كاهش افت درس شيمي در دانش‌آموزان

منظور از افت  تحصیلی كاهش عملكرد  تحصیلی و د رسی د انش  آموز از سطح رضایت  بخش به سطح نامطلوب است.

عوامل مهم در افت تحصیلی   دانش آموزان

موارد ذیل از جمله مهمترین عوامل  موثر در افت تحصیلی دانش آموزان بیان شده است.

1)     محتوای آموزشی :در کشور ما محتوای کتب درسی توسط دفاتر تحقیق و تالیف کتب درسی به وسیله اساتید متخصص تدوین می شود. سطح ارتباط مولفین کتاب با عوامل درگیر با محتوای کتب معلم و شاگرد ضعیف بوده و نسبت به نیاز دانش آموز و تقاضای معلم بی اطلاع هستند یا حداقل شناخت از نزدیک وجود ندارد. لذا متخصصان به پشتوانه رشته تحصیلی خود به تعیین محتوای درسی پرداخته اند.

کتابها و موارد درسی و محتوای دروس مهم ترین راه رسیدن به اهداف آموزشی است .نگاهی اجمالی به کتب درسی نشان می دهد که غالب کتابها و برنامه های آموزشی از نظر کیفی و کمی با توان و و نیاز های دانش آموزان هماهنگی ندارد .

معلومات تکه تکه شده و مجزا از یکدیگر در قالب دروس مجزا ارائه می شود لذا سریع فراموش می شود.

بین محتوای کتب‚درسی شیمی و  ساعات تدریس و درک دانش آموزان و مراحل رشد آنها تناسب وجود ندارد. برنامه درسی با موضوع محور ارتباطی با دنیای واقعی دانش آموز ندارد.

ارتباط نداشتن محتوی دروس  شیمی با توانمندی ها، علایق و نیازها و تجربه های گذشته دانش آموزان،  ارتباط نداشتن محتوی دروس با آموخته های قبلی دانش آموزان ‚حجیم بودن محتوای کتب درسی شیمی با توجه به مقدار زمانی که برای یادگیری فرصت دارند‚ ارتباط نداشتن محتوای دروس با نیاز های حال و آینده جامعه‚ روان نبودن و جذاب نبودن و قابل درک و فهم نبودن مطالب درس‚  عدم ایجاد تفکر و عدم ایجاد روابط اجتماعی مطلوب در دانش آموزان از عوامل مرتبط با افت تحصیلی  در این درس می باشد .

 2)  برخورد معلم :معلمی چیزی فراتر از یک تخصص علمی است. معلم باید با زمینه های تربیتی، روانشناسی، برنامه ریزی، طرح درس و شیوه های آموزش آشنا باشد شغل معلمی جای آزمون و خطا نیست. همه معلمین توان طراحی درسی را ندارند در دنیای امروز نقش حاکمانه معلم که زاییده خبرگی اوست به نقش تسهیل کنندگی و مشاور و راهنمای یادگیرنده تبدیل شده است.

3) روش تدریس درس شیمی : هر چه در تدریس درس شیمی از روش های فعال و یا آزمایشگاه بیشتر دور شده ایم علاقه دانش آموزان به این واحد درسی بیشتر کاهش یافته و دانش آموزان به حفظ کردن مطالب می پردازند و در نتیجه قدرت تفکر و استدلال و نو آوری فراگیران ضعیف می گردد و موجب خستگی آنها از درس و معلم می شود.

همه این موارد منجر به عدم پیشرفت و افزایش میزان افت تحصیلی می گردد.

5)   شیوه برگزاری امتحانات(شیوه های ارزیابی)( هدف عمده در مدرسه پیش بردن یادگیری دانش آموزان است . تمام فعالیت های مدرسه باید متوجه همین هدف باشد . زیرا مقدار و نوع یادگیری دانش آموزان است که میزان فعالیتهای مدرسه را روشن می کند. هرگاه دانش آموز مطلبی را یاد بگیرد ‚این امر موجب تغییر رفتار وی خواهد شد و به عبارت دیگر تجارب یادگیری موفقیت آمیز  موجب تغییراتی در رفتار دانش آموز می شود.

بوسیله ارزیابی و امتحان است که معلم می تواند اثر کوششهای خود را بفهمد  و یا بداند که چه اندازه توانسته است دانش آموز را در راه رسیدن به هدفهای مورد نظر کمک کند و خود نیز تا چه حد موفق بوده است.

چنانچه امتحان به جای اینکه یک وسیله باشد ‚یک هدف اصلی به شمار آید و این بر کل فرایند آموزشی اثرات سو می گذارد و هدفهای حقیقی آموزش و پرورش را به مخاطره می اندازد.در چنین حالتی امتحان بر چگونگی تدریس و یادگیری تاثیر گذاشته و دانش آموزان فقط برای کسب نمره و قبول شدن در امتحان فعالیت می کنند .

استفاده از شیوه های صحیح امتحان یا ارزیابی پیشرفت تحصیلی ‚نه تنها معلم را قادر می سازد که دانش آموزان خود را در رسیدن به هدفهای آموزش و پرورش راهنمایی کند بلکه بر اساس ارزیابی مداوم می تواند روش تدریس را نیز ارزیابی کند.به این ترتیب می تواند از ترک تحصیل دانش آموزان جلوگیری کند.

بنابراین امتحان وسیله ای نیست که تنها در پایان مراحل تحصیل و برای انتخاب افراد مستعد و شایسته تر به کار رود ‚ بلکه امتحان باید به طور مداوم و در جریان تدریس باشد و در موقعیت های مختلف انجام گیرد.

    عقب ماندگی درسی  : برخی از دانش آموزان عقب ماندگیشان ناشی از افت هوشی و نارسایی ذهنی نیست بلکه صرفا ناشی از تن پروری یا بیکارگی است .

یعنی عقب ماندگی درسی ناشی از تنبلی .بدین معنی که دانش آموزان وقت و تلاش خود را مصروف کار و تحصیل نمی کنند و مانند دیگر دانش آموزان درس نمی خوانند و یا عوامل دیگر مانند وجود نارسایی های عضوی ‚ چون ضعف در بینایی و در شنوایی عدم قدرت بیان ‚اختلال در رفتار ‚ حالت گیجی و ماتی و گم کردن دست و پای خود در حین پاسخ به سوالات معلم است

7)     انگیزه : به حرکت های درونی فرد که موجب هدایت رفتار او به سوی نوعی هدف است انگیزه گفته می شود. در سیستمی که یادگیری براساس علایق و نیازهای فراگیران نیست ایجاد انگیزه تقریباً صفر است

 یکی از دلایل افت تحصیلی  نداشتن انگیزه پیشرفت است .برای ایجاد انگیزه در دانش آموزان باید تلاش نمود تا فرد احساس نیاز کند.وقتی دانش آموزان در اثر شکست در دل تازه نسبت به آن نگرشی منفی پیدا می کنند ‚باید به او کمک کرد در درس تازه موفقیت کسب کند در نتیجه به تصویری مثبت تر به توانایی خود در مورد یادگیری مطلب درسی دست یابد‚ زیرا یادگیری همراه با موفقیت به ایجاد انگیزه منجر می شود.و باید شرایطی را فراهم کرد که دانش آموزاموفقیت خود را احساس می کند زیرا هیچ چیز مانند خود موفقیت به آن کمک نمی کند.معلمان تکالیف یکنواخت ارائه ندهند‚ به عبارت دیگر از خاصیت برانگیختگی مطالب مختلف استفاده کنند.


مطالب مشابه :


مقاله شیمی: ایجاد انگیزه به کمک روشهای نوین تدریس درس شیمی

اگرچه افزایش انگیزه در حرفه شیمی جدید در ایجاد انگیزه یادگیری درس شیمی، هفتمین




فنون ایجاد انگیزه در دانش آموزان

فنون ایجاد انگیزه در در آغاز درس، با و این خود، به افزایش انگیزه برای




نمونه ای از عناوین اقدام پژوهی های برگزیده ناحیه یک کرج همراه با نام اقدام پژوه

اشتیاق به درس شیمی در ابتدایی را در درس ریاضی افزایش افزایش انگیزه دانش آموزان




جایگاه و نقش آزمایشگاه در درس شیمی و شیوه های ارائه آن

جایگاه و نقش آزمایشگاه در درس شیمی و انگیزه و آگاهی نوآوری در آنها افزایش




كاهش افت درس شيمي در دانش‌آموزان

روش تدریس درس شیمی : هر چه در تدریس و افزایش ایجاد انگیزه در دانش




نمونه هايی از فعالیت های خلاقانه

وبلاگ دبیرخانه کشوری درس شیمی در گروه ها. 1-افزایش شرکت ایجاد انگیزه در




نتایج جلسه بررسی علل افت تحصیلی در سال گذشته دراستان کرمانشاه

را در پی دارد، برای افزایش ایجاد انگیزه در مثبت در درس شیمی 3




برچسب :