انواع روکش های مختلف ام دی اف
روكش ام دی اف را ميتوان به دو گروه عمده روكش طبيعي (چوبي) ام دی اف و روكش مصنوعي ام دی اف تقسيم كرد.
1- روكش هاي طبيعي (چوبي) ام دی اف:
روكش چوبي ام دی اف (Veneer) به لايههاي نازك چوب گفته ميشود كه طي فرآيند خاصي توليد ميشوند. معمولاً پس از پخت چوب در بخار يا آب داغ، گرده بينه مرغوب چوبي را كه اكثراً از گونههاي پهن برگ هستند، با روشهاي لولهبري Peeling يا تراشهگيري Slicing تبديل به لايهها يا ورقههاي نازك چوب تزئيني ميكنند. (روكش گيري از چوبهاي سوزني برگ نيز امكان پذير است ولي مصرف كمي دارد).
از روكش ام دی اف چوبي براي روكش كردن انواع اوراق فشرده چوبي مثل نئوپان، تخته لايه، تخته فيبر و MDF استفاده ميشود. استفاده از روكش چوبي ام دی اف در جهان بسيار متداول است، اما در ايران مرسوم نيست و ميتوان گفت تقريباً در ايران روكش ام دی اف چوبي تاكنون بكار نرفته است. از موارد عمده كاربرد روكش چوبي ام دی اف در صنايع مبلمان خصوصاً مبلمان سنتي و كلاسيك و نيز طراحي داخلي ساختمانها و منازل و ديواركوبها، پارتيشنهاي داخلي ساختمان است. روكش چوبي ام دی اف با لبههاي گرد شده يا ابزار خورده را معمولاً بجاي چوب طبيعي در موارد كاربرد چوب طبيعي از جمله مبلمان، دربهاي كابينت ساده يا دربهاي كابينت ابزار خورده MDF كاربرد دارند. استفاده از MDF بجاي چوب ماسيو، بعلت ثبات ابعاد در شرايط اقليمي متفاوت نسبت به چوب و دوام بيشتر، بهتر است. روكشهاي چوبي را با پرسهاي ممبران (بالشتكي) با چسب و با دماي 58 درجه سانتیگراد و زمان حداكثر 2 دقيقه ميتوان روي سطوح ابزار خورده MDF چسباند.
معمولاً در كشورهاي پيشرفته كارخانجات مبلمان بزرگ داراي خطوط روكش چوبي ام دی اف هم هستند كه روكش چوبي را خودشان تهيه و روي MDF يا ساير تختهها ميچسبانند و در ساخت مبلمان بكار ميبرند.
2- روكش مصنوعي ام دی اف:
لايهها و اوراق منفرد يا مركب از موادي نظير كاغذ (تزئيني يا غير تزئيني)، مواد ترمو پلاستيك (PVC) و غيره ساخته ميشود كه ميتواند به رزينهاي مختلف مانند ملامين فرمالدئيد و فنل فرمالدئيد آغشته شده باشد. اين اوراق ممكن است با لاكهاي پوششي مقاوم در برابر عوامل مختلف، ورقهاي اكريليك، PVC و... پوشش داده شده باشد كه براي پوشاندن سطوح اوراق فشرده چوبي (MDF ،تخته طرح چوب و...) بكار ميروند.
انواع روکش مصنوعی ام دی اف:
1. روکش ام دی اف ورقهاي كاغذي (Paper Foil):
به اين نوع روكشها Finish Foil يا به اصطلاح تجاري لترون Letron هم ميگويند. لترون نام يكي از توليد كنندگان مشهور اين نوع روكش است كه امروزه اين نوع روكش اغلب با نام اين شركت خوانده ميشود. اين روكشها بصورت ورق در ابعاد مختلف و اكثراً بصورت رول توليد ميشوند. تمام اين نوع روكشها را با استفاده از چسب و پرسهاي طبقهاي يا پيوسته (رولي ، غلطكي) روي تخته ميچسبانند، چسبهاي مورد استفاده عبارتند از اوره فرم آلدئيد، پلي وينيل استات PVA و غيره.
در اكثر مواقع اين روكشها داراي نقوش و طرحها و رنگهاي تزئيني هستند كه بعنوان روكش تزئيني نهايي (دكور) استفاده ميشوند. اما در مواردي محدود نيز براي رنگ كاريهاي دقيق و ظريف از انواع بدون رنگ و طرح روکش مصنوعی ام دی اف بصورت ساده براي پوشش سطح MDF و زيرسازي رنگ استفاده ميكنند. در اين صورت روکش مصنوعی ام دی اف ميتواند صاف يا طرح برجسته مثل نقش رگههاي چوب، تار و پود و... براق يا مات باشد، سپس روي آنرا رنگ ميكنند. روکش مصنوعی ام دی اف علاوه بر كاربرد در پوشش سطوح اوراق MDF براي ساخت نوار لبه ساده و پشت چسبدار و روكش پروفيلها و لبههاي ابزار خورده كاربرد دارد.
بيشترين كاربرد روکش مصنوعی ام دی اف فويل كاغذي در ساخت كتابخانهها، قفسههاي خانگي و مبلمان اداري و منزل كم دوام و ارزان است. از مزاياي اين روكش تنوع رنگ و نقش و... ارزاني و كار آسان با آن است و از معايب آن كلاً ميتوان دوام كمتر و مقاومت كمتر نسبت به عوامل خارجي را ذكر كرد.
2. روکش مصنوعی ام دی اف ترموپلاستيك:
اين گروه روکش مصنوعی ام دی اف، روكشهاي ساخته شده از مواد گرما نرم (ترموپلاستيك) هستند كه در اثر گرما تغيير شكل داده و قابليت انعطاف بسيار بالايي دارند. بعضي روكشهاي ديگر از جمله روكشهاي چوبي و كاغذي هم در روكش كردن سطوح ناهموار و ابزار خورده استفاده ميشود، اما در سطوحي كه داراي اختلاف سطحهاي عميق و زياد و اشكال برجسته و فرو رفته با انحناءهاي متعدد و مشكل هستند، فقط ميتوان از روكشهاي ترموپلاستيك استفاده كرد. قابليت انعطاف اين نوع روكش از مزيتهاي كاربردي آنها محسوب ميشود. اين نوع روكشها عمدتاً شامل روكش PVC و ورقهاي اكريليك است كه روكش PVC پرمصرفترين آنها ميباشد.
الف – روکش مصنوعی ام دی اف پلي وينيل كلرايد PVC :
فويلهاي PVC در تعداد لايههاي مختلف، تنوع لايههاي مختلف، ضخامتها، رنگها و نقوش مختلف و نيز نقوش برجسته مختلف (صاف، براق، مات، رگه چوبي و...) بسته به نوع كاربرد مورد نياز توليد ميشوند و معمولاً شامل لايههاي پلي و نييل كلرايد، لايه آستري و لاكهاي متفاوت هستند. ضخامت اين نوع روكشها بين 2/0 تا 3 ميليمتر است.
به علت قابليت انعطاف اين نوع روکش مصنوعی ام دی اف، از آن براي روكش كردن سطوح ابزار خورده با اختلاف سطح زياد و نيز براي ساخت نوار لبه، روكش كردن پروفيلها، نوار لبههاي فرمدار و فرز خورده استفاده ميشود. مثلاً روكش كردن درب كابينت كه داراي ماشين كاريهاي عميق هستند. همچنين يكي از استفادههاي منحصر به فرد روکش مصنوعی ام دی اف PVC در ساخت مصنوعاتي است كه نياز به پيوستگي روكش در ابعاد مختلف يك سازه يا به عبارتي نياز به ايجاد شيار V شكل روي تخته و تاكردن آن باشد، بهترين مثالها در اين مواد توليد ميز تلويزيون و جعبه بلندگو (باند) است. این روکش مصنوعی ام دی اف را روي سطوح صاف MDF كه با سنباده با 100 Grit سنباده شده است و تميز شده است ميچسبانند. تلورانس ضخامت تا 3/0+ ميلي متر را ميتوان در اين مورد قبول كرد.
اين نوع روكش در برابر عوامل مكانيكي مانند سايش و خش و... مقاومت دارد. تميز كردن آن به علت مقاومت سطحي در برابر آب و جنس آن بسيار آسان است و نيز از محاسن این روکش مصنوعی ام دی اف قابليت كار آسان با اين نوع تختههاي روكش شده است.
كلاً اين نوع روکش مصنوعی ام دی اف دوام بالايي ندارد و براي ساخت مبلمان داخلي اداري و... كم دوام هم از آن استفاده ميشود. استفاده از اين روکش مصنوعی ام دی اف در آشپزخانه (بجز در كابينت) توصيه نميشود، مخصوصاً رويه كابينت.
ب- روکش مصنوعی ام دی اف ورق اكريليك:
نوع دوم روکش مصنوعی ام دی اف ترموپلاستيك ورقهاي اكريليك هستند. اين نوع روكشها متشكل از هيدروكسيد آلومينيم (تري هيدريد آلومينيوم (ATH)، رزين اكريليك MMA و رنگدانهها ميباشد. دامنه ضخامت اين روكشها 3 تا 19 ميليمتر است و وزن مخصوص آنها حدود 1/77 گرم بر سانتيمتر مكعب ميباشد.
اين روكشها داراي تمام مزاياي روكشهاي PVC از جمله فرمپذيري و قابليت انعطاف بسيار بالايي در دماي 80-70 درجه سانتي گراد در داخل پرس ممبران را دارد. ضمن اينكه داراي مقاومت به ضربه، مناسب و نيز قابليت منحصر به فرد ترميمپذيري است. بطوريكه ميتوان سطوح آسيب ديده آن را ترميم كرد و سطوح ترميم شده نيز به راحتي قابل تشخيص نخواهد بود. ضمناً حساسيت اين نوع روكش نسبت به آتش سيگار و تغيير رنگ در برابر نور خورشيد كمتر از PVC است. تنوع رنگ اين روكشها بسيار زياد است.
همانگونه كه ملاحظه ميشود اين نوع روکش مصنوعی ام دی اف داراي تمام مزاياي PVC و يكسري مزاياي بالاتر ميباشد و مورد استفاده آن مشابه به موارد استفاده PVC بوده و با اين تقاوت كه از اين روکش مصنوعی ام دی اف در مصنوعات گرانتر و مرغوبتر استفاده ميشود.
3. لامينتها:
لامينت Laminate اصطلاحي عمومي است كه به گروهي از روكشهاي مصنوعي شامل انواع HPL ,CPL و لامينت فشرده اطلاق ميشود. اين نوع روکش مصنوعی ام دی اف يكي از انواع پركاربرد روكشهاي مصنوعي خصوصاً در ايران هستند.
الف- لامينت تحت فشار بالا (HPL):
اين نوع روكش متشكل از اوراق كاغذ كرافت آغشته به رزينهاي فنوليك در لايههاي مياني و تحتاني بوده و در لايه سطحي از كاغذ تزئيني(دكور) آغشته به رزينهاي آمينوپلاستيك مانند ملامين فرم آلدئيد (MF) تحت فشار حدود 2 g/m 5/1-4/1 توليد ميشوند. اين روكش در ضخامتهاي 5/0 تا 5 ميليمتر و در مواردي بيش از 5 ميليمتر توليد ميشوند.
در پارهاي از موارد سطح اين روكشها با لايههاي فلزي (آلومينيوم، مس و... ) نيز پوشانده ميشود. اين روكشها به صورتهاي مات، براق و رگهدار توليد ميشوند و با استفاده از چسبهاي اوره فرمائيد (UF)، پليوينيل استات PVA و چسبهاي تماسي 6 روي اوراق فشرده چوبي مانند MDF چسبانده ميشوند.
اين نوع روکش مصنوعی ام دی اف در برابر رطوبت و حرارت و سايش مقاومت بوده و ميتوان آن را به راحتي و به دفعات با آب يا مواد پاك كننده تميز كرد. لذا عمده كار اين نوع روکش مصنوعی ام دی اف در موارد استفاده خاصي نظير مواردي كه دوام بسيار زياد مورد نياز است مصرف ميشد، ميباشد مثل تختها و لوازم بيمارستاني و آزمايشگاهي، ميزهاي كارگاهي رويه كابينتهاي بدون ابزار خوري و نيز ساير مصارف عمومي مثل مبلمان اداري بصورت محدود، البته ساخت نوع فرمپذير اين نوع روكش دامنه كاربرد كاربرد آن را در رويه كابينتهاي داراي لبههاي منحني افزايش داده است، در لامينتهاي تحت فشار بالاي نوع فرمپذير HPL7 روكشها داراي تعداد لايههاي كاغذ كرافت كمتري نسبت به نوع استاندارد هستند كه خاصيت ارتجاعي بيشتري به آن ميدهد. در اين نوع HPL ورقه روكش با نوعي لاك پوششي مخصوص كه مقاومت بالايي در برابر حرارت دارد تا دماي 240c مقاوم ميشوند. اين ويژگي بعلت مزاياي فوق و فرمپذيري آن روي سطوح داراي لبه گرد چسبانده ميشود و بعنوان رويه كابينت استفاده زيادي دارد و بعلت مقاومت بيشتر در برابر حرارت در كارگاهها و آزمايشگاهها بعنوان رويه ميز كار به فراواني دارد. اين روكشها در دماي c 220-160 فرمپذير شده و روي لبههاي گرد Post From ميشوند. همچنين علاوه بر قابليت روكش كردن لبهها در حالت محدب، از اين روكشها در حالات مقعرپذير نيز ميتوان استفاده كرد. انواع كندسوز اين روكشها نيز وجود دارند كه با تيمار كردن لايههاي مياني به مواد فاقد هالوژن يا مواد كندسوز كننده، نقطه اشتغال آنها را بالا برده و كندسوز ميكنند. اين نوع روكشها نيز عمدتاً در داخل هواپيماها، خودرو، ترن قطار، اماكن عمومي و آزمايشگاهها و كارگاهها كاربرد دارند.
نوع ديگري از HPL نيز وجود دارد كه نوع كفپوشي نام دارد كه به دليل پرداخت ويژه سطوح و استفاده از نوعي لايه پوششي خاص كه مقاومت بالايي در برابر سايش و خراشيدگي دارد و داراي دوام و پايداري زيادي است. براي پوشش اوراق فشرده چوبي خصوصاً MDF (با دانسيته بالا) و توليد كفپوش استفاده ميشود. اين نوع روكشها در برابر لكه، اثر سيگار و مواد شيميايي نيز مقاومند.
مزيت عمده HPL ها دوام بسيار بالا و مقاومت بالاي آنها در برابر عوامل خارجي است و از معايب عمده آن انعطافپذيري كم و كاربرد سخت آن بدليل سختي و شكنندگي آن و نيز گران بودن آن است.
ب- لامينت فشرده:
اين نوع لامينت شباهت ساختاري با هم گروه خود HPL دارد با اين تفاوت كه داراي تعداد لايههاي اضافه بيشتر بوده و تحت فشار بالاتر و ضخامتهاي بيشتري توليد ميشوند و داراي مقاومتهاي بالاتر، دوام و پایداري بيشتر در مقابل رطوبت و حرارت و... هستند. پس در مواردي كه دوام و مقاومت بسيار بالا مورد نياز باشد، مورد استفاده قرار ميگيرند. مانند سرويسهاي بهداشتي (خصوصاً عمومي)، اماكن ورزشي، كارگاهها و كارخانجات و... و حتي استفادههاي خارج از ساختمان.
علاوه بر كاربردهاي فوق كه به عنوان روكش تختههايي چون MDF بودند، انواع ضخيمتر اين نوع لامينت به تنهايي براي ساخت فيبرهاي مدار چاپي، چرخ دندههاي صنعتي و واشرهاي صنعتي و... استفاده ميشود. همچنين به عنوان روكش تخته لايه رويي از نوع كاغذ تزئيني (دكور) در ساخت آن استفاده كرده و در كاربردهاي صنعتي كل لايهها از كاغذ كرافت ساخته ميشود. به اين نوع روكش در اصطلاح تجاري در ايران فورميكا (فورميكا نام يكي از توليد كنندگان بزرگ اين نوع روكش است ) نيز گفته ميشود.
ج – لامينتهاي فشرده پيوست 21 (CPL):
اين نوع لامينت (روکش مصنوعی ام دی اف) در تمام موارد مانند HPL است با اين تفاوت كه در پرسهاي غلطكي پيوسته و بصورت رول توليد ميشود و انعطافپذيري آن كمي بيشتر از HPL است و بصورت پيوسته در پرسهاي غلطكي روي تخته (MDF) چسبانده ميشود و داراي موارد كاربرد و خصوصيات مشابه HPL است.
4- روکش مصنوعی ام دی اف ملامينه:
روكشهاي ملامينه يا LPM 13 پر كاربردترين روکش مصنوعی ام دی اف اوراق فشرده چوبي و خصوصا MDF در جهان و مخصوصاً در ايران در بين تمام روكشهاي چوبي و مصنوعي است. LPM از كاغذهلاي تزئيني (دكور) آغشته به چسب ملامين فرم آلدئيد (MF) كه خشك شده، تشكيل و بصورت مستقيم، بدون نياز به چسب زني مجدد روي تخته (MDF) چسبانده ميشود. دامنه بسيار وسيعي از روكشهاي تزئيني در اين روش قابل توليد است.
مطالب مشابه :
قیمت جدید کابینت
ليست قيمت كابينت آشپزخانه شوند به صورت جداگانه حساب مي شوند مانند انواع جكها
انواع MDF
كابينت آشپزخانه حسيني با بيش از 30 سال تجربه فعاليت مي كند 09126239611 [email protected]
انواع روکش های مختلف ام دی اف
کابینت، در کابینت،دکوراسیون - انواع روکش های مختلف ام دی اف - تبدیل کابینت های فرسوده چوبی و
کابینت 2
ـ انواع كابينت : كابينت به دو صورت فلزي و چوبي وجود دارد.بدليل جلوگيري از زنگ زدگي و پوسيدگي
انواع روش های مورد استفاده برای روکش زنی ورق ام دی اف
کابینت، در کابینت،دکوراسیون - انواع روش های مورد استفاده برای روکش زنی ورق ام دی اف - تبدیل
فروش انواع صفحه کابینت
فروش انواع صفحه کابینت. سرخ چوب . سرخ چوب فعاليت خود را از سال1375 درضمينه ي توليد صفحه هاي
کابینت و ترمیم سیستم آشپزخانه
چيدمان كابينت بايد به گونه اي باشد اولاً شكيل و ۱- انواع درب ها و پنجره های
برچسب :
انواع كابينت