مقايسه يک فيش تحقيقي با صفحات وان‌نوت

4.png 

مقايسه يک فيش تحقيقي با صفحات وان‌نوت

 

مقدمه

همگي محققان با فيش‌هاي تحقيقاتي مرسوم کاغذي يا مقوايي تا حدي آشنايي دارند و حتماً از آن استفاده‌هاي فراواني هم داشته‌اند. برخي از اين فيش‌ها مخصوص شرکت‌هاي تحقيقاتي و با آارم يک شرکت يا انتشارات بوده و برخي ديگر مانند برگه فيش زير آزاد و قابل استفاده براي فيش‌هاي مطالعات شخصي. معمولاً در سربرگ يک فيش فرمي وجود دارد که براي طبقه‌بندي يادداشت‌ها، هنگام مطالعه يا کمي پس از‌ آن بايد تکميل مي‌شد.

compareimage001.jpg

اما اينک با ورود رايانه و امکان دسترسي به‌ آن براي اکثر محققان، کار تحقيق همچون ديگر کارهاي وابسته با رايانه از سرعت و دقت بالاتر برخوردار شده است. اما آيا با کامپيوتر هم مانند آن فيش‌هاي کاغذي  مي‌توان يادداشت برداشت؟ اين کاري است که وان‌نوت (OneNote) مدعي انجام آن است. برنامه‌هايي در اين زمينه از سابق وجود داشته‌است؛ ولي وان‌نوت ويژگي‌هاي منحصر به فردي را داراست. در اين مقاله در پي اين ويژگي‌هاي منحصر به فرد نيستم. بلکه مي‌خواهم يک مقايسه‌اي بين فيش کاغذي و فيش وان‌نوت! انجام دهم تا کساني که به فيش‌نويسي بر روي برگه کاغذي عادت دارند، بدانند که چگونه بايد بر همان اساس در وان‌نوت فيش‌نويسي کرد.

 

تعريف و طبقه‌بندي موضوعات

در فرم سربرگ فيش‌هاي کاغذي براي طبقه بندي موضوع ، چهار جاي خالي يا کادر وجود داشت. يعني شما مي‌توانستيد موضوع مورد نظر را از موضوع کلي تا جزئي چهار طبقه کنيد.

مثلاً موضوع عام که معمولاً حاوي عنوان يک علم است مثل علم نحو؛

موضوع کلي که حاوي يکي از مباحث عمده يک علم است مثل مبحث مرفوعات؛

موضوع جزئي حاوي يک مبحث جزئي‌تر در آن زير مبحث مثل مبحث مبتدا؛

 موضوع خاص يا عنوان جهت درج يک نام براي فيش که معمولاً مشخص کننده مطلب مطرح شده در فيش است مثل موارد نکره واقع شدن مبتدا.

حال ببينيم اين طبقه بندي را مي‌توان در وان‌نوت پياده کرد؟

ما در وان‌نوت يک دفترچه(Notebook) داريم که مي‌تواند جانشين موضوع علم شود. البته برخي براي اينکه دفترچه‌هاي تحقيقي‌شان در علوم مختلف در صفحه نمايش دردسر ساز نشوند، يک نام کلي‌تر مثل مطالعاترا براي دفترچه خود انتخاب مي‌کنند و براي تعيين موضوع علم از گروه‌فصل‌ها(Section Group)استفاده مي‌کنند.

 

(براي ايجاد يک دفترچه مسير File>New>Notebook... را دنبال کنيد يا با راست کليک روي نوار پيمايش دفترچه‌ها و انتخاب گزينه ...New Notebook يک دفترچه جديد با نام و رنگ آيکون دفترچه دلخواه بسازيد. براي راهنمايي بيشتر به صفحه باز کردن يک دفترچه در وان نوت تا بستن آن رجوع نماييد.)

 

گروه‌فصل‌هاي تودرتو بدون محدوديت! مي‌توانند طبقه بندي موضوعات کلي را براي کاربر ميسر گردانند.در فيش‌هاي کاغذي حداکثر پنج رده موضوع مي‌توانست باشد اما در وان‌نوت با وجود گروه‌فصل‌ها شما هرچقدر بخواهيد مي‌توانيد رده و طبقه موضوع بسازيد. اين ويژگي جهت حفظ چارچوب فيش‌ها بسيار مؤثر است.

 

(براي ايجاد يک گروه‌فصل مسيرFile>New>Section Group  را دنبال نماييد و يا روي نوار سربرگ‌ها در قسمت بالاي صفحه متن وان‌نوت راست کليک و گزينه New Section Group  را انتخاب نماييد و يک نام دلخواه روي آن قرار دهيد.)

 

فصل‌ها(Sections) در وان‌نوت، طبقه پايين‌تر موضوعات هستند. فصل‌ها مي‌توانند جانشين موضوعات کلي يا موضوعات جزئي در فيش‌هاي کاغذي شوند.

 

(براي ايجاد يک ‌فصل مسيرFile>New>Section را دنبال نماييد و يا روي نوار سربرگ‌ها در قسمت بالاي صفحه متن وان‌نوت راست کليک و گزينه New Section را انتخاب نماييد و يک نام دلخواه روي آن قرار دهيد.)

 

بعد از فصل‌ها نوبت مي‌رسد به صفحات(Pages)؛ صفحات در وان‌نوت عناوين فيش‌هاي شما مي‌باشند.که يا در سمت چپ و يا در سمت راست بخش ويرايش وان‌نوت قرار گفته‌اند (بنا بر تنظيم کاربر). شما بعد از تعريف يک صفحه مي‌توانيد وارد آن شده و نوشتن را آغاز نماييد. تنها صفحات هستند که شامل متن فيش‌ها و يادداشت‌هاي شما خواهند بود. و رده‌هاي قبلي تنها جهت طبقه‌بندي ضروري بودند.

 

(براي ايجاد يک صفحه مسيرFile>New>Pageرا دنبال نماييد و يا روي نوار پيمايش صفحات در يکي از طرفين قسمت ويرايش متن وان‌نوت، راست کليک و گزينه New Pageرا انتخاب نماييد و براي تغيير نام آن، عبارت دلخواه خود را در کادر بالاي صفحه جديد ايجاد شده تايپ نماييد)

 

البته در وان‌نوت صفحاتي هم به عنوان زيرصفحه(Subpage) مي‌توان ايجاد کرد که براي دسته‌بندي مطالب يک صفحه کاربرد دارند. مثلاً شما مي‌توانيد نقد و نظر خود و ديدگاه ديگر انديشمندان راجع به موضوع مطرح شده در يک صفحه را در زيرصفحات درج کنيد تا با اصل مطلب مخلوط نشوند. زيرصفحات با صفحات تفاوتي ندارند و فقط در نوار پيمايش صفحات، با يک فرورفتگي در زير صفحه اصلي مطلب نمايش داده مي‌شوند. استفاده از زير صفحه به کارايي بيشتر فيش‌ها و يادداشت‌هاي شما مي‌انجامد.

 

(براي ايجاد يک زيرصفحه،  مسيرFile>New>Subpageرا دنبال نماييد و يا روي نوار پيمايش صفحات راست کليک و گزينه New Subpage را انتخاب نماييد و براي تغيير نام آن، عبارت دلخواه خود را در کادر بالاي صفحه جديد ايجاد شده تايپ نماييد)

 

اين بود طبقه بندي موضوعات در وان‌نوت. البته ممکن است در ابتداي کار فکر کنيد وان‌نوت کار بيشتري را نسبت به فيش‌هاي کاغذي مي‌طلبد. اما مطمئن باشيد که اين فکر خطايي است. چرا که شما در فيش‌هاي کاغذي مجبوريد در هر فيش، چهار طبقه موضوع را جداگانه يادداشت نماييد. اما در وان‌نوت تنها يکبار هر موضوع را تعيين مي‌کنيد و از آن پس تنها صفحات هستند که در هنگام يادداشت‌برداري جلوي راه شما قرار مي‌گيرند.

از طرفي ممکن است در فيش‌هاي کاغذي هنگام نوشتن موضوعات، طبقه بندي قبلي خود براي موضوعات را در خاطر نداشته باشيد و مجبور شويد تنها به عنوان فيش بسنده کنيد و بعداً دوباره وقت بگذاريد و موضوعات کلي‌تر را در فيش‌ها درج نماييد؛ که گاهي به انباشته شدن فيش‌ها و سرد شدن روند فيش‌نويسي منجر مي‌شود.

علاوه بر اين در وان‌نوت به راحتي مي‌توان نام موضوعات، دفترچه‌ها و صفحات را تغيير داد و در صورت نياز به راحتي يک صفحه را  به فصل يا دفترچه ديگري انتقال داد.(براي اينکار روي نام صفحه در نوار صفحات کليک کرده و با نگهداشتن کليد ماوس آن را به فصل‌ها يا دفترچه‌هاي ديگر انتقال دهيد. هر وقت هم ديديد اشتباهي رخ داد، کليد CTRL + Z  را بزنيد تا تغيير آخري ملغا شود.)

البته صفحات وان‌نوت ويژگي‌هاي بيشتر از اين نسبت به فيش‌هاي کاغذي دارد که فعلاً در اينجا به همين بسنده مي کنم.

 

تعريف سند يا مرجع فيش

در فيش‌هاي کاغذي نوشتن مرجع فيش، بيشتر از نوشتن موضوعات ، زمان صرف مي‌کرد. و کار تحقيق را با کندي مواجه مي‌ساخت. براي انتقال از فيش‌هاي کاغذي به صفحات وان‌نوت، بايد ببينيم چه بلايي سر مرجع فيش درآوريم!

شما به سليقه خود ممکن است راه‌هاي مختلفي را براي اين‌کار درنظر بگيريد و حتي با کار کردن بيشتر با وان‌نوت راه‌هاي بهتري را براي خودتان کشف نماييد که البته مطمئنم کشفيات جديد خود از وان‌نوت را به ايميل من ارسال خواهيد کرد. ([email protected])

من فعلاً دو راه برايتان معرفي مي‌نمايم.

1- شما مي‌توانيد هر مطلبي را که از يک منبع در يک صفحه تايپ مي‌کنيد، در يک کادر قرار داده و در انتهاي کادر با گذاشتن علامت Tag (compareimage002.jpg) در ابتداي خط، آدرس کامل منبع را درج نماييد.البته وقتي از يک کتاب بيش از يک فيش تهيه مي‌نماييد مي‌توانيد از قابليت Copy و Paste از تايپ تکراري منبع پرهيز نماييد.

اين راه يک مزيت دارد و آن اينکه وقتي شما بخواهيد از فيش‌هايتان يک جزوه يا کتاب يا پايان نامه تهيه نماييد، با انتقال تمام فيش‌ها به Word به راحتي مي‌توانيد خط‌هاي حاوي منبع را از متن اصلي برش داده (Cut) و در پاورقي صفحه درج (Paste) نماييد.

2- راه ديگر که براي برخي موارد کاربردي‌تر است، اين است که شما در هر دفترچه‌اي يک فصل به‌ نام منابع ايجاد نماييد. و در آن فصل يک يا چند صفحه طبق ميل خود حاوي جداولي از منابع ايجاد نماييد. سپس ابتدا که با يک منبع روبرو مي‌شويد آدرس کامل آن را در جدول منابع يادداشت نماييد و هر وقت خواستيد در انتهاي يادداشت تحقيقي خود منبعي درج نماييد، يک پيوند يا لينک به آن منبع بدهيد و سپس فقط جلد و صفحه منبع را در فيش‌ها يادداشت نماييد. اينجا مجبورم کمي از تصاوير براي فهماندن منظورم بهره ببرم. در شکل زير شما جدولي مي‌بينيد که حاوي نام منابع من و اطلاعات آن مي‌باشد. و در سمت راست انتهاي فيش تحقيقي را ملاحظه مي‌کنيد

compareimage004.gif

          compareimage003.gif

 

ابتدا به صفحه منابع خود رفته و روي نام کتاب منبع راست کليک و گزينه Copy Hyperlink to this Paragraph را انتخاب مي‌کنم. سپس به صفحه فيش خود برگشته و در خط منبع خود راست کليک کرده و گزينه Paste را انتخاب مي‌کنم ( يا از ترکيب کليد‌هاي CTRL+V) به اين ترتيب نام کتاب بصورت پيوند ظاهر مي‌شود و تنها شماره جلد و صفحه را در جلوي آن يادداشت مي‌کنم. براي گذاشتن نشانه منبع در کنار خط منبع از ابزار نشانه(Tag)  در نوار ابزار استفاده نماييد.

باز هم ياد‌آور مي‌شوم که در ابتدا ممکن است با چند مشکل برخورد نماييد اما مطمئن باشيد که نتيجه کار سريعتر و با دقت‌تر از فيش‌هاي کاغذي خواهد شد. يادتان نرود امکان جستجويي که در وان‌نوت وجود دارد به هزار هزار فيش تحقيقي مي‌ارزد! بگذريم از اينکه اگر شما از همه کتاب‌هاي روي زمين هم يادداشت برداري کنيد، باز هم پشت رايانه کوچک خود هستيد. اما خود نگهداري فيش‌هاي کاغذي و حجم آنها يک دردسر در کار تحقيقات است.

 

سئوالات خود را در اين زمينه براي من ارسال کنيد.


مطالب مشابه :


روش مطالعه

دبیرستان شاهد ناحیه 2 یزد - روش مطالعه - فيش برداري فيش قطعه كاغذ سفيدي است كه روي آن مطالبي




روش درس خواندن دانش آموزان رشته ریاضی برای کنکور

کاربرد روش هاي مطالعه در تک تک بر روي اين فيش ها مي توانيد معاني اصطلاحات و واژه ها و




روش مطالعه در تك‌تك دروس كنكور

کنکوریها - روش مطالعه در تك‌تك دروس كنكور - آموزش -مشاوره-تست-نمونه سوال - کنکوریها




روش مطالعه دروس ادبیات درکنکور

زبان و ادبیات فارسی دبیرستان - روش مطالعه دروس ادبیات درکنکور - موارد آموزشی زبان فارسی و




فیش برداری چیست ؟

فيش (fiche) واژه جنس فيش : چون مطالعه كنندگان و محققان با فيش ها مرتباً در تماس هستند و ضمناً




خلاصه نويسي و فيش برداري

بانك اطلاعات مهندسی مکانیک - خلاصه نويسي و فيش برداري - غایت زندگی در دانش و معرفت نیست. در




نحوه انجام روش تحقیق 8

مطالعه و فيش آداب مطالعه را که منجر به حداکثر صرفه جويي در زمان و امکانات مي شود را




روش تحقیق در علوم اجتماعی

قبل از هر گونه اقدامي براي انجام يك تحقيق مي‌بايد موضوع مورد مطالعه را از استفاده از فيش




مقايسه يک فيش تحقيقي با صفحات وان‌نوت

وان نوت - مقايسه يک فيش تحقيقي با صفحات وان‌نوت - راهنمای وان نوت برای محققان، کارمندان و




روشهای مطالعه

مدیریت آموزشی و مباحث پیرامون آن - روشهای مطالعه - آموزش و پرورش




برچسب :