مشاوره وروانشناسی (ویژه والدین دانش آموزان معلول )

آموزش کودکان معلول

بر اساس نظر روان‌شناسان مرکز مطالعات معلولان ذهني دانشگاه آکسفورد، اصلي‌ترين نيازهاي آموزشي ‌پرورشي کودکان معلول عبارت‌است از: نياز به تحصيل در مدارس ويژه، انجام برنامه‌ها و آموزش‌هاي خاص در مدرسه، آموزش مهارت خواندن، نوشتن، درک مفاهيم آموزشي‌پرورشي با شيوه‌هاي مناسب، آموزش مهارت برقراري ارتباط با هم‌سالان و پذيرش ارتباط هم‌سالان با خود شامل برقراري ارتباط عاطفي‌رفتاري و کلامي با هم‌سالان، فراگيري مهارت‌هاي رفتاري و بروز عکس‌العمل‌ها و واکنش‌هاي به جا و درست، آموزش نحوه اداره کردن و نگهداري و مراقبت از خود در برابر حوادث و مشکلات و دفاع از خويشتن در مقابل خطرات و فراگيري شيوه فهماندن نيازهاي شخصي به ديگران به ويژه به والدين، آموزگار و مددکار...

يکي از مهم‌ترين نکات در اجراي موفقيت‌آميز برنامه‌هاي آموزشي‌پرورشي کودکان معلول ارتباط تنگاتنگ والدين با پزشک و روان‌پزشک کودک در خارج از مدرسه وارتباط مستمر والدين با آموزگار و مشاوره ويژه کودکان استثنايي در مدرسه است. براي دستيابي به اين هدف اين نکات را به خاطر بسپاريم:

کودک ناتوان يا کم توان (معلول) نيازمند کمک ما، اما به شيوه صحيح و منطقي است. پس ترحم را کنار بگذاريم. کودک معلول مي‌تواند همپاي هم‌سالان خود که در شرايطي مشابه او بوده و پيشرفت کرده‌اند، آموزش ببيند. آموزش‌‌هاي ويژه به هر دانش‌آموز بايد به دقت به اجرا گذاشته شود. والدين و آموزگار مي‌توانند با همکاري هم به هدف‌هاي خود دست يابند. باور کنيد که فرزندتان به کمک شما نياز دارد و با کمک گرفتن از افراد مطلع چون پزشک، روان‌پزشک، مددکار و... گام‌هاي مثبتي را به سوي بهبود فرزندتان برمي‌داريد. کودک ناتوان رفتار والدين، مربيان، اقوام و... را به خوبي درک مي‌کند، هر چند به تصور ديگران او ناتوان است، از اين رو طوري رفتار کنيد که اميد را در دلش زنده کنيد. پيش از هر اقدامي، مشورت با پزشک، روان‌پزشک، مربي و مددکار فرزندتان را فراموش نکنيد. والدين نقش مهمي در برقراري ارتباط دانش‌آموز با خانواده و مدرسه دارند بنابراين همواره همسو با مدرسه و آموزش‌هاي مربيان پيش برويد.

گام به گام با دانش‌آموز معلول

همپا شدن و گام برداشتن با توان کودکان معلول يکي از اصول آموزشي دانش‌آموزان ناتوان است چرا که تفاوت عمده آموزش به دانش‌آموزان ناتوان و دانش‌آموزان عادي، کند بودن عکس‌العمل‌هاي دانش‌آموزان ناتوان در مقابل برنامه‌هاي آموزشي‌پرورشي است بنابراين انتخاب مدرسه مناسب يکي از عوامل مهم جهت آموزش صحيح به دانش‌آموزان معلول است. آموزگار يکي ديگر از محورهاي اصلي آموزش و پرورش بوده و توان و مهارت آموزگار نياز اصلي وي براي آموزش به دانش‌آموز معلول است.

 

سرعت و دقت در انتخاب مدرسه

پس از بررسي‌هاي مقدماتي و آگاهي از ناتواني کودک، والدين بايد به سرعت مدرسه مناسبي را براي آموزش فرزندشان برگزينند. ضرورت اين انتخاب و سرعت در انتخاب به حدي است که به عقيده روان‌شناسان به تعويق افتادن آن باعث ايجاد لطمات جبران‌ناپذيري در دانش‌آموز معلول مي‌شود به ويژه اين که وي، خواهر يا برادر سالم داشته باشد.

 

آموزگار، مهم‌ترين عامل

نقش مربي- آموزگار، چنان کليدي است که موفقيت يا دلزدگي دانش‌آموز مستقيما به او وابسته است. يکي از نکات مهم و مورد توجه، نحوه ارتباط آموزگار و فراگير است به طوري که لازم است هر دانش‌آموز به صورت مستقيم و ويژه با آموزگار در ارتباط باشد. اين ارتباط به حدي مهم است که بدون آن طرح آموزش انفرادي با شکست مواجه مي‌شود. به منظور برقراري ارتباط صحيح، منطقي و دوستانه ميان آموزگار- مربي و دانش‌آموز هم به اين نکات توجه کنيد:

• نيازهاي فردي هر دانش‌آموز را به درستي شناسايي کنيم تا ارتباطي صحيح و منطقي با دانش‌آموز برقرار کنيم.

• قرار است چه کسي علاوه بر آموزگار نيازهاي دانش‌آموز را برآورده سازد و ميزان اين مداخله در چه حد و به چه صورتي است؟

• والدين چه مسووليتي را به عهده دارند تا در جهت تکميل فعاليت‌هاي آموزگار گام بردارند؟

روان‌شناسان به فعاليت‌هاي گروهي بسيار معتقدند و عقيده دارند دانش‌آموزان در جمع به تقليد از يکديگر بيشتر و بهتر فعاليت کرده و فرامي‌گيرند.

 

تکميل آموزش‌ها

در بسياري موارد، آموزش‌هاي مدرسه پاسخگوي نياز دانش‌آموزان نبوده و والدين بايد فعاليت‌هاي تکميلي را به اجرا گذارند. گاهي نيز معلوليت در حدي است که آموزش‌هاي مدرسه پاسخگوي نياز دانش‌آموز نيست.

آنچه براي جبران اين وضعيت پيشنهاد مي‌شود، استفاده از مددکاران و مربيان کارآزموده در منزل است. براساس آمار بيشترين مشکل کودکان معلول در نحوه تکلم، واکنش و عکس‌العمل به حالت‌هاي مختلف به‌ويژه در شرايط اضطراري و ناتواني در بيان نيازها به ويژه نيازهاي فردي است. اين کمبودها با همسو شدن آموزش آموزگار در مدرسه و مددکار و والدين در منزل قابل حل است. براي همکاري بيشتر و بهتر ميان مددکار، والدين و آموزگار، برگزاري جلسات مشاوره حضوري کارگشا است.

براي انتخاب مدرسه مناسب فرزند معلولتان اين 7نکته را به خاطر بسپاريد

مدرسه بايد با سن، توانايي‌ها و نيازهاي کودک همسان باشد. توجه به نوع معلوليت و تعداد معلوليت‌ها (ممکن است کودک داراي يک معلوليت ويا چند معلوليت باشد) بسيار مهم است.

حضور فرزند شما در مدرسه نبايد بر ساير دانش‌آموزان تاثير منفي گذارد و ساير دانش‌آموزان نيز نبايد تاثير منفي روي فرزند شما داشته باشد. به اين معني که تفاوت کودکان از جهت سن، توان يادگيري، نوع معلوليت و... بر آموزش‌شان تاثيرگذار بوده و باعث تخريب يا دلزدگي دانش‌آموزان مي‌شود.

امکانات مدرسه بايد پاسخگوي نياز دانش‌آموزان باشد. همچنين نيازهاي آموزشي نبايد بر نيازهاي پرورشي و به عکس‌ تاثير گذاشته و يکي را تحت‌الشعاع ديگري قراربدهد.

مدرسه بايد از جهت وسايل رفاهي، آموزشي، پرورشي، امکانات ورزشي ويژه دانش‌آموزان معلول و... مجهز باشد. توجه کنيد حداقل امکانات مدنظر نيست و مدرسه بايد به حداکثر امکانات تجهيز باشد.

مدرسه موظف است با توجه به نوع معلوليت، نيازهاي دانش‌آموزان معلول را برآورده کند چراکه نيازهاي دانش‌آموز نابينا متفاوت از نيازهاي دانش‌آموز ناشنوا است.

از کارايي پرسنل مدرسه مطمئن شويد. براي اين منظور مي‌توانيد از سوابق آموزشي مدرسه، موفقيت‌هاي آموزشي، پرورشي و... آگاه شويد. يکي از بهترين شيوه‌هاي دستيابي به اين اطلاعات، مشورت با والدين دانش‌آموزاني است که در مدرسه مورد نظر مشغول تحصيل هستند.

در انتخاب مدرسه دقت کنيد چرا که از جهت رواني ثابت شده تغيير مکان آموزشي در همه دانش‌آموزان به ويژه دانش‌آموزان معلول، افت تحصيلي و اختلالات رواني عاطفي را به دنبال خواهد داشت.


مطالب مشابه :


فیش حقوقی فرهنگیان

,فیش حقوقی بازنشستگان آموزش و پرورش منطقه تبادکان,فیش حقوقی ,فیش حقوقی اموزش وپرورش




کارگاه باغبانی هنرستان فنی تلاش

آموزش وپرورش استثنايی خراسان رضوی آموزش و پرورش منطقه تبادکان فیش حقوقی




تاریخچه مرکز آموزشی نوین توس

دریافت فیش حقوقی اداره آموزش وپرورش منطقه تبادکان راه طرف آموزش وپرورش تباد کان




استفاده از طنز به عنوان ابزار یادگیری موثر برای کودکان دارای نیازهای ویژه

در آموزش آموزش وپرورش استثنايی خراسان رضوی آموزش و پرورش منطقه تبادکان فیش حقوقی




آشنایی با چند نرم افزار ساخت تولید محتوای الکترونیکی

آموزش وپرورش استثنايی خراسان رضوی آموزش و پرورش منطقه تبادکان فیش حقوقی




تعطیلی مدارس خراسان رضوی

جلگه، نواحی 7 گانه مشهد و تبادکان فیش حقوقی کارکنان آموزش وپرورش آموزش وپرورش




مشاوره وروانشناسی (ویژه والدین دانش آموزان معلول )

دریافت فیش حقوقی پایگاه آزمونهای مجازی آموزش وپرورش خراسان رضوی آموزش کودکان




مشاوره وروانشناسی

دریافت فیش حقوقی مجازی آموزش وپرورش باشد وروشهای خاص آموزش و پرورش در




اختلالات ریاضی

دریافت فیش حقوقی پایگاه آزمونهای مجازی آموزش وپرورش هدف نهایی آموزش ریاضی به




برچسب :