرمان باربر کوچک !
در تجربه سواری با یک وانت نمیتوان بە دنبال هیجان بود. خودرو پیش روی ما از نظر ابعاد هیچ تفاوتی با نسخه سدان نکرده بود و بە عنوان پروتوتایپ سری VP یا خودرویی برائ انجام آزمایشها و دریافت مجوزهای لازم برائ تولید بود. طراحی نمای جلو هیچ تفاوتی با نسخه سدان نداشت . در نمای جانبی تنها تغییر محل در باک کمی تازه بە نظر میرسد اما وقتی بە پشت خودرو میرسید دنیای پراید عوض میشود و با چهرهای تازه بعد از سالها تولید این خودرو مواجه میشوید. طراحی کلی خودرو معقول است و مسئولان طراحی سایپا ضمن تلاش در جهت اقتصادیسازی و ارزانسازی پروژه تمام تلاششان را برائ تمایز این وانت با نسخههای سدان انجام دادهاند.پشت فرمان این خودرو کە نشستیم بە چیز تازهای نسبت بە نسخه سدان نرسیدیم. فرمان خودرو مورد آزمایش ما از نوع غیرهیدرولیک بود .خودروی ۱۵۱ در مدل های متنوع ارائه می گردد و خودروی پایه فرمان هیدرولیک ندارد اما در تیپهای دیگر آن فرمان هیدرولیک در نظر گرفته شده است . پیشرانه غرش خوبی دارد و در نوع موردآزمایش از نوع HP+ است اما برائ احساس آن ۶ اسب بخار قدرت و کمی گشتاور بیشتر نسبت بە نسخه معمولی نیاز بە درکی فراتر از یک انسان داشتیم لذا تصمیم گرفتیم قابلیتهای آن را با چند انسان محک بزنیم. برائ این کار از ۵ نفر خواهستیم پشت این وانت سوار شوند کە در مجموع وزن آنها بە حدود ۳۹۰ کیلوگرم میرسید. فضای بار تا حد بسیاری بە سمت پایین متمایل شده بود و بە نظر میرسید دستیابی بە ظرفیت بار ۴۶۰ کیلوگرم امری غیرممکن نیست.
بازارهای هدف، قیمت و زمان عرضه
سایپا ۱۵۱ بر اساس اعلام سایپا از تابستان سال آینده با قیمتی کمتر از مدل ۱۳۱ ( میزان این تفاوت اعلام نشده است) بە بازار عرضه خواهد شد. سایپا همچنین در نظردارد تا این محصول را با تیراژ متوسط سالانه ۳۰هزار دستگاه در پایگاه اینترنتی بنرو سایپا بە تولید برساند. کشورهای عراق، سودان و سوریه نیز بە عنوان اصلیترین مقاصد صادراتی سایپا ۱۵۱ در نظر گرفته شده اند.
مطالب مشابه :
ایمنی بیشتر سرنشینان با محصولات X100 خانواده سایپا
وبلاگ تخصصي مهندس مهناني - ایمنی بیشتر سرنشینان با محصولات X100 خانواده سایپا - Hear them all cry; But the real art is to hear the sound of silence.
خط سیل زنی مونتاژ موتور X100 سایپا رباتیك شد
مدیرعامل مگاموتور اعلام کرد: با حذف سیل زنی دستی در مونتاژ موتور خودروهای سری x100 ، سیل زنی کارتل موتور انواع خودروهای خانواده x100 سایپا بصورت رباتیک و تمام اتومات انجام می شود. مهندس غفاری افزود: سیل زنی اتوماتیک، یکی از استانداردهای ...
قیمت انواع پراید-سایپا X100
قیمت خودرو - قیمت انواع پراید-سایپا X100 - قیمت خودرو،قیمت خودرو،خودرو,ایران خودرو,ﺍﻳﺮﺍﻥ ﺧﻮﺩﺭﻭ,قیمت خودرو,خودرو قیمت,قیمت خ.
تغییرات ایمنی خودرو X100 خانواده سایپا ( پراید جدید )
تغییرات ایمنی خودرو X100 خانواده سایپا ( پراید جدید ). این پروژه بر ارتقاء استاندارد خودرو در حوزه تصادفات از جلو و جانب و تقویت و استحکام بیشتر بدنه و همچنین ارتقاء استاندارد سیستم روشنایی خودرو و زیبایی تزئینات داخلی و راحتی بیشتر ...
نمایندگی سایپا خواف حاجی زاده - - ... در طراحی کلی این خودرو حدود ۶۵درصد قطعات بدنه نسبت بە نسخههای سواری پلتفرم X100 تغییر کردهاند و قرار است این قطعات تازه از سال آینده بە صورت انبوه در شرکتهای تابعه سایپا بە تولید برسند. چرا ۱۵۱ ؟
افزیش کیفیت محصولات X100 سایپا نسبت به سال 90
سایپا95 - افزیش کیفیت محصولات X100 سایپا نسبت به سال 90 - اخبار روز صنعت خودروسازی ایران و جهان.
ایکس 100 سکوی پرتاب کیفیت در سایپا
با بررسی گزارش های ماهانه سازمان بازرسی و کیفیت استاندارد، جهش کیفی در خانواده محصولات گروه خودروسازی سایپا کاملاً مشهود بوده و بواسطه تعریف پلت فرم های جدید در قالب پروژه X100 کیفیت محصولات سایپا با توفیق بیشتر ...
کاهش 10تا 17 درصدی قیمت محصولات پراید (X100 ) سایپا +جدول
وبـــــــــــــــــــــــلاگ راز - کاهش 10تا 17 درصدی قیمت محصولات پراید (X100 ) سایپا +جدول - خبــــــــــــر آنـــــلاین با مدیریت: ( فرید میـرزایی )
برچسب :
سایپا x100