سیستم مدیریت هوشمند ساختمان (BMS)
سیستم مدیریت هوشمند ساختمان یا (Building Management System)، به مجموعه سخت افزارها و نرم افزارهائی اطلاق میشود که به منظور مانیتورینگ و کنترل یکپارچه قسمتهای مهم و حیاتی در ساختمان نصب میشوند. وظیفه این مجموعه، پایش مداوم بخش های مختلف ساختمان و اعمال فرامین به آنها به نحویست که عملکرد اجزاء مختلف ساختمان متعادل با یکدیگر و در شرایط بهینه و با هدف کاهش مصارف ناخواسته و تخصیص منابع انرژی فقط به فضاهای در حین بهره برداری باشد. در این روش تابلوهای برق روشنائی عمومی، ژنراتور، سیستم اعلام و اطفاءحریق، سیستم حفاظتی، آسانسورها، سیستم کنترل تردد و نیز اجزاء موتورخانه مرکزی شامل چیلرها، بویلرها، پمپ های سیرکولاسیون، برجهای خنک کن، هواسازها و اگزوز فن ها بنوعی بطور یکپارچه و بطور منسجم توسط یک و یا چند رایانه هماهنگ و کنترل میشوند.
اجزاء سیستم مدیریت هوشمند ساختمان اساسا همانند دیگر سیستمهای کنترلی، BMS نیز از سه بخش تشکیل میشود:
حسگرها(Sensors): سنجش پارامترهای محیطی و ارسال این اطلاعات به سیستم را عهده دار هستند. این اطلاعات میتواند دمای محیط بیرون و درون، دمای سیال گرم کننده و یاخنک کننده، میزان روشنائی محیط، میزان رطوبت، مقدار گازها در هوا، حضور و یا عدم حضور افراد در محل و دیگر اطلاعاتی که برای راهبری بهینه سیستم حیاتیست باشد.
کنترلر ها (Controllers): اجزائی از سیستم هستند که اطلاعات دریافتی از حسگرها را دریافت و بر اساس نرم افزار درونی خود و یا نرم افزار شبکه پردازش و بر حسب نیاز فرامینی را به عملگرها ارسال میکنند .
عملگرها (Actuators): اجزائی از سیستم هستند که فرامین ارسالی از کنترلر ها را دریافت و بر اساس آن واکنش نشان میدهند. این عملگرها میتوانند شیرهای برقی سیالات، دریچه های قابل تنظیم عبور هوا، رله های قطع و وصل جریان الکتریکی و…. باشند.
سه بخش یاد شده بالا توسط یک مکانیزم ارتباطی با هم مرتبط میشوند که خود از دو قسمت مهم تشکیل شده است:
- رسانه ارتباطی مانند سیم، فیبرنوری، امواج رادیوئی
- پروتکل ارتباطی و یا زبان محاوره اجزاء مانند BacNet و LonWorks و KNX
در حقیقت حسگرها، کنترلرها و عملگرها از طریق رسانای ارتباطی ، براساس زبان محاوره ای و یا پروتکل ارتباطی با یکدیگر ارتباط برقرار میکنند. سیستم مدیریت هوشمند ساختمان با بکارگیری از آخرین تکنولوژی ها در صدد آن است که شرایطی ایده آل ، همراه با مصرف بهینه انرژی در ساختمان ها پدید آورد. این سیستم ها ضمن کنترل بخشهای مختلف ساختمان و ایجاد شرایط محیطی مناسب با ارائه سرویس های همزمان ، سبب بهینه سازی مصرف انرژی ، سطح کارایی و بهره وری سیستم ها و امکانات موجود در ساختمان می شود. کنترل و دسترسی به سیستم با استفاده از نرم افزارهای مربوطه از هر نقطه در داخل ساختمان و خارج از آن از طریق اینترنت مقدور می باشد.
برخی از اهداف سیستم مدیریت هوشمند ساختمان :
ایجاد محیطی مطلوب برای افراد حاضر در ساختمان
استفاده بهینه از تجهیزات و افزایش عمر مفید آنها
ارائه سیستم کنترلی با قابلیت برنامه ریزی زمانی
عملکرد کاهش چشمگیر هزینه های مربوط به نگهداری و بهینه سازی و صرفه جویی در مصرف انرژی
عدم نیاز به پیمانکار دائمی ساختمان
امکان مانیتورینگ و کنترل تمامی نقاط تحت کنترل از طریق یک PC و یا اینترنت
با توجه به یکپارچه سازی ساختمان ، تمام تجهیزات بصورت هماهنگ کارکرده و امکان تداخل و بروز مشکلات ناشی از عدم هماهنگی از بین می رود
امکان گرفتن گزارش های آماری از تمامی تجهیزات و عملکرد آنها به منظور بهینه سازی مصرف و عملکرد
وظایف سیستم مدیریت هوشمند ساختمان:
کنترل تاسیسات مکانیکی و الکتریکی
کنترل سیستم های روشنایی کنترل تهویه مطبوع سیستم اعلام حریق و کنترل دود
کنترل تردد و حفاظت
مدیریت آسانسورها در زمان های خاص
تعریف ساختمان هوشمند(BEMS):
بطور کلی ساختمان هوشمند ، ساختمانی است که مجهز به یک زیر ساختار ارتباطاتی قوی بوده که می تواند به صورت مستمر نسبت به وضعیتهای متغیر محیط عکس العمل نشان داده و خود را با آن ها وفق دهد و همچنین به ساکنین ساختمان این اجازه را می دهد که از منابع موجود به صورت موثرتری استفاده نموده و امنیت و آرامش آنها را افزایش دهد. هزینه های جاری یک ساختمان معمولاً هزینه های سربار زیادی را برای انواع مشاغل و ساکنان ایجاد می کند و همین موضوع می تواند در سوددهی نقش عمده ای را ایفا نماید به علاوه ، خیلی از سازمانها در دنیا به صرفه جویی در مصرف انرژی و هر چه بهتر کردن محیطهای کاری و زندگی خود روی آورده اند . صاحبین مشاغل مختلف به صرفه جویی در مصرف انرژی و بهینه سازی محیط زندگی و کم کردن هزینه های سرویس و نگهداری ، برای اینکه بتوانند به هدف نهایی خود برسند و نیاز به امنیت و در دسترس بودن اطلاعات در زمان حقیقی را برآورده نمایند روی آورده اند تا جایی که این تغییرات حتی در شرکت های بسیار کوچک نیز به چشم می خورد . مدت زیادی نیست که بحث درباره موضوع ساختمان های هوشمند در محافل عمومی مطرح گردیده است . یک ساختمان هوشمند ساختمانی است که در بردارنده محیطی پویا و مقرون به صرفه بوسیله یکپارچه کردن چهار عنصر اصلی یعنی سیستمها ، ساختار ، سرویسها ، مدیریت و رابطه میان آنها می باشد.
یک ساختمان هوشمند امکانات خود را از طریق سیستم های کنترلی هوشمند ارائه می نماید. این سیستمها عبارتند از :
سیستم اعلام نشت گاز
سیستم اعلام حریق سیستم اعلام سرقت
سیستم اعلام زلزله
سیستم کنترل روشنایی
سیستم تماس گیرنده تلفنی
کنترل از طریق : ریموت کنترل ، کلید دیجیتالی ، تلفن داخل منزل ، موبایل و اینترنت
قابلیت تعریف سناریوی روشنایی
سیستم کنترل کننده یکپارچه
مزایای یک ساختمان هوشمند:
مزایای یک ساختمان هوشمند از طریق پیاده سازی سیستمهای ذکر شده به همراه مزایای یک سیستم یکپارچه کامل ارائه می شود. همانطوریکه مشخص است هر یک از زیر سیستمهای مذکور خود به تنهایی مزایای بسیاری را در راستای کنترل ساختمان ایجاد می نمایند . با داشتن پیش فرض امکانات بسیار سودمند فوق ، همپوشی و تعامل سیستم های فوق براین مزیت می افزاید. برای مثال ، در نظر بگیرید که حریقی در یک ساختمان به وقوع بپیوندد ، سیستم اعلام حریق با سیستم امنیتی به صورت خودکار ارتباط برقرار می کند واز این طریق قفل های کلیه دربها باز می شوند ، شیربرقی گاز قطع شده و مردم می توانند به راحتی از این طریق سیستم اعلام حریق از محل حریق دور شوند . علاوه براین مزایا یک ساختمان هوشمند مزایای زیر را نیز برای صاحبان این نوع ساختمانها به ارمغان می آورد:
محیط کابل کشی استاندارد
مدیریت متمرکز کل سیستم
صرفه جویی در مصرف تأسیسات حرارت مرکزی
صرفه جویی در مصرف برق صرفه جویی در هزینه کابل کشی های آتی و پراکنده
بالارفتن کیفیت سرویس ساختمان
یک ساختمان هوشمند چگونه مقرون به صرفه عمل می کند:
هزینه های واقعی یک ساختمان فقط هزینه های ساخت نیست بلکه باید به آنها هزینه های راهبری و تعمیرات را نیز اضافه کرد . ساختمان هوشمند تمامی این هزینه ها را بوسیله کنترل اتوماتیک و یکپارچه ، مخابرات و سیستم مدیریت به حداقل می رساند. اگر به هزینه های مربوط به یک ساختمان توجه نمائیم مشخص است که نگهداری بیشترین سهم را در هزینه های جاری آن ساختمان دارا می باشد . در این راستا هزینه های نگهداری یک ساختمان هوشمند تا ۵۰% کاهش می یابد که خود علاوه بر برگشت هزینه ها امکانات رفاهی بسیاری را ایجاد می نماید.
ساختمان هوشمند، ساختمانی است که کلیه زیرسیستم های کنترلی آن در چارچوب منطقی از پیش تعریف شده و مناسب با وضعیت کاربری ساختمان، طراحی و پیاده سازی گردیده است. فرایند کنترل در ساختمان هوشمند از طریق سیستمهای کنترلی انجام می شود که خود هوشمندانه عمل کرده و همواره در ارتباط مستقیم و تعامل با یک دیگرند و در نهایت تامین کننده نیاز کاربر و طراح در جهت رسیدن به هدف ایجاد ساختمان هوشمند می باشند. یکی از مشهورترین استاندارد های باز طراحی ساختمانهای هوشمند، استاندارد EIB می باشد با پیاده سازی این استاندارد در چارچوب مدولهای آدرس پذیر و نرم افزارهای مربوطه، دامنه وسیعی از زیر سیستم های کنترلی و دیگر تجهیزاتی که به طریقی امکان کنترل توسط سیگنالهای آنالوگ و دیجیتال را داشته باشند، پوشش داده می شود. یکی دیگر از مشهورترین استانداردهای باز طراحی ساختمانهای هوشمند، استاندارد Native BACnet می باشد با پیاده سازی این استاندارد در چارچوب کنترل کننده های محلی مستقل (DDC Controllers) و با برنامه ریزی آنها امکان کنترل کلیه سیستم های HVAC, VAV, LIGHTING, SACS به طور کاملا مستقل و نیز قابل کنترل از طریق پروسسور مرکزی و نیز ایجاد ارتباط و هماهنگی جهت تعامل با یکدیگر وجود خواهد داشت. درا ین راستا پهنه وسیعی از انواع سیگنالهای آنالوگ و دیجیتال قابل کنترل (Universal I/O) چه به صورت ورودی و چه به صورت خروجی پوشش داده خواهد شد.
از جمله مزایای سیستم هوشمند:
- راحتی: مهمترین عامل در بکارگیری سیستم های هوشمند، ایجاد راحتی برای ساکنین ساختمان است. به این معنا که هر یک از ساکنین بر اساس سلیقه خود با کنترل دلخواه روشنایی، دما و دیگر زیرسیستم های هوشمند سازی، محیط دلپذیری را برای خود ایجاد می نمایند.
- بهینه سازی: هدف دیگر از بکارگیری سیستم های هوشمند بهینه سازی مصرف انرژی است. با استفاده از این سیستم انرژی همواره به طور معقول و منطقی مورد استفاده قرار میگیرد و به دلیل کنترل همه جانبه، تلفات آن به طور چشمگیری کاسته می شود. بررسی ها نشان می دهد با بکارگیری یک منطق کنترلی صحیح تا میزان ۴۰ درصد از انرژی مصرفی در ساختمان هوشمند کاسته خواهد شد.
- کاهش هزینه: با توجه به آنکه مصرف انرژی کاملا در کنترل قرار دارد، بهای پرداختی تا حد قابل قبولی به میزان انرژی مفید مصرفی نزدیک است. به این معنا که کاربر تنها هزینه واقعی انرژی مورد نیاز را می پردازد.
- انعطاف پذیری: پیاده سازی یک استاندارد باز در هوشمند سازی ساختمان، باعث انعطاف پذیری سیستم های کنترلی ساختمان می شود. به این معنا که منطق تعریف شده برای کنترل، همواره قابل تغییر است بدون آنکه نیازی به تغییرات فیزیکی و سخت افزاری در ساختمان باشد.
- کنترل یکپارچه: سیستم هوشمند امکان کنترل یکپارچه کل ساختمان را میسر می سازد به نحوی که المان های کنترلی در دورترین نقاط ساختمان هم به راحتی مانیتور و کنترل می شوند و نیازی به مراجعه به نقطه کنترلی نیست.
در یک ساختمان هوشمند زیرسیستم های کنترلی در چارچوب یک منطق از پیش تعریف شده و مناسب با وضعیت کاربری ساختمان هوشمندانه عمل کرده و همواره درارتباط و تعامل با یکدیگرند فرآیند کنترل درساختمان هوشمند با پیاده سازی استانداردهایی انجام می پذیرد. دراین بخش به بررسی و توضیح استانداردها و اصطلاحات مربوط به هوشمندسازی می پردازیم. با ورود سیستمهای نو از قبیل اعلام حریق، کنترل دسترسی، دوربین مدار بسته و… در ساختمانها و لزوم کنترل مرکزی آنها، لزوم وجود یک سیستم یکپارچه و قابل برنامه ریزی احساس می گردد. امروزه به منظور دستیابی به اهداف فوق سیستم یکپارچه مدیریت ساختمان تحت عنوان BMS رشد و تکوین یافته است. وازه BMS که مخفف Building Management System است همانطور که از نامش بر می آید سیستمی است جهت کنترل و مدیریت هوشمند ساختمان. به تعبیری فنی تر مجموعه ای ازDDC ها(Direct Digital Controller) است که بصورت یک شبکه به هم متصل هستند.این مجموعه کنترلرها اطلاعات متغیرها را نظیر درجه حرارت، فشار، رطوبت، ولتاژ، آمپر، کالری و یا وضعیت و حالت کارکرد تجهیزات را نظیر پمپ، فن، بویلر و چیلر را که توسط سنسورها و سوئیچ ها اندازه گیری می شود دریافت و پس از آنالیز آنها فرمانها را به عملگرها و موتورها نظیر شیرهای برقی، موتور دمپرها، کنتاکتورها و غیره ارسال می کند. قابل ذکر است که از طریق کامپیوتر می توان به تمامی این شبکه دسترسی داشت و از این طریق نیز می توان اطلاعات و آلارم ها را دریافت، ذخیره و آنالیز کرد و همچنین می توان به تمامی عملگرها فرمان صادر نمود. امروزه سیستم مدیریت ساختمان BMS نقش بسیار مهمی را در کنترل فنی، مدیریتی و هزینه ای تاسیسات ساختمان به عهده دارد.
ساختمان هوشمند چیست ؟
در واقع یک ساختمان هوشمند توانایی پاسخگویی و تطابق با تغییرات پیچیده را دارد و همین باعث استفاده بهتر از منابع و فراهم آوردن آسایش و راحتی برای ساکنین آن می باشد.
مواردی که یک ساختمان هوشمند توانایی پاسخ گویی به آن را دارد شامل موارد زیر است:
• توانایی ایجاد تغییرات در هنگام تغییر هوای خارج از ساختمان نظیر تغییر دما ، رطوبت ، سطح روشنایی و غیره
• توانایی ایجاد تغییرات در هوای داخل ، جذب دما در هنگام افزایش ساکنین ، تجهیزات و غیره
• ایجاد تغییرات بر حسب موارد مورد نیاز ، تغییر در نوع کاربری ، تغییر بر حسب نیاز ساکنین.
مزایای این کنترل در نیل به اهداف زیر خلاصه می شود:
• صرفه جویی در مصرف انرژی -کاهش نیروی انسانی
• افزایش عمر مفید تجهیزات و کاهش نرخ خرابی آنها -کاهش هزینه های نگهداری و راهبری
• نگهداری و راهبری علمی و برنامه ریزی شده preventive maintenance
• برقراری اتوماسیون قابل انعطاف برای تمامی عملکردهای ساختمان
• افزایش بازده کاری نیروی انسانی به لحاظ فراهم شدن محیط کاری مناسب از رهگذر کنترل دقیق پارامترهای مختلف نظیر دما، رطوبت، CO2 و روشنایی در ساختمان(comfort)
• بهینه سازی عملکرد سیستمهای ساختمان بطور مداوم
• بالا بردن سطح علمی مهندسان راهبری و نگهداری تاسیسات ساختمان
• تامین ایمنی ساختمان -یکپارچه سازی سیستمهای مختلف در قالب یک سیستم جامع مدیریت هوشمند ساختمان
• صرفه جویی در مصرف آب
BMS می تواند در برگیرنده تمامی سرویس های الکتریکی، مکانیکی و حفاظتی ساختمان باشد. این سرویس ها شامل گرمایش، سرمایش، تهویه مطبوع، آسانسور، نیروگاه برق اضطراری، پله برقی، کنترل روشنایی، دوربین مدار بسته، اعلام و اطفای حریق، کنترل تردد و … هستند.
مثالی از یک ساختمان مسکونی مجهز به BMS:
در یک ساختمان با کاربری مسکونی، گرمایش،سرمایش، تهویه و روشنائی فضاهای عمومی از قبیل لابی، سالن اجتماعات، مجموعه ورزشی و… در ساعات شب میبایست به حداقل برسد. در داخل واحد های مسکونی، ترموستات های دیواری علاوه بر روشن و یا خاموش کردن موتورفن کویل ها، دمای دلخواه هر ساکن را منفردا به سیستم مخابره مینماید. سیستم بر اساس اطلاعات جمع آوری شده از کل واحدها، تعداد بویلرها،چیلرها، پمپ های سیرکولاسیون ودیگر اجزاء را بر حسب نیاز کلی (overall demand) وارد مدار بهره برداری مینماید. بنابراین اجزاء تاسیساتی موتورخانه فقط بر اساس نیاز واقعی در مدار خواهند بود. از طرفی درخواست هر واحد بطور جداگانه درفایل مربوط به آن واحد خاص ذخیره میگردد. درنتیجه در پایان دوره های زمانی خاص میتوان هزینه های بهره برداری از تاسیسات را بطور عادلانه وبراساس اطلاعات مکتوب از ساکنین مطالبه نمود. مدیریت ساختمان در هنگام بروز حوادث از دیگر وظائف مهم BMSمیباشد. هماهنگی عملیات بخش های اعلام حریق با سیستم هوارسان ،اگزوزفن ها واطفاء حریق ، مدیریت بهینه آسانسورها جهت تخلیه ساکنین، قطع جریان الکتریکی در هنگام نشت گازهای قابل اشتعال ونیز تهویه سریع فضا های آلوده به گازهای سمی از جمله قابلیتهای یک سیستم جامع BMS میباشد. سیستم کنترل تردد یکپارچه باعث میشود تا تردد درفضاهائی از قبیل پارکینگ، انباری ها ،راهروهای طبقات فقط در ساعات مجاز وتوسط مالکین همان مشاعات قابل دسترسی باشد.
مثالی ازیک ساختمان اداری مجهز به BMS:
عموما یک رایانه مرکزی نقش واسط بین سیستم و مدیر تاسیسات را بازی میکند. مدیر تاسیسات جدول تعطیلات رسمی و نیز زمانبندی حضور واحد های مختلف را که در سیستم بعنوان نواحی (zone) مجزا بخش بندی گردیده است را در ابتدا به سیستم وارد میکند. بعنوان مثال اگر واحد های اداری از ساعت ۷:۳۰ تا ۱۷:۳۰ روزهای شنبه تا چهارشنبه ، واحد پشتیبانی از۷:۳۰ تا ۲۰ شنبه تا چهارشنبه و ۹ تا ۱۳ روزهای پنجشنبه و جمعه ، واحدهای تاسیسات ونگهبانی بطور دائم حضور داشته باشند، سیستم بطور پیش فرض دمای داخلی رادر ماههای سرد بین ۱۸تا۲۰ درجه سانتیگراد ودرماههای گرم بین ۲۰تا۲۲ درجه سانتیگراد تنظیم مینماید. برای این منظور شیرهای آب گرم ویا آب خنک (بسته به فصل) منتهی به فن کویل های هر ناحیه ۳۰ تا ۶۰ دقیقه قبل از حضور کارکنان باز شده وفن کویل روشن میشود. در ساعات کاری،موتورالکتریکی فن کویل بسته به اطلاعات دریافت شده از حسگردمای ناحیه روشن ویا خاموش میگردد. در پایان زمان کاری، سیستم از طریق حسگرهای حرکت ، حضورافراد را درمقاطع مختلف کنترل نموده ونواحی بدون استفاده را از مدارعبورسیال گرم کننده ویا سردکننده جداوموتورفن کویل ها را خاموش مینماید. ازطرف دیگرحجم سیال گرم ویا خنک کننده موردنیاز کل ساختمان محاسبه وتعداد پمپ های سیرکولاسیون مورد نیازمشخص وباقی پمپها خاموش خواهند گردید. همچنین سیستم، بویلرها ویا چیلرهای موتورخانه را در ساعات غیرکاری وتعطیلات آخرهفته خاموش نموده ویا در حداقل بار، ثابت میکند. از طرف دیگر درصورت باز شدن هر کدام از پنجره ها، سیستم نسبت به خاموش نمودن موتورالکتریکی فن کویل آن قسمت اقدام مینماید. عملیات مشابه برای تابلوهای برق روشنائی عمومی و نیز واحد ها اتفاق می افتد. در ساعات خارج از ساعات کاری، روشنائی واحد ها فقط در صورت حضور پرسنل روشن مانده وچراغهای راهروها و مسیرهای داخلی بصورت محدود روشن میماند. ازاین روست که میتوان در مصرف انرژی با استفاده از سیستم مدیریت هوشمند ساختمان تا ۴۵% مصرف قبلی صرفه جوئی نمود. لازم به یادآوریست که تغییر در هریک از پارامترهای یاد شده مانند ساعات کاری ویا نقاط تنظیم دما(set points) بسادگی از طریق نرم افزار سیستم برای موارد خاص ویا مناسبتها قابل انجام میباشد.
قابلیتهای اتوماسیون ساختمان:
• کنترل سیستم روشنایی
• کنترل مرکزی روشنایی داخل ساختمان و فضای باز و حیاط
• امکان اعمال سناریوهای مختلف نور پردازی یا تنظیم نور بدلخواه
• کنترل پرده ها و کرکره ها
• کنترل نورگیرها، پرده ها و کرکره ها با توجه به باد، شدت روشنایی، میزان درخشندگی و باران
• برنامه ریزی زمانی وضعیت پرده ها، کرکره ها و نورگیرها با توجه به نیاز و سلیقه ساکنین
• کنترل هواکشها، دما و تهویه مطبوع
• کنترل حرارتی اتوماتیک و بهینه در فصلهای مختلف با توجه به کاربری اتاق و نیازهای ساکنین
• باز و بسته شدن هوشمند پنجره ها با توجه به نیاز
• واکنش نشان دادن سیستم تهویه و گردش هوا نسبت به حضور و جمعیت افراد حاضر در اتاق
• کنترل سیستمها صوتی و تصویری
• کنترل از راه دور هر اتاق بصورت مستقل
• مانیتورینگ نمایش وضعیت و نحوه عملکرد تمامی تجهیزات و سیستمهای داخل منزل از طریق نمایشگر دیواری
• یکپارچه سازی، کنترل و نظارت بر عملکرد سیستمهای صوتی و دوربینهای مدار بسته حفاظت و ایمنی گزارش دربها و پنجره های باز یا شکسته، ورود غیر مجاز به منزل و سرقت، انتشار دود و حریق نظارت بر نقاط ورودی از طریق دوربین های مدار بسته
• بازداری از ورود بالقوه افراد غیر مجاز به منزل بواسطه روشن نمودن کلیه سیستمهای روشنایی ساختمان- مسکون بودن منزل بهنگام عدم حضور ساکنین از طریق کنترل هوشمند روشنایی و برنامه ریزی زمانی.
استفاده ازسیستم مدیریت هوشمند ساختمان (BMS) فواید و مزایای زیر را به همراه دارد:
• حذف مصارف ناخواسته: از آنجائیکه سیستم فقط در هنگام بهره برداری از فضا، اجازه استفاده از منابع انرژی از قبیل سرمایش و گرمایش و روشنائی را میدهد، مصارف ناخواسته انرژی از بین رفته و استفاده از انرژی بهینه میگردد.
• کاهش هزینه های تعمیر و نگهداری: مدیریت بهینه استفاده از تاسیسات، موجب کاهش میزان ساعات کارکرد هر تجهیز گردیده و در نهایت بمقدار قابل ملاحظه ای هزینه های تعویض قطعات مصرفی و نیز خرابی های ناشی از کارکرد طولانی را کاهش میدهد.
• پایش دائمی کلیه اجزاء ساختمان: کلیه اجزاء مهم ساختمان از قبیل مجموعه های سرمایش و گرمایش و تهویه و آبرسانی و… بطور متمرکز از طریق یک کامپیوتر در محل ساختمان و یا از راه دور و در تمام ساعات قابل پایش بوده و نیاز به سرکشی محلی هر تجهیز در محل نصب را مرتفع مینماید.
• حذف خطاهای اپراتوری: از آنجائیکه پس از تنظیمات اولیه سیستم، کلیه کنترلها توسط رایانه صورت میپذیرد، نگرانی اشتباهات و کوتاهی پرسنل بهره بردار و در نتیجه بروز خسارات از بین میرود.
• اعلام وضعیت اجزاء جهت جلوگیری از خرابی و وقفه در کار اجزاء ساختمان: با توجه به نمایش وضعیت کارکردی هر یک از المان های تاسیسات روی رایانه اصلی، کنترل سلامت اجزاء براحتی امکان پذیر است.
• مدیریت ساختمان در هنگام بروز حوادث: مدیریت یکپارچه سیستم روی بخش های مختلف، باعث ایجاد هماهنگی بین بخشهای مختلف از قبیل اعلام حریق، سیستم هوارسان، اگزوز فن ها، اطفاء حریق، آسانسورها در جهت کاهش خطرات احتمالی در هنگام بروز حوادث میگردد.
• ثبت دقیق میزان بهره برداری از قسمتهای مختلف ساختمان: میزان دقیق استفاده هر قسمت و یا واحد از منابع انرژی قابل ثبت میباشد. گزارش گیری آماری دقیق از عملکرد اجزاء مختلف ساختمان: کارکرد دقیق کلیه اجزاء ساختمان در سیستم ذخیره میگردد. این ذخیره سازی راهنمای مدیر تاسیسات ساختمان برای تنظیم بازبینی های و تعمیرات دوره ای میباشد.
• تعریف سطوح مختلف دسترسی برای اپراتورها: کاربران سیستم با سطوح مختلفی از دسترسی میتوانند به اجزاء مختلف دسترسی داشته باشند. اولویت بندی هوشمندانه مصارف در هنگام اضطرار: در هنگام پیک مصرف و یا هنگامیکه منابع کافی برای در مدار قراردادن کلیه اجزاء وجود ندارد، سیستم بطور هوشمندانه بر اساس اولویتهای از پیش تعیین شده نسبت به تخصیص منابع اقدام مینماید.
• اعلام آلارم های هشدار دهنده برای بازبینی های دوره ای تجهیزات: بر اساس مشخصات ثبت شده هر المان تاسیساتی، زمانهای بازبینی ها و تعویض و تعمیر توسط سیستم به اپراتور گوشزد میگردد. پایش کیفیت هوا و تنظیم پارامترهای مهم از قبیل میزان منو اکسید کربن، گازهای قابل اشتعال و دود: سیستم بطور مستمر نسبت به کنترل کیفیت هوا اقدام نموده و در صورت وجود آلایندگی فراتر از حد مجاز، نسبت به افزایش ورود هوای تازه و اعلام وضعیت اقدام مینماید.
ساختار باز اتوماسیون با بهره گیری از Ethernet:
Open Control Architecture در اتوماسیون ساختمان ساختار کلی سیستم و چگونگی طراحی آن، نحوه کارکرد و قابلیت های سیستم را مشخص می کند . هرچه قدر که سیستم از ساختار قویتری برخوردار باشد طبیعتا قدرت مانور بیشتری خواهد داشت .پس می توان گفت ساختاری را نیاز داریم که قابلیت انعطاف زیادی داشته باشد تا بتواند طیف وسیعی را پوشش دهد بدون اینکه از جهت پیچیدگی سیستم و یا هزینه تجهیزات آن مشکل ساز گردد. در طی سالهای متوالی ساختارهای مختلفی ارائه شدند و هر کدام مزایایی را در برداشتند .ساختاری که ما در اینجا می خواهیم توضیح دهیم یک ساختار باز برای اتوماسیون ساختمان است . این ساختار در سیستم های اتوماسیون ساختمان یکی از جدیدترین دیدگاههایی است که با توجه به نسل جدید سیستم های کنترل و میکرو پردازشگرها و همینطور پیشرفت چشمگیر مباحث IT مطرح شده است . در این دیدگاه از یک شاه راه اطلاعاتی Ethernet که در تمامی ساختمان پیاده شده است بهره گرفته می شود که هم از جهت هزینه و هم از جهت سهولت ارتباط بین اجزای سیستم قابل توجه میباشد. در این ساختار تمامی ارتباط ها از طریق Ethernet برقرار می گردد و ارتباط با پروتکل های دیگر در زیر شاخه های این سیستم مطرح است. این بدین معنا است که اگر بخشی از تجهیزات با پروتکل های مطرح دیگر کار می کنند به سادگی می توانند به این سیستم متصل گردند. پروتکل های مطرح در اتوماسیون ساختمان مثل Mp-Bus ،DA ، EIB ، LON ،M-Bus ,EnOcean , BACnet, و حتی DMX قابل دسترسی هستند و دستگاههایی که با این پروتکل ها اطلاعات رد و بدل می کنند به سادگی به سیستم اضافه می شوند. در این ساختار ارتباط بین کنترلرها و نمایشگرها به سادگی بر روی Ethernet برقرار می گردد و با سرعت قابل توجهی می توان حجم اطلاعات زیادی را جابجا نمود. جالب توجه است که چون ساختار ارتباطی تمامی سیستم بر اساس Ethernet می باشد امکان برقراری ارتباط از فاصله دور وجود دارد و دیگر نیازی به مراجعه فیزیکی به نقطه نصب سیستم جهت عیب یابی و یا تغییر در سیستم نمی باشد . از جهت نرم افزاری نیز سیستم ، امکانات عیب یابی قوی ای دارد که به سادگی می توان مقادیر لحظه ای تمامی متغیرها را نمایش و یا فرامین را به صورت دستی اعمال نماید. نکته مهم دیگر این است که کنترلرهایی که در ساختار در نظر گرفته می شوند از کوچکترین تا بزرگترین نوع آن با ۵ زبان برنامه نویسی تحت استاندارد IEC61131-3 قابل برنامه ریزی می باشند که خود قدرت مانور و سهولت پیاده سازی و عیب یابی سیستم را بالا می برد و حتی امکان پیاده سازی انواع مختلف حلقه های کنترلی و انجام محاسبات ریاضی و برنامه نویسی ماژولار را به سیستم می دهد. پس در یک جمع بندی می توان گفت این ساختار با بهره گیری از Ethernet نه تنها پروتکلهای دیگر مطرح در اتوماسیون ساختمان را نفی نمی کند بلکه به عنوان یک شاه راه اصلی ارتباط بین دستگاههای مختلف با پروتکل های متفاوت را برقرار می سازد و علاوه بر آن امکانات IT را به کل سیستم می دهد تا طراحی ، نگهداری و راهبری سیستم ساده تر انجام گردد و نیازهای کاربران را به بهترین نحوه پوشش دهد. پیاده سازی سیستم از جهت پیاده سازی سیستم نیز این ساختار مزایای زیادی دارد می تواند تلفیقی از بخشهای مختلف اتوماسیون (روشنایی ، سرمایش و گرمایش ، کنترل تردد و …) را در یک سیستم جمع نماید به گونه ای که به سادگی قابلیت تبادل اطلاعات بین آنها وجود داشته باشد . طراحی سیستم بر طبق ساختار ذکر شده در هر ساختمان با توجه به نیازهای آن ساختمان قابل تعریف می باشد .
در زیر چند مثال از کاربرد این ساختار در انواع ساختمان ها آورده شده است:
در ساختمانهایی که کاربری عمومی دارند مثل ساختمانهای اداره های دولتی و یا خصوصی و یا برجهای تجاری و اداری و یا حتی مدارس توجه اصلی به صرفه جویی در مصرف انرژی ( هم سیستم های سرمایش و گرمایش و هم تجهیزات روشنایی ) در درجه اول ، کنترل تردد و سیستم های امنیتی در درجه دوم و کنترل روشنایی و نوردهی فضاهای داخلی در درجه سوم می باشد. در مورد هتل ها نیز بحث صرفه جویی در انرژی ، کنترل تردد و نورپردازی بسیار قابل توجه می باشند . در این ساختار تمامی این بخش ها در قالب یک سیستم یکپارچه ارائه می گردد که هم کارایی ببیشتری دارد و هم کاربری ساده تری خواهد داشت . به عنوان مثال در هتلها فضاهای داخلی را می توان به دو بخش فضاهای عمومی و فضاهای خصوصی تقسیم کرد که منظور از فضاهای عمومی ، فضای سبز ورودی ، لابی ، راه پله ها ، راهروها می باشد . یکی از مشکلات نحوه نوردهی ، در فضاهای عمومی هتل می باشد ، مثلا در راهروهای طبقات زمانی که کسی حضور ندارد منابع نور می تواند خاموش ویا در حداقل نوردهی باشند و یا اینکه نوردهی فضای سبز و لابی پس از نیمه شب می تواند در حالت کم نور باشد و در صورت تردد افراد به حالت تعریف شده قبلی باز گردد . در واقع در این ساختار تمامی این موارد قابل تعریف می باشد و نکته جالب این است که همان سنسوری که برای نوردهی راهروها استفاده می شود می تواند برای کنترل تردد نیز استفاده شود و در نرم افزار وجود شخص را در راهرو نشان دهد. در مورد ساختمانها و برجهای مسکونی دیدگاه اتوماسیون ساختمان کاملا متفاوت از موارد فوق خواهد بود . در واقع می توان گفت که در این نوع ساختمانها بهینه سازی مصرف انرژی ، کنترل سیستم های سرمایش و گرمایش ، کنترل تردد و چگونگی نور پردازی و نور دهی در فضاهای مسکونی با توجه به معماری داخلی آن مطرح می باشد . در این ساختمانها همیشه سیستمهای سرمایش و گرمایش و نحوه کارکرد مولدها از نگرانی مطرح مدیران مجتمع ها می باشد. اما در این ساختار در یک نظام از پیش تعریف شده و با تولید حداقل انرژی سیستم کار خواهد کرد ، بدون اینکه سلایق شخصی افراد در تنظیمات نقشی داشته باشند. در نهایت می توان گفت ساختار جدید اتوماسیون ساختمان امکانات فزاینده ای را نسبت به ساختارهای قبلی در بر دارد. نحوه ذخیره سازی انرژی و بازگشت سرمایه هدف اصلی استفاده از سیستم BMSدر یک ساختمان ذخیر ه سازی انرژی و مصرف صحیح و بهینه از امکانات می باشد ، که نتیجه این هدف علاوه بر ذخیره سازی انرژی بازگشت سرمایه اولیه که صرف اجرای BMS شده است می گردد.
با ذکر چند مثال کاربردی طریقه صرفه جویی در مصرف انرژی را شرح می دهیم :
۱- در اکثر اداره جات و سازمانها کارمندان برای مصرف درست اهمیتی قائل نیستند مثلاً وقتی کارمندی محل کار خود را ترک می کند حتی اگر بازگشت وی زمان زیادی طول بکشد سیستم تهویه و روشنایی خود را همچنان روشن ترک می کند در ساختار BMS در صورت عدم وجود کسی در محل بصورت خود کارو پس از طی زمانی، سیستم به حالت حداقل مصرف سوئیچ می کند تا دوباره شخص به محل کارخود بازگردد .
۲- در ساختمانهای بزرگ اداری ساعت ۷ صبح تمام سیستم تهویه و روشنایی کل ساختمان روشن می گردد در صورتی که ممکن است افرادی در مرخصی یا ماموریت بوده و یا با تاخیر به محل کار بیایند که در این صورت انرژی بیهوده مصرف می گردد . در ساختار BMS تا فرد کارت حضور و غیاب را در ورودی می کشد سیستم تهویه روشنایی اتاق او فعال می گردد ، و بدین صورت از مصرف بیهوده جلوگیری می گردد.
۳-در ساختمانهای بزرگ اگر کنترل و مدیریتی روی تاسیسات مکانیکی نداشته باشیم بطور مثال بویلررا در نظر بگیریم مثلاً چهار بویلر داریم که درصورت عدم وجود کنترل بر عملکرد مجموعه بویلرها دو یا سه بویلر را همواره در مدار قرار می دهیم در صورتی که ممکن است حتی یک بویلر نیز جوابگوی سیستم در زمانهای خاصی باشد که در این صورت نیز مصرف بهینه نمی باشد ولی اگر با استفاده از اندازه گیری با تعداد بویلر ها تعیین کنیم همواره بصورت بهینه انرژی را مصرف می کنیم ضمن آنکه خللی در کار سیستم بوجود نمی آید.
۴- در هواساز ممکن است دمای مطلوب را بتوان از هوای محیط بیرون تامین نمود بدون اینکه نیاز به فعالیت هواساز باشد .که اگر مدیریت و کنترل وجود نداشته باشد با اینکه محیط بیرون جوابگوی سیستم می باشد ولی همچنان هواساز نیز در حال کار است که نتیجه عدم استفاده صحیح از انرژی می باشد .
قابلیتهای بسیار دیگری نیز برای سیستم می توان مثال زد که ذکر مثالهای فوق فقط بخشی از نحوه ذخیره سازی انرژی را شامل می شد . بحث دیگری که در بازگشت سرمایه نقش دارد مصرف بهینه از امکانات می باشد که در ذیل توضیحات مختصری خواهیم داد :
• در سیستم تاسیسات مکانیکی با تقسیم زمانهای کارکرد بین تمام اعضای یک مجموعه ( مثلاً مجموعه پمپ های سیرکولاسیون ) فشار کاری بین همه اعضا تقسیم می شود . ضمن اینکه از غیر فعال بودن یک بخش از مجموعه بطور دائم جلوگیری می کند که خود باعث بهتر عمل کردن تمام مجموعه می گردد .
• روی تمام تجهیزات مورد استفاده در ساختمان کنترل داشته و تمام وضعیتهای موجود را اندازه گیری کرده و درصورت بروز خرابی در سیستم بطور خودکار به جز Standbyسوئیچ کرده و خرابی را به اطلاع کاربر می رساند تا در اسرع وقت جهت تعمیر اقدام گردد .
• زمان های کارکرد تمام تجهیزات را ذخیره می نماید و در زمانی که نیاز به سرویس می باشد به کاربر اطلاع می دهد تا سیستم همواره در حالت مطلوبی کارنماید .
• در تمام سیستمهای تهویه مطبوع و تاسیسات مکانیکی ( مثلاً مبدلها ) علاوه بر اندازه گیری دمای پروسه و ست یونیت تعریف شده با اندازه گیری دمای محیط بیرون روی ست یونیت اثر گذاشته تا نوسانات دما جبران گردد .( با توجه به اینکه در اغلب مناطق ایران دمای شب وروز بسیار متفاوت می باشد با استفاده از این روش براحتی می توان نوسانات ناشی از این تغییر دما را بصورت خودکار جبران نموده بدون اینکه نیازی به تغییرات مداوم ست یونیت باشد.
با توجه به موارد ذکر شده و موارد بسیار دیگر که در ساختار BMS قراردارند , علاوه بر استفاده بهینه ازتجهیزات بر عمر تجهیزات نیز افزوده می گردد، ضمن اینکه فضای کار را ایده آل می نماید .با توجه به مطالب ذکر شده و آمارهای بدست آمده از پروژه های اجرا شده بر اساس ساختار BMS بطور میانگین در بحث ذخیره سازی انرژی حدود ۲۵ الی ۳۰ درصد کاهش مصرف وجود داشته است و بازگشت سرمایه در اثر استفاده از ساختار BMS در حدود ۵/۲ الی ۳ سال امکان پذیر می باشد . مزایای BMS متناسب با وضعیت کاربری، سیستم های هوشمند پیشنهادی برای یک ساختمان متفاوتند در ساختمان های اداری، هوشمندسازی باید درجهت مناسب سازی محل کار باشد حال آنکه سیستم هوشمند در محل سکونت باید به راحتی و آسایش بیشتر کمک کند البته همه این سیستم ها مزایا و اهداف مشترکی دارند که بهینه سازی مصرف انرژی، راحتی، انعطاف پذیری وکنترل یکپارچه از جمله این مزایا می باشند. چگونه مالکین و استفاده کنندگان از ساختمان در هزینه ها صرفه جویى مى کنند؟ وقتى که در مورد هزینه ساختمان سوال مى شود کلیه مهندسین معمارومشاور قادر به محاسبه هزینه آن هستند.
به هر حال قیمت واقعی ساختمان از روی حجم سرمایه و هزینه ساخت و راه اندازی آن محاسبه می شود. که این هزینه ها شامل موارد زیرمی باشد:
۱٫ ارزش ساخت
۲٫ ارزش تجهیزات
۳٫ ارزش سرمایه گذاری
۴٫ ارزش فعالیتهای اجرائی با در نظرگرفتن این مسئله که کلیه افراد مایل به کاهش هزینه ها هستند،
چگونه ساختمانهای هوشمند به این هدف می رسند؟
همانطور که بالا اشاره شد، نتیجه استفاده از سیستم مدیریت ساختمان کاهش هزینه، به وسیله کاهش هزینه راه اندازى ساختمان است . یک سیستم مدیریت ساختمان با استفاده از روشهاى زیرکاهش مى دهد : برنامه ریزىآغاز و پایان : به چه دلیل تاسیسات ساختمان مى بایست ۲۴ساعت در شبانه روز و ۷ روز در هفته در زمستان و یا در مواقع غیر پر مصرف کار کنند در صورتیکه سیستم مدیریت ساختمان مى تواند از این امر جلوگیرى کند. مدل اقتصادى : با استفاده از سیستم مدیریت ساختمان امکان این وجود دارد که به عنوان مثال وقتى دفتر کارى تعطیل مى باشد با استفاده از این سیستم کلیه امکانات به حالت خاموش در آید. و یا مثلا در هنگام خالى بودن محل کار اگردما در حدc 22مى باشد به محض ورود افراد با استفاده از این سیستم مى توان دما را تا c 28افزایش داد. آغاز و پایان بهینه : تغییر دادن ساعت شروع ماشین آلات وابسته به شرایط آب وهواى داخل و خارج مى باشد. به چه دلیل ماشین آلات موجود در ساختمان مى بایست در زمانى که دماى محیط به حد تعیین شده آن براى افراد موجود در آن رسیده است کار کنند. روشن شدن ماشین آلات و یا دستگاه تهویه مطبوع وابسته به دماى محیط مى باشد، به همین دلیل مى بایست با حداقل زمان ممکن کار کنند. وظیفه چرخه به وسیله ایجاد چرخه درپمپها و چیلرها و غیره برپایه زمان واقعى کارکرد تجهیزات، اجازه کارکرد تهیه تجهیزات و همچنین افزایش طول عمرتجهیزات را مى دهد واین باعث کاهش هزینه هاى اجرائى ساختمان مى شود. کنترل تطبیق پذیرى : سیستم مدیریت ساختمان از کنترل ریزپردازنده استفاده می کنند و ازآنجائى که ریزپردازنده ها به خودى خود هوشمند هستند، کارکرد خوب و مناسب یک سیستم را مى توانند بیاموزند. اگر به عنوان مثال یکى ازماشین آلات روزانه ساعت۵ صبح براى رسیدن به هدف مورد نظر در ساعت ۷ صبح شروع به کار مى نماید ولى درساعت ۶:۳۰ صبح به هدف مورد نظر برسد، قابلیت یادگیرى دارد به این ترتیب که از روز بعد از آن در ساعت ۵:۳۰ صبح شروع به کار خواهد نمود و همین امرباعث ذخیره انرژى مى گردد. منابع انرژى بهینه : به وسیله استفاده آزاد انرژى براى سرمایش وگرمایش، به عنوان مثال اگریک واحد سرمایش وگرمایش نیاز به فراهم کردن دماىc 15 باشد به طورعادى براى خنک کردن هوا از آب سرد استفاده مى نماید. به هر حال اگردرجه حرارت محیط خارج کمتر از c 15 (درزمستان) باشد، در این هنگام BMS هواى تازه بیشترى را وارد محیط مى نماید و به این ترتیب در مصرف انرژى صرفه جوئى مى شود. توانائى هاى تکنولوژى اطلاعات : خیلى از سیستمهایى که در بالا توضیح داده شد با موفقیت در طراحى ساختمانها براى سالهاى متمادى استفاده گردیده است. امروزه با استفاده از مزایاى تکنولوژى اطلاعات، سیستمهایى که مى توانند ساختمانها را قادر به اندازه گیرى ارزش یابى و پاسخ گوئى به تغییرات نمایند، ما در موقعیتى قرار گرفته ایم که توانایى ساخت و نگهدارى ساختمانها را به صورت مؤثرترداریم . به چه دلیل ساختمانهاى هوشمند مورد توجه سازندگان ساختمان قرارگرفته است ؟ در بالا به مزایاى سیستمهاى مدیریت ساختمان براى سازندگان و مالکان ساختمان اشاره شد.نکات کلیدى که در این مورد وجود دارد را به صورت زیر مى توان خلاصه نمود :
۱- کاهش هزینه هاى اجرائى
۲-کاهش هزینه هاى نگهدارى
۳- افزایش قابلیت تولید
۴- سازگاری جایگاه حال وآینده ساختمانهاى هوشمند توضیحات بالا جزئیاتى در مورد چگونگى صرفه جوئى در هزینه ها توسط سیستمهاى مدیریت ساختمان را تشریح نمود.
اما چه سیستمهاى دیگردراین ارتباط وجود دارند: ارتباطات و کابل کشى سیستمهاى امنیتى آتش سیستمهاى گرمایش و سرمایش آسانسور کنترل دسترس و سیستمهاى امنیتى تابلوهاى برق سیستم هاى روشنائى سیستم مدیریت انرژى ساختمان سیستم مدیریت هم زمان سرویسهاى صوتى، تصویرى، اینترنت وغیره … به وسیله مجتمع کردن سرویسهاى ساختمان قسمتهایى مانند چیلر، سیستم اعلام حریق، سیستم کنترل دسترسى وتابلوهاى برق این سیستم یک راه حل جامع با مصرف انرژى ارتباط مستقیم دارد فراهم مى نماید و این امر باعث ذخیره انرژى و کارکرد منظم ماشین آلات ساختمان است . از آنجائیکه ساختمانهاى هوشمند یک مفهوم جدید است، توسعه استفاده از این گونه سیستمها باعث ذخیره هرچه بیشتر انرژى مى شود و مزایاى زیر را نیز دارد. ارتباطات به یک راه حل عادى بدل می شود. جهیزات تنها می بایست انتخاب شوند و سس به سادگى قابلیت مجتمع شدن را پیدا خواهند کرد. یک سیستم مدیریت ساختمان مى بایست قادر به ” تشخیص و گزارش ” و همحنین “کنترل و نمایش” امکانات را داشته باشد. سیستم مدیریت ساختمان مى تواند به صورت اتوماتیک کلیه اطلاعات را به یک سیستم Enterprise resource planing ERP منتقل نماید. بنابر این یک سیستم مدیریت ساختمان می تواند براى مالکین و سرمایه گذاران امکانات زیر را فراهم آورند : “یک سیستم قابل کنترل، نمایش، مدیریت و پشتیبانى ساختمان با یک پایه استاندارد، انعطاف پذیر،مجتمع، هوشمند و کم هزینه” تفاوت اتوماسیون خانگی با مدیریت هوشمند ساختمان اتوماسیون خانگی یا اتوماسیون داخلی یا Home Automation و به اختصار HA به مجموعه ادوات و تجهیزاتی اطلاق میشود که در داخل واحد های مسکونی و یا اداری و تجاری نصب میشوند و وظیفه ایجاد محیطی مطبوع و راحت را عهده دارهستند.
از وظائف این سیستم میتوان به کنترل روشنائی ، وسایل برقی منزل، پرده ها ، سیستم سرمایش و گرمایش وسیستم صوتی و تصویری اشاره نمود که از طریق ریموت کنترلر ها ، پانل های لمسی قابل نصب روی دیوار از داخل واحد و یا از طریق کنترلر تلفن و کنترلر اینترنت از بیرون واحد هدایت میشوند. مدیریت هوشمند ساختمان یا BMS به مجموعه تجهیزاتی اطلاق میشود که به منظور یکپارچه سازی کنترل و ایجاد حداکثر هماهنگی در جهت افزایش بهره وری و کاهش مصارف ناخواسته ، وظیفه پایش و راهبری اجزاء مختلف ساختمان از قبیل مدارهای روشنائی، برق اظطراری، آسانسورها، تاسیسات سرمایش،گرمایش وتهویه مطبوع، سامانه اعلام و اطفاء حریق، سامانه کنترل تردد وسیستم حفاظتی رابعهده دارند. در بعضی موارد BMS و HA با هم مرتبط شده وساختمانی کاملا هوشمند را ایجاد مینمایند ولی درکل استفاده از یکی الزام استفاده از دیگری را بدنبال نخواهد داشت. اتوماسیون ساختمان، توانایی کنترل از راه دور یا خودکار روشنائیها، پریزها و کلیه وسایل الکتریکی ساختمان میباشد. گاهی نیز ایجاد امنیت الکترونیکی بوسیله اتوماسیون ساختمان انجام می پذیرد. در نتیجه ، اتوماسیون ساختمان ، سیستمی است که توانائی کنترل اتوماتیک یا از راه دور هر عنصری در ساختمان را دارد و ساختمان هوشمند، محصول اتوماسیون ساختمان می باشد.
در ساختمان هوشمند ، کنترل تجهیزات ساختمان در دست شماست، بعنوان مثال: روشنایی ساختمان مدیریت و اعمال فرمان از راه دور بر کلیه وسایل الکتریکی ساختمان فراهم کردن امنیت ساختمان شبیه سازی حضور مجازی در ساختمان ( روشن و خاموش شدن چراغها بطور خودکار ) کمک به دکوراسیون و نورپردازی محیط ساختمان باز وبسته شدن پرده ها و کرکره های پنجره ها تنظیم خودکار و یا دستی دمای ساختمان روشن و خاموش شدن اجاق گاز آبیاری باغچه ها از راه درور تنظیم پیام صوتی جهت فعالیتهای مختللف اطلاع سرقت و یا آتش سوزی به مالک و مراکز مرتبط شما از هر جای خانه می توانید بر تمامی وسایل برقی کنترل داشته باشید و برنامه ریزی نمائید تا بدون دغدغه کارهای همیشگی، در زمان و مکان مورد نظر بصورت اتوماتیک انجام شود. می توانید در هنگام مسافرت از هر جای دنیا خانه خود را تحت کنترل داشته باشید, برای دیگران پیام صوتی بگذارید و یا در صورت بروز سرقت و یا آتش سوزی در هر جایی که هستید مطلع شوید و بطور همزمان مراکز مربوطه نیز بوسیله سیستم مطلع می شوند. تمام این خدمات بیسیم و از راه دور از روی سیم کشی قبلی خانه انجام می شود و نیاز به سیم کشی اضافه نیست. همچنین شما می توانید تجهیزات را نصب کرده و هرگاه که خواستید به هر تعداد اجزای قابل کنترل خانه را افزایش دهید. با مدیریت هوشمند ساختمان توانایی کنترل بهینه کلیه وسایل ساختمان اعم از تجهیزات گرمایش و سرمایش ، روشنایی ساختمان ، آسانسور و تمامی وسایل برقی ساختمان برای دستیابی به کمترین حد استفاده انرژی و بیشترین بازدهی ممکن می باشد.
مزایای اتوماسیون خانگی و BMS عبارتند از:
کاهش مصرف انرژی (برق) تا ۴۰ درصد جلوگیری از فرسودگی و خرابی دستگاهها به علت کارکردن بیهوده و بیش از حد راحتی و آسایش برای ساکنین و مصرف کنندگان قابلیت کنترل تمامی وسایل در ساختمان از راه دور توانایی دریافت گزارش از چگونگی کارکرد وسایل برقی ساختمان اضافه کردن قابلیتهایی نظیر کم نور و پر نور کردن چراغها اعم از روشنایی ها و وسایل به سیستمهای معمولی برای صرفه جویی در انرژی و زیبایی امکان کارکردن با سیستم قدیمی سیم کشی ساختمان و با کلید و پریزهای قدیمی بدون اضافه کردن سیم قیمت واقعی ساختمان از روی حجم سرمایه و هزینه ساخت و راه اندازی آن محاسبه می شود.که این هزینه ها شامل ارزش ساخت , ارزش تجهیزات , ارزش سرمایه گذاری و ارزش فعالیتهای اجرائی می باشد. درنتیجه استفاده از سیستم مدیریت ساختمان کاهش هزینه، به وسیله کاهش هزینه راه اندازى ساختمان است. نکات کلیدى که درمورد سیستم مدیریت ساختمان براى سازندگان و مالکان ساختمان وجود دارد کاهش هزینه هاى اجرائى ,کاهش هزینه هاى نگهدارى , افزایش قابلیت تولید و سازگارى میباشد. به وسیله مجتمع کردن سرویسهاى ساختمان قسمتهایى مانند چیلر، سیستم اعلام حریق، سیستم کنترل دسترسى وتابلوهاى برق این سیستم یک راه حل جامع با مصرف انرژى ارتباط مستقیم دارد فراهم مى نماید و این امر باعث ذخیره انرژى و کارکرد منظم ماشین آلات ساختمان است .
از آنجائیکه ساختمان هوشمند یک مفهوم جدید است، توسعه استفاده از این گونه سیستمها باعث ذخیره هرچه بیشتر انرژى مى شود و مزایاى زیر را نیز دارد. ارتباطات به یک راه حل عادى بدل می شود, تجهیزات تنها می بایست انتخا
مطالب مشابه :
دانلود کتاب سیستم های (تاسیسات) ساختمان برای طراحان داخلی
این کتاب در مورد طراحی داخلی بر اساس سیستم های تاسیسات برقی و مکانیکی ساختمان تجهیزات
نمونه قرارداد برق پیمانکاری تاسیسات برق ساختمان
آشنایی با صنعت تابلو سازی و مباحث فروش - نمونه قرارداد برق پیمانکاری تاسیسات برق ساختمان
برق ساختمان
فنی وعمومی - برق ساختمان - فعالیت در زمینه های فنی ومهندسی وموارد عمومی
پروژه تاسیسات الکتریکی ساختمان
اصطلاحات رایج در تاسیسات برقی ساختمان ها ; تجهیزات کنترلی و حفاظتی در ساختمان ها ;
سیستم مدیریت هوشمند ساختمان (BMS)
در ساختمان هوشمند ، کنترل تجهیزات ساختمان در تمامی وسایل برقی ساختمان برای دستیابی
مراحل برق کاری ساختمان
تاسیسات پیشرفته برقی ساختمانی نیازهای ساختمان به طور مجزا داخل داکت (تجهیزات داخل
آشنائی با پله برقی
تاسیسات - آشنائی با پله برقی - مکانی جهت تبادل نظرهای علمي و تجربي در مورد تاسيسات
کتاب طراحی و اجرای تاسیسات برقی ساختمان ها (مبحث 13)
مهندسی برق قدرت - کتاب طراحی و اجرای تاسیسات برقی ساختمان ها (مبحث 13), هدف از راه اندازی وبلاگ
صاعقه واصول حفاظت از صاعقه
همه به غلط تصور می کنند که داشتن یک صاعقه گیر نوع میله ای در خارج ساختمان تجهیزات برقی
برچسب :
تجهیزات برقی ساختمان