4-شهرستان بستان آباد
پیشینه
بستان آباد در محل شهر باستانی و گمشده تاریخی «اوجان» بنا شدهاست. اثری از این شهر قدیمی برجای نماندهاست. نام اوجان از قرن ششم به بعد در اکثر کتابهای تاریخی و جهانگردی آمدهاست. اوجان پایتخت ییلاقی در دوره ایلخانان مغول بوده که بعداً در اثر حوادث روزگار، به کلی منهدم شدهاست. محمد خدابنده پس از مرگ غازان خان در شهر اوجان به تخت پادشاهی نشست.
جغرافیا
بستانآباد یکی از شهرستانهای مهم استان آذربایجان شرقی است که در ۴۵ کیلومتری شرق تبریز در مسیر ترانزیتی تبریز-تهران و تبریز-سراب و اردبیل واقع است. این شهرستان از شمال به هریس، از جنوب به شهرستان هشترود، از غرب به تبریز، از شرق به شهرستانهای سراب و میانه و از جنوب غربی به شهرستان مراغه محدود میشود و از نظر جغرافیایی بین ۴۶ درجه و ۳۰ دقیقه و ۴۷ درجه و ۱۴ دقیقه طول شرقی و ۳۷ درجه و ۳۲ دقیقه و ۳۸ درجه و ۴ دقیقه عرض شمالی قرار گرفتهاست. ارتفاع شهرستان بستان آباد از سطح آزاد دریا۱۷۴۰ متر میباشد. مساحت این شهرستان ۲۹۶۹-۳/۲۸۵۰ کیلومتر است که در مقایسه با مساحت کل استان ۴/۶ درصد را به خود اختصاص دادهاست.بستان آباد شامل سه قسمت بستان آباد علیا، سفلا و اسکی کند میباشد که مجموعه مرکز شهرستان را تشکیل میدهند.
آب و هوا(سردترین شهرایران)
آب و هوای بستان آباد به دلیل قرار گرفتن در دامنه کوهستان سهند در زمستان سرد و پربرف و در تابستان معتدل است .دمای مرکز این شهرستان گاهی به 46- درجه رسیده وبه این دلیل سردترین شهر ایران لقب گرفته است . هوای این شهرستان شش ماه از سال خشک و شش ماه دیگر مرطوب میباشد.با توجه به کلیماتوگرام این شهرستان ملاحظه میکنیم که ۲ ماه خیلی خشک در خرداد و تیر و ۲ ماه خشک در شهریور و مهر و ۲ ماه نیمه خشک در آذر و آبان و ۶ ماه مرطوب از آذر الی اردیبهشت دارد متوسط بارندگی سالانه آن 320 میلیمتر و تبخیر آن ۲۵۰ میلیمتر میباشد تبخیر حقیقی آن نسبت به بارندگی ۹۳ درصد میباشد. متوسط درجه حرارت آن ۸ درجه سانتی گراد میباشد.
ارتفاعات مهم
- کوه سهند به ارتفاع ۳۷۷۲ متر سومین قله آذربایجان بعد از سبلان به ارتفاع ۴۸۰۰ متر و آرارات به ارتفاع ۳۹۱۳ تا ۵۱۵۴ متر میباشد. دامنههای این کوه را ۲۵ فرسنگ تخمین میزنند. این کوه سرچشمه رودخانههای اوجان، مهرانه رود، سهند و آلمالو است که عمده آب مشروب شهر تبریز از چشمهها و سیلابها و ذخائر ارضی این کوه تامین میگردد.
- کوه شبلی به ارتفاع ۱۶۵۴ متر که جاده تهران – تبریز از آن عبور میکند و یکی از معروفترین گردنههای ایران در آن واقع شدهاست.
- کوه آلتی به ارتفاع ۲۵۶۰ متر در شمال آبادی شبلی واقع است.
- بیوک داغ به ارتفاع ۲۹۶۰ متر
- قباق داغ به ارتفاع ۲۹۰۴ متر
- دروانه داغ به ارتفاع ۲۹۵۴ متر
- بزداغ به ارتفاع ۳۶۰۵ متر
- کوه حیدربابا (این کوه از لحاظ زمینشناسی عظمت چندانی ندارد ولی از دیدگاه اجتماعی میتوان به اهمیت آن از نظر موردخطاب بودن ادبی در اشعار استاد شهریار اشاره کرد. این کوه به علت قرار گیری در مسیر راه آهن تبریز - میانه و ترانشه برداری از آن در حد زیادی تخریب شدهاست).
جاذبه های طبیعی
- تالاب قوری گل در 15 کیلومتری بستان اباد و 30 کیلومتری تبریز
- آبگرم درمانی در مرکز شهر
- دره زیبای شاهیوردی در دامنه کوه جام سهند
- دامنه های سلسله جبال سهند و بزقوش
- تالاب آلمالو گلی در نزدیکی روستای المالو
- تالاب آلقاز در دامنه کوه قاسم داغی
- پیست اسکی سهند
- درهٔ سعیدآباد
- غار اسکندر و استیار
- غار آقبلاغ
آثار و ابنیه تاریخی
- عمارت نائبالسلطنه: این عمارت در سال ۱۲۱۲ هجری بنا گردیدهاست که اکنون از او فقط خرابهای برجای ماندهاست. این بنا در کنار راه خیرآباد و چمن اوجان است.
- نادر تپهسی: در این محال آثار بنا و ساختمان مشاهده میشود که گویا نادرشاه در زمان حیات خود در آنجا اقامت گزیدهاست این تپه در قسمت جنوب شهر بستان آباد واقع است و متعلق به دوران مغول میباشد.
- قزل کوشک: ساختمان و قصر سلطنتی شاهان مغول.
- تپه طاحونه (دیرمان تپهسی): بین رودخانه صبرلو و حاجآقا میباشد که دارای آثار زیاد و بسیار مرموز است.
- جانقور: که جایگاه شهر اوجان است.
- گورستانهای آبادیهای دیزناب و امینآباد: سنگنوشتههای قبور با خط و زبان عربی در قرون هفت و هشت نوشته شدهاند.
- کاروانسراهای تیکمه داش
- کاروانسراهای شیبلی
- مسجد روستای جانبهان
- مزار خسته قاسم در شهر تیکه داش
روانابها
- رودخانه اوجان چای که از دامنه کوه سهند سرچشمه میگیرد.
- رودخانه سعیدآباد که از به هم پیوستن دو رودخانه هزارچای و متنق بوجود میآید.
- پیرلی چای که از جنوب روستای اسفنگره سرچشمه میگیرد و به رود اوجان چای میپیوندد.
- آیقرچای که از دامنه اروانه داغ و چیاق داغ سرچشمه میگیرد و به اوجان چای میپیوندد.
- رودخانه قازان چای از دامنههای شرقی سهند سرچشمه میگیرد و به بهادرچای میریزد
مشاهیر
- محمدحسین بهجت متخلص به شهریار
- خسته قاسم شاعر قرن دوازده در تیکمه داش
- آیت الله بستان ابادی
- شیخ الاسلام شهید داش آتانی
- آیت الله شهیدی
ورزشکاران
- هادی ساعی : پر افتخارترین ورزشکار تاریخ ایران در بازی های المپیک
- یاسر حاتمی:مربی و قهرمان چند دوره از مسابقات تکواندو قهرمانی کشور
- داوود ساعد... قهرمان چندین دوره ی آسیاوقهرمان قهرمانان آسیا
رهآورد (سوغاتی)
فطیر محلی ، معروفترین سوغاتی بستان آباد از دیر باز معروف بوده و کام میهمانان را شیرین می کند . لازم به ذکر است بزرگترین فطیر ( نان سنتی ) ایران در شهر بستان اباد پخت شده است .
اقتصاد
اقتصاد منطقه بستان آباد وابسته به کشاورزی و دامداری، و نشات گرفته از وجود آب و زمین مرغوب است. در بخش کشاورزی محصولاتی چون غلات و سیب زمینی از تولید بالا و مرغوبیت مناسب برخوردار است و در بخش دامداری و در قسمت لبنیات و خصوصاً پنیر از شهرت بسزائی برخوردار میباشد. شغل اصلی مردم کشاورزی، دامداری، قالیبافی و مشاغل آزاد میباشد در اکثر روستاهای تابع بستان آباد قالیبافی روستائی با نقشه روستاباف، بسیار رونق و رواج دارد و از منابع بزرگ درآمد مردم است.وجود معادن مختلف در کوههای مجاور، و کارخانههای مجهزی تاسیس شده در کنار جاده تبریز- بستان آباد، رونق بسزائی به اقتصاد و منابع شهرستان بخشیدهاست. واحدها و کارخانههای مختلف از جمله صابون سازی، قندریزی، حلاجی، کشبافی، تولید مواد غذائی در مرکز شهرستان مشغول به کار میباشند. در سالهای اخیر کامیونداری و خدمات حمل و نقل در ردیف عمدهترین مشاغل بستان آباد درآمده است. قرار گرفتن بستان آباد در مسیر جاده ترانزیتی تبریز- تهران و تبریز- اردبیل، در توسعه و گسترش اقتصادی شهرستان و توجه مردم به داد و ستد با روستاهای اقماری بسیار مؤثر است. ایجاد مراکز حمل و نقل و بنگاههای باربری و انبارهای کالای کشاورزی در بستان آباد، بر میزان حجم داد و ستد و گسترش روابط بازرگانی افزودهاست.کالای تجاری عمده بستانآباد بعد از غلات و سیب زمینی، پنیر و خیارشور و مواد غذائی است که دارای رتبهای بالا در سطح استان میباشد. بستان آباد با تحت پوشش قرار دادن خرید شیر اغلب روستاهای کردستان و اردبیل و خلخال و میانه و ایلات دارای تولید لبنیات بسیار مرغوب و بالائی است که در کل کشور شهرت بسزائی دارد.
صنعت
از آنجا که بستان آباد به مرکز استان یعنی تبریز نزدیک است لذا کارخانجات متعددی در بستان آباد و مسیر بستان آباد- تبریز قرار گرفتهاست در عین حال در خود شهرستان واحدهای صنعتی فعال مشغول بکارند که کم و بیش در رشد اقتصادی و اشتغال زائی منطقه مؤثرند که شامل کارخانجات کش و قیطان، سماور و بخاری، ادارات کشاورزی و ساختمانی، جوراب، مواد غذائی (نمک، آرد، قند) نایلون و نایلکس و صابون و غیره میباشد. گذشته از این، شهرستان بستان آباد دارای صنایع دستی و صنعتی از قبیل فرش بافی و جاجیم بافی و... میباشد که از لحاظ ارزآوری دارای اهمیت فراوانی میباشند.
معادن
در شهرستان بستانآباد، معادن گچ، پوکه، سنگ و فیروزه وجود دارد که زیر نظر مستقیم اداره معادن و فلزات اداره میشود.
سایت اطلاع رسانی شهرستان بستان آباد:
diareshahriar.ir
مطالب مشابه :
4-شهرستان بستان آباد
زیبایی های آذربایجان - 4-شهرستان بستان آباد سرزمین زیبای هیرکانیا (گلستان امروزی)
شهرستان بستان آباد
گلستان گيلان بستان آباد از شهرستان های استان آذربايجان شرقی در درازای خاوری 46 درجه و 50
وبلاگ روستای انباردان-شهرستان بستان آباد-استان آذربایجان شرقی
وبلاگ روستاهای ایران-iran village's blog - وبلاگ روستای انباردان-شهرستان بستان آباد-استان آذربایجان
وبلاگ روستای قره چمن - بستان آباد- آذربایجان شرقی
وبلاگ روستاهای ایران-iran village's blog - وبلاگ روستای قره چمن - بستان آباد- آذربایجان شرقی - دریچه
جدول استان های ایران
اهر - ایلخچی - باسمنج - بخشایش - بستانآباد - بناب کیلان - گلستان آباد غرب
شماره نمایندگان مجلس
احد خيري- نماينده بستانآباد 09141168956 گلستان گرگان و اققلا ایزدی عبدالناصر 3320810 1831735-0912
استانهای ایران
آذرشهر • اسکو • اهر • بستانآباد • بناب • تبریز اراک • گلستانهای محلات • تپه
امروز دو زمین لرزه کم شدت شهرستان بستان آباد را لرزاند
sungun سونگون سَسی - امروز دو زمین لرزه کم شدت شهرستان بستان آباد را لرزاند - علمی -ادبی- فرهنگی
راه آهن ميانه - بستان آباد - تبريز با پيشرفت 70 درصدي
تبریز شهر آرزوها - راه آهن ميانه - بستان آباد - تبريز با پيشرفت 70 درصدي -
جدول استانهای ایران
اهر - ایلخچی - باسمنج - بخشایش - بستانآباد - بناب کیلان - گلستان آباد غرب
برچسب :
گلستان بستان اباد