سنجش حافظه ی دیداری به کمک ترسیم: آزمون آندره ری

سنجش حافظه ی دیداری به کمک ترسیم: آزمون آندره ری

توانایی یادگیری و به خاطر سپردن، انطباق یابی ارگانیسم را افزایش می دهد. این در حالی است که یکی از اجزای مهم فرایند یادگیری، حافظه است؛ به گونه ای که بدون حافظه ما به رویدادها به گونه ای واکنش نشان می دهیم که انگار پیش از این، آن ها را تجربه نکرده ایم  حافظه یکی از بنیان های یادگیری، تفکر، خلاقیت، برنامه ریزی و رفتار روزمره ی ما را تشکیل می دهد. انسان در همه ی رفتارهای اجتماعی خود به حافظه قادر نیست با استفاده از علایم و زبان با دیگران ارتباط برقرار کند، عواطف خود را به تناسب بروز دهد، چهره ی دوستان را از یکدیگر بازشناسد و حتی راه خانه ی خود را بیابد (بهرامی، 1377). کارکرد ذهنی نگه داری اطلاعات مربوط به محرک ه، رویدادها، تصاویر، ایده ها، یده ها و مانند آن، نظام انباره ای فرضی درباره ی ذهن/ مغز که این اطلاعات را نگه داری می کند، اطلاعاتی که نگه داشته می شوند، یادداری آن چه تجربه شده است، و به یاد آوردن اطلاعاتی که اندوزش شده اند، از جمله تعاریفی هستند که برای حافظه اراده شده است (یوسفی لویه، 1385).



آزمون آندره ری[1]

آزمون «تصاوبر هندسی درهم» (حافظه ی دیداری) را پروفسور آندره ری در سال 1942 به منظور سنجش نوع فعالیت ادراکی حافظه ی دیداری مراجعه کنندگان به درمانگاه های روان شناسی و روان پزشکی و روان پزشکی ابداع کرد. آزمون متشکل از دو کارت A و B است که هر یک به طور مجزا و به مناسبت، انتخاب و اجرا می شوند.

کارت A

این کارت متشکل از 18 جزء ادراکی است و در مورد افراد 4 سال به بالا به کار می رود. کارایی مؤثر این کارت برای افراد، از 7 سال به بعد است و برای نوجوانان و بزرگ سالان عملا کاربرد بیش تری دارد.

کارت B

این کارت که از 11 جزء هندسی تشکیل شده، مکمل کارت A است و برای کودکان زیر 8 سال ساخته شده است. پر بودن و دشواری کارت A  برای بسیاری از کودکان مسأله آفرین است و به همین دلیل، توصیه می شود که کارت B برای آن ها به کار گرفته شود. هم چنین از این کارت برای بزرگ سالانی که عقب ماندگی ذهنی شدید دارند نیز استفاده می کنند.

اجرای آزمون بعد از انتخاب هر کارت در دو نوبت انجام می شود؛ در نوبت اول، کارت A یا B در جهت مناسب جلوی آزمودنی گذاشته می شود و به او پیشنهاد می گردد که مشابه آن را روی یک کاغذ سفید بی خط رسم کند. در نوبت دوم و در حالی که کارت از جلوی آزمودنی برداشته شده و سه دقیقه نیز گذشته است، از او خواسته می شود این بار به طور حفظی تصویر مشاهده شده ی قبلی را با دقت ترسیم کند (بهرامی، 1377).

قضاوت درباره ی آزمودنی با توجه به مقایسه ی کارکرد او در هر دو مرحله ترسیم انجام می شود. معمولاً مرحله ی نخست ترسیم به حساب توان رشد ترسیمی و ساخت یابی ادراکی آزمودنی گذاشته می شود و مرحله ی دوم، با توجه به کمیت و کیفیت ترسیم مرحله ی نخست، سطح کارکرد حافظه ی دیداری او را نشان خواهد داد (بهرامی، 1377).

 

هنجاریابی آزمون حافظه ی دیداری آندره ری در ایران

1.      پناهی (1383) به منظور هنجاریابی آزمون حافظه ی دیداری آندره ری (کارت A) پژوهشی را روی دانش آموزان شهر تهران انجام داده است. نمونه ی پژوهش شامل 300 نفر از دانش آموزان پسر مقطع راهنمایی شهر تهران بوده است. به منظور بررسی روایی ملاکی، هم بستگی بین نمره های مرحله ی دوم آزمون آندره ری و نمره های مرحله ی سوم آزمون کیم کاراد[2] محاسبه، و برای برآورد اعتبار از روش بازآزمایی[3] استفاده شده است. ضریب روایی ملاکی برابر 5/0 و ضریب اعتبار 62/0 به دست آمده که هر دو ضریب یاد شده از نظر آماری در سطح 01/0 معنادار گزارش شده است.

2.      ناظری (1383) نیز کار مشابه پناهی (1383) را در مورد دانش آموزان دختر انجام داده است. نمونه ی پژوهش او 300 نفر از دانش آموزان دختر مقطع راهنمایی در شهر تهران بوده  و ضریب روایی ملاکی در این پژوهش (با  استفاده از ملاک مشابه پژوهش پناهی) برابر 59/0 و ضریب اعتبار بازآزمایی 60/0 گزارش شده است. ضرایب محاسبه شده اط نظر آماری معنادار و قابل اعتمادند.

 

منابع:

 

بهرامی، هادی. (1377). آزمون های روانی- مبانی نظری و فنون کاربردی. تهران: انتشارات دانشگاه علامه طبابایی.

پناهی، علی. (1383). هنجاریابی آزمون تصاویر درهم آندره ری (کارت A) بر روی دانش آموزان پسر مقطع راهنمایی شهر نهران. پایان نامه ی کارشناسی ارشد چاپ نشده، دانشکده ی روان شناسی و علوم تربیتی دانشگاه آزاد اسلامی واحد رودهن.

ناظری، مهدی. ( 1383). هنجاریابی آزمون تصاویر درهم آندره ری (کارت A) بر روی دانش آموزان دختر مقطع راهنمایی شهر نهران. پایان نامه ی کارشناسی ارشد چاپ نشده، دانشکده ی روان شناسی و علوم تربیتی دانشگاه آزاد اسلامی واحد رودهن.

یوسفی لویه، مجید. (1385). مقدمه ای بر روان شناسی حافظه. تهران: انتشارات زرباف اصل



[1]. Andre Rey

[2]. Kim karad  

[3]. Test- retest


منبع:

http://www.ensani.ir/storage/Files/20120329154436-5073-80.pdf

 



مطالب مشابه :


سنجش حافظه ی دیداری به کمک ترسیم: آزمون آندره ری

پژوهش در علوم تربیتی - سنجش حافظه ی دیداری به کمک ترسیم: آزمون آندره ری - مجموعه ای از علایق و




آزمون شخصیت NEO PI-R

ترجمه انطباق فارسی این آزمون در سال 1376 آغاز شد و در شهر شیراز هنجار یابی گردید و نتایج




کارمند یابی و فرایند آن در سازمان های مختلف

تفاوت کارمند یابی و کامل فرد و انطباق دادن آن یک آزمون دارای روایی است که




هنجاریابی برخی آزمون ها در ایران

پرسشنامه، تست و آزمون‌های اعتبار یابی و انطباق و هنجاریابی نسخه




بر رسي رابطه عملكرد تحصيلي دانش آموزان با سبك هاي يادگيري

به منظور دست یابی به واگرا، جذب، انطباق، عاطفی و شامل : 1- آزمون




چیستی « مدل یابی معادلات ساختاری »

دانلود کتاب,مقاله,نرم افزار,گیم,فیلم - چیستی « مدل یابی معادلات ساختاری » - دانلود مقاله و




مدل یابی ساختاری

يک طرح طبقه بندي کننده معين براي گويه ها يا پاره تستها در انطباق آزمون هاي یابی




مدل سازی معادلات ساختاري

مدل يابي معادله ساختاري يک رويکرد جامع براي آزمون فرضيه‌هايي تستها در انطباق با




روش تحقیق

هدف زمینه یابی پرسشنامه ای تنش هاست ، انطباق آنها با خواسته آزمون فرضیه های جهت




مدل معادلات ساختاری

لیزرل یا مدل یابی معادلات ساختاری یک پاره تستها در انطباق با ویژگی آزمون های




برچسب :