صنایع دستی استان همدان

معرفی صنایع دستی c3_1.gif
m2_1.gif

استان همدان از مناطقی است که فرآورده های دستی آن از شهرتی بسزا در سطح کشور برخوردار است و حتی برخی از صنايع دستی آن مانند صنعت سفالگری اهميت صادراتی و جهانی دارد. اين نوع صنايع دستی، علاوه برجنبه مصرفی، از ويژگيهای هنری برخوردارند که به صورت طرح ها، نقوش و رنگهای گوناگون متجلی می شوند . برجسته ترين صنعت دستی استان ، سفالگری و سراميک سازی است که مرکز عمده آن " لالجين " در 25 کيلومتری شهر همدان است . پيشينه سفال سازی در لالجين نزديک به 700 سال برآورد شده است . اهم صنايع دستي استان عبارتند از : صنعت سفالگري و سفال‌سازي ، گليم‌بافي ، قالي‌بافي و دوخت لباس كه عمدتاً در ميان عشاير مرسوم است

معرفی صنایع دستی c3_1.gif
m2_1.gif

صنايع دستی چوبی : توليد انواع صنايع دستی با استفاده از چوب ازديرباز در استان همدان بويژه مناطق شهری از جمله همدان ، ملاير ، تويسرکان و سرکان رواج داشته است . صنايع دستی چوبی شامل خراطی، نازک کاری ، منبت کاری و معرق کاری است که در اين استان خراطی و بويژه منبت کاری بيشتر رواج دارد. گفتنی است که طی سالهای اخير منبت کاری در تويسرکان و جوکار ملاير رونق بسيار چشمگيری يافته است.

 

 

پوستين دوزی : در گذشته پوستين دوزی از مهمترين مشاغلی بوده که در شهر و روستا وجود داشته است و پوستين دوزان پوست گوسفند و بره را پس از پاکيزه ساختن آن و بدون تراشيدن پشم آن با استفاده از مواد اوليه ساده ايی همانند آرد جو ، زاج و مازوج بصورت پوستين و يا زيرانداز در می آورده اند ، هم اکنون هم در بعضی از روستاهای استان عده معدودی از روستاييان مبادرت به اين امر می کنند . اما به علت گرانی بيش از حد پوست هر روز تعداد اين افراد کاسته می شوند .

 

 

گليم بافی : گليم بافی در گذشته در اکثر روستاهای همدان از رونق خاصی برخوردار بوده که هم اکنون نيز برخی از نمونه هاي آن در منازل ساکنين در حال مصرف است . ولی با ورود محصولات ماشينی و خارجی و نيز گرايش بيشتر مردم به زندگی شهر نشينی اندک اندک دستگاههای گليم بافی و جاجيم بافی جمع آوری شد و حتی برخی بافندگان گليم ، خود مصرف کننده محصولات ماشينی شده اند .

 

 

گيوه بافی : کم بودن راههای ارتباطی ماشين رو ، نوع معيشت مبتنی بر دامداری و کشاورزی و ضرورت تحرک فراوان در فصول سه گانه بهار و تابستان و پاييز کفشی را طلب می کند که سبک ، راحت و مقاوم و خنک و در عين حال ارزان باشد . با خصوصياتی که در بالا ذکر شد تنها پای پوشی که می تواند جوابگوی خواسته های روستاييان باشد گيوه است . گيوه نوعی کفش است که رويه آن را معمولاً از نخ پنبه ای تابيده و زيره آنرا از چرم يا آجيده انتخاب می کنند . تمام محاسن گيوه در زيره و رويه خنک آن خلاصه می شود ، بنابراين اگر چنانچه گيوه ای با رويه يا زيره پلاستيک تهيه شود اصالتش را از دست داده و همانند کفشهای معمولی فاقد ارزش کيفی و بهداشتی است . اين پای پوش قديمی که روزگاری بخصوص در فصل تابستان مورد استفاده قرار می گرفت در سالهای اخير به سبب رواج کفشهای ماشينی و جايگزين شدن آن در اکثر مناطق استان رونق و اعتبار ديرين خود را از دست داده و صنعتگران شاغل نيز به علت کمی درآمد و کاهش تقاضا در اين رشته به مشاغل ديگری روی آورده اند . در حدود 80 سال قبل گيوه بافی جهت استفاده شخصی در اکثر قريب به اتفاق روستاهای استان به صورت ابتدايی وجود داشته است که در حال حاضر به طور کلی از بين رفته است ولی در سطح استان همدان هم اکنون چهار روستا با اسامی ذيل توليد رويه گيوه را توسط خواهران به عنوان يکی از مشاغل موجود در روستا اختيار کرده اند . ولی مهمترين مرکز توليد کننده گيوه در استان همدان روستای دهفول نهاوند است و بايد گفت : پس از کشاورزی و دامداری که از رونق خوبی برخوردار است ، گيوه بافی سومين منبع درآمد اهالی است و تقريباً تمام زنان و دختران در اين روستا با گيوه بافی آشنايی دارند .
 

قاليبافی : قالیبافی در سطح کشور به واسطه دوام و استحکام آن مشهور است ولی به نظر می رسد قالیبافی در استان مذکور از پيشينه ای طولانی برخوردار نباشد برای صحبت در اين زمينه تنها از يک مدرک مستند می توان کمک گرفت و آن نوشته های سيسيل ادواردز نويسنده کتاب قالی ايران است و نوشته است :" صنعت قاليبافی در شهر همدان در قرن اخير پيشرفت کرده است . هيچ مدرکی مشعر بر اين که اين حرفه قبل از سال 1912 م برابر با 1291هجری شمسی در اين ناحيه وجود داشته در دست نيست . بدون ترديد هنگامی که در سال 1912 م (1291 ه . ش ) بار اول از اين شهر ديدن کردم حتی يک دستگاه قاليبافی در اين شهر وجود نداشت . در سال 1912 م (1291 ه . ش ) در خانه ای که به اين منظور اجاره شده بود ، هشت دستگاه قاليبافی به کار افتاد و بدين ترتيب اولين کارگاه قاليبافی همدان شروع به کار کرد ." اهميت قاليبافی استان همدان از اين نظر است که ميزان محصول قاليچه های ارزان و متوسط آن بيشتر از ساير نواحی قاليبافی است . نقشهای قالی که در همدان جهت بافت استفاده می کردند ، بغير از چند تايي که نقشه کشهای همدانی طراحی می کردند ، اغلب متعلق به شهر های ديگر بود و خود شهر همدان نقشه بخصوص ندارد . نقشه های رايجی که قاليبافان همدان از آن استفاده می کردند عبارت بودند از : خاتم شيرازی ، اصفهان ، جوزان ، اژدر ، دست دلبر ، شکاری ، ماهی و ... که نقشه ماهی با طراحي های گوناگون بيشتر از همه بافته می شود . به هر حال يکی از صنايع دستی پررونق و معروف و مشهور همدان از قديم تا کنون قالی بافی بوده است . قالی همدان از جهت نوع جنس و مقاومت و رتبه در ايران جايگاه سوم را دارد ..
 

سفال لاله جین : یکی از صنایع دستی مهم درایران ، سفالگری است که در برخی شهرهای کشور بویژه درشهرستان لاله جین در استان همدان از موقعیت مناسبی برخوردار است . این استان از مناطقی است که فرآورده های دستی آن از شهرتی بسزا در سطح کشور برخوردار است و حتی برخی از صنایع دستی آن مانند صنعت سفالگری اهمیت صادراتی و جهانی دارد . این نوع صنایع دستی ، علاوه بر جنبه مصرفی ، از ویژگی های هنری برخوردار است که به صورت طرح ها ، نقش ها و رنگ های گوناگون متجلی می شوند . برجسته ترین صنعت دستی استان ، سفالگری و سرامیک سازی است که مرکز عمده آن شهر لاله جین در فاصله 20 کیلومتری همدان است . پیشینه سفال سازی در لاله جین به گفته افراد بومی بیش از 900 سال برآورد شده و به عنوان مرکز تولید سفال و سرامیک خاورمیانه شناخته شده است . کلمه لاله جین به نظر بومیان منطقه به دو دلیل برروی این شهر گذاشته شده است ، یکی این که به دلیل وجود دشت های پر از لاله وحشی در جای جای این شهر کوچک نام لاله چین را برای آن انتخاب کرده اند و دیگری این که چون برخی افراد معتقدند بعد از حمله قوم مغول به ایران ، برخی از مردان این منطقه به اسارت برده شده و در کشور چین هنر سفالگری را آموخته و به منطقه کنونی آورده اند ، این اسم انتخاب شده است که در ابتدا به " لعل چین " و بعد به " لعل جین" و در حال حاضر هم به " لاله جین" معروف شده است . سفالگری و سفال سازی آنقدر با زندگی مردم این شهرستان آمیخته است که از نزدیک به یک هزار سال پیش تاکنون بچه ها بازی های کودکانه ، پسران نوجوان دوره کارآموزی و مردان جوان و بزرگسالان دوران کسب و کار خود را در کارگاه های سفال سازی می گذرانند . اوضاع مطلوب این حرفه کهن در شهرستان لاله جین موجب شده است که حتی یک نفر بیکار در این شهرستان وجود نداشته باشد . 85 درصد از جمعیت 20 هزار نفری این شهرستان در کارگاه های سفال سازی و شغل های جنبی آن مشغول به کار هستند . تعداد کارگاه های سفال سازی لاله جین ، 45 سال پیش، فقط 50 کارگاه بوده که این تعداد در سال 1355 به 110 کارگاه و اینک به بیش از 900 کارگاه رسیده است و در حال حاضر ، بسیاری از اهالی لاله جین در سنین مختلف ، به این رشته اشتغال دارند ، به طوری که بالاترین درصد اشتغال استان همدان ( 3/87 درصد ) به این شهرستان اختصاص دارد . از100 درصد افراد شاغل در لاله جین ،7/32 درصد به کار سفال سازی ، 5/26 درصد به شغل فروشندگی و واسطه گری خرید ظروف سفالی از کارگاهها و توزیع در دیگر شهرستان ها مشغول اند . سفالینه های تولیدی شهر لاله جین به دلیل کیفیت بالا و برخورداری از طراحی و نقاشی منحصر به فرد ، علاقه مندان پر و پا قرص بیشماری در همه نقاط کشور دارد و برخی از کالاهای خاص که اغلب به سفارش خریداران تهیه می شود به صورت جزئی و کلی به خارج از کشور بویژه کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس صادر می شود . یکی از دلایل ماندگاری این صنعت در شهر لاله جین، وجود خاک رس بسیار مرغوب دراین شهرستان است . این ویژگی به این دلیل که خاک رس شهر لاله جین از شکل پذیری و چسبندگی بالایی برخوردار است و به دلیل ناخالصی پائین، برای ساخت بدنه و مجسمه کاربرد دارد . شهر لاله جین بهار و تابستان ، به ویژه ایام نوروز ، زیبایی این شهر و استان کوهستانی همدان را دوچندان کرده است و با تحفه ای خاطره انگیز گردشگران و میهمانان را به سوی دیارشان بدرقه می کند

m2_1.gif
c6_1.gif c5_1.gif c4_1.gif

c1_1.gif صنايع دستي استان c3_1.gif
m2_1.gif

سنگ : برخورداري استان از معادن سنگ هاي مختلف از جمله گرانيت ، كوارتز ، فلدسپا ، ميكا و ... در استان و همچنين وجود كارگاههاي ساخت انواع تنديسهاي سنگي ، حكاكي بر روي سنگ ، حجاري ، تراش و مات كاري روي سنگ ، تراش سنگها ي قيمتي و نيمه قيمتي همينطور آثار تاريخي بر جاي مانده از پيشينيان چون گنج نامه ، شير سنگي و ... كه مي توان به عنوان پيشينه اين هنر در استان از آنها ياد كرد

تابلوفرش : بافت تابلوهاي نفيس با طرحهايي از مناظر ، تصوير شخصيتها ، اماكن تاريخي ، فرهنگي با استفاده از الياف پشم مرغوب و ابريشم الوان توسط هنرمندان قاليباف كه در اكثر نقاط استان بخصوص شهرستانهي ملاير ، همدان و كبودرآهنگ رواج دارد .

مروار بافي : بافت انواع سبد هاي زيبا از چوب مروار كه بيشتر در شهرستان ملاير رواج دارد . چوب مروار در مزارع برخي از روستاها كشت مي شود . نوع چوب مروار اين مناطق از بهترين نوع ، بدون شاخه هاي اضافي و گره مي باشد . محصولات توليدي شامل انواع سبد ، گلدان ، مبلمان ، ميز و صندلي و دهها نمونه ديگر است .

سبد بافي : بافت انواع سبد براي ظروف و گلدانها كه بسيار ظريف با استفاده از ساقه گندم به شكل هنرمندانه اي صورت مي پذيرد .

ساز سنتي : ساخت انواع سازهاي سنتي از قبيل سه تار ، سنتور ، دف و ... از چوب هاي مخصوص به روش سنتي مي باشد كه بيشترين كارگاهها در شهرستان همدان و تعدادي نيز در ساير شهرستانهاي استان وجود دارد .

كاشي كتيبه (هفت رنگ) : اين نوع كاشي كه به روش سنتي با طرحها و نقوش بسيار زيبا توليد مي شود، براي ديوارها و بقاع متبركه ، مساجد ، اماكن زيارتي ، سر درب ادارات ، اماكن فرهنگي و ... استفاده مي شود. توليد اين نوع كاشي در شهر همدان و لالجين رواج دارد .

منبت كاري روي چوب : تابلو هايي از برش هاي بسيار ظريف از چوب انجام و سپس آيات قرآني ، شعر و... به خط نسخ ، نستعليق و شكسته با حاشيه هايي زيبا كنار هم قرار گرفته و تابلو هايي نفيس مشبك را تشكيل مي دهند . اين هنر در اكثر نقاط استان متداول است .

معرق چوب : توليدات اين هنر از كنار هم قرار دادن برش هاي بسيار ظريف و نازك از انواع چوبهاي تزئيني ، صدف ، عاج و ... در قالب طرحها و تابلو هاي نقاشي مينياتور بسيار نفيس در اغلب نقاط استان بخصوص ملاير ، تويسركان ، نهاوند و همدان رواج دارد و به وجود مي آيد .

مسگري : ساخت انواع ظروف مسي با استفاده از ورقه هاي مسي و يا پوشش بدنه ظروف با آلياژي از قلع و روي براي جلا وزيبايي كه توليدات آن معمولاً شامل انواع ديگ ، كاسه ، بشقاب ، ظروف آشپزخانه و ... مي باشد كه در قديم الايام بازار مسگرهاي همدان يكي از بازارهاي پر رونق و اصلي اين رشته محسوب مي شد .


مطالب مشابه :


مقاله(صنایع دستی استان همدان)

دانا - مقاله(صنایع دستی استان همدان) - مدیریت - دانش - مهارت - تجر به




صنایع دستی استان همدان

دانستنیها ی تاریخ وجغرافیایی ایران وجهان - صنایع دستی استان همدان - اشنایی کامل با شهرهای




صنایع دستی میبد

خرید وفروش صنایع دستی میبد یزد همدان با قیمت مناسب و ارزان خرید وفروش صنایع دستی میبد یزد




تشکل های غیر دولتی گردشگری همدان صاحب خانه شدند .

وی با بیان اینکه صنایع دستی و گردشگری با توجه به این که صنایع دستی همدان رتبه دوم را




بیات:بازارچه های فروش صنایع دستی روستایی در مراكز گردشگری استان همدان ایجاد شد

سلگی برزولی - بیات:بازارچه های فروش صنایع دستی روستایی در مراكز گردشگری استان همدان ایجاد




درباره صنایع دستی

انسجام روابط عمومی های همدان - درباره صنایع دستی - وبلاگ گروهی - فعالان عرصه روابط عمومی در




صنایع دستی لالجـین - سفال گری

.::ایران شناسی و ایران گردی::. - صنایع دستی لالجـین - سفال گری - ایران شناسشی و ایران گردی




تاریخچه صنعت دستی سفالگری

صنایع دستی - تاریخچه صنعت دستی سفالگری - ( در استان همدان ) ، روستای مندگناباد




آشنایی با شهر تاریخی همدان

هکمتانه - آشنایی با شهر تاریخی همدان صنایع دستی. صنایع دستی به ویژه از نظر صنایع چرمسازی ,




برچسب :