ساخت نمونه تراموای مدرن (هوایی) در تبریز
آغاز ساخت نمونه تراموای مدرن (هوایی) در تبریز
شرکت توسعه صنایع ریلی رخش آذربایجان «توسرا» که در زمینه صنایع ریلی فعالیت می کند طراحی و اجرای پروژه های ریلی در نقاط مختلف ایران و سایر کشورهای جهان، به ویژه کشورهای منطقه، را در برنامه کاری خود دارد.
توجه به تکنولوژی روز جهان و تحقق اهداف ملی صرفه جویی در مصرف انرژی دو هدف مهم این شرکت می باشد. توسعه حمل و نقل ریلی به عنوان یک هدف متعالی برای شرکت توسرا در نظر گرفته شده است.
با توجه به قدیمی بودن سیستم حمل و نقل عمومی در شهرهای بزرگ، توسرا برنامه ریزی لازم را جهت تغییر مبلمان شهری انجام داده و راه اندازی تراموای مدرن در شهرهای بزرگ کشور را در دستور کار دارد.
در بعد توسعه حمل و نقل ریلی مطالعات گسترده ای توسط کارشناسان توسرا برای شناسایی نقاط ضعف و فرصت های سرمایه گذاری انجام شده و در بعد تکنولوژیک مراودات گسترده با صاحبان تکنولوژی روز این رشته در برنامه مدیران توسرا قرار گرفته است.
در این مرحله سفرهای متعددی به کشورهای مختلف جهان انجام شد و در نهایت با شرکت های بومباردیر، تورک آرگی، آیدیم مهندیسیسی، سولاریس و واگن ماش روسیه توافقات لازم برای همکاری منعقد شد و توسرا همکاری های فنی خود را با این شرکت ها آغاز کرد.
در بخش قطارهای شهری و بین شهری و ریل گذاری معادن و اتصال معادن به شبکه حمل و نقل ریلی نیز مطالعات گسترده ای انجام گرفته است که قطار سریع السیر تبریز- تهران و تراموای مدرن (هوایی) تبریز دو نمونه در دست بررسی نهایی است.
شرکت توسرا در زمینه های مطالعات زمین شناسی، نقشه برداری، طراحی، اجرای پروژه های ساخت، تجهیز (سینگنالینگ و کامینیکیشن) هدایت، کنترل، ایمنی، و ... پروژه های ریلی و قطارهای سریع السیر شهری و بین شهری، حمل و نقل بار، مونوریل، تراموا و ... سرمایه گذاری کرده و فعالیت می کند.
توسرا دارای بخش های ساخت و تولید، تحقیق و توسعه، طراحی و مهندسی و اداری و پشتیبانی است و اقدامات لازم را با وجود پرسنل عمدتا جوان خود انجام می دهد. یکی از مهم ترین اقدامات توسرا در زمینه مطابقت با تکنولوژی روز جهان آموزش مداوم پرسنل فنی و اداری می باشد. در این راه تلاش می شود تا استانداردهای لازم مطابق با آخرین شیوه های آموزشی و ارتقا سازمان به مرحله اجرا گذارده شود.
توسرا حدود 300 نفر پرسنل دارد که از این تعداد حدود 40% دارای تحصیلات دانشگاهی هستند و بقیه کارگر فنی و تکنسین هستند. 20% از مجموع پرسنل نیز ستادی می باشند.
یکی دیگر از اهداف عملیاتی شرکت توسرا توجه توامان به جامعیت سیستم های حمل و نقل و زیبایی آن است.
در بخش جامعیت تلاش می شود سیستم حمل و نقل دارای مکانیسم های کنترلی، امنیتی، فروش و رفاهی مرتبط و پیوسته ای بوده و در هیچ یک از این موارد نقص نداشته باشد. همچنین تلاش می شود با استفاده از آخرین دستاوردهای هنری در زمینه طراحی صنعتی و شهری نمای بیرونی ایستگاه ها، قطارها و تجهیزات مربوطه در نهایت زیبایی طراحی شوند.
توسرا در شهرهای بزرگ ایران دارای نمایندگی است و در کشورهای آذربایجان، روسیه و ترکیه نیز دارای نمایندگی فعال است.
اموال غیر منقول شرکت توسرا عبارت است از: خود کارخانه که در تبریز جاده صوفیان شهرک سرمایه گذاری خارجی قرار دارد. مساحت کارخانه 40 هکتار است و 15000 متر نیز سالن مسقف برای تولید دارد. ارزش ریالی این شرکت بالغ 200/000/000 یورو می باشد.
زمینه های فعالیت:
- ساخت ترن هوایی
- ساخت واگن بار در ابعاد و کاربری های مختلف
- تامین تجهیزات لازم برای وسایط ریلی
- تامین ریل های مورد نیاز پروژه های ریلی
- تامین تجهیزات لازم برای مترو
- ساخت و تامین واگن های مترو
- تامین و تجهیزات سیگنالینگ و ارتباطات خطوط مترو
- تامین و ساخت لوکوموتیوهای دیزلی ،برقی برای مصارف مختلف
- ساخت ترن های سریع السیر تا سرعت 350 کیلومتر در ساعت
- اجرای پروژه های ریلی برای قطارهای سنتی و مدرن
- مطالعه ،طراحی ، ساخت و اجرای پروژه های ریلی کلاسیک و مدرن
این نمونه پس از آماده سازی نهایی در اختیار مسئولین و متخصصین برای بازدید خواهد بود.
شرکت توسرا در کنار سایر صنعتگران کشور برای قطع وابستگی ها از دیگر کشورها از جمله در صنایع ریلی، برای طراحی و ساخت ترن مدرن اغاز نمود. کشور عزیزمان ایران در این صنعت تقریبا مصرف کننده بوده ورشد چندانی در زمینه طراحی و ساخت ننموده بودواین مسئله ،متعهدات صنعتگران کشور را بسیار سنگین تر کرده و برای متخصصین واجب شده که برای برآورده ساختن نیازهای صنعتی کشور گامهای موثرتر را برداشته باشند. متخصصین شرکت توسرا ،در این راستا بطور شبانه روزی تلاش کرده و برای ساخت ترن مدرن که تا سرعت 80 کیلومتر در ساعت در شهر قابل تست می باشد اقدام نمود و برای تست کردن آن ترن خط مورد نیاز را هم در داخل کارخانه طراحی و برای ساختنش اقدام کرد امیدواریم که بعد از بهمن ماه این پروژه قابل تست بوده باشد.سرعت این ترن در جاده های ریلی بین شهری تا سقف 350 کیلومتر در ساعت و تا شیپ 13% قابل دستیابی است
منبع خبر:
http://www.tosra.com/fa/railing-industriales-news/.../45-train-tabriz
بعد از ترکیه و آلمان و چین این بار روسها در تبریز سرمایه گذاری میکنند
در يازدهمين نمايشگاه دستاوردهاي پژوهشي وزارت علوم؛ دانشگاه تبريز عنوان نخست را كسب كرد
خبرگزاري فارس: دانشگاه تبريز عنوان نخست يازدهمين نمايشگاه دستاوردهاي پژوهشي وزارت علوم، تحقيقات و فناوري را دريافت و موفق به كسب لوح تقدير از معاون وزير علوم شد.
به گزارش خبرگزاري فارس از تبريز به نقل از روابط عمومي دانشگاه تبريز، علي رستمي معاون پژوهش و فناوري دانشگاه تبريز اظهار داشت: دانشگاه تبريز در سالجاري با تلاش اعضاي هيئت علمي خود در بخشهاي مختلف توانست دستاوردهاي مهمي در عرصه پژوهش داشته باشد.
وي با بيان اينكه اين دانشگاه به دنبال نهادينه كردن تحقيق و پژوهش بوده است، افزود: تجاريسازي طرحهاي تحقيقاتي و گسترش ارتباط با صنعت از اولويتهاي دانشگاه تبريز بوده كه در اين راستا در سال گذشته گامهاي موثري در اين زمينه برداشته شده است.
وي موفقيتهاي به دست آمده دانشگاه تبريز را در اين زمينه برجسته خواند و گفت: انتخاب دانشگاه تبريز در اين جشنواره با ارائه آخرين دستاوردهاي پژوهشي خود در بخشهاي مختلف از جمله طرحهاي پژوهشي اجرا شده نظير پروژه شاپرك يك (طراحي و ساخت هواپيماي بدون سرنشين) ، لايه نشاني ITO با ضخامتهاي نانومتري با روش جديد، طراحي و ساخت نانو لايههاي فلزي، نانو ميلههاي مبتني بر پلي پيرول: طراحي، ساخت و ارزيابي مشخصات نانو تيوبها،مقايسه مطالعاتي رفتار جذبي رنگهاي كاتيون و آنيوني توسط نانو لولههاي هالوسيت، بررسي ژنتيكي بيماران مبتلا به ناشنوايي غيرسندرمي اتوزومي مغلوب(ARNSHL)، بررسي ژنتيكي بيماري(Familial Mediterranean fever) FMF ، تهيه شناسنامه مولكولي و كليد شناسايي ارقام تجاري انگور ايران،تهيه شناسنامه مولكولي و كليد شناسايي ارقام تجاري زردآلو ايران، شناسايي نشانگرهاي مولكولي پيوسته با QTLهاي مقاومت به يخزدگي و صفات زراعي در گندم نان و توليد ارقام مقاوم پرمحصول، نقشه عدم تعادل پيوستگي و تجزيه ارتباط براي مقاومت به زنگ زرد در ژنوتيپهاي گندم با استفاده از نشانگرهاي SSR، مكانيابي ژنهاي مقاومت به زنگ زرد در گندم با استفاده از نشانگرهاي ريز ماهواره، پروژه طراحي و ساخت كابل فاصله دار توانست در بين دانشگاه هاي كشور به خوبي بدرخشد.
در اين نمايشگاه 300 شركت كننده در قالب 35 دانشگاه، 23 پارك علم و فناوري، 39 مركز پژوهشي وابسته به مراكز اجرايي، 68 مركز نشر دانشگاهي، 19 شركت تامين تجهيزات پژوهشي 25 نشريه تخصصي علمي – پژوهشي ، 12 شركت فناوري، 41 قطب علمي و 83 انجمن علمي در مساحتي معادل 15 هزار متر مربع دستاوردهاي پژوهشي و فناوري خود را عرضه كرده بودند.
مطالب مشابه :
نقشه هوایی دانشگاه پیام نور تبریز
كامپيوتر - نقشه هوایی دانشگاه پیام نور تبریز - وبلاگ گروهي دانشجويان كامپيوتر دانشگاه پيام
تغییر مدیریت دانشگاه پیام نور تبریز
دانشجویان مهندسی کامپیوتر پیام نور تبریز یه گشتی میزدم که نقشه هوایی دانشگاه خودمون
فتوگرامتری
شرکت نقشه برداری تبریز منحنی عکسهای هوایی امروزه حداقل در دو رشته بزرگ علمی یعنی
نقشه های توپوگرافی:
شرکت نقشه برداری تبریز برای ترسیم منحنی های میزان یک ناهمواری بزرگ از عکسهای هوایی و
گزارش عملیات شناسایی – کوه های عینالی (شمال تبریز) 19 اسفند ماه 88
کلوب پاراگلایدر تبریز رحمت دوست مشغول بررسی نقشه های هوایی و مسیر دکل های فشار قوی و راه
ساخت نمونه تراموای مدرن (هوایی) در تبریز
تبریز شهر آرزوها - ساخت نمونه تراموای مدرن (هوایی) در تبریز -
آدرس سفارت و کنسولگری آذربایجان در ایران
شرکت خدمات هوایی وجهانگردی مرند سیر نقشه شهر های مهم آدرس کنسولگری در تبریز:
گزارش برنامه قلعه آق گنبدیاهولاکوقالاسی
گروه کوهنوردی یاران تبریز نقشه هوایی منطقه
برچسب :
نقشه هوایی تبریز