آزمایش تیتراسیون

                       به نام خداوند بخشنده و مهربان      

هدف : تعــیین غلظت محلولی از سولفریک اسید ...

توضیح و تعریف تیتراسیون : روش تیتراسیون (حجم سنجی ) ، روشی است برای تعیین غلظت یک محلول با حجم معیّن، که برای تعیین غلظت ؛ از محلول استاندارد استفاده می شود ( یعنی = محلولی که دارای غلظت مشخص و ثابتی است با تعیین حجم محلول استاندارد که برای واکنش با محلول مورد نظر بکار می رود ، می توان با استفاده از روابط استوکیومتری غلظت محلول مورد نظر (در اینجا سولفریک اسید ) را بدست آورد.

شرح آزمایش :

با استفاده از یک پیست حباب دار ، 12 ml محلول سولفریک اسید برداشته و در یک ارلن ریختیم و به آن 2 قطره محلول فنل فتالین اضافه کردیم.

          محلول سدیم هیدروکسید با غلظت  0.5 مول بر لیتر را به عنوان محلول استاندارد در بورت ریختیم تا حجم محلول به 0ِ درجه بندی بورت برسد .

          ارلن را به زیر بورت قرار دادیم و هنگامی که شیر بورت را باز میکردیم و محلول سدیم هیدروکسید بر روی محلول اسیدی مان میریخت .. رنگ زرشکی ای ایجاد ظاهر میشد و با همزدن از بین می رفت . این کار را تا زمانی انجام دادیم که عدم تغییر رنگ معرف فنل فتالین خاتمه ی واکنش را نشان داد .

          پس از این که متوجه خاتمه ی واکنش شــدیم شیر را بستیم و حجم سدیم هیدروکسید مصرف شده را با توجه به درجه بندی بورت مشخص کردیم .

          با توجّه به حجم محلول اسید ، همچنین حجم و غلظت محلول سدیم هیدروکسید با استفاده از روابط استوکیومتری غلظت محلول اسید را محاسبه کنید .

توجــــــــّـــــه : حجم مصرف شده از محلول استاندارد را نقطه ی پایانی ( یا در تئوری اصطلاحا نقطه ی هم ارزی ) می گویند .

H2SO4          +   2 NaOH    à   Na2so4   +   2 H2O

 

 

روش محاسبات (با مداد ):

 

 

 

 

تئوری آزمایش:

تیتراسیون

 



 

روشی که توسط آن ، محلولی با غلظت مشخص به محلولی دیگر اضافه می‌شود تا واکنش شیمیایی بین دو ماده حل شده کامل گردد، تیتراسیون نامیده می‌شود.

 

مقدمه

تیتر کردن از روش‌های تجزیه حجمی است. در تجزیه حجمی ابتدا جسم را حل کرده و حجم معینی از محلول آن را با محلول دیگری که غلظت آن مشخص است که همان محلول استاندارد نامیده می‌شود، می‌سنجند. در تیتراسیون محلول استاندارد به‌طور آهسته از یک بورت به محلول حاوی حجم مشخص یا وزن مشخص از ماده حل شده اضافه می‌شود.

افزایش محلول استاندارد ، آنقدر ادامه می‌یابد تا مقدار آن از نظر اکی‌والان برابر مقدار جسم حل شده شود. نقطه اکی‌والان نقطه ای است که در آن ، مقدار محلول استاندارد افزوده شده از نظر شیمیایی برابر با مقدار حجم مورد نظر در محلول مجهول است. این نقطه را نقطه پایان عمل از نظر تئوری یا نقطه هم ارزی نیز می‌گویند.

روش تیتر کردن

در عمل تیتر کردن ، محلول استاندارد را از یک بورت به محلولی که باید غلظت آن اندازه گرفته می‌شود، می‌افزایند و این عمل تا وقتی ادامه دارد تا واکنش شیمیایی بین محلول استاندارد و تیتر شونده کامل شود. سپس با استفاده از حجم و غلظت محلول استاندارد و حجم محلول تیتر شونده ، غلظت محلول تیتر شونده را حساب می‌کنند.

یک مثال

نقطه اکی‌والان در عمل تیتر کردن NaCl با نقره تیترات وقتی مشخص می‌شود که برای هر وزن فرمولی -Cl در محیط یک وزن فرمول +Ag وارد محیط عمل شده باشد و یا در تیتر کردن ، سولفوریک اسید (H2SO4 ) با سدیم هیدروکسید ( NaOH ) نقطه اکی‌والان وقتی پدید می‌آید که دو وزن فرمولی اسید و دو وزن فرمولی باز وارد محیط عمل شوند.

تشخیص نقطه اکی‌والان

نقطه اکی‌والان در عمل بوسیله تغییر فیزیکی ( مثلا تغییر رنگ ) شناخته می‌شود. نقطه ای که این تغییر رنگ در آن روی می‌دهد، نقطه پایان تیتر کردن است. در تیتراسیون اسید و باز شناساگرها برای تعیین زمان حصول نقطه اکی‌والان بکار می‌روند. تغییر رنگ معرف ، نشانگر نقطه پایانی تیتراسیون می‌باشد.

انواع تیتر کردن

بر حسب واکنش‌هایی که بین محلول تیتر شونده و استاندارد صورت می‌گیرد، تجزیه‌های حجمی (تیتراسیون) به دو دسته تقسیم می‌شوند:

  • روش‌هایی که بر اساس ترکیب یون‌ها هستند. یعنی تغییر ظرفیت در فعل و انفعالات مربوط به آن صورت نمی‌گیرد. این روش‌ها عبارت اند از:

1.    واکنش‌های خنثی شدن یا واکنش‌های اسید و باز

2.    واکنش‌های رسوبی

3.    واکنش‌هایی که تولید ترکیبات کمپلکس می‌کنند.

تیتر کردن واکنش های اسید و باز یا خنثی شدن

تیتر کردن ، عبارت است از تعیین مقدار اسید یا باز موجود در یک محلول که با افزایش تدریجی یک باز به غلظت مشخص یا بر عکس انجام می‌گیرد. موقعی که محلول یک باز دارای یونهای -OH است به محلول اسید اضافه کنیم، واکنش خنثی شدن انجام می‌شود:

OH- + H3O+ -----> 2H2O

 

محاسبات

معمولا حجم مشخص (V) از محلول اسید با نرمالیته مجهول (N) انتخاب کرده ، به‌کمک یک بورت مدرج به‌تدریج محلو ل یک باز به نرمالیته مشخص (N) به آن اضافه می‌کنند. عمل خنثی شدن وقتی کامل است که مقدار اکی‌والان گرم های باز مصرفی برابر مقدار اکی‌والان گرم های اسید موجود در محلول شود.

برای این که عمل تیتراسیون بدقت انجام شود، باید عمل افزایش محلول باز درست موقعی متوقف گردد که تساوی فوق برقرار شود. روش معمول و همگانی برای تعیین پایان تیتراسیون استفاده از شناساگرهاست. دستگاه PH متر نیز برای محاسبات دقیق در تعیین نقطه اکی والان کاربرد دارد.

 

نتیجه گیری:این آزمایش برای تعیین غلظت به کار میرود و یکی از روش های رایج تعیین غلظت است.


مطالب مشابه :


گزارش کار آلکالیمتری

mahdishimist - گزارش کار آلکالیمتری - zibatarin chiz dar donia chist




آلکالیمتری

مهندسی صنایع غذایی - آلکالیمتری - به وبلاگ مهندسی صنایع غذایی دانشگاه بوئین زهرا خوش اومدید




از تجزیه

1_ آلکالیمتری محلول اسیدی al3+ به وسیله ی سود در حضور یون های فلئور و اگزالات :




از تجزیه

2_ تیتراسیون آلکالیمتری محلول نمک دی سدیمی . edta: اتیلن دی آمین تترا استیک اسید کاربرد الکترود




1- کربنات و بی کربنات

آزمایشگاه خاکشناسی - 1- کربنات و بی کربنات - دانشکده منابع طبیعی دانشگاه تهران




آزمایش تیتراسیون

!ostad hamechi doon - آزمایش تیتراسیون - - !ostad hamechi doon




تیتراسیون اسید-باز

مهندسی شیمی - تیتراسیون اسید-باز - BOSS2016.blogfa.com - مهندسی شیمی




از تجزیه

5_ آلکالیمتری اسید قوی ( hcl ) و ضعیف (ch3cooh) بوسیله ی باز قوی (naoh) . وسایل مورد نیاز :




گزارش کار آزمایشگاه شیمی تجزیه 1(نسخه متفاوت)

شیمی و آزمایشگاه شیمی - گزارش کار آزمایشگاه شیمی تجزیه 1(نسخه متفاوت) - برترين مطالب با موضوع




برچسب :