چکیده اقدام پژوهی های مقطع متوسطه قسمت اول
چگونه توانستم مهارت هاي يادگيري بخش بيان را با الگوهاي تدريس دردانش آموزان افزايش دهم؟
بیان مسئله
دبیرستان باقرالعلوم (ع) یکی از دبیرستانهای دخترانه ی ناحیه ی چهار استان قم است، که در مرکز شهر واقع شده است. دارای 12 کلاس درس و 405 دانشآموزدر رشته های مختلف است. چند نفر از دانشآموزان هر کلاس ازاتباع مختلف چون (افغانی- عرب- پاکستانی) هستند. درس آرایه های ادبی با یک جلسه تدریس در هفته، در ابتدای شروع درسِ بیان که در برگیرندهي مفاهیم و موضوعات بسیار پیچیده و عمیقی است که یادگیری آن برای فراگیران این رشته از اهمیت خاصی برخوردار است. اما
متأسفانه با توجه به محتوای مهم آن و مرتبط بودن بخش بیان (بلاغت و فصاحت) با رشتهي تخصصی فراگیران ، علی رغم تلاش دبیران و دانشآموزان و جمع بندی آنها به این نتیجه رسیدم که اکثر دانشآموزان آنگونه که باید مفاهیم و نکات درس را درک نمیکنند. برای من این سوال مطرح بود، که چرا با توجه به تلاش فراوان خود و دانشآموزان و ارزشیابیهای مستمر، نتیجه مطلوب دریافت نمیشود؟ عدم توانایی دانشآموزان در یادگیری بخش «بیان» چیست؟ و چرا گاهی اوقات در حین تدریس نیز آنها درس را نمیفهمند؟ و برای حل این مسئله که «چگونه ميتوان با توجه به الگوهاي فعال تدريس مهارتهاي يادگيري دانشآموزان را در درس بيان افزايش داد؟» و چگونه میتوانم با به کارگیری شیوهاي مناسب، این مشکل را برطرف سازم؟
جمع آوری اطلاعات از وضعیت موجود «شواهد 1»
جهت حل این مسأله در راستای هدف اقدام پژوهی با آغاز سال تحصيلي و بررسي نظرات و پاسخ دانشآموزان به سئوالات مطرح شده و تحقيق از دبيرانِ دو سال گذشته ي آنان و مشاهدهي دقيق برگه هاي امتحاني و ارزشيابي هاي مستمر از نمرات تمامي دانشآموزان و فعاليت هاي کلاسي و مشاهده حالات کيفي به جمع آوری اطلاعات از وضعیت موجود پرداختم. بدین منظور اطلاعات جمع آوری شده به عنوان منابع اساسی با چهار روش
(پرسش نامه –مطالعه-مصاحبه-مشاهده) برای شناسایی راه حل ها مورد استفاده قرار گرفت و نظریات آنها هر یک در زمینه وجود این مشکل و علل ایجاد آن به طور جداگانه جمع آوری گردیدواقعیتها و شواهد موجود به ترتیب اولویت طبقه بندی گردید.
به طور کلی پس از جمع آوري فرمهاي نظرسنجي و تجزيه و تحليل آنها و همچنين نتايج مطالعه و تحقيقات انجام شده و جمعبندي واقعت های موجود، موارد متعددی پيشنهاد گرديد که در این مجال به چند مورد بسنده می گردد. 1- آشنا نمودن دانشآموزان با تاريخچه ی علم بيان و کلام بليغ و فصيح امام بلاغت، حضرت علي (ع) در نهج البلاغه در قالب جملات کوتاه و جذّاب جهت ایجاد انگیزه. 2- تدريس بر اساس الگوي دريافت مفهوم در آرايه هاي ادبي. 3- پرورش قوه تخيُّل. 4- معرفي گروه و سرگروههاي برتر درسي با مديريت دبيرستان و اداره کلاس به شيوه دانشآموزمحوري. 5- تدريس به شيوه ی مشارکتي (سينر ژ گوژي). 6- اشاعهی فرهنگ تلاش و پشتکار در فراگيران. 7- سوق دادن دانش پژوهان به تکاليف مکمل درسي در جهت توانايي حلّ تمرينات و يادگيري بهتر معاني و مفاهيم. 8- ساخت CD آموزشي با به کارگيري شيوه هاي فعّال تدريس با ارائه شيوه هاي جذّاب تدريس در برنامه molti media همراه صداگذاري و تصاوير نمادين (کاربا نمونه درس هاي سالهاي گذشته) و... راه حلهایی بودند که جهت رفع این مشکل ارائه دادند.
در مجموع راه حل هاي انتخاب شده، به دلیل اعتباریابی و انگیزشی بودن و قابل اجرا بودن و بدیع و به روز بودن با توجه به معضل کلامی نوجوانان... تاحد نسبتاً بالايي مورد تأييد اساتيد فنّ قرار گرفت و الگوی دریافت مفهوم و چندین الگوی دیگر برای اجرا و ارزیابی انتخاب گردید.
اجرای راه حل ها
* اصول و معيارهاي آموزشي آرايه هاي ادبي براساس الگوي دريافت مفهوم: * بيان چگونگي پي بردن به مفهوم تلميح و استعاره در نمونههاي داده شده. * بيان نحوهي تفکر درباره ي مفهوم تلميح و استعاره. * بيان ويژگيهاي کلامي که آرايهي استعاره و تلميح دارد. * بحثو گفتگو دربارهيفرضيّههاي طرحشده دربارهي تلميحو استعاره. * بحثدربارهي نحوهيانجامتمرينهاي درس. * و ...
1- اهداف درس را قبل از شروع تدريس برای دانشآموزان بیان می کنم؛ مانند: توانايي تشخيص آرايه ي مورد نظر در نمونههاي ارائه شده، توانايي کاربرد آن در نوشته هاي خود، توانايي ساختن فرضيّه درباره ي آرايه ي مورد نظر، توانايي کشف آرايههاي ادبي. 2- ابيات انتخابي را طوري تعیین می نمایم که باعث اشتباه و خطاي دانشآموزنشود، يعني ممکن است در ابيات ارائه شده علاوه بر آرايه ي تلميح، آرايهي مراعات نظير و جناس نيز وجود داشته باشد که هنوز نخوانده اند. اين امر سبب مي شود تا دريافت مفهوم استعاره يا تلميح اندکي با مشکل روبهرو شود.3- سعي می نمایم حداقل، تعدادي از دانشآموزان درباره ي مفهوم تلميح يا استعاره سخن بگويند؛ زيرا بيان شفاهي موجب يادگيري بهتر مفهوم تلميح و استعاره ميشود.
توصیف وضع مطلوب یا «شواهد 2»
در اواخر سال 88 ـ1387 تغييراتي در وضعيت درسي دانشآموزان حاصل شد، نتيجه ي اين رشد چشمگير، فعاليت هاي انجام شده در ضمن تدريس بود. * دانش آموزان به فلسفه و کارايي علم بيان و ارتباط آن با زیبایی های کلامی قرآن توجه داشتند. مجدداً از افرادی که به نوعی از آنها اطلاعات جمع آوری شده بود نظرخواهی شد و با بررسی نظرات، نتایج آزمون ها و تحلیل از ابزارهای گردآوری اطلاعات، همگی حاکی از افزایش یادگیری در درس «بیان» بودند که علت اساسی آن بهره گیری از این شیوه های جدید و اجرای آن ها در تدریس بود.
· راهکارهای افزایش علاقمندی دانش آموزان اول متوسطه به نگارش و نوشتن در درس زبان فارسی(1)
· زهرا کبیری /دبیرستان غدیر یک /ناحیه ی 3
بیان مسئله:
حل مسئلهای که مطرح میشود این است، با توجه به محور بودن دانشآموزان در فعالیتهای کلاس، در راستای این اقدام پژوهی چه راهکارهای عملی را میتوان جهت علاقمند کردن دانش آموزان به نوشتن را ارائه نمود تا ضمن ایجاد زمینهی مناسب جهت آموزش نوشتن و افزایش دامنهی لغات، زمینهی مناسبی برای آموزش مفاهیم ادبی، قصهها، پرکردن اوقات فراغت دانشآموزان، جایگزین کردن تحقیق و پژوهش به جای محفوظات ناقص، ایجاد زمینهی لازم برای گسترش فرهنگ مطالعه و تحقیق، و روحیهی احترام به پژوهش و نوشتن در دانشآموزان ایجاد شود.
موضوع بیعلاقگی دانشآموزان اول متوسطه کلاس 202 نسبت به نگارش و نوشتن در درس زبان فارسی و همچنین شلوغی و نافرمانی دانش آموزان را مطرح کردم. بحث طولانی شد. هر یک از همکاران نظرات خود را اعلام کردند. یادداشتهای قابل توجهی تهیه کردم. برخی از مطالب شبیه نظرهای دانشآموزان بود. برخی دیگر پختهتر و سنجیدهتر. روی هم رفته مطالب جالبی گفته شده بود. به پیشنهاد اقدام پژوه قرار شد یک جلسة مشترک با مدیر مدرسه داشته باشیم. مدیر مدرسه پیشنهاد را قبول کرد و یک جلسه گذاشته شد و موضوع آنجا نیز مطرح شد. با والدین صاحبنظر دانش آموزان و استادان اهل فن هم جلساتی گذاشته شد. پیشنهادهایی جهت فعال کردن دانش آموزان به نگارش ارائه گردید.
راهحلهای پیشنهادی:
پیاده کردن روشهای متنوع و گوناگون و متناسب با اهداف نگارش و نوشتن در درس زبان فارسی؛ 2- ایجاد انگیزه و علاقه در دانشآموزان؛ 3- نصب پوسترهایی در خصوص نویسندگان و شعرا و انواع گلهای زیبا جهت نوشتن و نگارش در کلاس ؛ 4- خواندن کتابهای داستانی و خاطراتی از جنگ و انتظار نوجوان در کلاس؛ 5- کشاندن مطالب تدریس به مسائل زندگی روزمره؛ 6- استفاده از نمودار تشویقی و مقایسه دانش آموزان نسبت به امتحانات قبلی و کلاسهای دیگر؛ 7- آشناکردن دانشآموزان با دستگاه خلقت و چگونگی رسیدن به تعالی و سعادت آنها در زندگی؛
اجرای راه حل ها:
ارائه شیوه های نوین تدریس در درس نگارش و نوشتن و بردن دانش آموزان به گردش علمی، گسترش فرهنگ مطالعه و تحقیق.
در موضوعهای تعیین شده تحقیقات بسیار عالی تهیه شده و تحویل داده شد طی یک ماه بررسی نتایج به اطلاع آنان رسانده شد. هر جلسه مطالبی از کتابهای مختلف انتخاب میشد و در کلاس قرائت میشد. دانش آموزان بسیار علاقهمند به نوشتن و خاطرهنویسی در درس زبان فارسی شده بودند که بعد از کلاس درس به سراغ دبیران ادبیات کلاسهای دیگر میرفتند و در خصوص سؤالات کلیدی هر درس و مطالعه و تحقیقی که به آنان داده شده بود.
نسبت به گذشته اطلاعات آنان بسیار بالا رفته بود؛ که نکات بسیار مهم و والایی را نسبت به درسهای آینده هنگام تدریس از خود بروز میدادند. در مسابقات خاطرهنویسی و مقالهنویسی مشارکت بالایی داشتند.
ارزیابی از نگارش و نوشتن در درس زبانفارسی که براساس معیارهای تعیین شده که در صفحات قبل به آن اشاره شده بود در مقایسه با ارزیابی قبلی بسیار بالا بود. 2- مقایسة حضور دانشآموزان در فعالیتهای کلاسی نسبت به قبل از اجرای طرح. 3- نظرخواهی از دانشآموزان و اولیای آنها. 4- نظرخواهی از مدیر و معاونین آموزشگاه با مشاهدة نمرات قبلی و بعدی دانشآموزان. 5- درست کردن وسایل کمک آموزشی، تهیه جزوات کمک آموزشی، تهیه جزوات و مطالعه و تحقیق. نوشتن متنهای ادبی و مقالهنویسی در کلاس زبانفارسی.
· چگونه توانستم خط دانش آموزان سال دوم، رشته ی گرافیک، هنرستان دخترانه فنی و حرفه ای نور را درسال تحصیلی 88- 1387بهبود بخشم.
· محبوبه آهنی /هنرستان فنی وحرفه ای نور/ناحيه4
بیان مسأله
در سال تحصیلی 88- 1387 واحدخوش نویسی با تعداد 14 نفر دانش آموزان سال دوم رشته ی گراقیک در کارگاه گرافیک هنرستان فنی وحرفه ای نوربرگزارگردید.پس از بررسی وارزیابی نمونه کار دانش آموزان ومشاهده ی نحوه ی بکارگیری ابزار وشیوه ی نشستن آنها در هنگام نگارش، به نکات مهمی پی بردم که از عوامل مؤثر در بد خطی آن ها بود .اکنون مسأله وسؤال اساسی این است که با استفاده از چه راهکارهایی می توان در جهت بهبودخط دانش آموزان یادشده، اقدام نمود؟
توصیف وضع موجو د(شواهد1)
در اوایل سال تحصيلی 88-1387 به منظور پی بردن به سطح خط دانش آموزان،با جمع آوری نمونه کار یا دست نوشته های آن ها در طی چند مرحله و مشاهده مکرر ودقیق آن ها در هنگام نگارش وجمع بندی نتایج این بررسی ها،در توصیف وضع موجود،نکات راهبردی وحایز اهمیتی یافت شد که می توان آن ها را به سه دسته مهم عادت های نگارشی (شیوه ی درست نشستن، شیوه ی درست دست گرفتن قلم و میزان فشارمناسب بر قلم)تقسیم بندی نمود، تا از این طریق بهتر و منسجم تر مورد مطالعه وارزیابی قرار گیرد.
راه حل های پيشنهادی
با جمع آوری نتایج حاصل از بررسی وارز یابی نمونه کارها و مشاهده دقیق دانش آموزان در هنگام نگارش و جمع آوری پرسش نامه ها و تجزیه وتحلیل آن ها و بررسی نتایج حاصل از مصاحبه ها ومطالعه ی پزوهش های انجام شده وجمع بندی آن ها ، راه حل هایی پیشنهاد گردید که با توجه به تجربه و شرایط موجود برای تدریس وپس از مشورت با سایر اساتید ودست اندر کاران وبه منظورتحقق بهتر اهداف اقدام پژوهی، راه حل هایی که گاه تلفیقی از دو یا چند راه حل پیشنهادی می باشد انتخاب وارائه گردید:
بیان اهمیت خوش نویسی وآشنایی بیشتر دانش آموزان با کاربرد اصولی قواعد آن؛
شناخت ابزار خوش نویسی وچگونگی بکارگیری درست آن ها توسط دانش آموزان در هنگام نگارش؛
آشنایی با نکات مؤثردربهبودخط دانش آموزان ونظارت بر شیوه ی درست اجرای آن؛
تشویق وترغیب دانش آموزان به امر خوش نویسی.
اجرای راه حل ها
1- نوشتن پدیده ای است که همه ی انسان ها برای انجام کارهای روزانه وبرقراری ارتباط با دیگران به آن نیاز دارند. برای نوشتن کارهای روزانه احتیاج به نوعی خوش نویسی است که خوانا باشد؛ بتوان آن را سریع نوشت تا زمان و وقت کمتری صرف شود؛ از زیبایی نسبی برخوردار باشد؛ بتوان آن را با قلم های معمول امروز مانند خودکار و خود نویس نوشت. در آموزش خوش نویسی با استفاده از روش تقطیع حرکات و مشخص کردن مسیر حرکات به فهم بهتر و جزئی تر اصول وقواعد حروف وکلمات کمک شده است وبا بکارگیری از روش تشبیه بر حسی وعینی کردن حرکات وشناخت بهتر حروف تأکید شده است.
2- ابزاراصلی هنر خوش نویسی قلم نی، دوات، مرکب، لیقه، کاغذ، زیرمشقی می باشد که مشخصات هر یک با نمایش نحوه ی درست استفاده از آن ها ارائه شده است.
3- ازنکات مؤثردربهبود خط دانش آموزان، روش به دست گرفتن قلم، شیوه ی نشستن در هنگام نوشتن، رعایت فاصله چشم از کاغذ، نور مناسب در هنگام نوشتن، طریقه ی قرار دادن کاغذ در مقابل دید می باشد که بر شیوه ی درست اجرای آن ها نظارت وتأکید شده است.
4- به منظور تشویق وترغیب دانش آموزان به امر خوش نویسی ، برنامه هایی ازجمله بازدید از نمایشگاه ها ومراکز هنری، برپایی نمایشگاه در هنرستان، شرکت دانش آموزان در مسابقات خوش نویسی، استفاده از فضای کارگاه به جای کلاس اجرا شده است ودرجلسات ا ولیاومربیان برای بازدید خانوادگی از نمایشگاه ها ومراکز هنری وتشویق وحمایت خانواده از دانش آموزان در جهت انجام هرچه بهتر فعالیت های هنری توصیه های لازم ارائه شده است.
توصیف وضع مطلوب(شواهد2)
دراین اقدام پژوهی به کمک اجرای راهکارها درجهت رفع عوامل مؤثر در بد خطی ، رعایت شیوه ی درست نشستن توسط دانش آموزان از 4 نفر (وضع موجود) به 12 نفر(وضع مطلوب) ورعایت شیوه ی درست دست گرفتن قلم توسط دانش آموزان از 2 نفر(وضع موجود) به 11 نفر(وضع مطلوب) و رعایت میزان مناسب فشار بر قلم توسط دانش آموزان از 4 نفر(وضع موجود) به 13 نفر(وضع مطلوب) ارتقایافت.
در پایان می توان نتیجه گرفت که رفع عوامل مؤثر در بد خطی، درجهت بهبود خط دانش آموزان غیر قابل انکار بوده وبسیار حایز اهمیت است وبا توانایی دراجرای راهکارهای مناسب می توان خط دانش آموزان را به میزان قابل توجهی بهبود بخشید.
· یک تجربه موفق و ماندگار در پویا سازی گروه آموزشی زیست شناسی
· فرزانه شريفي يزدي /دبير و سرگروه زيست شناسي/ ناحيه 4
بيان مساله :
رئوس مشکلاتي که اقدام پژوه در آغاز کار در گروه آموزشی زیست شناسی ناحیه 4 با آنها مواجه بود عبارت بودند از: عدم اطلاع رساني به موقع به دبيران از برنامههاي تدارک ديده شده ، کسب پائين ترين امتياز در فرم ارزشيابي سالانه کارشناسي گروههاي آموزشي سازمان درسال تحصیلی 87 – 86، عدم وجود بودجه مشخص براي فعاليتهاي گروه ، کافی و بروز نبودن CDهاو کتب موجود در گروه، عدم وجود فرمهاي مورد نيازو امکانات استفاده از اينترنت در اتاق گروهها و در نتيجه عدم تدوين وبلاگ اختصاصي در جهت تعامل بيشتر با دبيران و اطلاع رساني سريع تر، عدم آگاهی مسئولين از فعاليت دبيران پر تلاش به منظور صدور تقدير نامه کتبي،......
ارائه اطلاعات(شواهد يک):
در اين اقدام پژوهي از 4 روش براي گردآوري اطلاعات استفاده شد.
1 – مشاهده 2 - مصاحبه با کارشناس مسئول گروه های ناحیه4، سرگروه های سنوات قبل و دبیران زیست این ناحیه 3- تهيه و تدوين پرسش نامه 4 - اسناد و ارقام
راه حل هاي پيشنهادي :
الف- راه حلهاي مربوط به امور اجرايي از جمله تدوين و ايجاد يک وبلاگ، اطلاع رساني علاوه بر سايت ،با دعوت نامه، تلفن، پيامک و درج در وبلاگ گروه، برگزاري بازدید های علمي و کارگاههاو ، پيگيري صدور تقدير نامه برای دبیران فعال، و پيگيري برگزاري دوره ضمن خدمت، تدوین مسابقات دبیران و دانش آ موزان،تدوین فرم ها و..... ب - راه حلهاي مربوط به تأمين اعتبار مالي مانند مجاب نمودن مسئولین مبنی برضرورت صرف هزینه، جستجوي امکانات و خدمات رايگان، صرف هزینه شخصی و...
اجراي راه حل ها :
1 - تهیه فرم های مورد نياز2 - ايجاد وبلاگ3 - اطلاع رساني به شکل همه جانبه4 - مديريت برنامه ريزي الف- برنامه ريزي براي برگزاري جلسات بطور همزمان با کارگاه آموزشي ب- برنامه ريزي جهت بازديد از مراکز علمي – آموزشي 5- تکميل بانک سؤالات مورد نياز و درخواست دبيران6 – تکميل و گسترش بانک نرم افزاري7 - گسترش کتب و مجلات کتابخانه 8 - طراحي و تدوين خبر نامه، بروشور و تراکت و پيام تبريک روز معلم9- بهره گيري از خدمات و امکانات رايگان10- طراحي و برگزاري مسابقات دبیران و دانش آموزان11- جلب اعتماد دبيران زيست شناسي نسبت به گروه و ارج نهادن به فعاليتهاي آنان 12- پيگيري برگزاري کلاسهاي ضمن خدمت13- برگزاري جلسه انتخاب سر گروه براي سال تحصيلي 88-87
ارائه اطلاعات( شواهد 2 ) :
به منظور جمع آوری اطلاعات مورد نیازاز تغییرات ایجاد شده و نتیجه گیری صحیح از اقدامات انجام یافته از چهارروش استفاده شد:
1- مشاهده2- مصاحبه 3- تهیه پرسش نامه الف)پرسش نامه ویژه کارشناس مسئول گروههای آموزشی ناحیه4 ب-پرسش نامه ویژه نظر سنجی از دبیران ج- پرسش نامه ویژه سرگروه زیست شناسی استان 4- اسناد و ارقام
· چگونه توانستم دانش آموزان پایه اول متوسطه دبیرستان دخترانه ریحانه النبی را به ترک گناهان ترغیب نمایم؟
· ملیحه حاجی میرزایی/دبیرستان دخترانه ریحانه النبی / ناحیه يک
بیان مساله
دانش آموزان این آموزشگاه ، با وضعیت تحصیلی بسیار خوب به تحصیل مشغولند .اما متأسفانه مشکلات اخلاقی و مذهبی زیادی ازآنان دیده می شد و من همه روزه از دیدن بد حجابی دانش آموزان ، مشکلات اخلاقی ایشان ، عدم رعایت مسائل مذهبی ، عدم استقبال از نماز جماعت ، بی توجهی به مراسم مذهبی، دروغگویی و000 رنج می بردم و به واسطه موضوع تدریسم که درس مهارتهای زندگی است و فضای بازی برای گفتگو ایجاد می نماید، زمانی که با دانش آموزان به بحث می پرداختم مشاهده می کردم که همه آنان بالاتفاق با قضیه دین و ضرورت رعایت مسائل شرعی موافقند اما در عمل مشاهده می کردم رفتارشان خلاف گفتارشان را نشان می دهد0
شواهد1
1. دانشآموزان حجاب خود را رعايت نميكردند و پروايي از برخورد با نامحرم نداشتند.
2. استقبال از نماز جماعت بسيار كم و ناچيز بود.
3. دروغگويي براي توجيه كم كاري و نمرات پايين و... وجود داشت و غيبت بين دانشآموزان بشدت رايج بود.
4. در موقع صحبت كردن با يكديگر از الفاظ زشت، همچنين شوخيهاي نابجا استفاده ميكردند.
5. دانشآموزان علاقهاي به درس دين و زندگي و كلاسهاي پرورشي از خود نشان نميدادند.
جمعآوري اطلاعات و راهحلهاي پيشنهادي
در قسمت جمعآوري اطلاعات اقدام پژه براي حل مسئله از چهار روش: پرسشنامه، مصاحبه، مطالعه و مشاهده درقالب فعالیتهای زیر استفاده كرده است:
برگزاري شوراي دبيران و مشورت با همكاران/ تهيه و ارائهي پرسشنامه به دانشآموزان./مشورت با افراد متخصص در اين زمينه/ بررسي راهكارها ارائه شده و انتخاب بهترين راه/ مطالعه كتب، مجلات، پاياننامههاي مرتبط با موضوع و سركشي به سايتهاي مختلف/ مشاهده رفتار دانشآموزان/ برگزاري جلسات همانديشي
انتخاب و اجراي راهحل
1. اجراي طرح اربعين معرفت (با امضاي تعهدنامه مقيد ميشوند چهل روز سعي بر ترك گناهان داشته باشند).
2. استفاده از آثار اذكار مختلف در درمان امراض روحي، با استفاده از كتاب پرسشهاي شما، پاسخهاي آيتالله بهجت(ره)
3. اجراي نمايش مصاحبه با شيطان (نمايشنامه اجرا شده با تلاش خود دانشآموزان نوشته شد و از بهترين آثار جمعآوري شد).
4. اجراي طرح عرضه اعمال بر پيشوايان و مراقبه نفس (با تهيه دفترچه و ثبت اعمال مثبت و منفي روزانه در آن).
5. اجراي طرح همسو با خوبان (استفاده از الگوهاي ديني و سعي بر متخلق شدن به اخلاق آنها).
6. آشنا نمودن دانشآموزان با آثار بهداشتي، اجتماعي و رواني مستحاب و مكروهات
7. مسابقهي ادبي با موضوع برترين نعمت
8. ناديده گرفتن خطاهاي دانشآموزان و حذف آنها از دفتر انضباطي در اعياد بزرگ اسلامي وده ها برنامهجانبي ديگر
نتايج و شواهد(2)
با استخراج نتايج پرسشنامهاي كه به دانشآموزان داده شد مشاهده شد:
1. صفت سستي در نماز، غيبت، دروغگويي، عدم رعايت حجاب و پروا از نامحرم با كاهش چشمگيري روبرو شده است و ا كثر دانشآموزان به اطلاعات زيادي در مورد گناهان و عواقب آنها دست يافته اند
2. دانشآموزان با ظاهري محجبهتر از گذشته در آموزشگاه و خارج از آن حضور پيدا ميكردند.
3. استقبال دانشآموزان از نمازجماعت بيشتر شدو علاقمندي آنان به كلاسهاي پرورشي افزايش يافت.
4. والدين از پيشرفت اخلاقيات فرزندان خود پس از اجراي طرح بسيار راضي بودند.
5. دانشآموزان ابراز ميكردند كه از اين بسيار خوشحالند و احساس ميكنند به خدا نزديكتر شدهاند.
6. خاطرات دانشآموزان از زمان ترك گناه که تحويل اينجانب شد.
· چگونه توانستم دانش آموزان دبیرستان های دخترانه ناحیه(3) (پنج دبیرستان) رادر سال تحصیلی 88/87 به پژوهش سرا علاقمند و آنها را به فعالیت های پژوهشی تشویق نمایم؟
· منیژه خوش آمدی /ناحیه 3 آموزش و پرورش استان قم
بیان مسئله:
اینجانب کارشناس مسئول پژوهش سرای دانش آموزی برقعی(رازی سابق) ناحیه 3 آموزش و پرورش می باشم و با توجه به اینکه دانش آموزان آن چنان که باید به امر تحقیق و پژوهش علاقمندی نشان نمی دهند و فقط تحقیق آنها منوط به پژوهشی است که دبیران بعنوان تکلیف از آنها می خواهند لذا بر آن شدم در زمینه علاقمند سازی دانش آموزان به پژوهش و تحقیق و استفاده از امکانات پژوهش سراها، پژوهشی انجام دهم، اقدام پژوه در اوایل سال تحصیلی با تعداد بسیار کمی از دانش آموزان علاقمند به پژوهش مواجه بود و انگیزه این بود که اولاً: ضمن افزایش تعداد دانش آموزان علاقمند به پژوهش، علایق و عادتهایی را در آنها ایجاد نمایم، ثانیاً:با توجه به امکانات طراحی شده در پژوهش سراها، روش ها و طرح های مناسبی را مبنی بر استفاده دانش آموزان از آنها فراهم نمایم، ناگفته نماند از پنج دبیرستان مورد نظر فقط 14 نفر علاقمند بودند.
ارائه اطلاعات مربوط به وضع موجود[شواهد1]:
از ابتدای کار متوجه شدم که دانش آموزان علاقه ای چندان به فعالیت های تحقیقی ندارند( از مجموع 150 نفر دانش آموز دبیرستانهای مورد مطالعه فقط 14 نفر[4نفر فعالیت های پژوهشی و 10 نفر کاردر آزمایشگاه] علاقمند به پژوهش بودند) و دلیل آنرا با پرسش از آنان جویا شدم و اظهار داشتند:
1)حجم بالای درسها اجازه ای برای تحقیق نمی دهد(درگیر بودن دانش آموزان سوم و پیش دانشگاهی با مسائل آموزشی فرصتی برای فعالیت پژوهشی نمی گذارد)
2) عدم تفکرات پژوهشی از جانب مدیران و دبیران مدارس و عدم پیگیری مسئولین محترم آموزش و پرورش از مدارس در زمینه تحقیقات
3) فعالیت های پژوهشی اصولاً زمان دار بوده و در دراز مدت جواب می دهند (لذا دانش آموزان چندان علاقه ای ندارند)
4)عدم تشویق مناسب برای دانش آموزان علاقمند و پذیرش کم در مسابقات جشنواره جوان خوارزمی
راه حل های پیشنهادی:
برای تحقق اهداف طرح در رابطه با ایجاد نگرش مثبت در دانش آموزان به فعالیت های پژوهشی، راهکارهای زیر انتخاب گردید:
1)شرکت در برنامه صبحگاهی مدارس و فرهنگ سازی تحقیق و پژوهش وتشکیل کارگاه های آشنایی با روش تحقیق و پژوهش (تهیه پرو پوزال) ودر نهایت انتخاب رابط پژوهشی از مدارس
2) توجیه والدین برای تشویق و ترغیب دانش آموزان پژوهشگر و فراهم آوردن فضای پژوهشی برای آنان
3) فراهم آوردن امکانات علمی و مالی برای دانش آموزان ارائه دهنده طرح(استفاده رایگان از امکانات مرکز)
4) برگزاری نمایشگاه دست ساخته ها، همایش های علمی دانش آموزی و ارتباط و تعامل بیشتر با گروه های آموزشی دبیران و مدیران
اجرای راه حل ها:
از بین راه حل های پیشنهادی، راه حل های زیر انتخاب و اجرا گردیدند:
1) ضمن تعامل بیشتر با دبیران علوم پایه و مدیران مدارس و با حضور در صبحگاه مدارس، در زمینه تحقیق و پژوهش فرهنگ سازی انجام گرفت.
2)ضمن انتخاب رابطین پژوهشی از مدارس و تشویق بهترین رابط ها، اطلاع رسانی بیشتری در زمینه فعالیت های پژوهش سرا و تشکیل کارگاه های آشنایی با روش تحقیق و پژوهش، خلاقیت، آموزش روش حل مسأله انجام گرفت.
3)توجیه والدین برای تشویق و ترغیب دانش آموزان پژوهشگر و فراهم آوردن زمینه پژوهشی حتی در منزل.
4)از آنجا که امر آموزش زمانی تحقق می یابد که با پژوهش همراه باشد لذا قبل از اینکه دانش آموزان علاقه ای نشان دهند باید دبیران و مدیران مدارس تفکر پژوهشی داشته باشند، لذا بدین منظور تعدادی از جلسات گروه های آموزشی در پژوهش سرا برگزار گردید.
5) جذب اساتید خبره و اهل فن بمنظور فراهم آوردن فرصتهای مشاوره ای برای دانش پژوهان و حمایتهای علمی و مالی طرح ها
6) بمنظور به جلوه گذاشتن توانایی ها و قابلیتهای دانش آموزان، دو نمایشگاه تخصصی از آثار و دست ساخته های دانش آموزان و چندین همایش عملی دانش آموزی برگزار گردید.
ارائه اطلاعات مربوط به تغییرات ایجاد شده [شواهد2]:
در اواخر سال تحصیلی 88-87 باتوجه به فعالیت های انجام شده، دانش پژوهان علاقمندی بیشتری به انجام تحقیق،ارائه ایده و کار در پژوهش سرا داشتند که از آن جمله می توان به موارد زیر اشاره کرد:
1)فعال شدن بیشتر دانش پژوهان و افزایش میزان علاقمندی به ثبت نام و عضویت در پژوهش سرا و انجام کارهای تحقیقی.
2) جهت انجام تحقیقات خود، حتی تقاضای بودن در پژوهش سرا در ساعت های خارج از ساعت رسمی کاری را داشتند.
3)هر ایده و جرقه ای در ذهنشان (برای حل مشکل پیش آمده) زده می شد آنرا نوشته و تقاضای مشاوره علمی طرح را داشتند.(نتیجه:افزایش ایده ها از43 به 210 در سال تحصیلی 88-87)
4) افزایش تعداد علاقمندان از 14 نفر به 68 نفر( افزایش درصدی: از %33/9 به %33/45)
5)بالا رفتن رتبه در پذیرش طرح ها ی استانی و کشوری دریازدهیمن جشنواره جوان خوارزمی(از 37 طرح ارسالی به دبیرخانه جشنواره، 15 طرح اختصاص به ناحیه (3) استان داشت).
· روش های افزایش علاقمندی هنرآموزان هنرستان حرفه ای حضرت زهرا(س) به تئاتروبازیگری
· نیّره اکبری/حضرت زهرا/ ناحيه 3
بیان مسئله
همزمان باارسال دستورالعمل مسابقات فرهنگی هنری پرسش مهر وباتوجه به اهمیت برگزاری مسابقات ونقش آن درشناسایی وشکوفاسازی استعدادهای دانش آموزان و ضرورت برنامه سازی دقیق واجرای مطلوب وباشکوه این رخدادمهم فرهنگی وهنری درآذرماه وباتاکیدمدیرهنرستان مبنی برشرکت هرچه باشکوه تردانش آموزان وانجام رقابتهای سالم پژوهشگربرآن شدتااستعدادهای دانش آموزان راشناسایی ودرجهت انجام بهینه مسابقات اقدام نماید لذاپس ازانجام تبلیغات فراوان وارائه توضیحات لازم دراین زمینه فرمهایی که آماده نموده بود، توزیع کرده وپس ازتکمیل توسط دانش آموزان ،جمع آوری نمود. پس ازدسته بندی علایق دانش آموزان پژوهشگر متوجه شد که از 260نفرفقط 5 نفر علاقمندبه تئاتروبازیگری هستندواین مشکل بزرگی بود.
توصیف وضع موجود (شواهد1)
الف- شاخص های کیفی وضع موجود
خجالتی بودن، عدم اعتماد به نفس ،حجم تکالیف زیاد، علاقمندنبودن به تئاتر، نداشتن زمان بیکاری جهت تمرینات، پایین بودن سطح اطلاعات درموردمسابقات فرهنگی هنری خصوصاتئاتر، عدم رضایت اولیاجهت تمرینات خارج ازوقت مدرسه ،داشتن ساعات آموزشی پشت برنامه ودرنتیجه خستگی و..ازجمله مشکلات مربوط به دانش آموزان بودوهمچنین عدم آشنایی وتخصص پژوهشگربه تئاتر،کمبود کتابهای نمایشنامه، کمبودهزینه وسرانه مدرسه،کمبودامکانات، جوّ حاکم درشهرقم درزمینه تئاترخصوصا بازیگری دختران، عدم همکاری دبیران و..ازمسائل دیگری بودکه پژوهشگرباآن روبروبود.
ب- شاخص های کمی وضع موجود
دراوایل سال88-87ازکل دانش آموزان مدرسه یعنی260نفر،فقط 5 نفربه تئاتروبازیگری علاقمندبودند.
راه حل های جمع آوری شده(راه حل های پیشنهادی)
بااستفاده ازپرسشنامه ومطالعات وتحقیقات،مواردذیل پیشنهادگردیدکه عبارتنداز:
1-استفاده ازنکات شخصیتی 2- استفاده از روشهای تشویقی
3-،قانون تنبیه(نمره انضباط)4- افزایش کتابهای کتابخانه درزمینه تئاتر5- دادن کتابهای تئاتربه عنوان جایزه6-برقراری روابط انسانی بادبیران ودانش آموزان7-اختصاص مقداری ازسرانه مدرسه به تئاتر8-همکاری مدیرومعاونین ودبیران 9-بردن دانش آموزان برای دیدن تئاتربه سالنهای تئاتر10- استفاده ازروش شاگرد-استادی و....
همچنین انتقادپذیربودن مربی، دادن انگیزه به دانش آموزان، نصب پوستربازیگران معروف درتابلوها، دعوت از
گروههای تئاتر منتخب سال قبل، ایجادرقابت دربین دانش آموزان نیزپیشنهادگردید.
اجرای راه حل ها
1-استفاده ازنکات شخصیتی2- استفاده از روشهای تشویقی3- نصب پوستربازیگران معروف درتابلوها4-افزایش کتابهای کتابخانه درزمینه تئاتر5-انتقادپذیربودن مربی6-اهدا جوایز منتخبین مسابقات فرهنگی هنری سال قبل7-ایجادرقابت دربین دانش آموزان 8-برقراری روابط انسانی بادبیران ودانش آموزان9- دادن مسئولیت به علاقمندان تئاترو بازیگری10-همکاری مدیرومعاونین ودبیران11-دادن انگیزه به دانش آموزان12- استفاده ازروش شاگرد-استادی و.... 13- امید دادن به دانش آموزان14- دعوت ازگروههای تئاتر منتخب سال قبل15- استفاده ازروش شاگرد-استادی
نتایج بدست آمده
ترغیب دانش آموزان برای شرکت درتئاترو بازیگری وآماده سازی نمایش می تواندآنهاراازپیله ای بنام »فردگرایی»وبرآیندی همچون «گوشه گیری»مصون بدارد.تئاترهنری است که برکوشش کارگروهی اتکا داردوآموزش نیزدرنهادخود،عملی گروهی است.(شادروان،1373ص،72)
ازاین رو،اقدام پژوه درپایان سال تحصیلی توانست به کمک روشهای انتخاب شده ،به ارتقاوافزایش علایق مورد نظر مدرسه خویش دست یابدبه عبارت دیگرتعداد5 نفرعلاقمندبه تئاتروبازیگری دراوایل سال تحصیلی88-87 به20نفرارتقابخشدودوگروه تئاتر(صحنه ای آنتیگونه)و(عروسکی تفرقه)راجهت شرکت درمسابقات آماده نماید
توصیف وضع مطلوب (شواهد2)
الف- شاخص های کیفی موفقیت طرح
پس ازبرگزاری مسابقات درمرحله ناحیه دانش آموزان توانستند به موفقیت ذیل دست یابند:
*کسب رتبه اول نمایش صحنه ای(آنتیگونه)
کسب رتبه دوّم درمسابقات تئاتراستانی
*کسب رتبه سوم نمایش عروسکی (تفرقه)
پژوهشگرهمین روش راادامه داده و درمسابقات استانی نیزشرکت نموده وعنوان های ذیل راکسب نمود.
* *کسب رتبه اوّل نویسندگی استان
*کسب رتبه اوّل کارگردانی استان
*کسب رتبه اوّل بازیگری استان
*کسب رتبه اوّل طراحی بروشوراستان
*کسب رتبه درقسمت های انفرادی توسط اعضای گروه
درضمن نتایج جانبی دیگری نیزازنظرعاطفی وروحی و...بدست آمد.
· راهکارهای افزایش یادگیری دانشآموزان پایه اول دبیرستان بزرگسالان حضرت زینب(س)در درس زبان انگلیسی
· مریم باقری /دبیرستان بزرگسالان حضرت زینب(س) /ناحیه سه
بیان مســئله
من در دبیرستان دخترانهی بزرگسالان حضرت زینب (س) واقع در ناحیهی سه آموزش و پرورش استـــان قم، در سه پایهی اول، دوم و سوم، مشغول به تدریس درس زبان انگلیسی هستم. شرایط متفاوت دانشآموزان این دبیرستان که بیشتر آنها از مردودیهای مدارس روزانه، افرادی با وقفههای تحصیلی طولانی و یا متأهـــل میباشند، شیوههای رفتاری و تدریس متفاوتی را ایجاب می کند.
از آن جا که دانشآموزان کلاس اول بیشترین ضعف را در درس زبان انگلیسی دارا بودند، مسئلهی اساسی در این موقعیت، این بودکه با بهرهگیری از چه راهکارهایی میتوان چشمانداز روشن و امیدبخشی نسبت به موفقیت در یادگیری زبان انگلیسی در این دانشآموزان ترسیم نمود ؟ و به عبارتی چگونه میتوان موجبات انگیزش یادگیری زبان انگلیسی و بهبود وضعیت زبانی دانشآموزان در این زمان کوتاه را فراهم نمود؟
توصیف وضع موجــود(شواهد 1)
شاخصهای کیفی وضع موجود نشان دهندهي بیعلاقه بودن، ضعف فراوان در روخوانی، گرامر و فهم متون، روند کند یادگیری، اضطراب و عدم اعتمادبهنفس، مشکلات خانوادگی، وقفههای تحصیلی طولانی، عدم موفقیت در مدارس روزانه و وجود ردههای سنی متفاوت و ناهمگون بود.
شاخصهای کمی نیز در اوایل نیمسال دوم در سال تحصیلی88-87 بیانگر این بود که: از مجمــوع 20 دانشآموز کلاس اول متوسطه، 9 نفر نمرهی بالای10 کسب نمودهاند،که این میزان نسبت به کل کلاس بسیار کم میباشد، بنابراین در این اقدامپژوهی سعی شده است این میزان، به سطح قابل قبولی در پایان ترم افزایش یابد.
انتخاب راهحــل ها
اقدامپژوه با جمعآوری اطلاعات از طریق مشاهده، پرسشنامه، مصاحبه و مطالعه به نتایجی در رابطه با راهــکارهای بهبود یادگیری درس زبان انـگلیسی دست یافته و از مجموع راهحلهای پیشنــهادی، شش راهحل زیر رابا توجه به امکانات موجود در دبیرستان و مدت زمان موجود انتخاب نموده و تصمیم به اجرای آنها گرفت.
1- فعال نمودن دانشآموزان در فرآيند ياددهي- يادگيري ؛
2- گروهبندی دانشآموزان و استفاده از دانش آموزان قویتردر رهبری گروه ؛
3- استفاده از کتابهای کمک درسی جامع و استاندارد با تمرینهای فراوان و بدون پاسخ ؛
4- توجه ويژه به ارزشيابي مستمر ( تكويني ) با معناي درست و دقيق آن ؛
5 – برگزاری کلاسهای تقویتی ، با بهرهگیری از راهحلی انگیزشی و معنوی، موازی آموزش علمی ؛
6- برقراری ارتباط عاطفي مناسب با دانشآموزان ؛
اجرای راهحــل ها
بعد از اعتباربخشی به راهحلها توسط اساتید فن و همکاران فرهیخته، اقدامپژوه هرشش مورد را به مرحله اجرا در آورد و در طول اجرا، هر جا نیاز به اصلاح و تعدیل راهحلی بود، با تفکر و بررسی آن را انجام داده و سعی نمود به نحو احسن، راهکارها را عملی سازد.
توصیف وضع مطلــوب (شواهد2)
شاخصهای کیفی وضع مطلوب نشان دهندهی علاقهمندی، افزایش ضریب امنیتخاطر، کاهش اضطراب، مشارکت در فعالیتهای کلاسی، ارتقای کیفیت یادگیری، افزایش خودباوری و اعتمادبهنفس دانشآموزان مردودی و یا دارای وقفههای تحصیلی، همدلی و ارتباط عاطفی بسیار خوب دبیر با دانش آموزان است.
شاخصهای کمی وضع مطلوب نیز نشان میدهد،که تـعداد دانشآموزان با نمرهی بالای 10 در کلاس اول به 18 نفر رسیده است. بر این اساس در اواخر سال تحصــیلی 88-87 میــزان درصد قبـولی دانشآموزان کلاس اول از 45 % ( وضع موجود) به90 % (وضع مطلوب) رسیده است. بنابراین پژوهشگر در رابطه با افزایش درصد قبولی وپیشــرفت دانشآموزان این دبیرستان در درس زبان انـگلیسی به نتیجه مورد
· چگونه توانستم دانشآموزان پايهي اوّل دبيرستان ريحانة النبي س (2) را با تکيه بر ارتباط رياضي و آموزههاي ديني به درس رياضي علاقه مند کنم؟
· اکرم هدايتي
بيان مساله
اقدام پژوهشي حاضر در سال تحصيلي 88-87 در پايه اوّل متوسطه، دبيرستان دخترانه ريحانة النبي س (2) واقع در ناحيه يک آموزش و پرورش شهرستان قم با فراواني 28 نفر دانشآموز انجام شده است.
شواهد (1)
پژوهش گر در ابتداي سال تحصيلي طي شواهدي کيفي از قبيل جمود و بي تفاوتي در کلاس، به کمي علاقه و بي انگيزگي نسبت به درس رياضي پي برد.
هدف اين اقدام پژوهشي اين بوده است که پس از اعتباريابي، با تکيه بر ارتباط رياضي و آموزههاي ديني دانشآموزان سال اوّل را به رياضي علاقه مند کند.
ارائه راحل هاي پيشنهادي :
جهت تحقق هدف فوق پژوهشگر با اتخاذ راهکارها ي زير توانست تعداد دانش آموزاني که به رياضي زياد علاقه دارند را از پنج نفر به نوزده نفر برساند يعني از هفده درصد به شصت و هشت درصد که نشانگر پنجاه و يک درصد افزايش علاقه مندي بود.
اجرايي راه حل :
اهم راهکارهاي اجرا شده عبارت بودند از:
* آشنا نمودن دانشآموزان با مسائلي که بيانگر ارتباط رياضي و آموزههاي ديني هستند (خمس، زکات، ارث، تعيين اوقات شرعي، قرعه احتمال، و اعجاز عددي قرآن)
* معرفي تفکر و مشورت بعنوان دو امر مؤکّد ديني
* تدريس به شيوه فعّال و مشارکتي
* اصلاح شيوههاي سنتي و متعارف سنجش رياضي (امتحان)
* ايجاد انگيزه و خودباوري.
شواهد (2)
و در پايان به اين نتيجه رسيد که اتخاذ راهکارهاي فوق موجب ارتقاء روحيه خودباوري و ارتقاء سطح نمرات رياضي نيز ميشود و آنچه تا کنون موجب بي علاقه گي نسبت به درس رياضي شده همانا اعمال روشهاي نادرست در آموزش اين درس بوده است، با اصلاح روشهاي آموزشي و تمسک به آموزه هاي ديني تا حد قابل ملاحظهاي ميتوان بر اين موانع غلبه کرد انشاء ا...
نــظر دست یافته است.
· چگونه توانستم دانش آموزان کلاس اول دبیرستان را به درس ریاضی علاقمند و میانگین نمرات آنان را از 06/13 به 14/15 افزایش دهم .
· مرضیه ابراهیمی چابکی
بیان مساله :
در همان ابتدای سال تحصیلی متوجه اضطراب ، نگرانی کاذب در مواقع آزمون یا حل مساله ، عدم علاقه و بی توجهی برخی از دانش آموزان در کلاس درس شدم . که این عدم علاقه به ضعیف تر شدن آنان در درس ریاضی و نا امیدی آنان برای موفقیت در درس ریاضی شده بود . به همین دلیل در صدد یافتن علل بی علاقگی و عدم یادگیری برخی از آنان برآمدم زیرا این ضعف باعث شده بود که فراگیران در کلاس درس هماهنگی و همکاری لازم را برای حل تمرین ، یادگیری مطالب درسی و در امتحانها نا موفق و مأیوس باشند .
ارائه اطلاعات (شواهد 1 ) :
با توجه به شرایط کلاس و در پی گرفتن آزمون و جویا شدن نظرات خود دانش آموزان و اولیاء آنان به این نتیجه رسیدم که نوع نگرش به ریاضی در پیش داوری که از کلاس ریاضی دارند باعث بی میلی و در نتیجه افت تحصیلی می گردد. یادگیری آنان نیز دچار اشکالاتی بود به همین دلیل به گردآوری اطلاعات به سه شیوه مصاحبه ، مشاهده و مطالعه پرداختم .
راه حل های پیشنهادی :
راه حل ها عبارتند از استفاده از سر گروه درسی در تفهیم درس ،ارتباط عاطفی و منطقی با فراگیران جهت احساس آرامش، ارتباط با والدین دانش آموزان حضوری و غیر حضوری، معرفی به مشاوره،استفاده از کلاس های تقویتی در طول هفته ، استفاده از برنامه ریزی درسی درست ، تشویق و تنبیه به موقع ، گرفتن آزمونهای پی در پی و جلوگیری از عیبت های غیرضروری .
اجرای راه حل :
با برقراری ارتباط با والدین پی به مشکلات موجود برده و مشکلاتی همچون(فوت ،طلاق و.. ) قابل حل نبودند با برقراری ارتباط عاطفی و منطقی در پایان هر جلسه با صحبتهایی که در کلاس مطرح می شد باعث شدم که انگیزه و امید برای خواندن درس در آنان بوجود آید . با گروه بندی و قرار دادن هر فرد ضعیف کنار یک فرد قوی در کلاس در عملکرد آنان بهبودی حاصل نمایم اما بی دقتی و استرس و.. باعث می شد که به نتیجه مطلوب دست پیدا نکنم در نتیجه آنان را به مشاوره و راهنمای تحصیلی ارجاع وباافراد دارای رفتارهای سوء و نامتعارف برخورد کردم. امتحانها را در حد توان و مبتنی بر مطالب کتاب درسی پس از هر جلسه تدریس برگزار تا اعتماد به نفس لازم در آنان پدید آید .
ارائه اطلاعات (شواهد 2) :
با توجه به فعالی
مطالب مشابه :
چکیده مقالات و پژوهش های برتر ناحیه یک قزوین در سال تحصیلی 92-91 -
نمونه اقدام پژوهی برتر کشوری . همکار علاقه مند به اقدام پژوهی در تاریخ 12/9/91 اولین جلسه
اقدام پژوهی ریاضی دوم زارع
اقدام پژوهی ریاضی دوم زارع . تاريخ : دوشنبه بیست و نهم خرداد ۱۳۹۱ | 20:9 | نویسنده :
پر افتخارترین مرکز اختلالات
اقدام پژوهی ویک یک عنوان کشوری در جشواره الگوهای برتر فراخوان اقدام پژوهی، همچنین
اقدام پژوهی
اقدام پژوهی بین هنر جویان برتر هنرستان که هر اندازه کشوری توسعه یافته تر
چکیده اقدام پژوهی های مقطع متوسطه قسمت اول
معلم پژوهنده سمیرم-اصفهان 91-90 - چکیده اقدام پژوهی های و کشوری پوشش برتر ارائه
شیوه نامه شانزدهمین برنامه معلم پژوهنده ابلاغ شد.
های اقدام پژوهی شانزدهمین برنامه معلم پژوهنده در سال تحصيلي 92- 91 اقدام پژوهی برتر
شانزدهمین برنامه معلم پژوهنده
در دوره های اقدام پژوهی وبه تبع آن 91-92 وبا تایید واحد برتر کشوری در هفته پژوهش
برچسب :
اقدام پژوهی برتر کشوری 91