بررسی وضعیت صنعت داروسازی ایران به نقل از اقتصاد ایران

صنعت داروسازي همانند ساير صنايع توليدي كشور، تابع شرايط خاصي است كه تأمين هريك از اين شرايط، مي‌تواند تأثير بسزايي بر امر توليد و صادرات برجاي بگذارد. هرچند طي سال‌ها توليد و صادرات محصولات دارويي، مشكلات فراواني در مسير توسعه اين صنعت وجود داشته، اما توجه جدّي به مشكلات و ارايه راهكارهاي مفيد مي‌تواند منجر به پر شدن شكاف‌هاي موجود شود.
سطح كيفيت محصولات دارويي به عوامل مهمي‌همچون مواد اوليه مؤثر و كمكي، نوع و بسته‌بندي و برخورداري از تكنولوژي روز بستگي دارد.

قيمت كالا هم فاكتور تعيين‌كننده ديگري است كه با توجه به الزام كارخانه‌هاي توليد دارو در ايران به توليد محصولات با حداقل قيمت، تأثيرات سويي بر كيفيت توليد برجاي مي‌گذارد. علاوه بر آن، نتیجه افزایش قیمت مواد اولیه، بیشتر شرکت‌های داروسازی را وادار کرده به دنبال مواد اولیه ارزان‌تر باشند. در سال گذشته 43 درصد از پول مردم صرف خريد داروهاي وارداتي شد، در حالي كه قيمت داروهاي وارداتي 16 برابر قيمت توليدات داخلي است و لزوماً تمامي‌داروهاي وارداتي از بهترين كمپاني‌هاي دارويي وارد نمي‌شوند.
معضل ديگري كه در صنعت داروسازي قابل ارزيابي است، كمبود نقدينگي در اين صنعت مي‌باشد.
صنعت داروی ایران، ظاهراً مستقیماً در معرض تحریم‌های بین‌المللی قرار ندارد، اما به دلیل خودداری اکثر کشورهای غربی از معامله با بانک‌های ایرانی، خریداران مواد اولیه دارویی با مشکل گشایش اعتبارهای بازرگانی، اعمال سیاست‌ های انقباضی از سوی نظام بانکداری و بدهی‌های انباشته شده بیمارستان‌های دولتی و سازمان‌های بیمه‌گر به شرکت‌های پخش دارو مواجه هستند كه اين امر، باعث به وجود آمدن بحران در اين صنعت شده است. سختگیری‌های اعمال شده نظام بانكی برای اعطای تسهیلات، وضع صنعت داروسازی را در شرایط هشدار قرار داده است و چنانچه هر چه زودتر فكری برای رفع این مشكل نشود، زمينه ايجاد يك بحران در صنعت داروسازي به علت كمبود منابع فراهم خواهد شد. تمام این مسايل در حالی صورت گرفته كه شركت‌های داروسازی دیگر نمی‌توانند مواد اولیه خود را با استفاده از LC (اعتبار اسنادی) خریداری كنند و ناچار به خرید نقدی هستند. از این رو به علت فقدان نقدینگی، بخش بزرگی از مواد اولیه تولیدكنندگان دارو قابل ترخيص از گمرك نیست. از سوي ديگر، خواب سرمايه در چرخه دارويي سنگين است و همين مسأله مشكل نقدينگي را براي واردكننده و توزيع‌كننده تشديد كرده است. در نتيجه عدم پذيرش LC از سوي اين شركت‌ها، فروشندگان خارجي مواد اوليه دارويي و داروها به علت بسته شدن كانال‌هاي اصلي گشايش اعتبار مالي، توليدكنندگان داخلي دارو را مجبور به استفاده از روش‌هاي نقدي، يا از طريق حواله كردن پول و یا از طريق صرافي‌ها مي‌نمايند كه اين امر، هزينه خريد مواد اوليه را افزايش مي‌دهد.

عدم رقابت پذيري در صنعت دارويي كشور
صنعت داروسازي تنها صنعتي است كه در سال 3 بار بازرسي مي‌شود. طبيعي است كه صنعتي با چنين سخت‌گيري، فاكتور اول را كه سلامت است لحاظ مي‌كند، اما فاكتورهايي همچون قيمت و رقابت براي آن لحاظ نمي‌شود. لذا از آنجا كه اين صنعت نمي‌تواند در قيمت‌گذاري محصولاتش و كسب بازارهاي كشور آزادانه عمل كند، نمي‌توان انتظار داشت كه صنعت پويا و مؤثري باشد، در حالي كه در مقوله قيمت دارو براي محصولات وارداتي، اين آزادي عمل وجود دارد و عملاً قيمت مصرف‌كننده دارو، تابع قيمت تعيين شده از سوي فروشنده خارجي است.

ضعف تكنولوژي
صنعت داروسازي از نظر توليد، مشكلات مهمي‌ دارد و هماهنگي‌هاي لازم براي توسعه اين صنعت در ايران، همگام با صنعت داروسازي در جهان و به ويژه نوآوري‌هايي كه در سيستم‌هاي دارويي جهان مانند بايوتكنولوژي و نانوتكنولوژي به وجود آمده رشد نكرده است. به علاوه، افزايش قيمت تمام شده ناشي از فرسودگي خطوط توليد و پايين بودن ظرفيت توليد، نسبت به ظرفيت اسمي ‌در برخي واحدها نيز در توجيه‌ناپذيري توليد مؤثر بوده‌اند.

پيشنهاد‌هايي براي بهره‌وري صنعت داروسازي
با توجه به مزيت‌هاي صنايع داروسازي، سرمايه‌گذاري كه مي‌خواهد وارد اين بخش شود بايد همواره اين مسأله را مورد توجه قرار دهد كه نه تنها حامي بزرگي همچون دولت پشتيبان سرمايه‌اش است، بلكه مي‌تواند از اين شرايط به بهترين نحو استفاده نموده و شرايطي را براي ورود و گسترش فعاليت در اين صنعت وضع نمايد كه دورنماي كوتاه‌مدت خود را به زمينه‌اي بلندمدت براي افزايش بازدهي تبديل كند.
هم‌اكنون بخشي از بازار دارويي برخي كشورها در دست ايران است، لذا بايد با مزيت سنجي از واردات دارو‌هاي قابل ساخت در كشور جلوگيري نمود و از محدوديت به ممنوعيت حركت نموده و اتكاي خود را از بازارهاي سنتي و اتفاقي به بازارهاي دايمي‌در جهت برنامه‌ريزي‌هاي بلندمدت سوق داد.
در اين راستا، بسياري از بانك‌ها براي ورود به اين عرصه داراي زمينه‌هاي مساعدي مي‌باشند و طرح حمايت از پروژه‌هاي تحقيقاتي را در راستاي كار خود قرار داده و از آنجا كه از فرصت‌هاي اساسي پيش روي اين صنعت، تبادل با مراكز علمي ‌و تحقيقاتي پيشرفته دنيا در راستاي آشنايي با دانش داروهاي گران و كمياب مي‌باشد، لذا بانك‌ها مي‌توانند با شركت‌هاي داروساز وارد قرارداد شده و پروژه‌هاي معرفي شده از سوي آنها را بررسي و وارد حيطه عمل و توليد نمايند و از امتياز سودآوري آن بهره‌مند گردند. بهره‌برداري از بازار سرمايه اوليه نيز در تأمين مالي دارايي‌هاي بلندمدت صنعت داروسازي كشور ضروري مي‌باشد.

افزايش حضور در صنعت با تأمين نقدينگي
گردش نقدينگي در صنعت داروسازي، سالانه حدود هزار و 500 ميليارد تومان است كه سهم تسهيلات بانكي در اين بخش 40 درصد مي‌باشد. در مجموع، نياز صنعت دارویی كشور از منابع بانكي بين 400 تا 600 ميليارد تومان است. از طرفي ميزان منابع و سپرده‌هاي اين صنعت بسيار بالا بوده و در صورتي كه بانك بتواند انتظارات آنها را برآورده نمايد، آنها نيز حاضرند تا اين منابع را در اختيار بانك قرار دهند. در اين شرايط اقتصادي و با رقابت موجود بين بانك‌ها براي جذب منابع، اين عامل نوعي فرصت ممتاز تلقي می‌شود. در اين راستا سيستم بانكي مي‌تواند خواستار تأسيس صندوق حمايت از صنايع داروسازي داخلي گردد و همكاري خود را با اين صنعت، منوط به اين امر قرار دهد. در اين صورت با اطمينان قدم بر مي‌دارد و مي‌داند كه در صورت عدم ايفاي تعهدات طرف معامله، نهادي وجود دارد كه از متضرر شدن بانك جلوگيري نموده و ريسك حاصل از اعطاي تسهيلات وي را كاهش دهد.

تأمين مالي ماشين‌آلات
از جمله نيازهاي صنعت داروسازي ، ماشين‌آلات و تجهيزات داروسازي است كه سيستم بانكي و بازار سرمايه مي‌توانند در اين زمينه با تأمين اين امكانات در كنار اين صنعت قرار گرفته و تأمين آنها را از داخل در اولويت قرار دهد. لذا براي اين مورد و در جهت گسترش خدمات و افزايش سودآوري صنعت، در صورتي كه بتوان اين نيازها را در داخل تأمين نمود، مي‌توان از طريقLC داخلي، اين قراردادها را منعقد نموده و در صورتي كه نياز به تأمين از شركت‌هاي خارجي احساس شود، با توجه به تحريم‌هاي موجود و امكان گسترش آنها در آينده، بانك از قراردادهاي ارزي در موارد اطمينان و ريسك پايين استفاده نمايد. از طرفي براي توجيه‌پذير بودن اين طرح‌ها و در نظر گرفتن پيشرفت به روز آن، بانك بايد تسهيلات ارايه شده را از لحاظ بازگشت سرمايه مورد بررسي قرار داده تا ريسك اعطاي منابع خود را كاهش دهد.از سوي ديگر، بازار بكر سرمايه اوليه كشور مي‌تواند در خدمت صنعت داروسازي كشور باشد. 

اقتصاد ایران


مطالب مشابه :


"مديريت ريسک" رويكردي نوين براي ارتقاي اثربخشي سازمانها

مديريت ريسك به مفهوم سنجش ريسك و سپس اتخاذ راهبردهايي براي مديريت ريسك شركت صرافي ملي




كاهش تقاضاي دلار در بازار تهران و افزايش قيمت يورو

منوچهر اكرم صاحب صرافي جام جم نيز به بايد همراه بيشترين بازدهي و كمترين ريسك




بازار سرمایه

ابزارهايي براي كاهش يا انتقال مخاطره (ريسك) قرارداد توسط يك صرافي صورت مي‌گيرد. صرافي




آربيتراژ (Arbitrage)

اين اصطلاح در دانش مالي به كسب سود بدون ريسك يا كسب بازدهي بدون سرمايه گذاري اطلاق مي شود.




توصيه هاي سفر به چین- باتور بريم يا بدون تور؟!

با اين حال ما به هيچ وجه ريسك نكرديم و · در چين معمولا صرافي پيدا نميشه و در اكثر




ابزارهاي مالي در بازار سرمايه

نخستین سایت حسابداری و مهندسی مالی - ابزارهاي مالي در بازار سرمايه - website first accounting and financial




سلطان واردات خودرو به ایران کیست؟

و گردانندگان آن ندارند و ترجيح مي‌دهند هر روز صبح نزد بانك‌ها و صرافي ريسك سرمايه




پولشويي چيست ؟

بين‌المللي در امر مبارزه با پولشويي آثار و تبعات سنگيني به لحاظ ريسك صرافي‌ها




بررسی وضعیت صنعت داروسازی ایران به نقل از اقتصاد ایران

به استفاده از روش‌هاي نقدي، يا از طريق حواله كردن پول و یا از طريق صرافي ريسك اعطاي




برچسب :