بیمه
بیمه
بیمه در سادهترین تعریف؛ روشی است برای انتقال ریسک.در تعریف حقوقی بیمه عبارتست از قراردادی که به موجب آن یک طرف (بیمه گر) تعهد میکند در ازای پرداخت وجه یا وجوهی از طرف دیگر(بیمه گذار) در صورت وقوع یا بروز حادثه خسارت وارده بر او را جبران نموده یا وجه معینی را بپردازد. متعهد را بیمه گر، طرف تعهد را بیمه گذار و وجهی را که بیمه گذار به بیمه گر میپردازد حق بیمه و آنچه را که بیمه میشود موضوع بیمه نامند. بیمه دارای انواع و اقسام مختلفی است که عبارتاند از بیمههای اجتماعی و بیمههای بازرگانی.
واژه بیمه، در لغت به اطمینان، ضمانت، حفظ و نگهداری در برابر حوادث و خطرات معنا شده و در اصطلاح، ضمانت مخصوصی است از جان یا مال که در تمدن جدید رواج یافته است. به این ترتیب که برای شخص یا مال، ماهانه مبلغی به شرکت بیمه می دهند و درصورت رسیدن خطر به جان یا مال، شرکت مبلغ معینی می دهد. همچنین در علم اقتصاد، بیمه را چنین تعریف کرده اند: قراردادی است که براساس آن، بیمه گزار در مقابل پرداخت مبالغ معیّنی به بیمه گر، دارایی خود را در مقابل حوادث پیش بینی نشده بیمه می کند و بیمه گر هم تعهد می نماید در صورت بروز حادثه، بخشی یا تمامی مبلغ مورد ادعای بیمه گزار را براساس قرارداد اولیه بین طرفین، به وی پرداخت کند.
بیمه با گستردگی کنونی، در قرن بیستم به وجود آمد و شاید رمز همگانی شدن آن در این قرن، وجود کارخانه ها، کارگاه ها و جمعیت فراوان کارگر بود که از یکسو سوانح و حوادث،سرمایه های صاحبان کارخانه ها را تهدید می کرد و از سوی دیگر، اشتغال به کارهای سخت و دشوارِ کارگران در این مراکز، آنان را در معرض خطرات گوناگون قرار می داد و می بایست برای آینده آنان و فرزندان و خانواده هایشان فکری می شد. از این رو، بیمه های عمر، حوادث، نقص عضو، بیماری، از کار افتادگی، پیری، بیکاری، بازنشستگی و... رواج یافت و بنیان گذارانِ اعلامیه جهانی حقوق بشر نیز در سال 1948 میلادی، بدان تصریح کردند و دولت ها را به پیاده کردن این حق انسانی واداشتند.
بیمه یکی ازشیوههای مدیریت ریسک میباشد (انتقال ریسک به فرد یا سازمان دیگر).
زمینه های پیدایش بیمه:
اختلاف شرایط، امکانات، ویژگی های طبیعی، چگونگی نظام های حاکم بر اجتماعات و استعدادهای افراد، ایجاب می کند که زندگی همه انسان ها در یک سطح نباشد و همگی نتوانند از درآمد مساوی برخوردار شوند. از دیرباز، بشر شاهد محرومیت ها و کمبودهای فراوانی بوده است. بیکاری، بیماری، نقص عضو و حوادث را بر پیکر برخی هم نوعان احساس می کرد و برای درمان آن، در پی راه های مستقل و محترمانه ای بود که یکی از بهترین آنها، بیمه و تأمین اجتماعی است. وجود سه عامل، زمینه پیدایش بیمه را در دنیا و تاریخ فراهم آورده است: اول، نفع شخصی و اهمیتی که هر فرد برای منافع خود در نظر می گیرد؛ دوم، احساس خیرخواهی و نوع دوستی؛ و سوم، احساس سرنوشت مشترک که می توان از آن به احساس صنفی نیز تعبیر نمود.
بیمه، در حقیقت روشی برای جبران خسارت است؛ یعنی با پرداخت مبالغ جزئی، اما در سطح گسترده و وسیع، صندوقی برای اطمینان دادن به انسان هایی که ممکن است دچار آسیب و خسارت در شغل، تجارت، سرمایه گذاری، مسافرت، آتش سوزی و امثال آن شوند، فراهم می آید؛ زیرا زندگی روزمره ما، همواره همراه با خطر است و حوادث، هر لحظه زیان مالی و جانی به بار می آورند. از این رو، روشی که این نااطمینانی را به اطمینان تبدیل کند، اهمیت دارد و در این مورد، بیمه تنها روش موجود است؛ روشی که در واقع، جبران خسارت و تقسیم خطر است و مکانیزم توزیع خسارت بین افراد به شمار می آید که وظیفه برنامه ریزی مالی خطر یا خطرپذیری را انجام می دهد و به مفهوم عام خود، آینده نگری است
اصول بیمه :
1_اصل غرامت
2_اصل حسن نیت
3_اصل نفع بیمهای
4_اصل مشارکت
5_اصل علت نزدیک
6_اصل تعدد بیمه
انواع بیمه :
اشخاص ، اموال ، مسئولیت ، مهندسی
بیمه های اجتماعی و شخصی:
بیمه، به دو بخش عمومی و خصوصی و به عبارت دیگر، اجتماعی و شخصی تقسیم می گردد. در بیمه های اجتماعی، کوشش بر آن است که از خطرات اجتماعی و مخارجی که متوجه افراد معینی از طبقات کم درآمد است جلوگیری نموده و خسارت آنان جبران شود. برخلاف بیمه های شخصی که شرط استفاده از تسهیلات خدماتی و حمایتی، پرداخت سهم و قبول مشارکت در صندوق یا قرارداد بیمه است. در بیمه های اجتماعی، دولت از بودجه های عمومی، هزینه های خدماتی را تأمین می کند و چون ارائه خدمات رایگان است، سرمایه های هزینه شده، بازگشت ندارد، ولی در بیمه های خصوصی، هم سرمایه از آنِ اعضا و مشترکان است و هم وجوه به دست آمده میان سهام داران توزیع می گردد.
بیمه خدمات درمانی:
در حال حاضر، اگرچه زمینه های فعالیت بیمه بسیار گسترده شده و در زمینه های مختلف اجتماعی و اقتصادی، بیمه های گوناگونی شکل گرفته است، ولی بیمه خدمات درمانی، بیش از دیگر بیمه ها در بین مردم جا گرفته و افرادبا آن سر و کار دارند. کسی که دوران جوانی و سلامت خود را صرف کار و سازندگی جامعه می نماید، در هنگامه پیری و سالمندی، یا در زمان بیماری، بامشکلات مختلفی دست به گریبان است که باید به آن رسیدگی کرد. به عبارتی، می توان گفت بخش عمده بیمه اجتماعی، ارائه خدمات درمانی و دارویی به افراد است که اندک اندک، خدمات به اعضای تحت تکفّل بیمه شده را هم در برگرفته، تا جایی که در حال حاضر، در تمام کشورها، این بیمه شامل فرد بیمه شده و اعضای خانواده وی می گردد.
بیمه بازنشستگی :
بازنشستگی و استفاده از مستمری در دوران پیری، یکی از موارد حمایت و توجه، در نظام های بیمه اجتماعی است. در دوران پیری و از کارافتادگی، گذران زندگی خود و افراد تحت تکفل، یکی از نگرانی های عمده افراد می باشد؛ زیرا درآمدهای زمان اشتغال، به ویژه برای گروه کم درآمد، به سختی کفاف زندگی روزمره را می نماید و عملاً امکان پس انداز برای روزهای بازنشستگی وجود ندارد. در جوامع امروزی، مستمری پیری یا بازنشستگی برای کسانی که در دوره جوانی و توانایی، حق بیمه تأمین اجتماعی به صندوق بازنشستگی پرداخته اند، در حقیقت بازگشت پس اندازها و ما به ازای خدمات و زحمات بیمه شده، در دوره فعالیت و کار وی است، اما برای کسانی که شغلشان به گونه ای نبود که داوطلبانه یا اجباری، بیمه بازنشستگی پرداخت نمایند، کاملاً جنبه حمایتی و خدماتی دارد.
آييننامه صندوق تأمين خسارتهاي بدني:
نحوه رسيدگي و پرداخت خسارت
ماده 6. اشخاص ثالث زيانديده كه به علل مذكور در ماده 10 قانون بيمه اجباري شخص ثالث نتوانند خسارت خود را از بيمهگران دريافت دارند ميتوانند ظرف ده روز از تاريخ دريافت پاسخ بيمهگر مبني بر رد مطالبه خسارت درخواست غرامت خود را به ضميمه پاسخ مذكور و مدارك و اطلاعات مربوطه براي صندوق ارسال دارند.
چنانچه خسارت وارده بر اثر حادثهاي باشد كه مسئول حادثه فرار كرده باشد و يا پس از تحقيقات كافي شناخته نشده باشد، زيانديدگان ميتوانند ظرف سه ماه از تاريخ وقوع حادثه به صندوق مراجعه و با تسليم مدارك لازم تقاضاي جبران خسارت نمايند.
ماده 7. درخواست خسارت زيانديدگان بايد شامل علت عدم پرداخت خسارت از طرف بيمهگران، نام و نشاني بيمهگران، نام و نشاني مسئول حادثه (در صورتي كه مسئول حادثه شناخته شده باشد)، اقداماتي كه عليه مسئول حادثه به عمل آمده و اطلاعاتي كه راجع به وضع و توانايي مالي مسئول حادثه به دست آمده ذكر گردد.
ماده 9. مقامات انتظامي كه به حوادث وسايل نقليه موتوري زميني رسيدگي ميكنند در صورتي كه متوجه شوند مسئول حادثه فاقد بيمهنامه موضوع قانون بيمه شخص ثالث است يا در مواردي كه مسئول حادثه فرار كرده، يا شناخته نشده باشند موظفند يك نسخه از صورتمجلس و گزارش فني خود را در مورد حادثه براي اطلاع صندوق ارسال دارند.
ماده 10. صندوق تأمين پس از دريافت درخواست غرامت زيانديدگان و وصول پرونده خسارت و اطلاعيه بيمهگر در مورد مطالبه خسارت زيانديدگان و مدارك و اسناد لازم ديگر مدارك و اسناد واصله را مورد رسيدگي قرار ميدهد و با توجه به مقررات اين آييننامه نسبت به پرداخت خسارت اقدام ميكند.
ماده 11. تعهدات صندوق تأمين در مورد خسارتهاي بدني اشخاص ثالث به ميزاني است كه براي تأمين خسارات بدني در ماده 10 آييننامه اجرايي قانون بيمه اجباري مسئوليت مدني دارندگان وسيله نقليه موتوري زميني تعيين شده است.
ماده 12. در صورتي كه زيانديدگان از مراجع ديگري مانند سازمان بيمههاي اجتماعي يا سازمان بيمه كارمندان دولت يا صندوقهاي ويژه جبران خسارت غرامت دريافت نمايند صندوق غرامتي نخواهد پرداخت و هيچ يك از بيمهگران و سازمانهاي بيمهاي و صندوقهاي ويژه جبران غرامت حق مراجعه و تقاضاي استرداد خارت پرداخت شده به اشخاص ثالث را از صندوق تأمين خسارتهاي بدني ندارند.
بیلان (صورت حساب) کارگا ههای مشمول قانون تأمین اجتماعی:
صورتحساب کارگاههای مشمول تامین اجتماعی معمولا از ابتدای سال مالی یعنی فروردین هرسال شروع وتا آخر اسفند ماه هرسال را شامل می شود .اگر کارگاهی به ازای هرماه لیست بیمه شدگان خود را بصورت کامل وبراساس بازرسی انجام شده (کارگاههای زیر ۵۰نفر )با حق بیمه مربوطه ارایه نماید صورتحساب این کارگاه هیچگونه بدهی نخواهد داشت
بیمه، وجه کاربردی تأمین اجتماعی:
در دنیای امروز، مسئله تأمین اجتماعی، چنان جای خود را در جامعه و زندگی افراد باز کرده که جامعه، بدون برخورداری از یک نظام سالم تأمین اجتماعی، دچارمشکلات گوناگونی می گردد. وجه کاربردی تأمین اجتماعی در دنیای امروز، به صورت «بیمه» نمود پیدا کرده و بیمه، همه ابعاد زندگی انسان را تحت پوشش قرار می دهد.
درآغاز، بیمه برای حفظ منافع شخصی یا خیرخواهی و نوع دوستی و احساس سرنوشت مشترک بر مبنای تعاون و تکافل اجتماعی شکل گرفت. نوع بیمه، یا برای تأمین افراد جامعه در مقابله باخطرها و پیش آمدهای طبیعی روزگار، نظیر سیل، زلزله، خشک سالی و... است، یا جنبه جبران خسارت در مقابله با حوادث ناشی از کار دارد، نظیر بیمه های تجاری، بیکاری، از کارافتادگی و... .
مطالب مشابه :
مقاله در مورد نظام خانواده
مقاله در مورد نظام دسته سوم انحراف در دیگر نظام های اجتماعی اثرگذار بر خانواده است.
فرآیند بودجه ریزی در سازمان تامین اجتماعی
تامین اجتماعی مورد تحقیق. در این پروژه تحولی نو در نظام تأمین اجتماعی
بیمه
تحقیق و مقاله و حمایت و توجه، در نظام های بیمه اجتماعی در مورد خسارتهاي بدني
نقش خانواده به عنوان یک نظام اجتماعی در جامعه
نقش خانواده به عنوان یک نظام اجتماعی در (تحقیق ، پروژه بسياري در مورد نقشها و وظيف
تحقیق در مورد وبر
تحقیق در مورد به گونه ای که در نظام های دینی مورد علوم اجتماعی نیز بیشتر
ارتباط نظام های اجتماعی با یکدیگر
توضیحاتی چند در مورد های تحقیق در امر تغییرات رفتاری در نظام های اجتماعی
"تحول در آموزش و پرورش با تکیه برابعاد و اهداف آن در بخش پژوهش
در مورد شكلش تحقیق در نظام های دینی، اجتماعی، حکومتی و نظام و
بی هویتی اجتماعی و گرایش به غرب
هویت اجتماعی در نظام اجتماعی مورد نقد و بررسی قرار های تحقیق در خصوص عدم علاقه
اصول اساسي حاكم بر نظام بيمه هاي اجتماعي
اصول اساسي حاكم بر نظام بيمه مقالات متعددی در مورد بیمه های اجتماعی در نشریات رسمی
مسائل اجتماعی جوانان
تحقیق - مسائل اجتماعی این وبلاگ در باره ی براي پر بار كردن وآموزش هاي مورد نياز
برچسب :
تحقیق در مورد نظام اجتماعی