انرژی هسته ای 1
بخش اول : اورانيوم
عناوين :
الف - پيدايش . كاشف . عنصر اورانيوم چيست ؟
ب - چند نوع ايزوتوپ اورانيوم وجود دارد ؟
ج - شكافت هسته اي اورانيوم
.................................................
الف – پيدايش . كاشف . عنصر اورانيوم چيست ؟
اورانيوم در سال 1789 م. توسط مارتين كلاپورت شيميدان آلماني از نوعي اورانيت به نام PITCHBLENDE كشف شد .
اورانيوم يكي از چگاليترين فلزات راديواكتيو است كه در طبيعت يافت مي شود . اين فلز در بسياري از قسمتهاي دنيا در صخره ها ، خاك و حتي اعماق درياها و اقيانوسها وجود دارد .
اگر بخواهيم از ميزان موجوديت آن ايده اي بدست آوريم بايد بگوئيم كه ميزان وجود و پراكندگي آن از طلا ، نقره يا جيوه بسيار بيشتر است .
اورانيوم در طبيعت بصورت اكسيد و يا نمك هاي مخلوط در مواد معدني ( مانند اورانيت يا كارونيت ) يافت مي شود . اين نوع مواد اغلب از فوران آتشفشانها بوجود مي آيند و نسبت وجود آنها در زمين چيزي معادل دو در ميليون نسبت به ساير سنگها و مواد كاني است .
اين فلز به رنگ سفيد نقره اي است و كمي نرم تر از استيل بوده و تقريباََ قابل انعطاف است .
اورانيوم يكي از اصلي ترين منابع گرمايشي در مركز زمين است و بيش از 50 سال است كه بشر براي توليد انرژي از آن استفاده مي كند . ( از سال 1955 م. )
دانشمندان معتقد هستند كه اورانيوم بيش از 6/6 بيليون سال پيش در اثر انفجار يك ستاره بزرگ بوجود آمده و در منظومه شمسي پراكنده شده است .
براي درك بهتر از توانائي اورانيوم در توليد انرژي لازم است نگاهي به ساختمان اتمي اين فلز داشته باشيم :
اورانيوم را در واقع مي توان سنگين ترين ( به بيان دقيق چگاليترين ) عنصر در طبيعت ناميد . شايد بد نباشد بدانيد كه در اين ميان هيدروژن سبك ترين عنصر طبيعت است .
اورانيوم خالص حدود 7/18 بار از آب چگالتر است و همانند بسياري از مواد راديو اكتيو در طبيعت بصورت ايزوتوپ يافت مي شود .
ب - چند نوع ايزوتوپ اورانيوم وجود دارد ؟
بطور ساده ايزوتوپ حالت خاصي از حضور يك عنصر در طبيعت است كه در هسته آن به تعداد مساوي ( با عنصر اصلي ) پروتون وجود دارد اما تعداد نوترون هاي آن متفاوت است . بنابراين طبق اين تعريف ساده مي توان دريافت كه ايزوتوپ هاي يك عنصر عدد اتمي مشابه خود عنصر را خواهند داشت اما وزن اتمي متفاوتي دارند.
اورانيوم 16 ايزوتوپ دارد كه هر يك از آنها داراي وزن اتمي خاصي هستند .
حدود 3/99 درصد از اورنيومي كه در طبيعت يافت مي شود ايزوتوپ 238 است و حدود 7/0 درصد ايزوتوپ 235 . ساير ايزوتوپ ها بسيار نادر هستند .
در اين ميان ايزوتوپ 235 براي بدست آوردن انرژي از نوع 238 آن بسيار مهمتر است چرا كه آمادگي آن را دارد كه تحت شرايط خاص شكافته شده و مقادير زيادي انرژي آزاد كند .
به اين ايزوتوپ اورانيوم FISSIL به معناي اورانيوم شكافتي هم گفته مي شود و براي اين عمليات از اصطلاح شكافت هسته اي استفاده مي شود .
اورانيوم نيز مانند ساير مواد راديو اكتيو دچار پوسيدگي و زوال مي شود . مواد راديو اكتيو داراي اين خاصيت هستند كه از خود بطور دائم ذرات آلفا و بتا و يا اشعه گاما منتشر مي كنند . ايزوتوپ 238 با سرعت بسيار كمي فسيل مي شود و نيمه عمر آن چيزي در حدود 5/4 ميليون سال ( تقريباََ معادل عمر زمين ) است . اين موضوع به اين معني است كه با فسيل شدن اورانيوم با همين سرعت كم انرژي معادل 1/0 وات براي هر يك تن اورانيوم توليد مي شود و اين براي گرم نگاه داشتن هسته زمين كافي است .
انرژي هسته اي يعني انرژي هسته اتم . براي آزاد كردن اين انرژي و استفاده از آن دو نوع روش را مي توان به كار گرفت :
شكافت هسته اي و گداخت هسته اي
شكافت هسته اي عبارت است از شكستن هسته اتم به ذرات كوچكتر و گداخت هسته اي يعني تركيب هسته هاي اتم و توليد هسته هاي سنگين تر . محصول فرعي هر دو واكنش آزاد شدن انرژي است .
واكنش هاي مهار شده شكافت هسته اي در راكتور هسته اي تجاري صورت مي گيرد و در نتيجه آن انرژي ( گرما ) توليد مي شود .
نمايش اولين شكافت هسته اي مهار شده به دست بشر (1942 م. ) به گسترش موارد استفاده اورانيوم به عنوان ماده منفجره و منبع حرارت در توليد بخار براي الكتريسيته انجاميد و اين خود اورانيوم را به صورت منبع انرژي مهمي براي دنيا مي آورد .
ج - شكافت هسته اي اورانيوم :
گفتيم كه ايزوتوپ 235 قابليت شكافت هسته اي دارد . اين نوع از اتم اورانيوم داراي 92 پروتون و 143 نوترون است ، بنابراين جمعاَ 235 ذره در هسته خود دارد و به همين دليل ايزوتوپ 235 ناميده مي شود ، كافي است يك نوترون دريافت كند تا بتواند به دو اتم ديگر تبديل شود .
اين عمل با بمباران نوتروني هسته انجام مي گيرد ، در اين حالت يك اتم ايزوتوپ 235 به دو اتم ديگر تقسيم مي شود و دو ، سه و يا بيشتر نوترون آزاد مي شود . نوترون هاي آزاد شده خود با اتم هاي ديگر ايزوتوپ 235 تركيب مي شوند و آنها را تقسيم كرده و به همين منوال يك واكنش زنجيره اي از تقسيم اتم هاي ايزوتوپ 235 تشكيل مي شود .
اتم ايزوتوپ 235 با دريافت يك نوترون به اورانيوم 236 تبديل مي شود كه ثبات و پايداري نداشته و تمايل دارد به دو اتم با ثبات تقسيم شود . انجام عمل تقسيم باعث آزاد شدن انرژي مي شود بگونه اي كه جمع انرژي حاصل از تقسيم زنجيره اتمهاي ايزوتوپ 235 بسيار قابل توجه مي شود .
نمونه اي از اين واكنش ها به اينصورت است :
U-235 + n ==> Ba-141 + Kr-92 + 3n + 170 Million electron Volts
U-235 + n ==> Te-139 + Zr-94 + 3n + 197 Million electron Volts
که در آن :
1 electron Volt = 1.602 x 10 -19 joules
(یک ژول انرژی معادل توان یک وات برای مصرف در یک ثانیه است.)
مجموع این عملیات ممکن است در محلی بنام رآکتور هسته ای انجام گیرد. رآکتور هسته ای می تواند انرژی آزاد شده را برای گرم کردن آب استفاده نماید تا در نهایت از آن برای راه اندازی توربین های بخار و تولید برق استفاده شود .
گداخت هسته اي :
گداخت شکل ديگري از انرژي هسته اي است. گداخت ، به معني الحاق هسته هاي کوچکتر و ساختن يک هسته بزرگتر است. در داخل خورشيد ، گداخت هسته اي اتمهاي هيدروژن باعث توليد اتمهاي هليوم مي شود. در اثر اين گداخت، گرما ، نور و پرتوهاي ديگري توليد مي شود.
مزيت گداخت هسته اي نسبت به شکافت هسته اي در اين است که ماده راديواکتيو کمتري توليد کرده و سوخت آن پايدارتر از عمر خورشيد است.
بخش دوم : استفاده جنگي از انرژي هسته اي
عناوين :
الف - تحقيقات اوليه
ب - ساخت و آزمايش اولين سلاح هسته اي
ج - تولد ابر قدرتهاي اتمي
د - توليد موشك هاي قاره پيماي اتمي
.....................................................
الف
– تحقيقات اوليه :در سال 1938م. دو تن از دانشمندان بزرگ فیزیک در آلمان به نامهای اتوهاهن و فریتس اشترازمن دریافتند که چگونه می توان از ماده ای به نام اورانیوم انرژی ( بیشتر برای تولید نوعی سلاح جنگی ) به دست آورد . لازم به ذکر است که عنصر اورانیوم قبلاً توسط دانشمندان دیگری کشف و حتي مورد برخي از استفاده هاي پزشكي قرار گرفته شده بود.
.........
ب
– ساخت و آزمايش اولين سلاح هسته اي :انشتین که همکار این دو دانشمند بود و با نظریات آنها آشنایی داشت به کشور خود ( آمریکا) رفت و به رئیس جمهور وقت ، روزولت ، خبر داد که آلمان در اندیشه ساخت سلاح اتمی است . به دنبال کسب این خبر سردمداران کاخ سفید به دنبال راهی برای مقابله احتمالی در زمان جنگ افتادند .دراین زمان جنگ دوم جهانی به سر کردگی آلمان در اروپا آغاز شده بود و آتش آن دامن بسیاری از کشورهای جهان را در بر گرفته بود . پس شخصی به نام رابرت اوپن هایمر که قبلاٌ با نظرات دو دانشمند آلمانی آشنایی داشت در قالب یک طرح سری به نام مانهاتان شروع به کار کرد وتوانست در ژوئیه سال 1945م. اولین بمب اتمی را بسازد ودر ایالت نیومکزیکو با موفقیت آزمایش کند. اوپن هایمر دو بمب دیگر هم ساخت که ارتش آمریکا آنها را روی شهرهای هیروشیما و ناکازاکی ژاپن انداخت و باعث تسلیم ژاپن در جنگ دوم جهانی شد. آماری که پس از جنگ منتشر شد حاکی از یک فاجعه عظیم بود. هیروشیما {130000} ناکازاکی {150000} کشته و زخمي پس از گذشت 20 ساعت از وقوع انفجار بمب اتمی .
لازم به ذکر است ارتش آمریکا در سال 1942م. پایگاههای تحقیقات اتمی آلمان را بمباران کرده بود.
با پایان یافتن جنگ دوم جهانی دست یابی به انرژی هسته ای برای بسیاری از کشورها هدف مهمی قرار گرفت و جهانیان به استفاده از آن ( چه در تولید سلاح اتمی ، چه در تولید انرژی برای مصارف صنعتی صلح آميز ) ترغیب شدند.این مسئله خود باعث به وجود آمدن مسائل مهمی در جهان شد.
ج - تولد ابر قدرتهای اتمی (1984-1948 م.)
ازمیان کشورهای جهان که برای دستیابی به انرژی هسته ای (بیشتر برای تولید و ساخت بمب اتمی به طور خاص) و در ظاهر برای تولید انرژی برای صنعت کشور خود به طور عام تلاش می کردند چند کشور پیشتاز بودند . این کشورها عبارت بودند از :
رده اول | ||
نام کشور |
تعداد موشکها |
مشخصات |
1 ) شوروی 1398 موشک قاره پیمای اتمی | ||
2 ) ایالات متحدهء آمریکا 1045 موشک قاره پیمای اتمی | ||
3 ) انگلیس 144 موشک قاره پیمای اتمی | ||
4 ) فرانسه حداقل 18 ( هرکدام با قدرت تخریبی 50 برابر بمب اتمی هیروشیما ) ( بمب اتمی + بمب هیدروژنی ) | ||
5 ) چين 60 موشک قاره پیمای اتمی با برد متوسط | ||
6 ) هند اولين آزمايش اتمي در سال 1974 – از تعداد موشكهاي اتمي اطلاعي در دست نيست . |
اما به جز کشورهای نامبرده ، ده کشور دیگر جهان نیز یا هم اکنون (1984) دارای سلاح اتمی هستند ویا امکانات و وسائل ساخت آنها را در مدت کوتاهی دارند.
این کشورها عبارتند از :
رده دوم | |
1) اسرائیل یکی از این کشورهاست که احتمالاٌ تعدادی بمب اتم آماده و یا به صورت قطعات آماده برای سوار شدن در اختیار دارد. | |
2) آلمان غربی صادر کننده و سازنده قطعات نیروگاههای هسته ای .(این کشور پس از جنگ جهانی دوم به علت تعهداتی که به کشورهای غربی داده است از ساخت سلاح اتمی خودداری کرده است .البته شاید در ظاهر.) | |
3) سوئیس 4) سوئد 5) ایتالیا 6) ژاپن |
7) کانادا 8) آرژانتین 9) آفریقای جنوبی 10) پاکستان |
11
کشور دیگر نیز تا پایان دههء 80 میلادی قادر به آزمایش و تولید سلاح اتمی هستند.
رده سوم | |
1 ) استرالیا 2 ) اتریش 3 ) برزیل 4 ) بلژیک 5 ) هلند |
6 ) دانمارک 7 ) نروژ 8 ) اسپانیا 9 ) کره جنوبی 10 ) تایوان 11 ) عراق(*) |
* اگر نیروگاه اتمی عراق در سال 1981 م. توسط هواپیماهای اسرائیلی بمباران نمی شد، عراق هم اکنون (1984) آمادگی ساخت بمب اتمی را داشت و با وجود تعهد فرانسه مبنی بر ساخت مجدد ساختمان این نیروگاه ،اسرائیلي ها اعلام کردند که آنرا در مراحل تکمیل ،مجدداٌ مورد حمله قرار خواهند داد.
..............................................................................................................................
* رده بندی ابر قدرتها در سال 2004 با یک تغییر کوچک همراه بود . به این صورت که ایالات متحده آمریکا با تولید بیش از 10000 کلاهک اتمی در ردهء اول جدول ابرقدرتها قرار گرفته و اسرائیل با 200-400 کلاهک اتمی به رده ششم جدول ابرقدرتها صعود کرد و سایر کشورها را یک پله به عقب رانده است .
..............................................................................................................................
* پل لوانتن (از متفکرین و تحلیلگران نظامی در ایالات متحده) از نویسندگان کتاب سقوط 84 درمورد قدرت اتمی ایران در سال 1982 م.چنین ابراز می کند که :
از کشورهای خاورمیانه ایران نیز در صورت تکمیل نیروگاههای اتمی خود هم اکنون قادر به ساختن سلاح اتمی بود ولی با توقف ساخت عملیات ساختمانی این نیروگاهها پس از سقوط شاه در حال حاضر چنین امکاناتی در ایران وجود ندارد و تکمیل و بهره برداری از هر یک از این نیروگاهها چندین سال وقت و چندین برابر گذشته هزینه لازم دارد . ( 1982 م. )
رقابت موشكي جهان در سالهاي 1985 - 1970
موشك هاي اس.اس.20 شوروي كه توليد آن از سال 1977 م. آغاز شده و نخستين واحدهاي آن در سال 1979 در اروپاي شرقي مستقر گرديد بنظر كارشناسان نظامي غرب يكي از موثرترين و دقيق ترين موشك هاي روسي است و تهديد مستقيم كشورهاي اروپاي غربي بوسيله اين موشك ها عامل اصلي تصميم سازمان ناتو درباره استقرار موشك هاي آمريكائي در اروپاي غربي بود . موشك هاي اس.اس.20 كه بر خلاف بسياري از موشك هاي سابق شوروي با سوخت جامد كار مي كند در حدود 5000 كيلومتر برد دارند و از پايگاههاي خود در داخل خاك شوروي و كشورهاي اروپاي شرقي مي توانند كليه شهرها و مراكز نظامي و صنعتي كشورهاي اروپاي غربي را هدف قرار دهند .
هر موشك اس.اس.20 داراي سه كلاهك اتمي است كه به سه هدف جداگانه اصابت مي نمايد . قدرت تخريبي هر يك از اين كلاهك ها برابر 150 كيلو تن يعني در حدود ده برابر بمب اتمي آمريكا در هيروشيما مي باشد . مزيت مهم ديگر موشك هاي اس.اس.20 شوروي قابليت حركت آن است كه امكان يافتن محل دقيق استقرار آن را در زمان جنگ دشوار مي سازد .
موشك هاي پرشينگ-2 آمريكا كه نوع پيشرفته تر موشك هاي پرشينگ-1 آمريكائي است در حدود 1800 كيلومتر برد دارد و از دقيق ترين و پيشرفته ترين موشك هاي آمريكائي است كه حداكثر اشتباه آن در هدف گيري از بيست تا سي متر تجاوز نمي كند كه با توجه به شعاع عمل گسترده و قدرت تخريبي بمب هاي اتمي در حكم صفر است . هر موشك پرشينگ داراي يك كلاهك اتمي با قدرت تخريبي دويست وپنجاه كيلو تن است كه بيش از پانزده برابر قدرت تخريبي بمب اتمي هيروشيما مي باشد . مزيت مهم ديگر موشك هاي پرشينگ-2 سرعت فوق العاده آنست ، بطوريكه هر يك از اين موشك ها مي توانند بفاصله شش تا دوازده دقيقه از پايگاههاي خود در اروپاي غربي بسياري از مراكز مهم نظامي و صنعتي شوروي و كشورهاي عضو پيمان ورشو را هدف دهند و سرعت آنها فرصت پيشگيري و اقدامات تلافي جويانه سريعي را باقي نميگذارد .
موشك هاي كروز آمريكا نسبت به موشك هاي پرشينگ شعاع عمل بيشتر ولي سرعت كمتري دارند ، بطوريكه مي توان آنها را به بمب افكن هاي هدايت شونده و بدون خلبان تشبيه كرد . سرعت موشك هاي كروز در حدود 800 كيلومتر در ساعت است و سه ساعت يا بيشتر بايد براي رسيدن به هدف هاي خود در داخل خاك شوروي در راه باشد . هر موشك كروز داراي يك كلاهك اتمي به قدرت تخريبي دويست كيلو تن ( يعني بيش از دوازده برابر بمب اتمي هيروشيما ) مي باشد و مزيت مهم آن دقت فوق العاده در هدف گيري است . موشك هاي كروز در آزمايشاتي كه تاكنون روي آن انجام شده در شعاع ده تا پانزده متري هدف تعيين شده فرود آمده است .
جهان سال 1984 را با وحشت بزرگ يك جنگ اتمي آغاز مي كند ، زيرا از يكسو روابط ابرقدرتها به منتهي درجه تيرگي و وخامت رسيده و از سوي ديگر زرادخانه هاي اتمي جهان مملو از سلاح هائي است كه براي چندين بار انهدام كره زمين كافي به نظر مي رسد .
تعداد موشك هاي اتمي در شرق و غرب و كلاهك هاي اتمي كه بر روي موشك هاي روسي و آمريكائي يا كشورهاي ديگر دارنده اين سلاح سوار شده در حدود 40000 عدد تخمين زده مي شود كه قدرت تخريبي آن معادل يك ميليون برابر نخستين بمب اتمي جهان است كه شهر بزرگي چون هيروشيما را با خاك يكسان كرد . با تشديد مسابقه تسليحاتي كه از تيرگي روابط آمريكا و شوروي و قطع مذاكرات كاهش سلاح هاي استراتژيك ناشي شده تعداد موشك ها و بمب هاي اتمي رو به افزايش خواهد نهاد و حتي اگر مسائل را با ديد خوش بينانه بنگريم ، و بفرض اينكه محيط متشنج كنوني در روابط بين المللي جاي خود را به محيط آرامتري بدهد و مذاكرات شرق و غرب در شرايط مساعدتري از سر گرفته شود نمي توان اميدوار بود كه تعداد سلاح هاي اتمي و وسائل پرتاب آنها در آينده قابل پيش بيني كاهش يابد .
به موجب آخرين بررسي ها درباره قدرت اتمي آمريكا و شوروي در حاليكه تعداد موشك ها و كلاهك هاي اتمي آمريكا هنوز بيش از شوروي است ، ولي قدرت تخريبي سلاح هاي اتمي موجود در شوروي بيش از دو برابر آمريكاست ! واين تفاوت بدان معني است كه شوروي ها موشك هاي نيرومندتر و كلاهك هاي بزرگتري در اختيار دارند . مقامات رسمي آمريكا ضمن اعتراف به عقب ماندگي خود در مسابقه تسليحات اتمي كه آنرا ناشي از آشفتگي سياسي سالهاي دهه 1970 بخصوص دوران حكومت كارتر ميدانند اظهار اطمينان مي كنند كه آمريكا هنوز از نظر كيفيت سلاح هاي اتمي بر شوروي برتري دارد و در صورت آغاز يك حمله اتمي از طرف شوروي توانائي مقابله و تلافي اين حمله را خواهند داشت .
مفهوم ديگر اين سخن اينست كه در حال حاضر حداكثر توانائي آمريكا در برابر يك حمله اتمي از سوي شوروي قدرت انهدام متقابل است ، هر چند كه بعضي از كارشناسان نظامي در آمريكا در اين مورد هم نظر بدبينانه اي ابراز كرده و ميگويند شوروي ها طي چند سال گذشته به كمك ماهواره هاي جاسوسي و عوامل خود در داخل آمريكا مراكز استقرار موشك ها و انبارهاي ذخيره سلاح هاي اتمي را كشف كرده و در نخستين ضربه اتمي به آمريكا قسمت اعظم نيروي تدافعي و امكانات تلافي و وارد آوردن ضربه متقابل را از طرف آمريكا از ميان خواهد برد .
در حال حاضر آمريكا و شوروي در سيستم سلاح هاي استراتژيك خود داراي چنان موشك هاي نيرومندي هستند كه مي توانند از پايگاههاي خود در داخل آمريكا و شوروي يا از زير دريا در مناطق مجاور دو كشور كليه شهرها و مراكز مهم صنعتي و نظامي و وسائل ارتباطي طرف مقابل را هدف قرار دهند .
نيرومندترين نوع اين موشك ها در آمريكا "تيتان" است كه برد آن 15000 كيلومتر ميباشد ، پس از تيتان موشك هاي مينوتمن-1 و مينوتمن-2 نيرومندترين موشك هاي قاره پيماي آمريكا به شمار مي آيند كه برد اولي 11300 كيلومتر و برد دومي 13000 كيلومتر است . موشك هاي تيتان و مينوتمن-1 داراي يك كلاهك اتمي و موشك جديد مينوتمن-2 داراي سه كلاهك اتمي است .
موشك هاي قاره پيماي آمريكا كه از دريا به سوي هدف پرتاب مي شوند و از فاصله نزديكتري مي توانند هدف گيري كنند بيشتر از نوع "پوسيدون" است كه برد آنها 4600 كيلومتر مي باشد و هر يك داراي 10 تا 14 كلاهك اتمي است . نوع پيشرفته تر موشك هاي استراتژيك آمريكا كه از دريا به سوي هدف پرتاب مي شوند "تريدنت" نام دارد كه توليد آن از سال 1980 آغاز شده و برد آن 7400 كيلومتر است . اين موشك ها داراي 8 كلاهك اتمي است كه قدرت تخريبي هر يك يكصد كيلو تن يعني 6 برابر بمب اتمي فرود آمده در شهر هيروشيما و قابل پرتاب به سوي هدف هاي متفاوت در آن واحد است . از آغاز زمامداري ريگان در ساختن اين نوع موشك ها تسريع شده و به موجب آخرين آمار موجود در سال 1983 ، 264 عدد از آنها آماده بهره برداري است .
شعاع عمل موشك هاي برد متوسط اتمي آمريكا كه از پايگاههاي زميني يا دريا به سوي هدف پرتاب مي شوند 1800 تا 2400 كيلومتر است ، موشك هاي پرشينگ2 و كروز از آن جمله هستند . علاوه بر اين نوع موشك ها ، سلاح هاي تاكتيكي اتمي نيز كه در جنگ هاي زميني يا دفاع هوائي از آن استفاده مي شود از 100 تا 720 كيلومتر برد دارند .
اطلاعاتي كه درباره سلاح هاي استراتژيك و انواع موشك هاي شوروي در دست است به دقت اطلاعات مربوط به آمريكا و كشورهاي غربي نيست . با وجود اين مي توان اطلاعات كلي و قابل اطميناني در اين ارائه داد .
انواع مختلف موشك هاي قاره پيماي شوروي كه در رديف "اس.اس11 تا اس.اس19 " شماره گذاري شده از 10 تا 12000 كيلومتر برد دارند و تعداد كلاهك هاي اتمي انواع مختلف آن از يك تا ده مي باشد . موشك هائي كه داراي يك كلاهك اتمي هستند بمب هائي به قدرت يك تا بيست مگاتون را با خود حمل مي كنند ، كه قدرت تخريبي هر مگاتون برابر يك ميليون تن مواد منفجره "تي.ان.تي" است . در شوروي موشك هاي غول پيكري نيز با كلاهك هاي 50 مگاتوني مورد آزمايش قرار گرفته ولي از توليد آن براي استفاده در نيروهاي استراتژيك شوروي اطلاع دقيقي در دست نيست .
برد موشك هاي استراتژيك شوروي كه از دريا پرتاب مي شوند از 2100 تا 9100 كيلومتر است كه بعضي از انواع آن داراي 7 تا 9 كلاهك اتمي است و چند نوع آن كه يك كلاهك اتمي دارند قادر به حمل بمب هائي به قدرت تخريبي يك مگاتون هستند .
از موشك هاي برد متوسط شوروي پيشرفته ترين نوع آن موشك هاي "اس.اس20" است كه مشخصات آن قبلاَ گفته شده است . قسمت اعظم اين موشك ها كه تا 5000 كيلومتر برد دارند در مجاورت مرزهاي اروپائي شوروي و كشورهاي اروپاي شرقي يا پايگاههاي منطقه اورال نگهداري مي شود و كلاهك هاي آنها از هم اكنون به طرف هدف هاي معيني در اروپاي غربي نشانه گيري شده است .
خطر آغاز يك جنگ اتمي منحصر به احتمال يك درگيري مستقيم بين آمريكا و شوروي و گسترش آن نيست . درگيري بين كشورهاي ديگر و امكان بكار گرفتن بمب اتمي از سوي كشورهاي ديگر دارنده اين سلاح هم ممكن است جهان را بر لب پرتگاه سقوط بكشاند . البته كشورهاي ديگر دارنده سلاح اتمي هيچكدام داراي چنان قدرتي نيستند كه بتوانند جهان را در معرض خطر انهدام اتمي قرار دهند ، ولي استفاده از سلاح اتمي بوسيله اين كشورها ممكن است سرانجام پاي آمريكا و شوروي را هم بميان آورد .
در حال حاضر بجز آمريكا و شوروي تنها چهار كشور انگلستان ، فرانسه ، چين و هند به انجام آزمايش هاي اتمي و ساختن سلاح اتمي اعتراف كرده اند .
انگلستان دو نوع موشك با كلاهك هاي اتمي در اختيار دارد كه يك نوع آن داراي سه كلاهك اتمي هر يك به قدرت 200 كيلو تن و نوع ديگر داراي يك كلاهك اتمي به قدرت يك مگاتون است . از نوع نخست كه برد آن در حدود 4600 كيلومتر است 64 عدد و از نوع دوم كه برد آن 3000 كيلومتر مي باشد 80 عدد طراحي و ساخته شده است .
انگلستان همچنين 64 موشك پولاريس در اختيار دارد كه از زير دريائي به سوي هدف هاي تعيين شده پرتاب مي شود .
فرانسه حداقل 18 موشك با كلاهك هاي اتمي به قدرت يك مگاتون در اختيار دارد كه مي توانند در فاصله 3500 كيلومتري هدف خود را منهدم كنند . قدرت تخريبي هر يك از اين بمب ها برابر يك ميليون تن مواد منفجره "تي.ان.تي" يعني بيش از پنجاه برابر بمب اتمي منفجر شده در هيروشيما است .
فرانسه همچنين داراي 80 موشك قابل پرتاب از درياست كه برد آن تا 3000 كيلومتر مي رسد و قدرت تخريبي كلاهك هاي اتمي آن نيز يك مگاتون است .
آخرين اطلاعاتي كه درباره قدرت اتمي چين در دست است حاكي از موفقيت چيني ها در ساختن هر سه نوع موشك "برد كوتاه ، متوسط و قاره پيما" است .
تعداد موشك هاي قاره پيماي چين كه برد آن بين 10 تا 13 هزار كيلومتر است و هر يك داراي يك كلاهك اتمي به قدرت پنج تا ده مگاتون مي باشند محدود است ولي از موشك هاي برد متوسط كه داراي كلاهك هاي اتمي با قدرت 200 كيلو تن تا سه مگاتون است تعداد بيشتري ساخته شده است . تعداد اين موشك ها در حدود 60 عدد و برد انواع مختلف آنها بين 2700 كيلومتر تا 5600 كيلومتر مي باشد . موشك هاي كوچكتر چيني كه "تونگ فنگ" يا باد شرق ناميده شده در حدود 1000 كيلومتر برد دارد و هر يك مجهز به يك كلاهك اتمي به قدرت 20 كيلو تن يعني معادل قدرت تخريبي بمب فرود آمده در هيروشيما است .
با اين مشخصات هر سه كشور انگليس و فرانسه و چين قادر به آغاز يك جنگ اتمي هستند و بكار بردن سلاح اتمي از طرف آنها ، در صورتيكه بهر دليل عليه شوروي يا كشورهاي متحد آن باشد به يك فاجعه اتمي منجر خواهد شد . اما چهارمين كشور دارنده سلاح اتمي ، يعني هند كه در سال 1974 اولين آزمايش اتمي خود را انجام داده و مدعي است از اين آزمايش قصد ساختن بمب اتمي را نداشته است هيچگونه اطلاعاتي درباره تعداد سلاحهاي اتمي خود و وسيله حمل و پرتاب آنها منتشر نكرده و احتمالا هنوز در زمينه ساختن موشك هاي حامل بمب موفقيت زيادي به دست نياورده است . ( 1985 م. )
* برای پی بردن به قدرت تخریبی سلاحهای اتمی کافی است نتایج پرتاب یکی از نمونه های کوچک آن ، یعنی موشک حامل کلاهک یک مگاتونی را بر روی یکی از شهرهای بزرگ آمریکا مانند دیترویت ( مرکز صنایع اتوموبیل سازی آمریکا ) بررسی کنیم :
اگر موشکی با کلاهک اتمی یک مگاتونی در مرکز این شهر فرود آید 50 کیلومتر مربع از شهر که در نزدیکترین شعاع اصابت موشک قرار گرفته با خاک یکسان خواهد شد و 250000 نفر از سکنه شهر بر اثر موج حاصل از انفجار و تشعشعات رادیواکتیو و فرو ریختن ساختمانها و آتش سوزیهای مهیب در همان دقایق اول تلف خواهند شد. تشعشعات رادیواکتیو و بادی که با سرعت بیش از 250 کیلومتر در ساعت از مرکز انفجار به اطراف می وزد در مساحت 400 کیلومتر مربع جراحات و خرابی ها و آتش سوزیهائی بوجود می آورد و تعداد تلفات در صبح روز بعد به 470000 نفر بالغ می گردد . علاوه بر آن در حدود 600000 نفر مجروح یا تحت تاثیر تشعشعات اتمی قرار خواهند گرفت که اکثر آنها نمیتوانند سلامت کامل خود را بازیابند .
بمب هاي اتمي
منطقه انفجار بمب هاي هسته اي به پنج قسمت تقسيم مي شود :
1- منطقه تبخير
2- منطقه تخريب كلي
3- منطقه آسيب شديد گرمايي
4- منطقه آسيب شديد انفجاري
5- منطقه آسيب شديد باد و آتش
در منطقه تبخير درجه حرارتي معادل 300 ميليون درجه سانتيگراد !!! بوجود مي آيد و اگر چيزي ، از فلز گرفته تا انسان و حيوان در اين درجه حرارت قرار بگيرد نمي سوزد ، بلكه بخار مي شود !!!
اثرات زيانبار اين انفجار حتي تا شعاع 400 كيلومتري وجود دارد و موج انفجار آن كه حامل انرژي زيادي است مي تواند ميلياردها دلار از تجهيزات الكترونيكي پيشرفته نظير : ماهواره ها و يا سيستم هاي مخابراتي را به مشتي آهن پاره تبديل كند و همه آنها را از كار بيندازد .
اينها همه اثرات ظاهري بمب هاي هسته اي بود ، پس از انفجار تا سال هاي طولاني تشعشعات زيانبار راديواكتيو مانع ادامه حيات موجودات زنده در محل هاي نزديك به انفجار مي شود .
راديواكتيو از سه پرتو آلفا ، بتا و گاما تشكيل شده است كه نوع گاماي از همه خطرناكتر است و با توجه به فركانس بسيار بالا ، جرم و انرژي زيادي كه دارد اگر به بدن انسان برخورد كند از ساختار سلولي آن عبور كرده و در مسير حركت خود باعث تخريب ماده دزوكسي ريبونوكلوئيك اسيد يا همان
DNA و سرانجام زمينه را براي پيدايش انواع سرطان ها ، سندرم ها و نقايص غير قابل درمان ديگر فراهم مي كند و حتي اين نقايص به نسلهاي آينده نيز منتقل خواهد شد .
مطالب مشابه :
خدا وکیلی این عکسها نایاب بودن
تاریخچه زنجان کارکو خلوتی با آسمان دنیای اس ام اس فریادها پایان نامه !!!! پایان نامه
نکاتی برای یک ازدواج موفق (کاریکاتور) !! ...
تاریخچه زنجان کارکو خلوتی با آسمان دنیای اس ام اس فریادها پایان نامه !!!! پایان نامه
پای درد دل دختران
تاریخچه زنجان کارکو خلوتی با آسمان دنیای اس ام اس فریادها پایان نامه !!!! پایان نامه
انقلاب صنعتی 2
تاریخچه زنجان کارکو خلوتی با آسمان دنیای اس ام اس فریادها پایان نامه !!!! پایان نامه
انرژی هسته ای 1
تاریخچه زنجان کارکو خلوتی با آسمان دنیای اس ام اس فریادها پایان نامه !!!! پایان نامه
انرژی هسته ای 2
تاریخچه زنجان کارکو خلوتی با آسمان دنیای اس ام اس فریادها پایان نامه !!!! پایان نامه
انقلاب صنعتی 1
تاریخچه زنجان کارکو خلوتی با آسمان دنیای اس ام اس فریادها پایان نامه !!!! پایان نامه
برچسب :
زنجان کارکو