مهمترین رویدادهای ایران وجهان در طول تاریخ دراین روز

ايران

اجتماع صدها روحاني و طلبه برضد مشروطه شدن حكومت ايران: مشروعه، نه مشروطه

0624saad.jpg
باقرخان سعدالدوله

از سوم تيرماه 1276 (24 ژوئن 1907) صدها روحاني و طلبه به هدايت شيخ فضل الله نوري در شهر ري اجتماع و به مشروطه شدن (پارلماني شدن) حكومت ايران اعتراض و خواهان حكومت مشروعه (اسلامي) شدند و بناي نوشتن نامه و ارسال تلگرام برضد مشروطيت به شهرهاي مختلف ايران و روحانيون اين شهرهارا گذاشتند.

    در همين روز به اشاره مجتهد شهر زنجان به ساختمان فرمانداري اين شهر هجوم برده شد كه ضمن آن باقرخان سعد الدوله فرماندار وقت جان خودرا از دست داد.

اخطار سفارت انگلستان در تهران به دولت وقت که گستاخانه تعبیر شده بود

در پي محاصره سفارت انگلستان در تهران براي جلوگيري از پناهنده شدن سياستمداران مخالف محمدعليشاه، اصحاب نشريات و ... به آنجا توسط نيروي قزاق به فرماندهي افسران روس، كه از روز گلوله باران شدن مجلس با توپ آغاز شده و ادامه يافته بود، سوم تیرماه 1287هجری (24 ژوئن 1908) سفارت انگلستان اخطار شديدالحني به دولت وقت ايران تسليم كرد كه مورخان درتاليفات خود آن را «گستاخانه» توصيف كرده اند.

    در اين اخطاريه مصرا خواسته شده بود كه محاصره سفارتخانه بي درنگ پايان يابد، «شاه» وزير دربار خود را براي عذرخواهي حضوري از اين عمل به سفارت انگلستان بفرستد!!، شاه با دستخط خودش جان و اموال كساني را كه به سفارت انگلستان پناه آورده و متحصّن شده اند تضمين كند و كساني كه با سفارت انگلستان در تهران رفت و آمد داشتند و در روزهاي اخير دستگير و بازداشت شده اند بي چون و چرا آزاد گردند و ....

     همان روز، سفارت فرانسه در تهران (كه دولت متبوع آن نياز به اتحاد با انگلستان در اروپا در برابر تهديد آلمان داشت) از اين اخطار سفارت انگلستان به دولت تهران حمايت كرده بود.

    ... و غروب سوم تير (روز دريافت اخطار سفارت انگلستان)، محمد علي شاه با وجود اين كه مورد حمايت دولت روسيه ــ رقيب استعماري انگلستان در ايران ــ بود فرمان عفو عمومي صادر و مشيرالسلطنه را مامور تشكيل كابينه كرد.

قتل دست اندركاران نشريات در باغ شاه (پادگان حرّ) - سختگيري از طريق قانون مطبوعات

mirzajahangeerkhan.jpgميرزاجهانگير خان شيرازي

سوم تيرماه سال 1287 (24 ژوئن 1908)، و يك روز پس از به توپ بسته شدن ساختمان مجلس در ميدان بهارستان و دستگيري برخي نمايندگان پارلمان و اصحاب نشريات و انتقال آنان به باغ شاه (پادگان حرّ) كه محمد علي شاه قاجار ـ خود نیز به آنجا نقل مكان كرده بود، ميرزاجهانگيرخان شيرازي ناشر صور اسرافيل، همچنین ملك المتكلمين و سلطان العلماي خراساني از دست اندركاران نشريات ديگر در همان محل اعدام شدند. این اعدامها چند ساعت پیش از صدور فرمان عفو عمومی انجام شده بود. عفو عمومی در پی اخطار سفارت دولت لندن در تهران صورت گرفت که نقطه ضعف دیگری در تاریخ ایران است. پس از به توپ بسته شدن مجلس در دوم تيرماه 1287، در تهران حکومت نظامي و منع رفت و آمد شبانه برقرار شده بود.

    رویدادهایی که به دستگیری و ا اعدام ناشران چند روزنامه در ژوئن 1908 در تهران منجر شد باعث شده است که در ایران، دولت ها در صدور پروانه انتشار روزنامه احتیاط کنند و در چارچوب قانون مطبوعات (که بیشتر کشورها فاقد آن هستند) و از طریق آن به اعمال سختگیری ادامه دهند و بزعم اصحاب نظر، محدودکننده ترین قوانین مطبوعاتی ایران قانون مصوب 1985 (1364 هجری) است که در زمان نخست وزیری میرحسین موسوی و وزارت ارشاد محمد خاتمی تدوین شده است. به علاوه، این قانون توجه لازم به ارتقاء ژورنالیسم حرفه ای (پروفوشنالیسم) در ایران نکرده که عامل برقراری تعادل در جامعه است و درنتیجه در ربع قرنی که از عمر این قانون می گذرد به روزنامه نگار حرفه ای پروانه انتشار روزنامه (یومیه) داده نشده است. این قانون، پیش شرط تجربه حرفه ای و استطاعت مالی برای متقاضی پروانه در نظر نگرفته است. همین قانون به گونه اي انشاء شده است که امکان داده شد چند سال پیش روزنامه دولتی ایران توقیف شود و حدود یک سال در توقیف باقی بماند حال آنکه توقیف فعالیت یک موسسه دولتی به خاطر خطای مدیر و یا کارمند آن (خطای فرضا «فرد») منطقا قابل قبول نیست و خلاف استاندارد بین المللی و ... است.

    غيبت شرط داشتن سرمايه متقاضي انتشار نشريه در قانون مطبوعات مصوّب سال 1364 است که برخي از صاحبان پروانه به قول روزنامه کيهان آنهارا اجاره مي دهند. مشکل ضعف مالي برخي از نشريات سبب تعلل در پرداخت دستمزد اعضاي تحريريه و حق التحريرها و يا متوقف شدن انتشار و بيکارشدن روزنامه نگاران مي شود که مآلا به صف ناراضيان مي پيوندند. طبق يک تجربه قديمي جهاني، يک فرد چندماه پس از اشتغال به روزنامه نگاري به لحاظ رواني و اشتياق نمي تواند اين پيشه را ترک کند و ناخرسندي ناشي ازبيکارشدن و يا دريافت نکردن حق التحرير از ذهن او خارج نخواهد شد و ....

    قانون مطبوعات مصوب 1364 «سياست مطبوعاتي» ايجاد نکرده است مثلا محدوديت شمار نشريات برحسب جمعيت شهر و کشور و ... و همين ضعف سبب شده است که در کشور هفتاد ميليوني ايران هر سال سه چهار هزار نفر متقاضي انتشار نشريه شوند که دهها بار بيش از ظرفيت کشور است. لازم است قبلا با اين متقاضيان مصاحبه شود (همان کاري را که کميسيون اف سي سي آمريکا در مورد متقاضيان راديو تلويزيون مي کند) که اگر آيا از ظرفيت بازار و مخاطبان احتمالي اطلاع دارند؟ و اگر براي گفتن حرفشان مي خواهند با تحمل هزينه سنگين روزنامه بدهند که اين کار راه آسان تري دارد بروند روزنامه آنلاين و وبلاگ بدهند و .... در آمريکا و چندين کشور ديگر، انتشار نشريه نياز به داشتن پروانه ندارد، چرا در اين کشورها کسي نمي رود به دلخواه و بدون توجه به بازار مخاطب، روزنامه بدهد. پايتخت آمريکا و حومه اش (شامل چند شهر) تنها دو روزنامه دارد. در ايران، کمک مالي دولت به نشريات انگيزه ديگري براي هجوم به دريافت پروانه است. درکدام کشور به کسب و کار روزنامه نگاري کمک مالي مي شود؟. بايد توجه شود که اقتصاد ايران از آغاز دهه 1350 (1970 ميلادي) برپايه نفت است Oil Based Economy ـ درآمدي متزلزل و پايان يافتني.

    چرا همانند ساير کشورها (در آمريکا در رابطه با راديو تلويزيون ها که غير دولتي هستند) پروانه نشريات را «يکساله» قرارندادند که در طول سال قبلي شرايط تغيير نکرده باشد. دهها سال پيش در ايران (پيش از رايگان شدن آموزش و پرورش)، متقاضي تاسيس مدرسه غير دولتي بايد مطابق آيين نامه مربوط ساختمان، ميز و نيمکت ارائه و معلم واجد شرط معرفي مي کرد و به تاييد هيات بازرسان مي رساند تا اجازه شروع کار مي گرفت که لازم بود اين روش هنگام تدوين قانون مطبوعات سال 1364 منظور مي شد.

    در دهه 1340 دولت وقت ايران با هدف جلوگيري از هدر رفتن منابع (کاغذ، مرکب و نيروي انساني) و نيز کنترل آگهي هاي دولتي براي تيراژها نصاب تعيين کرد و هر نشريه که فروش آن کمتر از نصاب تعيين شده بود تعطيل شد.

زد و خورد نيروهاي انگليسي با افراد جنبش جنگل در گيلان

زد و خورد افراد مسلح «جنبش جنگل» در گيلان با نيروهاي اعزامي انگلستان كه قصد داشتند بلشويكهايي را كه به شمال ايران وارد شده بودند سركوب كنند از سوم تير ماه 1297 (24 ژوئن 1918) آغاز شد. دولت لندن جنبش جنگل چپگرا و تمجیدگر انقلاب بلشویکی روسیه می دانست. نيروهاي انگليسي در نبرد با جنبش جنگل از آتش توپ استفاده می كردند که افراد جنبش جنگل فاقد آن بودند.

     نيروهاي انگليسي كه طبق سازشنامه تقسيم ايران (قرارداد سن پترزبورگ)، در وطن ما مستقر شده بودند ماموريت داشتند كه پس از سركوب بلشويكهایی که از روسیه به شمال ایران وارد شده بودند، به قفقاز بروند و به كمك مخالفان مسلح كمونيسم و حکومت انقلاب بلشويکي روسيه (معروف به سفيدها) بشتابند.

بحرين و تغييركلام 180 درجه اي شاه

سوم تير ماه 1338 شاه وقت (پهلوي دوم) در يك مصاحبه مطبوعاتي كه بازتاب جهاني داشت درباره بحرين گفت: بحرين مال ما و متعلق به ما است. وي اضافه كرده بود: ... ولي شيخ آنجا با بستن قراردادهايي با دولتهاي مشخص كار را بر ما دشوار ساخته است (تا حاکميت ايران را اعمال کنيم)، زيرا كه اين دولتها در قبال بحرين تعهداتي سپرده اند و ....

     همين شاه ده سال بعد (180 درجه) تغيير کلام داد و در مصاحبه اي درجريان سفر هند، ناگهان با استقلال بحرين موافقت کرد که قانونا چنين اختياري را نداشت!. اين كار شاه كه نوعي موافقت با تجزيه کشور تلقي شده است يكي از ايرادهاي وارده به او بود. رسیدگی به این ايراد اینک (پس از مرگ شاه در قاهره در تابستان سال 1359) در دست قاضی «تاریخ» است. گفته شده است که شاه تحت فشار يک دولت قدرتمند (که برنامه داشت بعدا بحرين را پايگاه نظامي خود در منطقه قرار دهد) با انجام رفراندم ـ تنها در بحرين و نه در همه ايران ـ موافقت کرده بود. وي در اين کار به اراده و خواست ايرانيان توجه نکرد.

تظاهرات چهارروزه تهران بر ضد فساد اداري و رواج پارتي بازي و کناره گیری هویدا

سوم تيرماه 1356 (24 ژوئن 1977و سال پیش از انقلاب)، تهران شاهد يك رشته تظاهرات بر ضد برخي از سياستهاي امیرعباس هویدا نخست وزیر وقت و شخص شاه ازجمله گسترش فساد اداري، رواج پارتي بازي و خروج صدها ميليون ارز دلاري هفت تومان از كشور بود. اعتراض و تظاهرات از دانشگاهها آغاز شده و گسترش يافته بود. باوجود مداخله پليس و ساواك ـ تیراندازی و توسل به خشونت، اين تظاهرات به صورت پراكنده تا سه روز بعد ادامه داشت. امیر عباس هویدا 15 مردادماه (یک ماه و 12 روز پس از آغاز تظاهرات) کناره گیری کرد که گفته شده است اعتراض تهرانی ها در هفته اول تیرماه در رفتن او پس از 12 سال و شش ماه از ریاست شورای وزیران بی تاثیر نبود. هويدا پس از اين کناره گيري، وزير دربار شد.

     تظاهرات تهران در پي انتشار گزارشهايي (از راديوهاي فارسي زبان كشورهاي ديگر) مبني بر خريد مستغلات فراوان، سهام شرکتها و اوراق بهادار (باوند) از سوي ايرانيان پولدار در اروپا و آمريكا و ديده شدن آنان در قمار خانه هاي خارج و باختهاي سنگين آغاز شده بود. تظاهر كنندگان شعار مي دادند: «غارت ايران بايد متوقف گردد. تبعيض، تبعيض، تبعيض».

دو خبر عادي که انتشار آنها در سال 1357 فعاليت هاي انقلابي را شدت داد: مهريه و فساد

ژوئن 1978 (تيرماه 1357 و در جريان انقلاب) انتشار ترجمه گزارشهاي مربوط به كلاهبرداري هاي يك زن ايراني از جواهر فروشي ها و بانكها در انگلستان كه اعتياد به قمار كردن داشت از رسانه هاي لندن در روزنامه هاي تهران همراه با چاپ عكس او سبب خشم برخي از هموطنان و اعتراض آنان و تشديد فعاليت هاي انقلابي شده بود.

    همزمان، انتشار خبري در روزنامه هاي تهران که مهر همسر يک کارخانه دار ميليونها تومان بوده و پرداخت شده است بر شدت اين اعتراضهاي انقلابي افزود زيرا که چنين مهر سنگيني رسم نبود و پرداخت آن هم در توان هرکس نبود. انقلابيون شعار مي دادند که اين اين قبيل پولها، تنها از اجحاف به مردم به دست مي آيد (شعار: شاه حمايت مي کند ... اجحاف به مردم مي کند). اين دو خبر بر خشم مردم معمولي به گونه اي موثر افزوده بود. ساواک موفق شد که از ادامه چاپ و دنباله کردن خبر مهر هنگفت همسر فرد کارخانه دار در روزنامه ها جلوگيري کند ولي نتوانست مانع ادامه ترجمه و انتشار گزارش هاي مربوط به بانوي قمارباز ايراني شود.

     در سال 1384 و سه دهه پس از آن وقايع، در خرداد سال 1384، روزنامه هاي تهران گزارش از مهرهاي دهها و صدها ميليون توماني داده و نوشته بودند که سه درصد از زنداني هاي ايران را مرداني تشکيل مي دهند که قادر به پرداخت مهر بسيار سنگين زنان خود نبوده اند. طبق قانون دهه 1370 خورشيدي مهر زناني که ازدواج آنان در سابق ثبت شده، در صورت مطالبه، بر پايه نرخ تورم به روز تبديل و قابل پرداخت است و برخي از آنها بر پايه نرخ سکه طلا تا صدها برابر احتساب مي شود!. اين قانون از همان روز تصويب مورد اعتراض قرار گرفته که چرا ساير ديون را شامل نشده و در نتيجه تبعيض ساز است و بايد لغو و يا اصلاح شود زيرا که قانون اساسي جمهوري اسلامي هيچ حرکت تبعيض آميز را به رسميت نمي شناسد. برخي اين شايعه را پراکنده کرده بودند که نمايندگان وقت با هدف هاي خصوصي اين قانون را که در کشوري ديگر وجود ندارد به تصويب رسانده اند.

     طبق قوانين اسلامي، مهر زنان از ديون حال است و هر آن، که اراده کنند مي توانند آن را مطالبه و در صورت استنکاف شوهر و يا عدم استطاعت او به پرداخت، آن را به اجرا بگذارند و تقاضاي توقيف شوهر و اموال او را کنند.

انجام دور دوم انتخابات سال 1384 رياست جمهوري ايران

سوم تيرماه 1384 دور دوم انتخابات رياست جمهوري ايران انجام شد. كل آراء ريخته شده به صندوقها، 27 ميليون و 959 هزار اعلام شده بود. اين نخستين انتخابات رياست جمهور در ايران بود كه به دور دوم راه يافته بود. در دور دوم، هاشمي رفسنجاني رئيس مجلس تشخيص مصلحت نظام و محمود احمدي نژاد شهردار وقت تهران با هم رقابت مي كردند. در دور نخست راي گيري ـ هاشمي رفسنجاني با شش ميليون و 159 هزار راي، اول و احمدي نژاد با پنج ميليون و 710 هزار راي (449 هزار راي كمتر) دوم شده بود. نتايج راي گيري دور دوم، چهارم تيرماه 1384 (روز بعد) اعلام شد كه برنده انتخابات احمدي نژاد بود. (جزئيات در مطالب چهارم تيرماه آمده است)

اسناد کودتای 28 مرداد 1332

در واشنگتن اعلام شد که که مديريت سازمان هاي اطلاعاتي آمريکا تصميم گرفته است که اسناد محرمانه «سيا» و عمدتا مربوط به دهه هاي 1950، 1960، و 1970 اين سازمان را از طبقه بندی خارج و در آرشيو ملي جهت مطالعه محققان قرار دهد. اگر اين تصميم عملي شود قاعدتا اسناد مربوط به براندازي 28 امرداد 1332 ايران (کودتای اوت 1853 برضد دولت مصدق) هم باید علني شوند و .... مورخان نوشته اند که آمریکا و انگلستان با کمک ایادی داخلی خود کودتای 28 مرداد تهران صورت دادند.

     شبکه تلويزيوني اي. بي. سي. آمريکا که اين خبر را پخش کرد تصوير زير را هم که طراحي کرده بود نشان داد:

Cia.jpg

اديان و روحانيون

آغاز خلافت علي (ع) مطابق تقويم ميلادي

خلافت علي (ع) مطابق تقويم ميلادي 24 ژوئن سال 656 (سوم تيرماه ـ در آن زمان ماه ذيحجه) آغاز شد.

     هفت روز پس از قتل عثمان، مسلمين با علي (ع) بيعت كردند. عثمان 17 ژوئن در خانه اش در مدينه كشته شده بود. خانه عثمان از هفته ها پيش از مرگ وي و به روايتي چهل روز در محاصره ناراضيان از حكومت بود كه از بين النهرين، مصر و ساير بلاد اسلامي به مدينه رفته بودند و گروهي از همين ناراضيان هفدهم ژوئن به خانه هجوم بردند و عثمان را با ضربات متعدد كشتند.

     بسياري از مسلمانان به خاطر اين كه عثمان مناصب را به افراد عشيره و اقوام خود از بني اميه مي داد و بيت المال را ميان ايشان قسمت مي كرد و آنان به پشتگرمي عثمان، ظلم و جور مي كردند و فساد همه جا را فرا گرفته بود از او ناراضي و روي گردان شده بودند.

     گروهي از ناراضيان يك سال پيش از رفتن به حجاز و محاصره خانه عثمان، به علي (ع) شكايت برده بودند، ولي نصايح وي در عثمان موثر واقع نشده بود. عثمان هنگام مرگ 82 ساله بود.

     جنگ جمل در همين سال (9 دسامبر سال 656 ميلادي)، پنج ماه و 15 روز پس از آغاز خلافت علي (ع) روي داد.

در دنياي داستان نويسي

زادروز ارنستو ساباتو ـ محدود بودن برد زبان ملي، قفس نويسندگان

ernesto.jpgErnesto Sabato

24 ژوئن زادروز «ارنستو ساباتو» نويسنده بزرگ آرژانتيني است كه در سال 1911 در حومه بوئنوس آيرس به دنيا آمد. وي از دانشگاههاي آرژانتين و سوربن فرانسه در رشته فيزيك دكترا گرفت ولي از اواخر دهه 1940 از ادامه كار فيزيك زده شد و به دنياي نويسندگي روي آورد و در مصاحبه اي اعلام داشت كه دريافته است كه مي تواند با قلم، بيش از آزمايشگاه فيزيك به بشر امروز خدمت كند ـ بشر امروز بيش از هرچيز نياز به راهنمايي و پند و اندرز دارد.

    وي كار نويسندگي را با نوشتن داستان آغاز كرد. نخستين داستاني را كه نوشت «تونل» عنوان داشت و سرگذشت خيالي يك نقاش (تصويرگر) بود كه در اين دنياي پهناور مسير خود را گم كرده و به بيراهه افتاده و دچار انواع دشواري ها شده بود. داستان «تونل» در سال 1948 همزمان به زبانهاي اسپانيايي، فرانسه و ايتاليايي انتشار يافت و مورد استقبال فراوان قرار گرفت و سپس به انگليسي ترجمه شد. اين استقبال و توجه نقدنگاران و مطبوعات ارنستو را دلگرم كرد و پنج داستان ديگر نوشت كه يكي از آنها به صورت فيلم سينمايي درآمد

    ارنستو چون قلم خود را روان يافت و توان تحقيق در خود ديد سپس به نوشتن كتاب هاي غير داستاني پرداخت و 17 كتاب خوب در زمينه هاي اجتماعي و مسائل انساني روز نوشت. مخاطبان داستانهايش او را تشويق به بازگشت به دنياي داستان نگاري كردند و او اين بار به نوشتن داستان كوتاه برپايه موضوعهاي واقعي و پرونده هاي قضايي دست زد و به موازات آن به نوشتن مقاله و تحليل براي رسانه ها و شركت در مصاحبه هاي راديو تلويزيوني مشغول شد.

    او مي گويد كه يك هدف دارد و يك مهارت؛ هدفش خدمت به همنوع و مردمي است كه راهنمايي مي خواهند و روشنگر مي جويند، و مهارتش تحقيق كردن، درك كردن، فكر كردن و نوشتن است.

    ارنستو مي افزايد: يك نگراني دارم و اين نگراني توام با دلسوزي براي افرادي است كه استعداد نويسندگي دارند، ولي بضاعت اين كار را ندارند. بايد دولتها و انجمن ها به اين افراد كمك كنند و اين كمك، خدمت به مردم است كه تكليف هر دولت را تشكيل مي دهد.

    ارنستو روزگاري گفته بود كه آرزوهاي متعدد دارد ولي بزرگترين آنها اين است كه يك مرجع جهاني نظير «موسسه جوائز نوبل» به وجود آيد كه كارش ترجمه كتاب هاي خوب مخصوصا كتب داستاني به زبانهاي ديگر باشد. نويسندگاني كه زبان ملي آنها برد زياد ندارد، همچون پرنده اي هستند كه در قفس است. به علاوه، جهانيان نمي توانند از انديشه و خدمت آنان بهره برگيرند كه اينان هدر مي روند و اين، گناهي است بزرگ.

در قلمرو دموکراسي

نوآوري هاي يك شهردار، نزديك بود آمريكا را سوسياليست كند!

Seidel.jpgEmil Seidel

Emil Seidel اميل سيدل نخستين سوسياليستي كه شهردار يك شهر بزرگ در آمريكا شد 24 ژوئن 1947 در 83 سالگي درگذشت. وي هنگام تحصيل در آلمان، سوسياليست شده بود و دربازگشت به وطن به حزب سوسياليست ايالات متحده آمريكا پيوسته بود.

    سيدل در انتخابات سال 1912 كه از سوي حزب سوسياليست نامزد معاونت رياست جمهوري آمريكا شده بود 891 هزار راي به دست آورد كه با جمعيت آن روز ايالات متحده، رقم بزرگي بود.

     اميل كه بعدا توسط مردم شهر بزرگ ميلواكيMilwaukee ايالت ويسکانسين Wisconsin آمريكا به سمت شهردار اين شهر انتخاب شد در طول اين سمت دست به كارهايي زد كه قبلا در آمريكا (به دليل حاكميت نظام سرمايه داري) سابقه نداشت؛ از جمله بستن فاحشه خانه ها و قمارخانه ها، پرداخت مستمري به شعراء، موسيقيدانها، تصويرگران و اهل هنر تا بكار خود و خلاقيت كه خدمتي است عمومي ادامه دهند، پرداخت كمك هزينه به كساني كه واقعا نياز به اين كمك داشتند و يا عائله مند بودند و درآمدشان كافي نبود، استخدام مامورپليس و كارمندان شهري از طريق امتحان (نه توصيه)، تشويق سرمايه گذاري در آپارتمانسازي صرفا جهت اجاره دادن به افراد كم درآمد، تشويق اصناف به تشكيل اتحاديه و كاركنان به تاسيس سنديكا، تشويق مردم به تاسيس تعاوني هاي مختلف به ويژه تعاوني مصرف و از اين طريق پايين آوردن قيمت ها، لغو انحصارات شهري، ايجاد كلانتري پليس برحسب جمعيت محله ها (نه وسعت محله) و به همين صورت مراكز آتش نشاني، ايجاد درمانگاه دولتي (كه قبلا در آمريكا سابقه نداشت و بعدا هم به وجود نيامد)، و ....

     اين نوآوري ها سبب شد كه مردم شهرهاي ديگر روشن شوند و به انتخاب كردن اعضاي شوراهاي شهر و شهرداران از ميان سوسياليست ها و چپها بپردازند كه عوامل استثمار، مخالفان اين نوع اصلاحات و اصحاب سرمايه و نفوذ نگران از دست رفتن منافع خود شدند، بپاخاستند و احزاب جمهوريخواه و دمكرات را با هم متحد كردند و در دوره هاي بعدي انتخابات شهري، سوسياليستها را شكست دادند. با وجود اين، هنوز حزب سوسياليست آمريكا يك نماينده در كنگره اين كشور دارد.

ساير ملل

تصرف تونس

روز 24 ژوئن سال 1535، كشور تونس واقع در شمال افريقا بارديگر به دست اروپائيان افتاد و شارل پنجم آن را متصرف شد.

    تونس در عهد باستان از متصرفات امپراتوري روم بود. در جريان گسترش اسلام، تونس در قلمرو حکومت اسلامي قرار گرفت.

قتل وزير امور خارجه آلمان که يهودي بود

0624Rathenau.jpg

«والتر راتنائو Walter Rathenau » وزير امورخارجه آلمان پس از جنگ جهاني اول، كه از يهوديان اين كشور بود پس از انعقاد يك قرارداد با مسكو و اعلام اين كه آلمان بايد به تعهداتي كه طبق قرارداد هاي ورساي به گردن گرفته عمل كند 24 ژوئن 1922 به دست دو افسر ناسيوناليست آلماني ترور شد.

    راتنائو كه پس از درگذشت پدرش، رئيس كارخانه سازنده وسائل برقي « آ .ا.گ» آلمان شده بود در دوسال اول جنگ جهاني اول در «اداره اقتصاد جنگ» دولت آلمان كار مي كرد و نوشته اند كه با جنگ نامحدود زيردريايي موافقت نداشت. وي پس از جنگ و شكست آلمان كمك كرد تا حزب دمكرات آلمان تاسيس شود و با تاسيس اين حزب، در سال 1921 وزير نوسازي آلمان شده بود كه چندي بعد به سمت وزير امورخارجه آلمان منصوب شد. امضاي قرارداد «راپالو» با دولت مسكو، او را ازچشم محافظه كاران آلمان انداخت و با جانبداري از انجام تعهداتي كه آلمان به موجب قراردادهاي ورساي پذيرفته بود دشمني ناسيوناليستها و به ويژه حزب ناسيونال سوسياليست آلمان (نازي) را هم كه از اصل با او خوب نبودند برانگيخت كه به از دست دادن جانش منجر شد. ناسيوناليستهاي آلمان و هيتلر قراردادهاي ورساي را بسيار سخت و خشن و نوعي تحقير ملت آلمان مي دانستند و با رعايت آنها موافقت نداشتند.

اعلاميه دانشمندان برنده جايزه نوبل بر ضد بوش

48 دانشمند آمريكايي برنده جايزه نوبل در اعلاميه اي كه در ژوئن 2004 به رسانه هاي اين كشور داده بودند تاكيد كرده بودند كه در انتخابات نوامبر( 2004) به جورج بوش راي نخواهند داد. آنان نوشته بودند كه بوش توجه كافي به دانش و دانشمند ندارد و تجديد انتخاب او به زيان دانش است كه نبايد از پيشرفت باز ايستد.

    مرور زمان نشان داد که بوش برنده انتخابات نوامبر 2004 شد، ولي تشديد وضعيت وخيم عراق از ميزان هواداري و تاييد او در جامعه آمريکا کاسته و در ژوئن 2007 تنها 29 درصد آمريکاييان او را تاييد مي کردند.

کاريکاتور سياسي که در شماره 22 ژوئن 2004 روزنامه هاي آمريکا چاپ شده بود

کاريکاتور سياسي زير در صفحه مقالات شماره 22 ژوئن 2004 برخي از روزنامه هاي آمريکا اتشار يافته يافته بود که هدف از ترسيم آن نشان دادن وابستگي عميق جورج بوش به معاونش ديک چني بوده است. در ژوئن 2007 گزارش هاي رسانه ها درباره اسناد محرمانه کاخ سفيد نشان مي دهد که کنترل کاخ در پشت پرده در دست چني است. در کاريکاتور زير، بوش که همانند يک کودک در آغوش چني نشسته است، او را عمو ديک خطاب مي کند و از دست سازمانهاي اطلاعاتي آمريکا نزد او مي نالد و چني در پاسخ مي گويد که پس از انتخابات (نوامبر) همه را اخراج مي کنيم.

 625bc.jpg

  

 

 

نخستين فضا پيماي غير دولتي

 

623sp.jpg

 

    اين کشتي فضايي 21 ژوئن 2004 توسط يک هواپيماي ويژه از صحراي موهاوي در ايالت کاليفرنيا ( آمريکا ) به ارتفاع 17 کيلومتري از سطح زمين برده شد و از اين ارتفاع با روشن کردن موشک از هواپيماي حامل جدا شد و مستقلا از جو زمين ( هوي سايد ) خارج شد و پس از رسيدن به ارتفاع صد کيلومتري در فضا به زمين باز گشت و به صورتي که در عکس ديده مي شود در نقطه معين در موهاوي بر زمين نشست. اين نخستين فضاپيماي غير دولتي جهان بشمار مي رود که سازنده آن در نظر دارد پس از تکميل از آن به صورت هواپيماي فضايي براي انتقال مسافر از نقطه اي در سطح زمين به نقطه ديگر و يا گردش در فضا استفاده کند. با اين وسيله، پرواز از نيويورک تا توکيو به 30 دقيقه کاهش خواهد يافت.

    خلبان اين هواپيماي فضايي مايکل ملويل 62 ساله بود. ضمن اين پرواز چند نقص فني هم مشاهده شد.

تاريخ از نگاهي به تصوير

عكس هايي كه بحران انسانيت، تضعف وجدان و سقوط بشريت را منعكس مي كند ـ مسئول كيست؟

orphanagebuilding.jpg ساختمان پرورشگاه!

بيستم ژوئن2007 شبكه هاي تلويزيوني آمريكا ضمن پخش عكسهايي كه تعدادي از آنها در زير به صورت يكپارچه آمده اند گزارش كردند كه نظاميان آمريكايي در جريان گشت و تجسس در بغداد، در محله الفجر واقع در شمال پايتخت عراق، به يك ساختمان به ظاهر سالم دولتي نزديك شدند كه تابلو پرورشگاه يتيمان بر آن نصب شده بود. اين نظاميان، طبق معمول از پنجره ساختمان به داخل آن نگاه انداختند و چون به آنچه را كه ديده بودند ظنين شدند از دوربين چشمي استفاده كردند و در يك اطاق شماري كودك برهنه را كه به تختخوابهاي بچگانه بسته شده و بركف اطاق افتاده بودند مشاهده كردند. در اطراف كودكان كه فقط پوست و استخوان بودند فضولات انساني مشاهده شد. اين نظاميان به تصوّر اين كه اين كودكان، اجساد مردگان هستند وارد ساختمان شدند و 24 كودك را در اطاقها به همان صورت يافتند كه همه آنها زنده بودند ولي گرسنه و بدون دلسوز.

   

orphanagefood.jpg
گوشه اي از انبارغذا

 

اين نظاميان در آشپزخانه پرورشگاه دو زن و يك مرد را كه سرگرم خوردن انواع غذا و پذيرايي از شكم خود بودند مشاهده كردند!. انبار پرورشگاه به حد كافي داراي مواد غذايي بود. مدير پرورشگاه اطاقي مجلل و لباس اداري شيك برتن داشت. كاركنان پرورشگاه نتوانستند بگويند كه با آن همه غذا، چرا كودكان، گرسنه رها شده بودند، از آنها مراقبت نمي شد، و نزديك به دو روز، به آنها آب آشاميدني داده نشده بود. نظاميان با برداشتن عكسهاي متعدد از وضعيت، و عمدتا با دوربين سلفونهاي خود، سپس جريان را به فرمانده واحد خود اطلاع دادند و ....

    مخاطبان شبكه هاي تلويزيوني با مشاهده اين عكسها به ارسال «ايميل» به شبكه ها و اعلام نظر خود پرداختند كه در پايان هر بخش خبري پخش مي شد و حكايت از تضعيف انسانيت و ضعف وجدان بشري در عراق دارد. در اين ايميل ها آمده بود كه وضعيت مبهم اين كشور باعث شده كه در آنجا هركس «تنها به فكر خود باشد» كه ادامه اش به لحاظ انساني خطرناك است.

    اين كودكان معمولا آنهايي بوده اند كه والدين خود را در انفجارها از دست داده و در اين دنيا بيكس شده اند و وزارت امور اجتماعي عراق وظيفه نگهداري از آنان را برعهده گرفته است.

    چگونه سه كارمند پرورشگاه به خود جرات مي دانند كه با آرامش تمام از خويش پذيرايي كنند و كودكان يتيم در آن حال نزار باشند ـ غذايي كه آنان براي خود تهيه كرده بودند، درحقيقت براي آن كودكان خريداري شده بود و آن سه تن به خاطر نگهداري آن كودكان بكار گمارده شده بودند و نان نگهداري كودكان را مي خوردند. چرا نبايد مقامات بالاتر از اين پرورشگاه يتيمان منظما بازديد مي كردند؟، و هزاران چراي ديگر. اين عكسها حكايت از بحران انسانيت دارد.

   

baghdadorphanage.jpg

تعدادي از عکس هايي که نظاميان از وضعيت کودکان در لحظه ورود به پرورشگاه به عنوان سند تهيه کردند

 

برخي ديگر از رويدادهاي 24 ژوئن

1314:   اسكاتلندي ها در پي پيروزي برانگليسي ها در جنگ Bannock burn از اينگلند جدا شدند و اعلام استقلال كردند.

1497:   «جیووانی کابوتو Giovanni Caboto» دریانورد ایتالیایی که در استخدام انگلیسی ها بود به جزیره نیوفوندلاند (شمال شرقی کانادا) رسید و آن را که 111 هزار کیلومتر مربع وسعت دارد و جمعیتش اینک 450 هزار نفر است بر املاک دولت لندن اضافه کرد. انگلیسی ها جیووانی را «جان کابتJohn Cabot» می نویسند. برخی از مورخان، تصاحب نیوفوندلاند را سرآغاز امپریالیسم انگلوساکسون (انگلستان و بعد آمریکا) می دانند.

1509:   هنري هشتم که ازدواجهاي مکرر او معروف است پادشاه انگلستان شد.

1597:   نخستين گروه دريايي هلند به جزيره جاوه (دراندونزي امروز) رسيد. با اين سفر مقدمه استعمار جزاير اندونزي توسط هلندي ها آغاز شد كه تا دهه 1940 ادامه يافت. اين جزاير در زمان ورود هلندي ها از تمدن و فرهنگ كامل برخوردار و داراي حكومت و نظم و نظام بودند، تنها توپ و تفنگ نداشتند. بازرگانان عرب دسته اي از اين جزاير را جزاير ملوك مي خواندند. هلندي ها پس از استعمار، اين جزاير را «هند هلند!» ناميدند.

1793:   در پاريس اعلام شد قانون اساسي فرانسه كه نظام آن كشور را جمهوري اعلام داشته براي اجرا آماده است.

   

1812:   نبرد «کارابوبو Carabobo» میان استقلال طلبان ونزوئلایی به رهبری سیمون بولیوار با نیروهای استعمار اسپانیا بفرماندهی فیلد مارشال میگوئل دو لا توره روی داد که استقلال طلبان پیروز و ونزوئلا استقلال و حاکمیّت ملّی یافت. در این نبرد استقلال طلبان تنها 200 کشته داده بودند و تلفات اسپانیایی ها و متحدان داخلی شان بیش از سه هزار تن بود. نیروهای بولیوار تنها هشت هزار تن بودند.

   

1812:   ارتش ناپلئون در اين روز از رود نيمنNeman گذشت و حمله به روسيه را آغاز كرد. هيتلر نيز در ژوئن 1941 (همان ماه) همين اشتباه را مرتكب شد و به قلمرو دولت مسكو حمله نظامي برد. اين دو حمله آغاز پايان كار هر دو ـ ناپلئون و هيتلر ـ بود. اگر هيتلر فرصت خواندن تاريخ را كرده بود مرتكب اين اشتباه نمي شد و تاريخ جهان مسير ديگري را مي پيمود.

1894:   كميته بين المللي بازيهاي المپيك(I.O.C) تصميم گرفت كه اين مسابقات پهلواني جهاني هر چهار سال يكبار برگذار در يك كشور جهان (طبق راي اكثريت اعضاي كميته) برگذار شود.

1916:   در جريان جنگ جهاني اول، از چنين روزي نبرد خونين و خندقي «سم Somme » در خاك فرانسه آغاز شد. در جريان همين نبرد بود كه براي نخستين بار در طول تاريخ، تانك به عنوان يك جنگ افزار بكار رفت.

   

somme.jpg

صحنه اي از جنگ خندقي سم

 

 

   

1926:   از اين روز در سال 1305 هجري خورشيدي اعتراض نظاميان در دو پادگان مراوتپه و سلماس در خراسان و آذربايجان از عقب افتادن جيره و مواجبشان از اين روز آغاز شد و مسئله ساز گرديد.

1932:   با انجام يک کودتاي نظامي در سيام (تايلند) سلطنت در اين کشور مشروطه و حکومت، دمکراتيک شد.

1932:   انقلاب تایلندی ها به ثمر رسید و حکومت این سرزمین مشروطه پارلمانی شد و هفت سال بعد در همین روز نام «سیام» نیر به تایلند تبدیل شد. 24 ژوئن 1948 به دستور استالین راههای زمینی برلین بسته شد تا رفت و آمد از آلمان فدرال به آنجا صورت نگیرد که مقدمه بحران تازه ای در روابط دو بلوک وقت بود.

1948:   محاصره برلن غربي توسط نيروهاي شوروي و قطع راههاي زميني به اين شهر اشغال شده آغاز گرديد كه به تشديد جنگ سرد انجاميد.

1957:   ديوان عالي آمريكا ضمن رسيدگي به يك پرونده قضايي، ادعاي شاكي آن را كه گفته بود تصوير مستهجن نشان دادن و كارهايي از اين دست (Obscenity) جزيي از آزادي بيان است رد كرد و راي داد كه اصلاحيه اول قانون اساسي آمريكا (بيل آو رايتز) آزادي اين كارها را تضمين نكرده است. اين راي از آن پس لازم الرعايه شده است.

1983:   دولت سوريه ورود ياسر عرفات را به اين كشور ممنوع كرد.

2005:   حاخام «يديدا شوفط» روحاني ارشد يهوديان ايراني سراسر جهان در 97 سالگي درگذشت. وي در 14 نوامبر 1908 در شهر كاشان به دنيا آمده بود. روحانيت كليميان از 12 نسل پيش از آن در اين خانواده ايراني تداوم داشت.

    Hakham.jpg

 

 

2007:   بانك مركزي ايران نرخ تورم در وطن ما را 16 و 6 دهم درصد اعلام كرد كرد. قبلا اين نرخ 16 و 8 دهم درصد بود.

http://www.iranianshistoryonthisday.com


مطالب مشابه :


معماری هوشمند ساختمان

براي مثال سقف موزه ميلواكي اين حركت در اين نوع از كنترل نتيجه وروديهاي تحليل شده‌اي




مقالات عمران و معماری 2

تحليل ساختار فضايي شهر تبريز در محدوده بار و با استفاده از موزه هنر ميلواكي مترجم:




مهمترین رویدادهای ایران وجهان در طول تاریخ دراین روز

موزه ها. کتیبه ها به نوشتن مقاله و تحليل براي رسانه ها و شهر بزرگ ميلواكي Milwaukee ايالت




برچسب :