مهاباد ... مقصدی هزار رنگ

100876081118.jpg

سفر به مهاباد سفر به سرزمين رنگ‌هاست. فصل بهار را بي‌شك بايد به اين سو كشاند. پا به پاي جاده‌هايي شد كه از دل باغ‌ها مي‌گذرند و رنگ به رنگ ما نو مي‌كند. دگرگون مي‌شويم. نفس مي‌كشيم زندگي را. استراحتي مي‌دهيم به سينه‌هاي سوخته از دود و سرب.

 

چگونه به مهاباد برويم

مثل همه شهرهاي ايران با اتوبوس و وسايل شخصي هم مي‌توان به مهاباد رفت. اين انتخاب براي كساني كه يا وقت زيادي دارند و به احتمال قوي مي‌خواهند شهرهاي سرراه را هم ببينند. يا به مهاباد نزديك هستند. اما دو انتخاب ديگر هم هست. با هواپيما رفتن خريد وقت است كه البته اگر مبدا را مثل هميشه تهران بگيريم بايد در اروميه به زمين بنشينم و باقي مسير را با اتوبوس، ميني‌بوس يا سواري تا مهاباد برويم. اما انتخاب ديگري هم هست. قطار تهران ـ اروميه را مهمان شويم. اما باز هم بايد مسير اروميه تا مهاباد را با ميني‌بوس، اتوبوس يا تاكسي برويم. آن سفر رنگ‌رنگ را برايتان به تصوير كشيده‌ايم از همين‌جا شروع مي‌شود. اصلا اگر يكسره به مهاباد مي‌رفتيد خيلي چيزها را از دست مي‌داديد.

از اروميه تا مهاباد راه زيادي نيست، جاده‌اي به طول ??? كيلومتر كه از ميان باغات سيب، انگور و سواحل زيباي درياچه اروميه به شهر تاريخي و خاطره‌انگيز مهاباد قصه مي‌كشاند. اين جاده از زيباترين جاده‌هاي كشور محسوب مي‌شود كه در فصل بهار زيبايي‌هاي آن به اوج مي‌رسد. مسافران حين سفر مي‌توانند مزارع سرسبز، تالاب‌هاي پر از گل و گياه و پرندگان در حال پرواز يا شكار و درياچه نيلگون پشت سد حسنلو و دشت‌هاي پر از لاله و شقايق‌هاي وحشي را تماشا كنند. بنابراين مقدمه سفر به مهاباد پر از رنگ و راز و چشم‌اندازهاي زيبا. پيش از رسيدن به مهاباد، پارك ملي درياچه اروميه، تالاب‌هاي يادگارلو، قم قلعه و يوسف كند، با مناظر بديع و دل‌انگيز در چشم‌انداز مسافران قرار مي‌گيرد.

«تالاب يوسف‌كند» با نيزارهاي بلند و انواع پرندگان بومي و مهاجر كه در حال شنا و استراحت ديده مي‌شوند، چسبيده به شهر مهاباد است. زيبايي‌هاي اين تالاب به اندازه‌اي است كه هر مسافر تازه واردي را براي تماشاي جاذبه‌هاي خود متوقف مي‌كند. يك خيابان عريض كه هم‌اكنون در حال بازسازي و نوسازي است، ارتباط تالاب يوسف‌كند با اولين ميدان مهاباد را برقرار مي‌كند. اين ميدان به نام «هه ژار» دانشمند، شاعر، نويسنده كرد نامگذاري شده و پيكر وي نيز در اين ميدان قرار داده شده كه رو به شرق دارد.

 

مهاباد mahabad

بازارچه

هرچند هنوز ابتداي سفر است اما سفر براي ايرانيان هميشه با خريد همراه بوده است. از سوي ديگر ادامه همين خيابان هه ژار به بازارچه‌اي مي‌رسد كه روزانه هزاران نفر از اقصي نقاط كشور براي خريد از اين بازارچه راه سفر به مهاباد را در پيش مي‌گيرند. در اين بازارچه از هر نوع كالايي مي‌توان يافت، لوازم خانگي، شيشه كريستال‌هاي گرانقيمت، انواع لباس، لوازم آرايش، مواد غذايي، كالاهاي صنعتي، لوازم الكترونيكي، قيمت‌ها هم مناسب است. در اين بازارچه مي‌توانيد اقلامي كه مي‌خواهيد را با قيمت‌هاي بسيار مناسب دريافت كنيد. به هر حال با توجه به نزديكي شهر مهاباد به شهر‌هاي مرزي و ورود اجناس خارجي بازارچه‌هاي اين سامان شهرت زيادي يافته‌اند.

هرچند هنوز ما به نقطه‌اي كه مي‌خواهيم نرسيده‌ايم اما شهر مهاباد را حيف است سريع ترك كنيم. خيابان جمهوري در مركز شهر مهاباد از ديدني‌ترين نقاط شهر مهاباد است. اين خيابان با حدود ???متر طول از قديمي‌ترين خيابان‌هايي است كه در استان آذربايجان غربي وجود دارد و بافت سنتي خود را حفظ كرده است. قدم زدن در شهرهاي كوچك بدون ترافيك از آن لحظه‌هايي است كه تمام كساني كه در شهرهاي شلوغ زندگي مي‌كنند آرزوي آن را دارند. دو سوي خيابان جمهوري را درختان بسيار قطور و بلند چنار فراگرفته و مغازه‌ها و فروشگاه‌هاي بزرگ در دو سوي خيابان ميعادگاه مشتريان مشكل پسندي است كه در نهايت با رضايت از مغازه‌ها بيرون مي‌آيند.

سد مهاباد

سد‌ها اين روزها يكي از مقاصد گردشگري، توريست‌هاي داخلي وخارجي است. سد مهاباد هم با توجه به آب و هوا بسيار فرح‌بخش خود توانسته است بسياري از مسافران اين سامان را به سوي خود بكشاند. سواحل سرسبز و آب‌هاي زلال كه مشخصه اين بخش از كشورند و همچنين ورزش‌هاي آبي و ماهيگيري جاذبه‌هايي است كه همه روزه هزاران نفر از مردم بومي و گردشگران را به سوي خود جلب مي‌كند.

غار سهولان

بي‌شك يكي از زيبايي‌هايي كه بسياري از گردشگران را به اين سمت مي‌كشاند غار آبي سهولان است كه نام دومين غار آبي بعد از غار عليصدر همدان را دارد. غار آبي و تاريخي «سهولان» در 43 كيلومتري جنوب شرق مهاباد و در مسير جاده ميانبر مهاباد به بوكان (جاده برهان) قرار دارد. سهولان همچنين از يك سو پس از 35 كيلومتر قصه را به شهر بوكان مي‌رساند. براي رسيدن به اين غار پس از گذر از زيبايي‌هاي مهاباد بايد از تپه ماهورهاي جاده برهان گذشت و داستان را به روستاي «عيسي كند» رساند. در اين روستا جاده به دو مسير تقسيم مي‌شود يكي به بوكان مي‌رسد و مسير دست راست ما را به سهولان مي‌برد. سهولان نام روستايي كه است كه عنوان خود را به اين غار داده ‌است. هرچند مردمان اين ديار غار را «لونه كوتر» يعني لانه كبوتر مي‌گويند. از محل پاركينگ تا دهانه غار يكصد متر فاصله است كه پياده‌روي در فضاي فرحبخش و روح نواز را به ما ارزاني مي‌دارد. در مقابل دهانه غار فضايي وجود دارد كه براي استراحت گردشگران سامان يافته است. غار يك بخش خشكي دارد و يك بخش آبي. اگر از سمت آبي وارد شويد از سمت خشكي خارج مي‌شويد و اگر از سمت خشكي وارد شويد بايد سوار بر قايق‌هاي موجود در غار شويد و از سمت آبي به بيرون هدايت شويد. اسكله‌اي كه گردشگران را به داخل تونل‌ها، دالان‌ها ودرياچه‌هاي غار مي‌برد 45كيلومتر پايين‌تر از دهانه اصلي قرار داد كه با 106 پله بتوني پيچ در پيچ به كف درياچه درون غار مي‌رسد. بازي نور هم از آن جلوه‌هايي است كه مي‌تواند گردشگر را به سوي خود جلب كند هرچند به اعتراض حاميان محيط زيست منجر شده ‌است. يادتان باشد كه حتما پيش از سوار شدن به قايق جليقه‌هاي نجات خود را بپوشيد تا عمق آب سفر زيباي شما را خراب نكند. قايق كه به حركت درمي‌آيد، انواع استلاگتيت‌ها، استلاگميت و نگاره‌هاي شگفت طبيعي يكي پس از ديگري در مقابل ديدگان ما قرار مي‌گيرد. اينجا راهنمايان محلي وجود دارد كه با گذر قايق از دل حوضچه پديده‌هاي طبيعي چون عروس دريايي، مارماهي‌، لاك‌پشت، توت‌فرنگي، دلفين و اشكال بسيار ديگري را براي شما ترسيم مي‌كند. قصه غار و زيبايي‌اش با صداي آب و صداي كبوتران كه به پايان مي‌رسد در شبه‌جزيره سمت غربي اين درياچه تعدادي صندلي وجود دارد كه مي‌تواند براي استراحت شما مكان مناسبي باشد. اين غار روزگاري محل پناهنده شدن مردم در زمان جنگ جهاني دوم بوده است. اگر دقت كنيد هنوز يادگارهاي آن روز در غار وجود دارند.

خستگي را كجا پايان دهيم

با اين‌كه بيشتر سفر را آمده‌ايم و شما خريد هم كرده‌ايد، اما هنوز خبري از مكان اقامت نيست. اصلا نگران نباشيد. در همين نزديكي غار، كمپ‌هايي ساخته شده كه داراي اتاق‌هاي دو نفره با تجهيزاتي چون حمام، آشپزخانه و... است. اينجا امكان پخت غذا توسط شما مهياست، اما اگر مي‌خواهيد فقط در خوردن غذا شريك باشيد بايد به رستوران روبه‌روي غار مراجعه كنيد. قيمت هر اتاق اين كمپ هم شبي 25 هزار تومان است. همچنين مهاباد هم يك هتل مناسب دارد كه مي‌توانيد استفاده كنيد، اما به نظر نمي‌رسد كساني كه در شهرهاي بزرگ زندگي كردند بتوانند از مسافرخانه‌هاي اين شهر استفاده كنند. ابتدا بايد مسوولان، مالكان را مجبور كنند دستي به سر و روي مسافرخانه‌ها بكشند، اما هنوز هم گزينه‌هاي ديگر براي انتخاب هست.

از قلم نيندازيم

مهاباد تالاب‌هاي زيادي دارد. همچنان كه جاهاي ديدني ديگري هم دارد كه اگر اين صفحه مجال مي‌داد درباره آن توضيح خواهيم داد. مسجد جامع، مقبره بداق سلطان، حوضخانه‌هاي شاه درويش، عباس آقا مربوط به دوره صفويه، حمام‌هاي «لج»، «ميرزا رسول» مربوط به دوره قاجاريه محوطه باستاني و معبد سنگي «برده كنته»، نقاره‌هاي سنگي «خره حنجيران» مربوط به هزاره اول و دوم پيش از ميلاد از آثاري است كه گردشگران با اشتياق سراغ آنها را مي‌گيرند. مقبره سنگي «فقرقا» مربوط به دوره مادي نيز ازجمله مهم‌ترين آثار باستاني شهر مهاباد محسوب مي‌شود اين اثر در ميان باغات سيب و منطقه «كوك تپه» قرار دارد. تالاب كاني برازان هم كه يكي از سايت‌هاي پرنده‌نگري كشور هم در اين شهر قرار دارد كه خود قصه مفصلي دارد و مي‌ماند براي شماره‌هاي بعد.

سوغات مهاباد

مسافراني كه از مهاباد خارج مي‌شوند علاوه بر خاطرات خوش، «گيوه» (كفش دستباف سنتي)، صنايع چوبي، لباس «بوزو» بافته شده از پشم بز و شلوارهاي كردي و انواع ديگر لباس‌هاي كردي را با خود به ارمغان مي‌برند.


مطالب مشابه :


فهرست هتل ها و مراکز اقامتی استان قم

هتل ها : استان قم مسافرخانه خانه هاي تاريخي استان قم.




كاروانسراها ی قم

قم گشت در پشت مسافرخانه باغ كوچكی با كاروانسرا ها، مهمان خانه هاي بين راهي كشور ايران




كاروانسراها - قم ( قسمت دوم )

قم ( قسمت دوم پشت ساختمان هاي داخل حياط ، اصطبل سراسري با در پشت مسافرخانه باغچه




مهاباد ... مقصدی هزار رنگ

پيش از رسيدن به مهاباد، پارك ملي درياچه اروميه، تالاب‌هاي يادگارلو، قم مسافرخانه




فهرست جاذبه های طبیعی استان قم

مسافرخانه خانه هاي تاريخي استان قم. فهرست آثار ملی ایران در استان قم;




برچسب :