نقد و بررسی کتاب دین و زندگی (1)
1.حضرت ابراهیم (ع)در مقابل ستاره پرستا ن و خورشید پرستان چه استدلالی آوردند.
2.آیا انتخاب حضرت ابراهیم(ع) انتخاب درستی بود.چرا.
3.روش حضرت ابراهیم(ع) را در مقابل آنها توضیح دهید.
مباحث مطرح شده مناسب و آیات مرتبط و رسا هستند .تصویر ص4 و5 با آیات تناسب دارد و نقاشی خواسته شده در این صفحه جالب می باشد.
نکته:ص 14و15
شعربسیار سنگین می باشدو با توجه به اینکه اشعار بسیار زیبایی در مورد شخصیت حضرت علی (ع) سروده شده ،بهتر است این شعر تغییر کند.و سئوال مرتبط با آن به این شکل مطرح گردد :
"به نظر شما حضرت علی (ع) چه ویژگیهایی داشتند و چگونه انسانی بودند."
تا دانش آموز با اندیشیدن در ویژگیهای ایشان خود به این نتیجه برسد،که ایشان انسان کاملی بودند.
درس دوم:
مطالب و حجم آن با عنوان درس تناسب دارد. ولی بهتر بود تفاوت انسان با سایر موجودات مشخص تربیان می شد و آیاتی در مورد تفکر و انتخاب آورده شود.
می توان جدولی را تنظیم نمود که دانش آموزان به مقایسه ویژگیهای گروهی که خود را مسئول سرنوشت خویش می دانند و گروهی که خود را مسئول سرنوشت خویش نمی دانند بپردازند . سوالها و تمرینها مناسب است.
درس سوم:
مباحث مربوط به تعیین هدف های اصلی و فرعی در این سن ضروری و بجاست. ولی اگر بتوان در ضمن درس معیار صحیح تشخیص و تعیین اهداف را مشخص تر به دانش آموزان آموخت ،درس کاربردی تر می شود. تصویر درس در ارتباط با مفاهیم درس مناسب نیست.
درس چهار:
تمام آیات و مفاهیم خوب است و رسا است.تنها اشکال درس تصویر غیر مرتبط آن با مفاهیم درس است.
درس پنجم:
تصاویر، درس، رنگ آمیزی ، جدول وآیات ، شادابی و جذابیت خاصی به این درس داده است . پیام تصویر ص 32 درک نمی شود . متن درس سنگین است و با توجه به دعایی بودن ،قابل درک نمی باشد.جمله هایی چون"چشمان اندیشه را یارای نظر به ذات بی مثال تو نیست "ویا "چگونه معلولی را سزد که بر ذات علت خویش احاطه پیدا کند".اگر متن ساده تر و شیوا تر آورده می شد مورد رغبت و علاقه بیشتر دانش آموزان واقع می گشت.تفکر ص35 سوالهای بسیار خوبی مطرح شده اما شیوه پاسخگویی استدلال منطقی مناسب دانش آموزان سال اول دبیرستان نمی باشد.
درس شش:
آیات بسیار منالسب و رسا می باشد .جدول صفحه 43 کمک فراوان به درک مفاهیم کرده است .اما بهتر بود قسمتی به عنوان پیام آیات می آمد که هر قطعه از آیات را مطالعه نموده و اسماء الهی مناسب با آن را می نوشتند یا با مطالعه دعای جوشن کبیر، اسماء الهی آن را مشخص می نمودند.
درس هفت:
تعریف صفات ثبوتی و سلبی بسیار رسا وکوتاه وغنی است و آیات و شعر و تصویر همراه شعر گویا می باشد.در قسمت اندیشه و تحقیق سئوالات بسیار مناسبی مطرح شده که ما رابه اهداف درس می رساند.اگر معنای حمد و تسبیح هم ذکر شود خوب است.
درس هشت:
این درس ثمره خوب ،انگیزه قوی و ایمان را به بچه ها نشان می دهد.همه مفاهیم خوب و گویاست .اگر ترجمه آیات ص 53 به عهده دانش آموزان بود با ایمان نجات بخش که همان ایمان قلبی با صدق نیت است بهتر آشنا می شدند.
درس نه:
این درس به لحاظ محتوی بسیار خوب مطرح شده .طرح پیام آیات باعث اندیشه و تفکر عمیق فراگیران می شود.اگر تصاویر زیبایی به درس اضافه می شد بهتر بود.
درس ده:
این درس نیز پر بار و گویا است .اگر قسمت احکام واجب و حرام بیشتر و با
مثالهای امروزی تر توضیح داده شود بهتر است.از جمله در قسمت تکمیل عهد آیاتی در مورد نیکی به پدر و مادر آورده شود.
درس یازده:
مطالب و مفاهیم شیواست.ص85می توان با ذکر سوالهای مناسب مفهوم ثبات در عزم را نهادینه کرد.
درس دوازده:
جدول برنامه ص96 بسیار عالیست .در کل درس جذاب و غنی است.اما اگر در مورد فلسفه نماز و آثار آن در زندگی مطالبی گنجانده شود درس کاربردی شده و دانش آموز بیشتر درگیر می شود.
درس سیزده:
محتوای درس بسیار مفید و موثر است .ص102 (مبحث "در واقع زمان ظرف عمل است)اگر مفهوم را ساده تر بیان میکرد بهتر بود.
قسمت حیوانات حرام گوشت و حلال گوشت و غصبی و غیر غصبی باید حذف شود یا بیشتر توضیح داده و تبیین شود .و در کنار آن اگر مضرات مصرف گوشت حرام گوشتان را از نظر علمی بیاورند، بسیار مفید است
درس چهارده:
چون در دنیای امروز قرآن تنها حجت مسلمانی ما و دلیل محکم حقانیت اسلام می باشد بهتر بود این درس به عنوان درس اول کتاب می آمد تا دانش آموز به ارزشمندیِ ارتباط و نزدیکی با قرآن بیشتر پی می برد و به کتاب آسمانی و دین خود افتخار می کرد.
درس پانزده:
فلسفه نماز و ارتباط مستقیم با منبع قدرت الهی و همچنین فلسفه مقدار پوشش در نماز به خصوص برای زنان وزبان قرائت مفاهیم نماز به عربی بهتر بود ذکر گردد.تا دانش آموزبا عشق و علاقه خود پیگیر آموختن مفاهیم نماز باشد.
درس شانزده:
مفاهیم زیبا اما ثقیل است. ص132 سوال 2 با سوال 5 ص133 یکی است و سوال 1 ص132 خود مبحثی جامع را می طلبد.
درس هفده و هجده:
مطالب این دو درس مناسب با سن و روحیات دانش آموزان است.ولی ص 150 بهتر است حذف شود چون دانش آموزان را دچار اشتباه می کند.
مطالب مشابه :
نقد و بررسی کتاب دین و زندگی (1)
شعربسیار سنگین می باشدو با می شود.اگر تصاویر زیبایی به درس 5 معلم در جلسه
گلستان معرفت
می گوید که فقیهان بخارا درباره شعربسیار متین و زیبایی نداشت.معلم
برچسب :
شعربسیار زیبایی درباره معلم