اهدا کنندگان عضو
بزرگداشت اهدا کنندگان عضو
امروز ما در جامعه اي زندگي مي کنيم که هزاران بيمار محتاج عضو پيوندي با رنج بسيار در انتظار دريافت عضو پيوندي، روزهاي عمر خود را سپري مي کنند و هر روز نيز بر تعداد اين بيماران افزوده مي گردد و بعلت کمبود اعضاي اهدايي، متاسفانه درصد زيادي از اين بيماران در ليستهاي انتظار فوت مي کند. اين در حالي است که همه روزه با مواردي از مرگ مغزي در بيمارستانهاي سراسر کشور مواجه مي شويم که يک مرگ غيرقابل برگشت مي باشد و با نگهداري قلب و تنفس بيمار با دستگاه، سيستم درماني متحمل هزينه هاي اضافي مي شود و خانواده بيمار گرفتار مشکلات عديده مي گردد، در حالي که اعضاي بدن اين بيماران مي تواند باعث نجات جان بيماران زيادي گردد.
با توجه به اهميت فرهنگ سازي، پس از شکل گيري واحد فراهم آوري اعضاي پيوندي دانشگاه علوم پزشکي و خدمات بهداشتي درماني شهيد بهشتي در سال 1381، کميته اي با هدف ارتقا سطح آگاهي عموم جامعه در چارت سازماني اين واحد پيش بيني گرديد. اين کميته فعاليتهاي خود را از مرداد ماه 1384، آغاز کرده است و در اين مدت کوتاه به نتايج چشمگيري رسيده است. برگزاري دومين سالگرد "جشن نفس، جشن زندگي"، توزيع پمفلتهاي آموزشي به سراسر کشور، برگزاري کارگاه آموزشي و سخنراني در برخي از مجامع از جمله فعاليتهاي اين واحد بوده است.
جشن نفس
پنجمين جشن ساليانه بزرگداشت پيوندي اعضا با نام جشن نفس با هدف ترويج فرهنگ اهداء عضو و پيشبرد پيوند اعضاء در كشور، مقارن با ميلاد حضرت فاطمه زهرا (س) در تاريخ 29 و 30 خرداد ماه برگزار گرديد.
هر ساله مقارن با ميلاد حضرت فاطمه زهرا (س) در گوشه اي از شهر تهران جمعي گرد هم مي آيند تا با بزرگداشت پيوند اعضاء به ترويج فرهنگ اهداء عضو در كشور بپردازند. اين كار به ابتكار واحد پيوند دانشگاه علوم پزشکي شهيد بهشتي مستقر در بيمارستان دكتر مسيح دانشوري و با شعار "جشن نفس” در سال 1383 براي اولين بار آغاز شد. در اين جشن خانواده هاي اهداء كننده عضو بيماران مرگ مغزي، گيرندگان اعضاي پيوندي و بيماران نيازمند پيوند اعضاء در مقابل ديدگان مسؤلين، هنرمندان، ورزشکاران، خيرين و علاقمندان صحنه هايي زيبا مي آفرينند.
جشن نفس اولين بار در 17 مرداد سال 1383 جهت بزرگداشت پيوند ريه مصادف با روز تولد حضرت فاطمه زهرا در فرهنگسراي نياوران برگزار شد. علت انتخاب روز تولد حضرت فاطمه زهرا و روز مادر تقدير از مادراني بود که اعضاي عزيزانشان را جهت نجات بخشيدن به بيماران نيازمند پيوند اهداء کرده بودند.
فاصله ايران با آمار جهاني اهداي عضو
در حال حاضر، ميزان اهداي عضو در ايران به ازاي هر يك ميليون نفر 7/1 نفر و در جهان 35 نفر است. سالانه حدود 3 هزار نفر در كشور دچار مرگ مغزي مي شوند كه در اين ميان، تنها از 140 نفر از اين تعداد براي اهداي عضو استفاده ميشود و اين در حالي است كه به طور كلي امكان استفاده از اعضاي بدن 50 درصد از اين افراد وجود دارد.
اگر چه وجود برخي سرطانهاي خاص و بيماريها از جمله سرطان دهانه رحم، دو نوع سرطان پوست وHIV، غير ايراني بودن و عدم حضور اولياي دم فرد و در برخي موارد سن بالاي بيمار از جمله موانع موجود براي استفاده از اعضاي بدن فرد مبتلا به مرگ مغزي عنوان ميشود و در بسياري از موارد به دليل ناشناس بودن فرد دچار مرگ مغزي و يا دسترسي ديرتر از زمان مقرر به خانواده وي امكان استفاده از اعضاي بدن وجود ندارد، اما تعداد كم رضايتدهندگان و كم بودن تعداد مراكز پيوند در كشور موجب ميشود تا امكان استفاده از اعضاي بدن تعداد كمي از افراد دچار مرگ مغزي وجود داشته باشد.
اين درحالي است كه تحقيقات نشان ميدهد خانوادههايي كه اعتقادات مذهبي عميقي دارند و آنهايي كه عليرغم سطح زندگي پايين، درك بالايي داشته و احساسات خود را بهتر كنترل ميكنند، از خانوادههايي به شمار ميروند كه راحتتر به اهداي عضو فرد دچار مرگ مغزي رضايت ميدهند.
بعد از رخداد مرگ مغزي، تنها بين چند ساعت تا يك روز براي استفاده از اعضاي بدن شخص جهت پيوند به فرد نيازمند، زمان داريم و از اينرو بهترين نامزدهاي اهداي عضو كساني هستند كه پس از مرگ مغزي تا دو روز اول شناسايي شده و در كمتر از 24 ساعت از اعضاي بدن آنها استفاده شود.
طبق آمار رسمي، در حال حاضر آمار رضايت خانوادههاي افرادي كه به مرگ مغزي دچار شدهاند، 33درصد است. پيش از اين تنها 10 درصد خانوادهها به اهداي عضو بيمار دچار مرگ مغزي خود رضايت ميدادند اما به نظر ميرسد در حال نزديك شدن به آمار جهاني 60 درصدي اهداي عضو بيماران دچار مرگ مغزي هستيم.
در سال 86، 165 مورد اهداي عضو از موارد مرگ مغزي، 311 پيوند کليه، 162 پيوند کبد، سه مورد ريه، دو هزار و 158 مورد قرنيه و 31 پيوند پانكراس صورت گرفته است. اين در حالي است كه در 41 دانشگاه علوم پزشکي کشور فقط هشت واحد فعال فراهم آوري اعضا وجود دارد.
اگر در آمار مرگ و مير کشوري توجه کنيم شاهد ميزان بالاي مرگ مغزي در بخش هاي مراقبت ويژه بيمارستان ها هستيم. يک تا پنج درصد از مرگ و مير موجود در کشور به مرگ مغزي ختم مي شود که در اين بيمان در سطح ICU ، 25 تا 30 درصد از موارد فوت، مرگ مغزي است. به تعبير ديگر از هر سه مورد يک مرگ مغزي در بخش مراقبت ويژه بيمارستان ها رخ مي دهد و اين امر بيانگر اين است که مي توان در کشور منبع اهداي عضو وسيعي را ايجاد کرد.
چه اعضاء و بافت هاي قابل اهداء مي باشد؟
اعضاء قابل اهداء، قلب و ريه ها، کبد و روده ها، لوزالمعده و کليه ها مي باشد. علاوه بر اين اعضا، برخي از بافتهاي بدن نيز قابل پيوند مي باشند. با اهداء قرنيه مي توان بينايي را به فردي که دچار صدمه شديد به چشم شده باز گرداند. تاندون و غضروف باعث باز سازي اعضاء آسيب ديده مربوطه مي شوند. پيوند استخوان مي تواند مانع قطع عضو در سرطان استخوان شود. دريچه قلب براي کودکان با بيماري مادرزادي دريچه اي و بزرگسالان با دريچه آسيب ديده به کار مي رود. پيوند پوست نجاتبخش بيماران با سوختگي شديد مي باشد. پيوند مغز استخوان تنها درمان ممکن در بعضي از سرطان هاي خون مي باشد. برخلاف عضو، بافت مي تواند تا 24 ساعت بعد از مرگ فرد اهداء شود و حتي مي توان آن را براي مدتهاي طولاني ذخيره کرد
اگر مردم بدانند که 29 قسمت از اعضاي يک فرد مرگ مغزي از جمله مفاصل و شبکيه فرد، قابل پيوند خواهد بود و حداقل 6 عضو يعني دو ريه، دو کليه، کبد و قلب مي تواند به فرد ديگري حيات دوباره ببخشد، مسلما در امر پيوند همکاري بيشتري مي کنند؛ کما اينکه آگاهي از زمان مناسب براي اهدا هم ميتواند موارد بيشماري از اعضايي را که به دليل نا آگاهي از بين ميروند احيا کند، چرا که بعد از تشخيص مرگ مغزي، نهايتا 3 تا 7 روز تا از کار افتادن قلب به شکل معمول زمان وجود دارد و اعضايي مثل ريهها، کليه، کبد و قلب به ترتيب طي اين روزها غير قابل استفاده براي پيوند خواهند شد، اعضايي که هرکدام مي تواند عمر بيماري را از 3-4 ماه به 30 تا 40 سال افزايش دهند و به رنج مدام خانواده اي ديگر پايان بخشند.
تك تك ما مي توانيد در زندگي هزاران فردي که در ليست انتظار پيوند عضو قرار دارند، تفاوت ايجاد نماييم. مهمترين اقدامي که به منظور ارتقاء فرهنگ اهداء عضو مي توانيم انجام دهيم اين است که در مورد اهميت اهداء عضو و تأثير آن بر زندگي افراد گيرنده عضو با عزيزان خود صحبت کنيم و آنها را نيز به اهداء زندگي تشويق نماييم. از ميان 148 هزار داوطلب اهداي عضو 56 درصد جوانان زير 25 سال و 55 درصد نيز زنان هستند.
پس از گذشت دو سال از راه اندازي سايت اينترنتي اهداي عضو، حدود 67 هزارنفر در آن ثبت نام کردهاند. اگر تا بحال کارت اهداء عضو پر نکرده ايد، مي توانيد فرم عضويت را در سايت http://www.iran-ehda.com پرکرده و کارت اهداء عضو را حداکثر 2 ماه پس از ثبتنام اينترنتي و حداکثر 3ماه پس از تماس تلفني دريافت نماييد. شماره تلفن 20109419 براي ثبتنام تلفني اهداكنندگان اختصاص يافته است.
مطالب مشابه :
لیست بیمارستان های دولتی استان تهران
خاتره 89 - لیست بیمارستان های دولتی استان تهران - وبلاگ دانشجویان خدمات اجتماعی 89 دانشگاه
استاندارد ترالی احیای بیمارستانها
ليست داروها كه از طرف چپ به بيمارستانهاي بزرگ ، اورژانس هاي مهم و پماد سوختگي
استانداردهای ترالی احیا
ليست داروها كه از طرف چپ بيمارستانهاي بزرگ ، اورژانس هاي پماد سوختگي معمولي 10 عدد
یادمان باشد
در گزارش خود مي نويسد كه برخي از اجساد كشته شدگان به علت سوختگي بيمارستانهاي ليست
اهدا کنندگان عضو
اين در حالي است که همه روزه با مواردي از مرگ مغزي در بيمارستانهاي سوختگي شديد مي ليست
چک لیست بخش اورژانس
47- آيا ليست تجهيزات و تروما ، سوختگي ، بيماران در بيمارستانهاي 250
دستورالعمل مراقبتهاي مديريت شده (۱۱-۱۲-13-14-15)
راهنماي تسكين درد سوختگي. طبق آنچه در ليست كشيك آنكالي در بيمارستانهاي آموزشي پس از
برچسب :
ليست بيمارستانهاي سوختگي