ابداع ماشين بخار: قسمت اول(15 )

<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 ابداع ماشين بخار: قسمت اول

 موتور‌هايی که با نيروی بخار کار می‌کند، واقعا"انقلابی در صنعت ايجاد کرد و اين خصوصيت انقلابی از همان بدو پيدايش ماشين بخار،بر همه ی مردم آشکار بود. زمان پيدايش ماشين بخار اوايل قرن هفدهم ميلادی بود،و محل آن انگلیس.در انگلستان بود که غوغای عالم گير تحولی عظيم،که امروز آن را با عنوان انقلاب صنعتی می‌شناسيم، آغاز شد.در سراسر قرن هفدهم تلاش‌های گوناگونی برای ايجاد منابع جديد نيرو انجام گرفت و از جمله چيزهايی که برای اين منظور به کار رفت،باروت بود. اولين تجربه‌ها برای ساختن موتور‌های احتراقی،ابداع موتور‌هايی بود که با انفجارباروت کار می‌کرد. اما سرانجام بخار بود که با قابليت زياد برای فشرده شدن و باز شدن نيروی محرکه‌ای ايجاد کرد. و با استفاده از آن،اولين موتور يا ماشين بخار در سال 1712 ميلادی ساخته شد. مخترع اولين ماشين بخار مردی بود به نام "تامس نيوکامن"،موتور‌هايی که او ساخت،برای تلمبه زدن و خارج کردن آب از معادن قلع در" کلن بال"در بخش جنوب غربی انگلستان،مورد استفاده قرار گرفت.اين معادن از منابع مهم درآمد بود. اما عمق آن‌ها، به اندازه‌ای زياد بود که اغلب آب، آن‌ها را می‌گرفت و بهره برداری را تقريبا" غير ممکن می‌کرد. صاحبان معادن قلع،فقط در صورتی می‌توانستند درآمد هنگفتی داشته باشند،که با موتور‌های بسيار قوی،آب را از معادن خارج کنند. در اينجا بود که نيروی بخار،به ياری آن‌ها آمد.

<?xml:namespace prefix = v ns = "urn:schemas-microsoft-com:vml" />     در موتور‌های بخار، از قابليت انبساط بخار،برای حرکت دادن پيستون در سيلندر،به طرف بالا استفاده می‌کردند. بخار معمولا" با سرد کردن سريع سيلندر، فشرده می‌شد. به اين ترتيب بين فشار جو و خلا‌يی که با فشرده شدن بخار در سيلندر،به وجود می‌آمد، اختلاف فشاری ايجاد می‌شد. همين امر پيستون را در سيلندر، به طرف پايين حرکت می‌داد و با ادامه‌ی اين دو حرکت متناوب،موتور به کار مي‌افتاد.

     "تامس نيوکامن"توانست ماشين بخاری بسازد که پيستون آن در هر دقيقه 12 دور حرکت متناوب داشت. البته سرعت اين ماشين بخار، از کندترين ماشين‌های بخار امروزی ، هم، کمتر بود. اما مردم 300 سال پيش، به همين ماشين‌های بخار هم با ديده‌ی اعجاب و هراس نگاه می‌کردند. اندازه‌ی آن‌ها بسيار بزرگ بود و معمولا"در برجی در مدخل معدن، بر‌ پا می‌شد. اين شکل و اندازه، به آن‌ها حالتی عجيب‌تر و حيرت انگيز‌تر می‌داد.خصوصيت جديد اين ماشين‌های بخار حيرت انگيز که به آن‌ها "موتور آتشی" هم می‌گفتند، اين بود که می‌توانست بدون مداخله‌ی انسان، به کار خود ادامه بدهد .به عبارت ديگر انسان برای اولين بار، ماشينی در اختيار داشت که خودکار بود  و لازم نبود که کار آن فقط با حضور انسان و مداخله‌ی پيوسته‌ی او ادامه پيدا کند.

     نياز بسيار مهمی را که ماشين‌های بخار جديد تامين می‌کرد، تلمبه زدن بود. در واقع تکنولوژی استخراج معادن بود که موجب پيشرفت تکنولوژی نيروی بخار شد. چون از يک طرف معادن بود که زغال سنگ و فلزات مختلف را فراهم می‌کرد و با اتکا به آن‌ها ماشين بخار به وجود آمد. از طرف ديگر به واسطه‌ی تلمبه‌های بخار بود که می توانستند از معادن در اعماق بسيار زياد بهره برداری کنند.چون ماشين بخار اين امکان را پيش آورده بود که آب را مرتبا"، با تلمبه از معادن خارج کند. وقتی که تلمبه‌های بخار،با قدرت کافی در دسترس باشد و به توانند با استفاده از آن‌ها  از معادن در اعماق پايين‌تر، بهره‌برداری کنند و معدن کاهی ( کاهيدن :جستجو کردن )بازدهی بيشتر داشته باشد، بديهی است که کار صنايع سريعا"رونق می‌گيرد.

     ماشين بخار در واقع در حکم قلب تپنده‌ی تحولی که به آن انقلاب صنعتی می‌گوييم،عمل می کرد و کار افرادی مانند تامس نيوکامن،يعنی مهندسانی که از شناخت تازه‌ی علم، برای حل مشکلات موجود در صنايع استفاده می‌کردند، به زودی در ساير نقاط اروپا، تقاضای فراوان پيدا کرد. چون چنين افرادی بودند که بايد به صاحبان معادن و کارخانه‌ها ياری بدهند؛ تا آن‌ها هم به توانند برای خودشان، ماشين و تلمبه‌های بخار داشته باشند.

     شخصی مانند "تامس نيوکامن" بود كه، يک منبع جديد نيرو در دسترس مردم گذاشت؛ که تا آن زمان در طبيعت موجود نبود. هزاران سال بود که مردم متکی به باد بودند، به وزد يا باران که ببارد، تا کشتی‌های آن‌ها را به حرکت در آورد يا چرخ‌های آبی آن‌ها را،به کار بيندازد.اما حالا"نيوکامن" منبع تازه‌ای از نيرو به وجود آورده بود که از هر جهت در کنترل و اختيار انسان بود.می‌توانستند آن را به هر تعداد که به خواهند، بسازند، و در هر جا که بخواهند بر پا کنند. همين خصوصيات، جنبه‌ی انقلابی بودن، اين پديده‌ی صنعتی را به خوبی نشان می‌دهد. بسياری از اروپائيان که با طرز کار ماشين بخار آشنايی پيدا کرده بودند، آن را واقعا"پديده‌ای تحول ساز و انقلابی می‌دانستند.

 


مطالب مشابه :


ساخت موتور حرارتی ساده

علم برتر-علوم تجربی دوره ی دبیرستان - ساخت موتور حرارتی ساده وقتی گازی (مثل هوا یا بخار)




ساخت ماشین بخار

خاطرات من - ساخت ماشین بخار - برای خودم ودلم می آیا بال های رو به جلو به عملکرد موتور کمک




ساخت موتور حرارتی ساده

تحقیق - ساخت موتور حرارتی ساده - تحقیق علوم - وقتی گازی (مثل هوا یا بخار)




مراحل ساخت یک موتور ساده الکتریکی

سرای فیزیک - مراحل ساخت یک موتور ساده الکتریکی - خدایا یاریم کن نگاهم در افق این فضای مجازی




ابداع ماشين بخار: قسمت اول(15 )

و با استفاده از آن، اولين موتور يا ماشين بخار در سال "تامس نيوکامن"، موتور‌هايی که او ساخت




برچسب :