نحوه مصرف قرص های HD و LD
1 مصرف دو عدد قرصHD باهم و تکرار مصرف آن 12 ساعت بعد.
2 مصرف چهار عد قرص LD با هم و تکرار مصرف آن 12 ساعت بعد.
3 مصرف دو عدد قرص لوونرژسترول با هم.
اگرچه روش اورژانسی در ظاهر بسیار ساده به نظر میرسد اما نکات و ریزهکاریهایی وجود دارد که رعایت نکردن آنها ممکن است منجر به شکست درمان یا بروز اختلالاتی در سلامتی مصرفکننده شود. اگر احتمال میدهید روزی به استفاده از این روش نیاز داشته باشید، دانستن این نکات به شما کمک میکند که درمان کم عارضهتر و موفقتری را تجربه کنید:
مهمترین عامل موفقیت یا شکست استفاده از این روش «زمان» است. به این معنی که هرچه فاصله زمانی بین وضعیت مشکوک به بارداری و شروع مصرف قرصها کمتر باشد احتمال موفقیت این روش هم بیشتر است. بهترین زمان مصرف قرصها تا 12 ساعت بعد از مقاربت است.
شکی نیست که مصرف دو عد قرص HDیا چهار عدد قرص LD یا دو عدد قرص لوونرژسترول باعث بروز تهوع در مصرفکننده میشود. اگر این تهوع با استفراغ هم همراه باشد، خروج داروی مصرف شده از دستگاه گوارش باعث کاهش و گاهی به صفر رسیدن اثربخشی آن میشود. بنابراین استفاده از یک داروی ضدتهوع به همراه هر نوبت مصرف این سه دارو به اطمینان از اثربخشی آنها کمک میکند.
برای تشخیص موثر بودن داروی مصرف شده هیچ روش بخصوصی وجود ندارد، بنابراین اگر تا یک هفته بعد از زمان مقرر خونریزی قاعدگی شروع نشد، مراجعه به پزشک و بررسی احتمال وقوع بارداری ضروری است.
مصرف این قرصها برای مقاربت مشکوک به بارداری فعلی است، برای مثال اگر یک روز بعد مقاربت دیگری انجام شد، امید بستن به اثربخشی قرصهایی که دیروز استفاده شدهاند کار بیهودهای است.
میزان موفقیت قرص لوونورژسترول در پیشگیری اورژانسی از بارداری حدود 99درصد و موفقیت قرصهای LD و HD حدود 97درصد درصد است که البته این موفقیت ارتباط مستقیم با زمان شروع درمان هم دارد؛ هرچه فاصله مصرف دارو از انجام مقاربت بیشتر شود احتمال شکست درمان و وقوع بارداری افزایش پیدا میکند.
مصرف بعضی داروها از جمله داروهای ضدصرع، مقدار داروی مورد نیاز برای پیشگیری از بارداری با روشهای اورژانسی را افزایش میدهد. مشورت با داروساز و پزشک در مورد دیگر داروهای مورد استفاده به موفقیت بیشتر این روش کمک میکند.
اگر یکی از زوجین مشکوک به ایدز یا بیماریهای مقاربتی دیگر باشد، باید بدانند که بارداری فقط یکی از خطرات اقدام به مقاربت محافظت نشده است، خطر ابتلا به بیماریهای مقاربتی از جمله ایدز هم همیشه در کمین افراد بیاحتیاط است و استفاده از روشهای اورژانسی پیشگیری از بارداری هیچ اثر محافظتی برای پیشگیری از ابتلا به این بیماریها ندارد.
نکته پایانی: کلمه «اورژانسی» یا «فوری» موجود در اسم این روش به مصرفکننده یادآوری میکند که نمیتوان از این روش به عنوان روش دائمی پیشگیری از بارداری استفاده کرد. حداکثر تعداد دفعات مجاز استفاده از این روش، یک بار در هر سیکل قاعدگی است؛ که البته مجاز بودن آن به معنی بیضرر بودن آن نیست. بنابراین هر مصرفکنندهای که در یک فاصله زمانی نه چندان طولانی بیش از یک بار ناچار به استفاده از این روش شده باشد؛ باید هرچه سریعتر به فکر انتخاب روشی دائمی برای پیشگیری از بارداری باشد.
قرص ضدبارداری عضو مهم خانوادههای امروز
درباره اهمیت کنترل جمعیت و تاثیر آن بر توسعه اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی به قدری گفته و شنیده شده است که صحبت درباره لزوم تنظیم خانواده دیگر ضروری به نظر نمیرسد و بحثهای پزشکی روز بر مسائلی مانند روشهای مختلف پیشگیری از بارداری، مزایا و معایب آنها و چگونگی انتخاب مناسبترین روش برای هر فرد متمرکز شدهاند. متداولترین روش پیشگیری از بارداری در همه جای دنیا، مصرف قرصهای خوراکی ضدبارداری مخصوص خانمهاست. شاید به دلیل همین شیوع مصرف است که بسیاری از مردم به محض شنیدن عبارت «تنظیم خانوداه» یا «پیشگیری از بارداری» فقط به یاد این قرصها میافتند. اما آیا مصرفکنندگان همه آنچه را که لازم است درباره این داروها بدانند، میدانند؟ آیا درباره وجود بعضی عوارض دارویی یا احتیاطها و اما و اگرهای مصرف این داروها اطلاعات لازم به مصرفکنندگان داده شده است؟
بلوغ قرصهای ضدبارداری خوراکی اولین قرصهای ضدبارداری خوراکی در سال 1960 میلادی یعنی 60 سال پیش روانه بازار شدند و از آن زمان تا امروز فرمولاسیون این داروها در حال تحول دائمی و پیش رفتن به سوی داروهای کم عارضهتر و اثربخشتر بوده است. در یک دستهبندی کلی، این داروها به دو نوع ترکیبی (حاوی استروژن و پروژسترن) و غیرترکیبی (فقط حاوی پروژسترون) تقسیم میشوند.
چگونگی اثربخشی قرصهای ضدبارداریاستروژن و پروژسترون موجود در این داروها از یک سو با شبیهسازی وضعیت بارداری در بدن، تغییر چرخه طبیعی ترشح هورمونها و جلوگیری از آزادسازی تخمک و از سوی دیگر با تغییر مقدار و غلظت ترشحات دهانه رحم و در نتیجه کاهش نفوذ اسپرم به آن و نهایتا جلوگیری از تقسیم سلولی در دیواره رحم و نامناسب کردن آن برای لانهگزینی تخمک بارور شده، باعث کاهش احتمال بارداری میشوند.
نحوه مصرف قرصهای ضدبارداری
قرصهای ضدبارداری خوراکی معمولا در بستهبندیهای 21 و گاهی در بستهبندیهای 28 عددی موجودند.
چند دستور مصرف مشابه در کلیات و متفاوت در جزئیات برای شروع و ادامه این داروها وجود دارد که یکی از معمولترین این دستورها به این شرح است: در اولین دوره درمان از روز اول قاعدگی (روز شروع خونریزی) به مدت 21 روز، هر شب یک قرص مصرف میشود.
سپس مصرف دارو به مدت هفت روز قطع میشود و پس از گذشت این هفت روز مصرف بسته بعدی دارو به همین ترتیب ادامه پیدا میکند.
به طور معمول سه روز پس از قطع مصرف دارو خونریزی قاعدگی شر وع میشود؛ اما اگر خونریزی دیرتر شروع شد (برای مثال در روز پنجم، ششم یا حتی هفتم)، بدون توجه به زمان شروع خونریزی و دقیقا یک هفته بعد از اتمام بسته قبلی، مصرف بسته بعدی آغاز میشود.
هنگام مصرف بستهبندیهای 28 عددی، بلافاصله پس از اتمام هر بسته، مصرف بسته بعدی دارو شروع میشود اما هفت قرص آخر هر بسته معمولا حاوی آهن و فاقد داروی ضدبارداری هستند و صرفا جهت حفظ عادت مصرف منظم دارو در بستهبندی قرار گرفتهاند.
میزان موفقیت قرصهای ضدبارداری قرصهای ضدبارداری خوراکی در مقایسه باسایر روشهای پیشگیری از بارداری ضریب خطای بسیار کمی دارند.
در صورت مصرف منظم و به موقع دارو ضریب خطا برای قرصهای ترکیبی 1/0درصد و برای قرصهایی که فقط حاوی پروژسترونها هستند 3/0درصد است؛ به این معنا که درصد موفقیت قرصهای ضدبارداری 9/99-7/99درصد است.
البته توجه به این نکته که مصرف نامنظم دارو باعث افزایش ضریب خطا و افزایش احتمال وقوع بارداری ناخواسته میشود ضروری است.
بارداری و دارو های ممنوعه
مصرف بسیاری از داروها هنگام بارداری برای جنین در حال شکلگیری خطرناک است. احتمال بروز ناهنجاریهای جسمی و ذهنی در جنین در حال رشد، باعث ممنوعیت مصرف بسیاری از داروها در دوران بارداری میشود. به همین دلیل مصرف بسیاری از داروها هنگام تشخیص بارداری قطع میشود و تجویز آنها به دلیل وقوع بارداری متوقف میشود یا داروهای کمخطرتر جایگزین داروهایی با احتمال ایجاد خطر بیشتر برای جنین میشود.اما بعضی از داروها برای مدت زمانی بیشتر از زمان مصرف در بدن باقی میمانند؛ ساختمان شیمیایی این داروها و نحوه توزیع آنها در بافتهای بدن باعث میشوند که زمان لازم برای پاک شدن کامل آنها از بدن و بیخطر شدن مصرف قبلی آنها برای جنین در حال شکلگیری، طولانیتر از سایر داروها باشد و در صورتی که بارداری در زمان وجود آنها در بدن مادر اتفاق بیفتد احتمال بروز ناهنجاری در جنین وجود داشته باشد. به همین دلیل مصرف این داروها باید چند ماه ـ و حتی گاهی چند سال ـ قبل از آغاز بارداری قطع شود یا به عبارت دیگر زمان شروع بارداری، تا مدتی بعد از اتمام مصرف این داروها به تعویق بیفتد. شاید اطلاع از وجود چنین داروهایی یا دانستن نام و مشخصات آنها در داشتن بارداری کمدغدغهتر و نوزادی سالمتر بیتاثیر نباشد. مهمترین داروهایی که در این دسته قرار میگیرند عبارتند از:
داروهای هورمونی و شیمیدرمانی
دانازول: یک داروی هورمونی که برای درمان اختلالاتی مثل اندومتریوز، بیماریهای فیبروکیستیک سینه و... مورد استفاد قرار میگیرد. مصرف این دارو نیز باید پس از اطمینان از عدم بارداری مصرفکننده شروع شود. استفاده از یک روش پیشگیری از بارداری مطمئن نیز تا انتهای دوره درمان و سه ماه پس از اتمام درمان ضروری است.
انواع داروهای هورمونی: نه تنها مصرف هر نوع داروی هورمونی در دوران بارداری مطلقا ممنوع است؛ بلکه مصرف بعضی از این داروها باید قبل از بارداری قطع شود.
انواع داروهای شیمی درمانی: مصرف بسیاری از داروهای شیمی درمانی باید در صورت امکان چند ماه قبل از بارداری برنامهریزیشده و با دستور پزشک معالج قطع شود.
داروهای درمان آکنه
آسیترتین: داروی آسیترتین با نام تجاری نئوتیگازون؛ برای درمان آکنه مقاوم به درمان که با مصرف داروهای دیگر بهبود پیدا نکرده باشد، پسوریازیس و اختلالات جدی کراتینیزاسیون (ضخیم شدن بیش از حد پوست) تجویز میشود.
اگر این دارو برای خانمهایی که در سنین باروری قرار دارند تجویز شود حداقل یک ماه قبل از شروع درمان، در حین درمان و تا سه سال بعد از قطع مصرف دارو، استفاده از دوروش موثر پیشگیری از بارداری توسط این خانمها ضروری است. بهترین راه اطمینان از باردار نبودن بیمار شروع مصرف دارو در روزهای دوم یا سوم قاعدگی است. احتمال بروز ناهنجاری در جنین حین مصرف دارو بسیار زیاد است.
ایزوترتینوئین: کپسولهای ایزوترتینوئین با نامهای تجاری روآکوتان، دکوتان، آکوتان، آکنهترون و... از جمله داروهایی هستند که برای درمان آکنههای مقاوم به درمان، مصرف میشوند.
گذشته از اقدامات آزمایشگاهی و مراقبتهای پزشکی لازم در حین مصرف این دارو برای اطمینان از عدم بارداری مصرفکننده، زنانی که در سنین باروری قرار دارند باید پس از منفی شدن تست بارداری، مصرف دارو را در روز دوم قاعدگی شروع کنند و تا پایان مصرف دارو و سه ماه بعد از مصرف آخرین کپسول از یک روش پیشگیری مطمئن برای جلوگیری از وقوع بارداری استفاده کنند. در صورتی که بارداری در حین مصرف این دارو اتفاق بیفتد احتمال بروز ناهنجاریهای جدی در جنین بسیار زیاد خواهد بود.
داروی طاسی پدر
فیناستراید: با نام تجاری فینپشیا، دارویی است که توسط بسیاری از مردان جوان برای جلوگیری از ریزش مو و طاسی مصرف میشود. انجام مراقبتهای لازم برای پیشگیری از بارداری توسط خانمهایی که همسرشان قرص فیناستراید مصرف میکند و همچنین خودداری از تماس با قرصهای خورده شده فیناستراید توسط خانمهای باردار، یکی از نکاتی است که در بعضی منابع مورد تاکید قرارگرفته است. علت این احتیاط احتمال بروز ناهنجاری جنسی در جنین پسر درصورت تماس مادر باردار با این داروست.
مطالب مشابه :
قرص كلوميفن و بارداري
خبرهاي روز دنياي پزشكي - قرص كلوميفن و بارداري - شرایطی که با زیادشدن وزن واحساس نفخ شکم
نحوه مصرف قرص های HD و LD
1 مصرف دو عدد قرصhd باهم و تکرار مصرف آن 12 ساعت بعد. 2 مصرف چهار عد قرص ld با هم و تکرار مصرف آن 12
پرسش و پاسخ >>>>> ناباروری
و چون از عوارض قرص می ترسیدم به صورت طبیعی و بعضی اوقات هم ک ا ن د و م
میزان hCG در بارداری/دانشجویان مامایی بخوانند.
بارداری و زایمان - میزان hCG در بارداری/دانشجویان مامایی بخوانند. - اطلاع رسانی در مورد مراحل
برچسب :
قرص لتروزل