تاثیر ویتامین ها بر پوکی استخوان

 درمان پوکی استخوان با مواد غذایی

 فلوراید

فلوراید در شرایط آزمایشگاهی به عنوان عامل محرک قوی سلول های استخوان ساز عمل می کند استفاده از آن در مطالعات متعدد با نتایج متناقضی همراه بوده است.علی رغم افزایش توده ی استخوان به میزان حداکثر 10% ، فلوراید بر شکستگی های مهره ای و غیر مهره ای بی تأثیر است. 

با وجود سابقه یطولانی و مطالعات متعدد، فلوراید همچنان به عنوان یک داروی تجربی باقی مانده است. مقدار روزانه این دارو 15 تا 25 میلی گرم ، یعنی خیلی بیشتر از میزان لازم برای پیشگیری از پوسیدگی دندان های کودکان است.

 فلوراید سدیم عوارضی مانند،تهوع ، اسهال و استفراغ و احساس طعم بد در دهان و گاهی درد شدید پاها ایجاد می کند.

 

  ویتامین D

ویتامین D در پوست ، تحت تأثیر گرما و نور فرابنفش ساخته می شود.در تعداد زادی از افراد،مقدار ویتامین  D دریافتی به حد کافی نمی رسد و در نتیجه ، میزان  D  ( OH ) 25 سرم آنها به طور دایم در حد کافی ( بیش از 75 میکرومول در لیتر یا بیش از 30 نانوگرم در میلی لیتر ) نیست .

دریافت روزانه 200 واحد بین المللی در بزرگسالان زیر 50 سال و 400 واحد بین المللی در افراد 50 تا 70 سال و 600 واحد بین المللی در افراد بالای 70 توصیه می شود. معمولاً قرص های مولتی ویتامین حاوی 400 واحد بین المللی ویتامین  D هستند و بسیاری از مکمل های کلسیم ، ویتامین  D  هم دارند.

بعضی مکالمات نشان می دهند که افراد مسن و افراد مبتلا به بیماری ههای مزمن به مقدار 1000 واحد بین المللی  ( یا بیشتر ) ویتامین  D  نیاز دارند. ویتامین  D از راه خوراکی و تزریق به کار ی رود. معملاً تزریق ویتامین  D به صورت یک یا دوبار در هفته صورت می گیرد. 

در برخی موارد ، جذب ویتامین  D  از راه تزریق خیلی کم است و یهتر است از نوع خوراکی آن استفاده نمد. افراد سالخورده و اشخاصی که در تماس کافی با نور آفتاب نیستند، همچنین افرادی که از دارو های کلیو یا کبدی باید از ویتامین  D استفاده کنند.

مقدار ویتامین  D با انجام آزمایش خون به اثبات می رسد . فرم فعال ویتامین  D، کلسیترول (  calcitriol  ) است و مصرف 0.25 میلی گرم در روز آن می تواند از اتلاف استخوان پیشگیری کندو احتمال شکستگی مهره ها را کاهش دهد.

 این دارو می تواند مقدار کلسیم خون و ادرار را افزایش دهد و از این رو باید ماه اول و سوم بعد از شروع درمان ، و از آن پس هر 6 ماه یک بار  میزان کلسیم خون را اندازگیری کرد.چنان چه مقدار کلسیم خون و ادرار افزایش یافته باشد باید مصرف کلسستریول را قطع کرد.

 بالا بودن کلسیم خون موجب تهوع ، بی اشتهایی، یبوست اسهال ، ازدیاد ادرار،سردرد ،استفراغ و خستگی شدید می شود.بالا بودن مقدار کلسیم ادرار موجب ساخته شدن سنگ کلیه می شود. ممکن است تجمع زیاد کلسیم باعث نارسایی کلیه شود.

کلسیتریول در افرادی که میزان کلسیم خونشان بالا است و نیز در زنان باردار یا شیرده نباید مصرف شود. با توجه به اثبات نشدن اثر کلسیتریول در کاهش احتمال بروز شکستگی مچ دست یا گردن استخوان ران و نیز به دلیل نیاز به انجام آزمایش های متعدد خون و ادرار در جریان درمان با کلسیتریول ، از این دارو باید فقط وقتی استفتده نمود ککه استفاده از بیسفوسفونات یا هورمون درمانی امکان پذیر نباشد.

 

 سایر مواد غذایی

سایر موادغذایی مانند نمک ، مقدار زیاد پروتین های حیوانی و کافئین ، آثار متوسطی بر دفع یا جذب کلسیم دارند. کافی بودن مقدار ویتامین  K برای کربوکسیلاسیون بهینه ی اوستئوکسین ضروری است. در موارد همراه تغذیه ای یا متابولیسمی ویتامین  k ، مانند مصرف دراز مدت وارفارین ، کاهش توده ی استخوانی دیده می شود.



منبع : دکتر وریانی


مطالب مشابه :


لبنیات لاغر می‌کند؟

بدن در پاسخ به رژیم‌های کم کلسیم، میزان کلسیتریول آنها مصرف قرص حاوی آنزیم لاکتاز




تاثیر ویتامین ها بر پوکی استخوان

دیسک کمر - تاثیر ویتامین ها بر پوکی استخوان - جراحی دیسک کمر عمل لیزری دیسک کمر - دیسک کمر




بیماری خاموش یا پوکی استخوان

ویتایمن d خودش فعال نیست و شکل فعال ویتامین d کلسیتریول می‌باشد، نشان داده قرص افزایش حجم




برچسب :