آندومتریوز چیست؟

آندومتریوز چیست؟

آندومتریوز عارضه بسیار شایعی است که سلول­های پوشاننده جدار داخلی رحم(اآندومتر)، در جای دیگر، معمولاً در لگن و اطراف رحم، تخمدان­ها و لوله­های رحمی یافت می­شوند. در طی سال­های باروری بیشتر زنان را تحت تأثیر قرار می­دهد. می­تواند بر روی زنان از هر گروه اجتماعی و یا نژادی تأثیرگذار باشد. آندومتریوز یک عفونت نیست و مسری و واگیردار نمی­باشد. آندومتریوز سرطان نیست.

آندومتریوز در مورد من چه معنایی دارد؟

علایم مهم آندومتریوز عبارتند از درد لگنی، درد در حین یا بعد از رابطه جنسی، قاعدگی­های دردناک و گاهی سنگین، در برخی زنان مشکل در باردار شدن.

آندومتریوز ممکن است بسیاری از جنبه­های زندگی زنان مثل سلامت کلی، احساسی، و زندگی روزمره آن­ها را تحت تأثیر قرار دهد.

آندومتریوز شایع است و بسیاری از زنان ممکن است هیچ علامتی نداشته باشند. در یک تخمین، حدود دو ملیون نفر در انگلیس این مشکل را دارند.

آندومتریوز مشکلی است که در تمام طول دوران باروری(از شروع پریود تا یائسگی)، و در تمامی سنین، زنان را از هر طبقه اجتماعی و نژادی تحت تأثیر قرار می­دهد.

زنانی که علائم دارند، ممکن است یک یا بیشتر این حالت­ها را داشته باشند:

  • پریودهای دردناک(دیسمنوره)، که به مسکن­های ضد درد معمول پاسخ نمی­دهند. بعضی از خانم­ها پریودهای سنگینی دارند.
  •     درد در حین یا بعد از نزدیکی(دیسپارونی)
  •     درد زیر شکم
  •     درد لگنی که ممکن است طولانی مدت باشد
  •     مشکل در باروری و یا نازایی
  •     درد در رابطه با روده­ها و مثانه(همراه و یا بدون خونریزی)
  •     خستگی طولانی مدت
  •     برخی زنان به هیچ وجه علائمی ندارند.

درد علامت شایع آندومتریوز است. درد ممکن است به صورت مبهم در پایین شکم، لگن و یا پایین کمر باشد. درد در زنان متفاوت است: مکان درد، زمان و میزان درد فرق می­کند. درد و اثرات آندومتریوز ممکن است موجب احساس افسردگی در شما گردد.

اغلب زنان مبتلا به آندومتریوز در ناحیه لگن و بالای پاها درد دارند. برخی زنان تنها در مواقع خاصی مثل دوران پریود، زمان نزدیکی یا اجابت مزاج درد دارند. باقی زنان همیشه درد دارند.

برخی زنان مبتلا به آندومتریوز به راحتی باردار می­شوند در حالی که برخی دیگر به سختی حامله می­شوند. در طول بارداری، درد ممکن است که بهتر شود و بعد پس از تولد بچه دوبار عود کند. برخی زنان درمی­یابند که دردشان بدون هیچ درمانی بهبود یافته است.

علت آندومتریوز چیست؟

در طول دوره قاعدگی، تحت تأثیر هورمون­های زنانه استروژن و پروژسترون، لایه داخلی رحم(آندومتر) به منظور آمادگی برای تخم بارور شده ضخیم می­گردد. اگر بارداری رخ ندهد، این لایه به عنوان خون قاعدگی ریزش می­کند.

آندومتریوز زمانی رخ می­دهد که سلول­های لایه داخلی رحم در جای دیگری از بدن، که معمولاً لگن است، یافت می­شوند. در هر ماه این بافت­های خارج از رحم به همان شیوه لایه داخلی رحم ضخیم می­گردند و فرو می­ریزند و خونریزی می­کنند. این خونریزی داخلی در داخل لگن، مثل پریود راهی برای خروج از بدن ندارند. این حالت باعث التهاب، درد و تخریب اورگان­های تناسلی می­گردد.

آندومتریوز عموماً در لگن ایجاد می­شود. ممکن است در مکان­های زیر هم یافت شود:

  • روی تخمدان­ها که می­تواند ایجاد کیست نماید که اغلب به عنوان  "کیست شکلاتی" نامیده می­شود
  •      در درون و یا روی لوله­های رحمی
  •      تقریباً همه جا، رو، پشت یا اطراف رحم
  •  در پریتوئن(بافتی که دیواره شکم و اکثر اورگان­های داخل شکم را می­پوشاند).

به طور نادرتر، آندومتریوز ممکن است روی روده و مثانه، یا عمیق­تر در درون دیواره عضله رحم(آدنومیوزیس) ایجاد شود.

چرا آندومتریوز رخ می­دهد؟

هنوز معلوم نیست که چرا آندومتریوز ایجاد می­شود. چندین نظریه پیشنهاد شده است ولی هیج کدام ثابت نشده است. رایج­ترین نظریه پذیرفته شده این است که در حین قاعدگی، برگشت اندکی خون رحم از طریق لوله­های رحمی، بافت رحم را به محوطه لگن منتقل می­کند. به این رخداد قاعدگی رو به عقب می­گویند.

چقدر ممکن است زود به تشخیص برسم؟

در مورد بسیاری از زنان، سال­ها ممکن است طول بکشد تا به تشخیص برسند. پزشکان می­گویند به این  علت است که:

  هیچ کدام از علائم یا مجموعه­ای از علائم قطعاً تشخیص آندومتریور را تأیید نمی­کند.

   علائم آندومتریوز شایع هستند و ممکن است بیماری­های دیگر مثل سندروم روده تحریک­پذیر(IBS) یا بیماری التهاب لگن(PID) علت           باشند. زنان متفاوت علائم متفاوتی دارند. برخی زنان اصلاً علامتی ندارند.

هیچ آزمایش ساده ­ای برای آندومتریوز وجود ندارد. تنها راه برای تشخیص قطعی، یک جراحی کوچک به نام لاپاراسکوپی است که برای هر خانمی انجام نمی­شود.

اگر تنها پریودهای دردناک دارید و هیچ علامت دیگری ندارید، قبل از هر جراحی تشخیصی و یا درمانی، ممکن است پزشک به شما پیشنهاد کند که یک ضد درد را امتحان کنید.

زندگی کردن بدون تشخیص می­تواند عذاب آور باشد. بسیاری از زنان در مورد این که چرا درد دارند و یا این که چرا در رابطه با بارداری مشکل دارند ممکن است ترس بیشتری داشته باشند. حتی ممکن است فکر کنند که سرطان دارند.

وقتی یک متخصص را می­بینم چه اتفاقی می­افتد؟

در زمان ملاقاتتان، ممکن است از شما در مورد پریودها و مسائل جنسی­تان سؤالات خاصی پرسیده شود. مهم است تا آنجایی که امکان دارد اطلاعاتی را جمع­آوری کنید تا به پزشک­تان کمک کند به تشخیص درست برسد. ممکن است نوشتن علائم از قبل و آوردن یادداشت­ها در روز ویزیت کمک­کننده باشد. اینگونه مطمئن خواهید بود که تمام اطلاعات مورد نیاز را به همراه دارید. برخی همراه بودن یک دوست یا شریک جنسی را کمک­کننده می­دانند. شما هم باید فرصتی برای پرسیدن سؤالات داشته باشید.

به من چه آزمایشاتی ممکن است پیشنهاد شود؟

باید اطلاعاتی کامل از آزمایشات موجود به شما داده شود. این آزمایشات موارد زیر هستند:

سونوگرافی:                                  

به شما سونوگرافی توصیه شود. این کار می­تواند مشخص کند که آیا کیست آندومتریوز در تخمدان­ها وجود دارد یا نه. یک سونوگرافی نرمال، آندومتریوز را غیرمحتمل نمی­کند.

لاپاراسکوپی:

در مورد اغلب زنان، لاپاراسکوپی تنها راه برای رسیدن به تشخیص مطمئن است. به همین خاطر، اغلب به عنوان آزمایش استاندارد طلایی به آن رجوع می­شود. لاپاراسکوپی یک جراحی کوچک است که تحت بیهوشی عمومی انجام می­گیرد. یک برش کوچک در نزدیکی ناف ایجاد می­شود، بعد یک تلسکوپ(که به عنوان لاپاراسکوپ نامیده می­شود) که به ضخامت یک قلم است در داخل قرار داده می­شود. این کار به متخصص زنان اجازه می­دهد که اورگان­های لگنی را به وضوح ببیند و به دنبال آندومتریوز بگردد. این عملی است که نیاز به بستری در شب ندارد.

مثل هر عمل جراحی خطرات و فوایدی دارد. این مسائل باید به طور کامل برای شما توضیح داده شود.

وقتی لاپاراسکوپی دارید، باید در مورد نتایج آن توضیحات کاملی به شما داده شود.

تصمیم­ گیری در مورد درمان:

در مورد گزینه­های درمانی باید اطلاعات کاملی به شما داده شود. درباره خطرات و فواید هر روش درمانی باید اطلاعاتی داده شود.

فاکتورهای متعددی ممکن است روی تصمیم شما اثر بگذارد که شامل موارد زیر است:

  •         در مورد شرایطتان چه احساسی دارد
  •         سن شما
  •         مشکل اصلی شما درد یا بارداری است
  • آیا می­خواهید باردار شوید- برخی از درمان­های هورمونی که درد را کم می­کنند، مانع بارداری می­شوند
  •         در باره جراحی چه احساسی دارید
  •         قبلاً چه درمانی داشته­اید
  •      درمان­های خاص چقدر مؤثر هستند

ممکن است به این نتیجه برسید که بهترین راه این است که هیچ درمانی را در پبش نگیرید. این به این دلیل است که علائم شما خفیف هستند، مشکل بارداری ندارید و یا نزدیک دوران بائسگی هستید که ممکن است علائم بهبود یابند.

چه درمانی می­توانم بگیرم؟

گزینه ­های درمانی ممکن است شامل موارد زیر باشند:

ضد درد: 

داروهای ضد درد التهاب را کاهش می­دهند و کمک می­کنند تا درد کم شود.

درمان هورمونی: 

گستره­ای از درمان­های هورمونی وجود دارد که تخمک­گذاری را متوقف می­کند یا کاهش می­دهد و آندومتریوز را کوچک می­کند یا از بین می­برد.

روش­های درمانی زیر داروهای ضد بارداری هستند و از حاملگی شما جلوگیری خواهند کرد:

قرص یا چسب ضد بارداری ترکیبی خوراکی:

این­ها شامل هورمون­های استروژن و پروژسترون هستند و از طریق ممانعت از تخمک­گذاری عمل می­کنند، و می­توانند پریود شما را سبکتر، کوتاهتر و کم دردتر سازند.

وسایل داخل رحمی(IUS): 

یک وسیله کوچک T شکل که هورمون پروژسترون آزاد می­کند. این کمک می­کند تا درد کاهش یابد و پریودها سبکتر گردند. برخی خانم­ها اصلاً پریود نمی­شوند.

شیوه­های هورمونی زیر خاصیت ضد بارداری ندارند، پس اگر نمی­خواهید باردار شوید، باید از روش­های ضد بارداری استفاده کنید:

استفاده از هورمون پروژسترونی یا مشتقات تستوسترون:

GnRh آگونیست- این دسته از داروها، تولید استروژن از تخمدان­ها را متوقف می­کنند و یائسگی موقت یا قابل برگشت را موجب می­شوند.

جراحی:

برای خارج کردن مناطق آندومتریوز جراحی می­تواند مورد استفاده قرار بگیرد. جراحی هیسترکتومی(درآوردن رحم)، همیشه به طور موفقیت­آمیز آندومتریوز را خارج نمی­کند. براساس این که آندومتریوز در کجا قرار دارد و چقدر وسعت دارد، انواع مختلفی از جراحی وجود دارد. موفقیت جراحی متفاوت است و ممکن است به جراحی دیگری نیاز پیدا کنید. قبل از هر عمل جراحی متخصص زنان شما در این مورد با شما صحبت خواهد کرد.

جراحی لاپاراسکوپی(جراحی بسته):

متخصص زنان تکه­های آندومتریوز را با از بین بردن یا بریدن آن­ها خارج می­کند.

لاپاراتومی(جراحی باز):

اگر آندومتریوز شدید و یا وسیع است، ممکن است به شما لاپاراتومی پیشنهاد شود. این جراحی بزرگی است که شامل یک برش بر روی شکم و معمولاً بر روی خط بیکینی است.

هیسترکتومی(برداشتن رحم):

برخی زنان برای برداشتن تخمدان­ها یا رحم خود نیاز به جراحی دارند. داشتن این جراحی به این معنی است که دیگر بعد از عمل قادر به داشتن بچه نخواهید بود. براساس شرایط شما، اگر تخمدان­ها بیرون آورده شده­اند، پزشک هورمون درمانی جایگزینی(HRT) را به شما پیشنهاد خواهد کرد.

اگر در باردار شدن مشکل دارم، چه کار باید بکنم؟

برای برخی از زنانی که آندومتریوز دارند، باردار شدن ممکن است مشکل باشد. پزشک اطلاعات کاملی در مورد گزینه­های دیگر مثل روش­های کمکی باروری را به شما خواهد داد.

آیا عارضه جانبی دارد؟

به شما اطلاعات کاملی در مورد روند جراحی و درمان­های پیشنهاد شده داده خواهد شد. عوارض جانبی از زنی به زن دیگر متفاوت است.

زندگی با آندومتریوز:

همه بیماران مبتلا به آندومتریوز نمی­توانند درمان شوند و در مورد برخی از زنان، دیگر درمانی وجود ندارد که به آن­ها کمک کند. با حمایت می­توانند شیوه زندگی­شان را پیدا کنند و بتوانند این شرایط را اداره کنند.

حمایت:

مؤسسات حمایتی مشاوره، حمایت و توصیه­های با ارزشی را تدارک می­بینند.

درمان­های تکمیلی:

درمان­های تکمیلی شامل شناخت عکس­العمل­ها، درمان سنتی چینی، درمان­های گیاهی و هومئوپاتی هستند. این­ها ممکن است در تسکین درد مؤثر باشند. در بسیاری از خانم­ها تغییرات رژیم غذایی مثل حذف یک نوع غذای خاص مانند لبنیات یا محصولات گندم ممکن است به تسکین درد کمک کند. درمان­هایی همچون طب سوزنی، ویتامین ب1 و منیزیوم به برخی زنان در پریودهای دردناک کمک می­کند. در حال حاضر شواهد کافی که  نشان دهد چنین درمان­هایی در کاهش دردهای همراه با آندومتریوز مؤثر است وجود ندارد. 

آیا چیز دیگری هست که من باید بدانم؟

مصرف قرص­ها یا چسب­های جلوگیری ترکیبی علائم آندومتریوز را درمان می­کند.

در صورت بارداری، آندومتریوز بعید است که خطری برای حاملگی شما  داشته باشد.


مطالب مشابه :


درمان طبيعي بي‌نظمي‌ قاعدگي

و توکسيک سيستم به طور کلي و به اندام‌هاي جنسي به طور خاص به علت دوبار در روز، از شدن




سوال: قرص ال دی + قرص اچ دی

میخوام این ماه دوبار پریود قبل از شب پریود شدن علت پریود نشدن ایشان بعد




علت کمردرد بعد از انزال

پریود. بیماریهای * از نزدیکی دوبار یا چند بار در كمر درد بعد از ارضا شدن, علت كمر درد در




تعبیر دیدن 'جماع (نزدیکی) ' در خواب

جماع کردن در خواب روا شدن حاجت است . مخصوصا اگر ببیند که نطفه از او بیرون امد .




آندومتریوز چیست؟

جنسی، قاعدگی­های دردناک و گاهی سنگین، در برخی زنان مشکل در باردار شدن.




برچسب :