زلزله -بخش سوم گسل های ایران وجهان+نقشه

زلزله -بخش سوم گسل های ایران وجهان+نقشه وبلاگ جوادعموزادمهدیرجیکامپیوتر،جغرافیا صفحه اصلی | عناوین مطالب | تماس با من | قالب وبلاگ | پروفایل درباره وب
سلام خوش امدید.

جوادعموزادمهدیرجی
کارشناس رشته جغرافیای طبیعی
گرایش اقلیم شناسی

دانشجوی کارشناسی ارشد
هیدروژئومورفولوژی دربرنامه ریزی محیطی
دانشگاه مازندران

جهت ارتباط بیشتر ایمیل شخصی من
[email protected]
میباشد

کپی مطالب یاذکر منبع : ادرس این وبلاگ
http://javad1986.blogfa.com/
بلامانع میباشد.

تاریخ راه اندازی وبلاگ : آبان 1391/8/25
مصادف با:نوامبر 2012/11/11
مصادف با: ذي‌الحجه 1433/12/29

***17 اسفند1391 تمام مطالب این وبلاگ به وبلاگ جدیدم به آدرس زیر هم کپی شده ***
http://javad1986.mihanblog.com
ولی این وبلاگ نیز همچنان فعال است وبه کار خود ادامه میدهد. لینک دوستان قالب وبلاگ وبلاگ رضاعموزادمهدیرجی وبلاگ جدید جوادعموزادمهدیرجی خرید وقیمت گوشی وکالا(digikala) خرید وقیمت گوشی (gsm) خرید وقیمت گوشی (gooshishop) خرید وقیمت قطعات کامپیوتر(digionline) سازمان سنجش كشور جدیدترین زلزله های ایران پژوهشگاه زلزله شناسي(IIEES) جدیدترین زلزله های کره زمین مديريت خدمات مشتريان adsl مازندران مشاهده صورتحساب تلفن ثابت برنامه بروزشبکه 3(کامپیوترواینترنت) شهید آوینی(مذهبی) ورزش3 اگهی استخدام (کاریاب) اگهی استخدام (استخدامی) اگهی استخدام (بانکی) پیش بینی چندروزه هوای بهشهر پیش بینی 1ماهه هوای بهشهر آپلود سنتر ست آپ دانلودها اسان دانلود دانشگاه مازندران روستای باریک آبسر (ساری) بلاگفا میهن بلاگ قالب وبلاگ طراح گرافیست زلزله -بخش سوم گسل های ایران وجهان+نقشه زلزله -بخش سوم گسل های ایران وجهان

مطالب این بخش

رابطه گسل با زلزله 

صفحات تکتونیکی جهان

صفحه ایران-صفحه عربستان-صفحه اوراسیا-صفحه آمریکای شمالی-صفحه اقیانوس آرام-صفحه آفریقا-صفحه آمریکای جنوبی-صفحه نازکا

آشنایی با گسل های ایران

گسل البرز (A)-- گسل آبیک - فیروزکوه (AF)--  گسل سمنان (S)-- گسل تبریز (T) -- گسل آستارا (As) --گسل ارومیه (R)-- گسل ترود (Tr)-- گسل میامی (My)-- گسل درونه (گسل بزرگ کویر) (D)-- گسل قم - زفره (QZ)-- گسل دهشیر - بافت (Db) (گسل نایین- بافت)-- گسل پشت بادام (P)-- گسل هریرود (H)-- گسل نهبندان (Nb)-- گسل نایبند (N)-- گسل بشاگرد (B)-- گسل زاگرس (Z)-- گسل کازرون (Kz)-- گسل میناب (M)

رابطه گسل با زلزله 
رابطه گسل - زلزله دو طرفه می‌باشد. یعنی وجود گسلهای فراوان در یک منطقه سبب بروز زلزله می‌گردد. این زلزله به نوبه خودسبب ایجاد گسل جدیدی گردیده و نتیجتا تعداد شکستگیها زیادتر شده و به این ترتیب قابلیت لزره خیزی منطقه افزایش می‌یابد.

نقشه گسلها و نقاط زلزله خیز جهان

1376790546181.jpg

صفحات تکتونیکی جهان

در زیر توضیحاتی درباره 8 صفحه تکتونیکی مهم زمین را می خوانید؛

 

صفحه ایران: صفحه تکتونیکی کوچکی است که با صفحات اوراسیا، عربستان، هند-استرالیا و آدریاتیک-ترکیه-یونان هم‌مرز است.
دریای تتیس که زمانی تمام ایران را می‌پوشاند در آغاز دوره سنوزوئیک در 65 میلیون سال پیش به خط ناوه‌ای باقیمانده‌ای تقلیل یافته بود که تنها بخشی از آن را هنوز دریا فرا می‌گرفت. از سوی دیگر آنچه که امروزه با عنوان منطقه دریای سرخ-خلیج عدن می‌شناسیم در حال گسترش بیشتری بود درنتیجه این رویداد، بخشی بزرگ به‌نام صفحه عربستان جدا شد و شروع به حرک به سمت شمال-شرق نمود، صفحه ایران را به‌شدت فشرد و باعث شد تا کوه‌های زاگرس ارتفاع یابند. این جابجایی صفحه‌ای را حتی امروز نیز در جریان می‌دانندو بیشتر زمین‌لرزه‌های ایران در مرز برخورد این دو صفحه در منطقه زاگرس متمرکز است.
همچنین صفحه ایران در نقطه‌ای جنوبی‌تر در مکران (واقع در جنوب شرقی ایران) با پوسته اقیانوسی برخورد نمودکه این پوسته به زیر صفحه ایران رفت. نتیجه این برخورد پدیدآمدن رشته‌کوه‌هایی عظیم بود اما در مقایسه با منطقه زاگرس، فعالیت‌های زمین‌لرزه‌ای کمتری در اینجا وجود دارد.

 

صفحه عربستان: صفحه لیتوسفری کوچکی است که همراه با صفحات هند و آفریقا در طی میلیون‌ها سال (درحدود 20 میلیون سال برای صفحه عربستان و 50 میلیون سال برای صفحه هند) در حال حرکت به سمت شمال و در نهایت برخورد با صفحه اوراسیا بوده است. نتیجه این رویداد، به‌هم پیوستن قطعات صفحه و رشته‌کوه‌هایی است که از پیرنه در غرب، تا سرتاسر جنوب اروپا و خاورمیانه تا هیمالایا ‌و رشته‌کوه‌های جنوب شرق آسیا گسترده‌شده‌اند. همچنین رشته‌کوه‌های زاگرس در ایران از برخورد صفحه عربستان با صفحه ایران به‌وجود آمده‌اند
 

صفحه اوراسیا: صفحه اوراسیا صفحه‌ای تکتونیکی است که اکثر قاره اوراسیا را در بر می‌گیرد. شبه‌قاره عربستان، شبه‌قاره هند و شرق رشته‌کوه چرسکی در سیبری شرقی از جمله مناطق درخور توجهی هستند که جزئی از صفحه اوراسیا به شمار نمی‌آیند. این صفحه همچنین شامل پوسته اقیانوسی نیز می‌باشد که از غرب به پشته میانی اقیانوس اطلس و از شمال به پشته گاکل محدود می‌شود. 

 

صفحه آمریکای شمالی: صفحه‌ای زمین‌ساختی است که بیشتر آمریکای شمالی، گرینلند، کوبا، باهاماس و بخش‌هایی از ایسلند، سیبری و ژاپن را می‌پوشاند. این صفحه از خاور به شیار میانی اقیانوس اطلس و از باختر به رشته‌کوه چرسکی در سیبری محدود می‌شود. صفحه آمریکای شمالی تا حدی توسط صفحه اوراسیا در بر گرفته شده‌است.

 

صفحه اقیانوس آرام: یا پاسیفیک پلیت یک صفحه زمین‌ساخت اقیانوسی است که در زیر اقیانوس آرام جای دارد و سطحی برابر با 103 میلیون کیلومتر مربع را در بر می‌گیرد. این صفحه گسترده ترین صفحه زمین‌ساخت بشقابی است.
لبه‌های شمالی و جنوبی این صفحه هر دو از نوع مرز واگرا (divergent boundary) است. تفتگاه مربوط به جزایر هاوایی مربوط به همین صفحه‌است.

1376790546242.jpg

 

صفحه آفریقا: یک صفحه زمین‌ساخت است که قاره آفریقا و پوسته اقیانوسی که میان مرز این قاره و اقیانوس‌های گرداگرد آن قرار دارد را دربر می‌گیرد.

 

صفحه آمریکای جنوبی: یک ورقه زمین‌ساخت آمریکای جنوبی است و هم‌چنین یک منطقه چشم‌گیر گسترده در بستر پشته میانی اقیانوس اطلس است.

 

صفحه نازکادر منطقه‌ای به‌نام نازکا واقع در کشور پرو قرار دارد. ورقه نازکا یک زمین‌ساخت در شرق اقیانوس آرام در حوضه سواحل غربی آمریکای جنوبی است. با فرورانش، ورقه نازکا به‌زیر ورقه آمریکای جنوبی فرو رفته‌است.

آشنایی با گسل های ایران

سرزمین ایران توسط گسلهای اصلی و فرعی با روندهای مختلف پوشیده شده‌اند. تعدادی از گسلهای اصلی که در زمین شناسی و منطقه ساختاری ایران ، حوضه‌های رسوبی ، تشکیل کانسارهای رگه‌ای و مناطق زلزله خیز ایران نقش دارند عبارتند از : 

1376790546333.jpg


گسلهای با روند تقریبی شرقی - غربی

گسل البرز (A)

از شرق گرگان تا لاهیجان بین واحد گرگان تا رشت و البرز قرار دارد و روند آن از روند البرز مرکزی تبعیت می‌کند. این گسل از سیلورین یا قبل از آن فعالیت داشته و شمال آن فاقد سنگهای ائوسن است، ولی رخساره‌های دریایی میوسن شمال آن با البرز تفاوت دارد. 

گسل آبیک - فیروزکوه (AF)

از آبیک قزوین تا فیروزکوه در بخش جنوبی البرز کشیده شده است و قسمتی از آن به نام راندگی مشا - فشم خوانده می‌شود. گسل آبیک - فیروزکوه حداقل از دوره لیاس فعالیت داشته است. چون رسوبات سازنده شمشک (لیاس) فعالیت‌های آتشفشانی مزوزوئیک در شمال آن بیشتر است. 

گسل سمنان (S)

در شمال سمنان قرار دارد و جدا کننده کوههای البرز از ایران مرکزی است. این گسل در فاصله 15 تا 25 کیلومتری گسل عطاری قرار دارد که احتمالا هر دو در دشت آهوان - قوشه به یکدیگر می‌پیوندند. گسل سمنان از شرق تا دامغان و از غرب تا دشتهای ده نمک - گرمسار امتداد دارد. این گسل چپ گرد است و شیب آن به طرف جنوب ناپیوستگیهایی در سنگهای ایوسن شمال سمنان بوجود آورده است. 

گسلهای البرز غربی و آذربایجان

گسل تبریز (T)

این گسل از شمال تبریز پس از گذشتن از خوی و ماکو به سمت کوههای آستارا در ترکیه ادامه می‌یابد. با توجه به اینکه در طول گسل تغییر روند مشاهده می‌شود، احتمالا این گسل می‌تواند از به هم پیوستن چند گسل حاصل شده باشد، ولی به هر حال روند کلی آن شمال غربی - جنوب شرقی است و احتمالی در امتداد گسل قم - زفره است. این گسل از جنوب شرقی به کوههای زنجان - سلطانیه می‌رسد و راستگرد است. گسل تبریز در فاصله بین خوی تا ماکو مرز سنگهای آفره رنگین آذربایجان غربی را مشخص می‌کند. 

گسل آستارا (As)

این گسل با روند شمالی - جنوبی در شرق آذربایجان و بخش غربی دریاچه خزر از شمال ایران تا قفقاز کسیده شده است. گسل آستارا در فرورفتگی دریاچه خزر نسبت به سرزمین آذربایجان شرقی نقش داشته است. 

گسل ارومیه(R)

از ماکو به طرف جنوب ، از غرب دریاچه ارومیه می‌گذرد و در زرینه رود ختم می‌شود. این گسل ادامهگسل تبریز به شمار می‌آید و احتمالا فرورفتگی دریاچه ارومیه نتیجه عملکرد آن است. به دلیل عدم وجود سنگهای تریاس و ژوراسیک و در مقابل گسترش زیاد سپر قدیمی سنگهای پرکامبرین تا پرمین در مغرب آن می‌تواند حاکی از وجود کوهزایی کاتانگایی باشد. ضمنا فعالیت این گسل در فاز سیمرین پیشین نیز مشاهده می‌شود. 

گسلهای ایران مرکزی

گسل ترود (Tr)

این گسل از جمله گسل‌های شمال کویر نمک ایران مرکزی بشمار می‌آید که با روند شمال شرقی - جنوب غربی در شمال گسل درونه (گسل بزرگ کویر) قرار دارد. فعالیت آن با توجه به روند کوهزایی کالدونین احتمالا می‌تواند مربوط به آن باشد، ولی جنبش چپگرد آن در سیمرین پیشین محرز است. 

گسل میامی (My)

این گسل در شمال کویر بزرگ نمک از شاهرود گذشته و احتمالا از شرق به گسل درونه و از غرب به گسل عطاری می‌رسد. مرز شمالی سنگهای آمیزه رنگی در ناحیه عباس‌آباد - میامی بوده و دو واحد ایران مرکزی و بینالود را از هم جدا می‌کند. 


گسل درونه (گسل بزرگ کویر) (D)

این گسل از شمال نایین به طرف شرق تا مرز افغانستان به طول 700 کیلومتر امتداد دارد و کویر بزرگ ایران مرکزی را در بخش شمالی محدود می‌کند. آخرین جنبش آن راستگرد بوده است و مرز جنوبی ناحیه کاشمر - درونه را مشخص می‌کند که آمیزه‌های رنگین گسترش دارند. روند گسل درونه از شمال نائین به طرف شرق قدری به شمال متمایل و سپس به حالت قوسی درآمده است و سرانجام به طرف شرق-جنوب شرقی تا مرز افعانستان کشیده می‌شود. نام آن از بخش درونه واقع در جنوب کاشمر گرفته شده‌است. 

گسل قم - زفره (QZ)

این گسل از نواحی قم تا زفره (شمال شرق اصفهان) ادامه دارد و از نوع گسل های راستگرد است که در خروج و بوجود آمدن سنگهای آذرین دوره ایوسن نقش اساسی داشته است. گسل قم-زفره همانطور که ذکر شد احتمالا دنباله گسل تبریز است. 

گسل دهشیر - بافت (Db) (گسل نایین- بافت)

با روند شمال غربی- جنوب شرقی از نایین و ده‌شیر یزد تا بافت کرمان کشیده ‌شده است. حد غربی و جنوب غربی آن فرورفتگیهای گاوخونی ، ابرکوه و سیرجان را مشخص می‌کند. در طول این گسل ، بیرون زدگیهای آمیزه رنگی بویژه در نواحی نایین مشاهده می‌شود. 

گسل پشت بادام (P)

این گسل بصورت قوسی از نواحی پشت بادام می‌گذرد و به سمت جنوب شرق متمایل می‌شود. فعالیت گسل پشت‌بادام به فاز کاتانگایی مربوط است و درمزوزوئیک با فعالیت مجدد در ایجاد ساختارهای فرازمین و فروزمین موثر بوده ‌است. این گسل با گسل‌های دیگری همچون گسل چاپدونی موازی است و مرز شرق کویر نمک را محدود می‌کند. 


گسل کلمرد (Km)

قدرت این گسل در شرق ایران مرکزی و در بخش غربی سپر قدیمی کلمرد قرار دارد. این گسل به پرکامبرین بالایی می‌رسد، ولی در فاز کالدونین نیز فعال شده و روند آن که ابتدا شمالی- جنوبی بوده و به سمت شرق متمایل شده ‌است. گسل کلمرد از نوع راستگرد و باعث تغییرات رخساره‌ای در مزوزوئیک شده‌است. 

گسل‌های شرق و جنوب شرقی ایران

گسل هریرود (H)

این گسل با روند شمالی- جنوبی مسیرهای رود هریرود (مرز ایران و افغانستان) و رود تجن را طی می‌کند و در نواحی ترکمنستان و کوههای اورال شوروی نیز عملکرد خوبی داشته است. جنبش آن چپگرد بوده و در طرفین آن سنگهای ژوراسیک و کرتاسه جابجا شده است. این گسل بخش غربی بلوک هلمند را محدود کرده است و از مغرب دشت زابل گذشته و به زاهدان می‌رسد. طول قسمتی از گسل هریرود که در ایران قابل تشخیص می‌باشد 825 کیلومتر است. این گسل در فاز کاتانگایی فعال شده و در فازهای بعد نیز فعالیت آن تداوم داشته است. 

گسل نهبندان (Nb)

گسلی است با روند شمالی-جنوبی که حد شرقی بلوک لوت را محدود می‌کند. طول آن حدود 750 کیلومتر است و در بخش جنوب به سمت شرق متمایل شده‌است و بالاخره به طرف مرز ایران و پاکستان ادامه می‌یابد که نبوی دلیل آن را ترکیب این گسل از سه گسل مجزا می‌داند. اولین جنبش گسل نهبندان را به پرکامبرین نسبت می‌دهند که در فازهای دیگر نیز تداوم داشته است. سنگهای دو طرف آن کرتاسه بالایی ایوسن است، ولی اطراف ده سلم سنگهای دگرگونی پالئوزوئیک را جابجا کرده است. 

گسل نایبند (N)

این گسل نیز روند شمالی-جنوبی دارد و طول آن از ناحیه بشرویه تا بم 600 کیلومتر است. این گسل حد غربی بلوک لوت را محدود می‌کند و بویژه در تشکیل حوضه رسوبی طبس و پیدایش کوههای مشتری نقش مهمی داشته است. گسل نایبند قدیمی‌ترین بیرون‌زدگیهای منطقه را که به دوره دونین تعلق دارد جابجا کرده‌است به همین جهت احتمال داده می‌شود که سن آن به قبل از دونین و حتی به پرکامبرین برسد. 

گسل بشاگرد (B)

گسل بشاگرد در کوههای بشاگرد جنوب جازموریان از قصر قند می‌گذرد و با روند شرقی-غربی به طرف مرز ایران و پاکستان ادامه می‌یابد. در امتداد این گسل و گسل‌های کوچکتر ناحیه رخنمونهای آمیزه رنگین مشاهده می‌شود. این گسل احتمالا دنباله گسل زاگرس بوده که گسل میناب با روند شمالی-جنوبی خود آن را از گسل زاگرس جدا و جابجا کرده است. 

 

گسل‌های زاگرس

گسل زاگرس (Z)

گسلی است که در بخش شمالی شرقی زاگرس با روند شمال غربی-جنوب شرقی و شیب تندگاه بطور عمودی مشخص می‌شود و بصورت گسل معکوس عمل کرده است. این گسل بویژه در نواحی لرستان تا مریوان ادامه دارد و پس از ورود به عراق دوباره بطرف ایران برگشته است و به سردشت می‌رسد (نبوی 1355) . دنباله این گسل در امتداد جنوبی غربی از نواحی فارس می‌گذرد. بطوری که طول کلی آن حدود 1350 کیلومتر است.

در نواحی فارس ، گسل زاگرس دارای شیب کمتری است و اغلب بصورت روراندگی مشاهده می‌شود. جنبش آن راستگرد بوده و رسوبات تبخیری کامبرین پیشین را که عملا باید در حوضه تبخیری قطر - کازرون تشکیل شده باشند در 200 تا 300 کیلومتری دورتر (در زردکوه) قرار داده است. مجموعه آمیزه‌های امینولیت و رادیولاریت‌های زاگرس در نواحی کرمانشاه و در نواحی نیریز فارس در امتداد این گسل تراستی قرار دارد. زمان جنبش اولیه گسل زاگرس را به پرکامبرین نسبت می‌دهند که در دوره‌های بعد نیز جنبش آن ادامه داشته است. 

گسل کازرون (Kz)

طول این گسل حدود 500 کیلومتر است و روند تقریبی شمالی- جنوبی دارد و از نوع گسل‌های راستگرد است. این گسل باعث جابجایی منطقه زاگرس و سکوی عربستان شده‌است. بنابراین مرز سکوی عربی با زاگرس ایران را مشخص می‌کند. زمان جنبش آن را به پرکامبرین نسبت می‌دهند، ولی در کوارتز دوباره جنبش آن شروع و زلزله‌های قر - کازرون نمایانگر جنبش عهد حاضر آن است. 

گسل میناب (M)

نام قبلی این گسل زندان بوده است و آن را راستگرد می‌دانستند ولی جنبش‌های اخیر آن و جابجایی‌های رسوبات پادگانه‌های آبرفتی ساحلی سوئد جنبش‌های چپ‌گرد این گسل است. این گسل در بخش شمالی توسط گسل زاگرس قطع شده است ولی ادامه آن در طرفهای دیگر گسل بشاگرد و زاگرس ملاحظه می‌شود. 

به ‌نظر می‌آید که گسل میناب ادامه گسل نایبند باشد و جنبش آن نیز می‌تواند مشابه گسل نایبند باشد. روند این گسل شمالی-جنوبی است و از طرف جنوب وارد عمان می‌شود. این گسل از نظر اینکه در جهت و روند زمین ساختی مهم اورال-عمان و ماداگاسکار قرار دارد حائز اهمیت است. 

 


مطالب مشابه :


ارائه خدمات اينترنتي تلفن ثابت و همراه در مشهد مقدس

ارائه خدمات اينترنتي تلفن ثابت و ارائه صورتحساب تلفن ثابت ، مشاهده مخابرات لرستان




خدمات اینترنتی شرکت مخابرات مازندران

دریافت ریز مکالمان تلفن ثابت پیشخوان لرستان; صورتحساب تلفن ثابت;




غائله نایب حسین کاشی (1)

كشمكش هاي درون قبيله ايشان جو منطقة لرستان مشاهده صورتحساب تلفن های




ثبت نام درخواست فرآورده های نفتی

جديد" فرم مربوطه را مشاهده نموده و پس از تكميل تلفن ثابت صورتحساب تلفن ثابت;




سپهبد احمد امیر احمدی...

لرستان حمله کرد و پس از پيروزي به درجه ذوالفقار که بالاترين مشاهده صورتحساب تلفن های




اطلاعیه تکمیلی جلسه پست بانک

( پایلوت در بوشهر و لرستان با تاییده خدمات مشترکین تلفن ثابت صورتحساب تلفن ثابت;




دریافت کارت بیمه حوادث دانشجویان پیام نور

مربوط به خود شده و کارت خود را مشاهده تلفن ثابت صورتحساب تلفن ثابت;




زلزله -بخش سوم گسل های ایران وجهان+نقشه

مشاهده صورتحساب تلفن ثابت . روند مشاهده می‌شود لرستان تا مریوان




طرح گلچین همراه اول

خدمات مشترکین تلفن ثابت پیشخوان لرستان; صورتحساب تلفن ثابت;




برچسب :