زرین شهر
زرین شهر<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
جغرافیا
زرین شهر مرکز شهرستان لنجان می باشد که در بخش مرکزی از شهرستان و در41 کیلومتری شهر اصفهان واقع است
شهر مذکور در 32 درجه و 24 دقیقه عرض شمالی از خط استوا و 51 درجه و 22 دقیقه طول شرقی از نصف النهار گرینویچ قرار دارد ، این شهر که در مسیر راه ارتباطی اصفهان به شهرکرد قرار دارد از شمال به گاو پیسه و فولادشهر ، از جنوب به رودخانه زاینده رود و ورنامخواست ، از شرق به دیزیچه و بداغ آباد و از غرب به چمگردان محدود است.
ارتفاع این شهر از سطح دریا 1550متر می باشد و مساحت آن شهر 9 کیلومتر مربع است. زرین شهر در قلب صنعتی ایران قرار دارد ، کارخانه ذوب آهن در شمالغربی این شهر واقع است ، این شهر از طریق دو 2 پل تازه احداث و جاده ورنامخواست به صنایع نظامی دسترسی دارد و همین راه به مبارکه و مجتمع فولاد مبارکه و نیز پلی اکریل و تعداد دیگری از صنایع کوچک و بزرگ مرتبط است.
زرین شهر بر اساس تقسیمات کشوری به عنوان مرکز شهرستان لنجان شناخته شده است ، این شهر که قبلاً ریز خوانده می شد در سال1340 از طریق مصوبه انجمن شهر به زرین شهر تغییر نام یافت و درسال 1356با تصویب وزارت کشور این تغییر نام رسمیت یافت.
زرین شهر همچون دیگر نقاط شهرستان و متاثر از شرایط آب و هوایی خشک مرکز فلات ایران از نظر پوشش گیاهی بسیار فقیر می باشد و رویش گیاهان خودرود در این منطقه به انواع فریون و شیرمال محدود است.
از نظر آب و هوایی این منطقه در فلات مرکزی قرار گرفته و از این جهت آب و هوای خشک با فصول نامنظم بر این منطقه حاکم است. میزان بارندگی سالیانه آن بطور متوسط 115میلیمتر و متوسط درجه حرارت سالیانه 14+ سانتی گراد است و میزان فشار هوا ی آن470 میلی بار است . بادهای این محل عموماً جهت جنوب و جنوب غربی دارند و نوع بادهای محلی که در این منطقه بوزش در می آید در فصل بهار خساراتی به سر درختها وارد می سازد.
از نظر ناهمواری این منطقه از سه قسمت متمایز تشکیل شده که از شمال به جنوب عبارتند از :
الف : ارتفاعات شمال غربی ، جنوب شرقی که در شمال و شمال شرقی و مشرق زرین شهر قرار گرفته اند .
این کوهها ادامه رشته کوهستان دالانکوه است که با جهت شمال غربی به جنوب شرقی از شمال و مشرق زرین شهر گذشته و در قسمتهای مختلف به نامهای گوناگون خوانده می شود.در شمال،زرد مطبخ و در شمال شرقی ، کوه سیاه ودر شرق نمتک نامیده می شود. این رشته کوه بوسیله تنگه هایی از هم جدا می گردد که مهمترین آنها گردنه گاو پیسه است که راه اصفهان – شهرکرد از آن عبور می کند بطور کلی این رشته کوهستان دارای قلل گنبدی شکل و سائیده ای است که در اثر عوامل فرسایشی به این شکل در آمده اند . بلند ترین قله آن زرد مطبخ با ارتفاع 2400 متر از سطح دریا در قسمت شمال ریز قرار گرفته است.
این کوهها به سبب کمی بارندگی لخت و عریان و فقط برخی از نباتات کوهستانی از تیره فریکانی در این رشته کوهستان رشد و نمو می نماید.
ب : دامنه کوهها و اراضی بیابانی شمالی ریز
این دامنه که با شیب متوسط 2% تا فاصله دو کیلومتری کوهها 5% از فاصله دو کیلومتری کوهها تا زاینده رود بطور متوسط 6 کیلومتر گسترش یافته است و به صورت بیابان لم یزرعی است که در هنگام بهار نوعی نباتات خود رو مانند شیرمال و خارشتر در آن رشد و نمو می کنند.
ج : دره زاینده رود
زاینده رود با جهت غربی شرقی از جنوب زرین شهر میگذرد و در دره کم عمقی که از رسوبات رودخانه ای انباشته شده عبور می نماید . دره مذکور که بطور متوسط یک کیلومتر پهنا دارد. بر اثر جابجائیهای مداوم رود خانه و از رسوبات آن که از جنس شیستهای ژوراسیک می باشند تشکیل شده است . این دره همواره جایگاه مهمترین زمینهای کشاورزی لنجان علیا می باشد وبه سبب وجود رسوبات آبرفتی و دسترسی آسان به آب رودخانه کشت برنج به میزان زیاد در سطح همین دره عملی است ودر فصل تابستان کلیه سطح این دره به کشت برنج اختصاص داد و رودخانه با بستری که 40 متر بیشتر پهنا ندارد از وسط بستر سیلابی که همان دره زاینده رود می باشد عبور می کند و اطراف این بستر را بوسیله بندهایی محصور کرده اند.
در مورد وجه تسمیه نام قدیمی زرین شهر ( ریز ) روایات مختلفی وجود دارد که هیچ یک از مقبولیت کافی برخودار نیستند به هر حال آنگونه که از آثار موجود مستفاد می گردد قدمت این شهر به قرن پنجم و حضور اسماعیلیان در این منطقه مربوط می باشد . دلیل این امر مسجدی است که اگر چه اینک مسجد صباحی خوانده می شود لیکن در اصل « مسجد صباح » بوده که توسط پیروان اسماعیلیه به یاد و احترام « حسن صباح » رهبر فرقه مذکور بنا گردیده است.در کوشش های باستانی شناسی آثاری بدست آمده است که از سوی عده ای دلیل بر وجود آتشکده ای قدیمی در این محل دانسته شده است از جمله خشت بکار رفته در ساختمان که از نظر ضخامت و بزرگی مشابه خشتهای بکار رفته در آتشکده بالای کوه آتشگاه اصفهان می باشد . در کنار مسجد ویرانه هایی از دیوار قلعه ای مستحکم با برجهای متعدد هنوز برجای مانده است و در داخل محدوده قلعه ی مذکور آثار یک حمام صحرایی که سنگ مکشوفه از آن بنای حمام را به 800 سال قبل مربوط نموده است و نیز یک آسیاب آبی که به آسیاب تنوره مشهور است و در ضلع جنوبی مسجد واقع بوده و با جریان آب کار می کرده است.
این آثار در حال حاضر به علت بالا آمدن آبهای تحت الارضی و نم زار شدن زمین که موجب انتقال شهر به طرف شمال شرقی گردیده است ، در خارج از محدوده شهر قرار گرفته و در حاشیه مزارع کشاورزی واقع شده اند.
جابجائی مناطق مسکونی شهر و گسترش آن به سمت شمال و شمال غرب به این دلیل صورت پذیرفت که بخشهای شرقی شهر که بنا به شیب منطقه از عمق بیشتری نسبت به دیگر نقاط شهر برخوردار هستند به تدریج با انتقال آب مازاد کشاورزی از طریق سفره های آبی زیر زمینی و بالا آمدن سطح آبهای آلوده مذکور نمزار شد ه و همین امر مانع بنای ساختمانهای مسکونی گردیده و تخریب ساختمانهای قبلی را نیز به دنبال داشت و همین امر باعث گسترش شهر به طرف شمال و شمال غرب که مرتفع تر بودند شد . آغاز فعالیت های مربوط به احداث کارخانه ذوب آهن در اراضی شمالی زرین شهر و تصرف اراضی شمالی و غربی شهر توسط کارخانه مذکور اگر چه تا مدتی مانع از رشد و گسترش شهر گردید لیکن وقوع انقلاب و بی ثباتی سیاسی واجتماعی ناشی از هرج و مرج در سالهای اولیه انقلاب موجب شدت یابی مهاجرت و افزایش یکباره جمعیت منطقه و بالطبع زرین شهر گردید و در پی اسکان گسترده مهاجرین در این شهر و کوشش عمومی در تامین مسکن مورد نیاز ، زمینهای متعلق به ذوب آهن در اختیار شهرداری قرار گرفته و توسط این نهاد به مردم و بویژه جمعیت تازه سکونت یافته در شهر واگذار گردید ، همین امر موجب رشد بادکنکی و بی رویه شهر و افزایش خارج از ظرفیت جمعیت آن گردید ،گسترش شهر و افزایش ناگهانی جمعیت آثار و تبعات بسیاری را برای اکولوژی منطقه فراهم آورد . از یک سو گسترش کارخانه ء ذوب آهن و رشد جمعیت شاغل در آن و از سوی دیگر افزایش بی رویه جمعیت ساکن در زرین شهرباعث افزایش خارج از توان و ظرفیت پوسته زمین و بدنبال آن جاری شدن حجم بالای فاضلابهای شهری و صنعتی در مسیر شیب منطقه و به سوی شرق زرین شهر گردید و تجمع فاضلابهای مذکور در سطح اراضی شرقی موجب بالا آمدن تدریجی آن و آلوده نمودن پوسته اراضی مذکور شده و بدین ترتیب بخش قابل توجهی از حاصلخیزترین اراضی منطقه از حیض انتفاع ساقط گردیده است.
پوسیدگی لوله انتقال فا ضلاب صنعتی و ضایعات خطرناک کارخانه ذوب آهن و انتقال سموم موجود در مواد مذکور به زمین موجب گردیده که خاک منطقه نیز به شدت آلوده گردد . اطلاعاتی که از شبکه بهداشت و درمان در رابطه با شیوع بیماریهای پوستی و گوارشی در نزد ساکنان شهر ارائه می گردد . مؤید وجود شرایط هشدار دهنده ای است که ریشه در آلودگی بهداشتی ناشی از وضعیت نامطلوب فا ضلاب این شهر دارد.
زرین شهر در دهه ی چهل به واسطه ی رکود گسترده اجتماعی و اقتصادی ناشی از محدودیت منابع تولید کشاورزی نسبت به جمعیت رو به رشد خود به شهری مهاجر فرست مبدل شد . شاخص های آماری مربوط به سرشماری سال 1345 مبین آن است که این شهر در تاریخ مذکور از جمعیتی بالغ بر 13188 نفر برخوردار بوده است مقایسه این شاخص با جمعیت سال 1335که 1.251نفر برآورد شده بود و درصد رشد موالید که1/3% اعلام گردیده بو د نشانگر کاهش جمعیت و مهاجر فرست بودن این شهر می باشد ، لیکن این روند از سال 1348و با آغاز فعالیتهای مربوط به احداث کارخانه ذوب آهن وسپس صنایع نظامی دگرگون گردید.
این تحولات موجب گردید که نه تنها جمعیت جوان و جویای اشتغال منطقه که تا پیش از این به واسطه محدودیت شدید منابع اشتغال در اقتصاد کشاورزی رایج منطقه راهی شهرهای دیگر و بویژه اصفهان بودند با اشتغال در صنایع مذکور در زاد بوم خویش استقرار یابند ، بلکه به آغاز روند مهاجرتهایی انجامید که از سوی نیروهای جویای کار عشایر بختیاری و با هدف اشتغال در صنایع مذکور صورت پذیرفته و همین امر منطقه و از جمله زرین شهر را به مراکز مهاجر پذیر تبدیل ساخت.
پس از انقلاب اسلامی و شدت یابی مهاجرتها به منطقه که عمدتاً از سوی مهاجرین عشایری تبار بختیاری صورت گرفت حیات اجتماعی منطقه و ساختارهای اجتماعی و فرهنگی حاکم بر آن را به شدت متحول ساخت و با افزوده شدن جمعیت مهاجرین مذکور و اسکان دائمی آنان در مراکز پر رونق منطقه و بویژه زرینشهر تنوع قابل توجهی از بافت نژادی ، اجتماعی و فرهنگی پدید آمد. بصورتی که این مراکز و بویژه زرین شهر از ساختارهای اجتماعی و فرهنگی تازه ای مبتنی بر رواج هویتهای سه گانه ای برخودار شدند که در طی آن جوامع بومی و فارس زبان که ساکنان اولیه منطقه به شمار می روند در کنار عناصر اجتماعی ترک نژاد که در عصر سلطنت شاه عباس صفوی ( حدود1000هجری ) به این منطقه تبعید شده و اسکان یافته بودند و مهاجرین تازه وارد بختیاری عوامل شکل دهنده جامعه ای ناهمگون و اختلاطی گردیده اند.
شاخص آماری جمعیت زرین شهر در سال1380 بر اساس گزارش شبکه -1 بهداشت و درمان به میزان 55411 نفر در13970 خانوار ( با تراکم میانگین96/3 نفر در هر خانوار ) اعلام شده است و این در حالی است که شاخص مذکور بر اساس آخرین سرشماری نفوس و مسکن در سال 75 شامل 50572 نفر بوده است که رشدی معادل 4839 نفر را نشان می دهد.
زرین شهر به عنوان مرکز شهرستان از امکانات و مزایای خداماتی و اجتماعی بیشتری نسبت به دیگر نقاط منطقه برخوردار است. قرار داشتن این شهر درمسیر راه ارتباطی اصفهان به شهرکرد، مجاورت با کارخانه ذوب آهن و نیز عبور رودخانه زاینده رود از سراسر مناطق جنوبی شهر شرایط مساعدی را درجهت کسب امتیازات مادی و معنوی و جذب بودجه در جهت عمران و آبادی شهر فراهم آورده و همین امر از عوامل اساسی هجوم مهاجرین سرزمین های مجاور و روستائیان منطقه به این شهر بشمار می آید.
استقرار بیشترین مراکز فرهنگی و هنری و نیز مراکز آموزش تحصیلات عالیه همچون دانشگاه پیام نور و دانشکده پرستاری در ارتقاء سطح فرهنگ و دانش در این شهر به نسبت دیگر مراکز شهرستان نقش اساسی دارد.
عبور رودخانه از جنوب شهر و سرسبزی قابل توجه اراضی حاشیه آن فرصت مساعدی را فراروی مسئولین شهر قرار داده تا با اجرای طرحهای متعدد عمرانی که به ایجاد پارک ساحلی این شهر انجامید چهره زیبایی از موقعیت طبیعی این شهر را به نمایش گذارند.
مناظر ديدني و تفريحي
پارک ساحلی زرین شهر
این پارک بزرگ که درمنطقه جنوبی شهرودر حاشیه شمالی زاینده رود قراردارد با طول1600متر وعرض 90 تا 170 متر از مساحتی معادل 200000متر مربع برخوردار است.شهرداری بااجرای طرح های متعدداز جمله فضای سبز،مراکز تفریحات سالم بویژه جهت استفاده کودکان ونیز احداث ویلاهای مسکونی جهت اقامت موقت مسافران وساختمانهای مربوط به مراکز پذیرایی ورستورانها امکانات قابل قبولی را برای استفاده مردم منطقه از اوقات فراغت خود فراهم آورده است.
پارک ساحلی زرین شهر در حال حاضر نه تنها جمعیت ساکن زرین شهر رابه خود جلب کرده بلکه ساکنان شهر های مجاور و مناطق دور ونزدیک از جمله اصفهان نیز برای استفاده از امکانات مذکور به این شهر مراجعه می نمایند .احداث دریاچه ای به وسعت 30000متر مربع در این پارک که جهت قایق رانی وپرورش ماهی مورد استفاده قرار گرفته است بر جاذبه وجمعیت بهره مند از امکانات پارک مذکور بطور محسوسی افزوده است.
دریاچه قایق رانی حسین آباد (بابا شیخ علی )
در منطقه حسین آباد که بین شهرک واحد ومحله بابا شیخ علی از محلات شهر نو بنیاد زاینده رود قرار دارد واز شرقی ترین مناطق شهر مذکور بشمار می آید از حدود سی سال پیش و توسط کارخانه ذوب آهن امکانات تفریحی جالب توجهی احداث گردیده که مشتمل بر دریاچه ای بزرگ جهت قایق رانی و پرورش ماهی ،دو باب رستوران،فضای سبزومحوطه وسایل تفریحی می باشد لیکن متأ سفانه محدودیت اعلام شده وانحصاری بودن استفاده ازامکانات مذکور توسط شاغلان کار خانه موجب گردیده است که مردم منطقه ومسافران کثیری که در ایام تعطیلات برای استفاده از اوقات فراغت وبهره مندی از زیبایی ها وجاذبه های طبیعی روبه حاشیه رودخانه می آورند از امکانات مفید ومفرح مذکور محروم بمانند،در شمال این در یاچه ودرمنطقه حسین آباد مجموعه ای از باغات واراضی کشت برنج وجود دارد که علی رغم نبود امکانات تا حد اندکی نیاز بعضی از مسافران رادر استراحت واستفاده از طبیعت تأمین می نماید ودر صورت بهره برداری واجرای طرح های مشا به توسط شهرداری استعداد کافی برای تبدیل به یکی از جاذبه های طبیعی مهم مجاور شهر اصفهان را دارا می باشد.
آبشار شاهلولاک(شاهلرا)
در فاصله 9کیلومتری شهر باغبهادران و4 کیلومتری جنوب شهر چرمهین دردل سلسله جبال زاگرس آبشار طبیعی ،زیبا ومفرح شاهلولاک با ارتفاع 70 متر قرار دارد که بواسطه جذابیت فراوان خود در سراسر فصول بهار ،تابستان وپاییز مورد استفاده خیل مشتاقان طبیعت قرار می گیرد .
سلسله جبال البرز در این منطقه ودربطن کوه شاهلولاک یکی از بدیع ترین وچشم نواز ترین مناظر طبیعی را به تصویر در آورده وبا دو آبشار دايم وموقت در دامنه صخره های خود همه ساله میزبان شمار زیادی از افرادی است که از راه های دور ونزدیک واستانهای هم جوار به منظور تفریح وتفرج به این مکان مراجعت مینمایند .
آبشار موقت شاهلولاک معروف به هلکی از اوایل فصل بهار تا اواخر اردیبهشت ماه جریان داشته که بواسطه میزان آبدهی وارتفاع زیاد تا بلوئی شگفت آور از خلقت محسوب می گردد.آب جریان یافته از آبشار درقسمت پایین کوه نهر زلال ومصفائی رابوجودآورده که ضمن تعدیل درشرایط آب وهوایی واکوسیستم منطقه نهایتا"در بخش انتهایی مسیر خود اشجار وباغات اهالی رامشروب می نمایددر دامنه این کوه درختان کهنسالی از جمله درخت گردو رشد ونمو یافته اندومنظره بدیعی را پدید آورده اند.
از دیگر خصوصیات ومزایای طبیعی کوه شاهلولاک که موجبات گرایش شماری از جوانان وورزشکاران به این منطقه رافراهم آورده است،جنس وشیب مطلوب صخره های آن می باشد که جهت ورزش کوهنوردی وصخره نوردی وسایر ورزشهای زمستانی بسیار مساعد است.
در حال حاضر راه ارتباطی چرمهین به شاهلولاک زیرسازی وآسفالت شده وجایگاه مناسبی نیز برای اسکان مسافران احداث گردیده است .در کوه شاهلولاک به جز پدیده طبیعی آبشارها جاذبه های تاریخی و زیارتی جالب توجهی همچون گورستان زرتشتیان وغار چهل دختران وجود دارد که این پدیده دومی نزد اهالی محل تقدس خاصی دارد.
آثار باستانی منطقه لنجان
قلعه کافر
درشمال غرب وغرب شهر باغبهادران دشت هموار وباغات انبوهی وجود دارد که از
سبزی وخرمی قابل توجه برخوردار میباشند. این محل که اینک وشمندجان وبشمگون خوانده میشود درگذشته ای دوروادوار پیش ازاسلام ((سمندگان))نام داشته که براثرکثرت استعمال وتأثیرپذیری از لهجه ها به نام کنونی تغییر شکل یافته است.آثار تاریخی اندکی که دراین محل به دست آمده خصوصا" خمره های سفالینی که دردرون آنها اجساد مردگان قرار گرفته بودمؤید قدمت حیات اجتماعی واستقرار ساکنان اولیه منطقه در این محل در دوران پیش ازاسلام می باشد وچنین به نظر می رسد که محدودیت منابع اقتصادی در این محل وکثرت جمعیت بتدریج موجب گسترش این محل به سوی شرق وجابجایی سکونت گاهها به محدوده کنونی باغبهادران شده است.
نام باغبهادران گونه تغییر شکل یافته واژه(باغ آذران)بوده وهمین امردلیل قدمت محل کنونی باغبهادران دردوران پیش ازاسلام است .درجوار این محل(وشمندجان)قلعه ای وجودداردکه درنزدعامه با عنوان قلعه کافر یا قلعه گبر خوانده می شود ودراین قلعه آتشکده ای وجودداشته که درآن (آتش یا آذرمقدس حامی ونگهبان جامعه ساکن در این محل)نگهداری می شده است .معماری این آتشکده با بنای آتشگاه اصفهان مطابقت دارد .این قلعه که اینک درمحدوده منطقه سد چم آسمان واقع است وازاین رواز دسترس عموم خارج است کهن ترین سند حیات اجتماعی درمنطقه لنجان بشمار می آیدوقدمت آن به نخستین دوران سلسله ساسانیان برمیگردد.
مسجدصباحی
درجنوب شرقی زرین شهر ودرمحلی که بنا به باور عمومی زیستگاه اولیه مردم این شهر بوده است مسجدی قرارداردکه با توجه به شواهد موجود توسط اسماعیلیان در دوران اقتدار آنان در این منطقه (قرن پنجم هجری)برای بزرگداشت حسن صباح وتکریم از وی احداث گردیده و ازهمین رو مسجد صباح نام گرفت که درمرور زمان بر اثر کثرت استعمال وتاثیرپذیری از لهجه ها مسجد صباحی خوانده شد.بنای اولیه این مسجد از خشت های بزرگ وضخیم مشابه خشت های بکاررفته درساختمان آتشگاه اصفهان متعلق به دوران ساسانی بنا گردیده است وازهمین روبسیاری از باستان شناسان قدمت بنای مذکوررابه دوران پیش ازاسلام مربوط دانسته وماهیت اولیه آن راآتشکده ای مربوط به عصر حاکمیت ساسانیان می دانند و باتکیه بر سنت رایج دوران اولیه اسلامی درتبدیل آتشکده هابه مساجدوزیارتگاههای اسلامی براین اعتقادپای می- فشارند .بنای قدیمی مسجد هشت ضلعی وضخامت دیوارهای آن حدود 2متر وسقف آن گنبدی با ارتفاع متوسط بوده وراهروهایی درشمال وجنوب ویک راه ورودی به پشت بام داشت ولی اینک تنها دارای یک گنبدودومناره ویک صحن کوچک است .
این مسجد درزمان احداث درداخل آبادی بوده لیکن به تدریج با گسترش آبادی به سمت زمینهای مرتفع شمال وغرب این محل متروک شده واینک در بطن مزارع حاشیه شرق زرین شهر واقع شده است .بناهای دیگری درجوار این مسجد وجود داشته که ازآنها اینک خرابه ای برجامانده است،یکی ازاین بناها حمام صحرایی بوده که 45 سال پیش تخریب گردیده وزمین آن به مزرعه مبدل شده است،آسیاب تنوره که در ضلع جنوبی مسجدواقع بوده واینک دیواره ای از آن به جامانده ازدیگرابنیه این محل می- باشد که از تاریخی معادل حمام برخورداراست،این آسیاب با جریان آب بکار می افتاده وگندم وجوتولیدی اهالی را به آرد تبدیل میکرده است.آسیاب مذکور نیز همچون حمام صحرایی تخریب شده ومحل آن اینک به مزرعه تبدیل شده است.
پل کله(پل قلعه)
یکی از مشهورترین جاذبه های تاریخی منطقه لنجان پل کله می باشد که بر روی زاینده رود احداث گردیده است ودرمجاورت روستای مدیسه قرار دارد.این پل درآغاز پل قلعه نام داشته وبه تدریج تحت تاثیر گویش های رایج پل کله خوانده شده است وقدمت آن به دوران صفویه وعصر سلطنت شاه عباس صفوی باز می گردد.پادشاه مذکور درپی سیاست های عمرانی وتوسعه بازرگانی خود اقدام به نوسازی راه ارتباطی کهنسال اصفهان به سرزمین بختیاری وخوزستان کرده ودرجهت سهولت حمل ونقل،مسیر قدیمی را که از سده لنجان و ورنامخواست می گذشت متروک نمود وبا احداث این پل راه جدیدی رادرحاشیه شمالی زاینده رود بنا گذارد که با عبور از گردنه گاو پیسه به غرب اصفهان مرتبط میشد.به فرمان پادشاه صفوی درمسیرراه جدیدکاروان سراهایی برای استراحت و استقرارکاروانها برپا گردید که با محل کنونی بیستجان وزرین شهر مطابقت کامل دارند.
قلعه باغبهادران
درکناره شمالی شهر باغبهادران ودرمرتفع ترین نقطه آن آثاری از قلعه نظامی بر جای مانده است که اینک قلعه باغبهادران خوانده می شود.معماری قلعه با سبک قلاع عصر صفویه وافشاریه مطابقت داردوآن را میتوان از جمله آثار وابنیه احداث شده در عصر نادری دانست ،نقش این قلعه درحفاظت مردم شهر از معرض تهاجم وجنایات دشمنان بوده است وپناهگاه مردم در زمان خطر بشمار می آمده است .
قلعه دارای چهار برج بزرگ گلی سه طبقه و سه اطاق بزرگ بوده و مردمی که درزمان ناامنی به این قلعه پناه می بردند ازآب چشمه ای که درآن جاری بوده سیراب می –شدند.بجز آثار باستانی مذکور که مؤیدحیات اجتماعی در منطقه لنجان در عهد باستان (دوران پیش از اسلام)می باشد ،آثار دیگری نیز وجود داشته که متأسفانه تخریب شده اند .گورستان زرتشتیان در جوار آبشار شاهلولاک چرمهین،حمام متعلق به دوران صفویه در سده لنجان وکاروان سرای معتبر بیستجان که در عصر شاه عباس بنا گردیده وتایکصد سال پیش همچنان رونق داشته است از جمله آثار تخریب شده منطقه می باشند که اینک جز اندک خرابه ای از دیوارهای آنان یا روایاتی از وجود آنان اثر دیگری در دست نیست.
مطالب مشابه :
قابل توجه ورودیهای دانشگاه پیام نور کلیه مقاطع
(مطالب خواندنی) لنجان - زرین شهر - قابل توجه ورودیهای دانشگاه پیام نور کلیه مقاطع - زرین شهر
حذف کدهای بین شهری - ثبت نام بدون کنکور پیام نور
دفترچه ثبت نام بدون آزمون کارشناسی دانشگاه پیام نور پنجشنبه منتشر می شود به گزارش اخبار
ثبت نام بدون آزمون در دانشگاه پیام نور زرین دشت
ثبت نام بدون آزمون در دانشگاه پیام نور زرین دشت . سعید مظلومیان رئیس دانشگاه پیام نور فارس
اخبار دانشگاه پیام نور زرین دشت
اخبار دانشگاه پیام نور زرین دشت - وب سایت تحلیلی اخبار 30-اداره راه و شهر سازی زرین
پذیرش دانشجو دردانشگاه پیام نور واحد زرین دشت بدون کنکور
پذیرش دانشجو دردانشگاه پیام نور واحد زرین دانشگاه پیام نور زرین و شهر سازی زرین
تفریح در دریاچه ی قایقرانی پارک ساحلی زرین شهر
این جا زرین شهر است . شهر زرین ایران زمین . خطّه ی طلایی ایران . دانشگاه پیام نور زرین
زرین شهر
لنجان - زرین شهر - زرین تحصیلات عالیه همچون دانشگاه پیام نور و دانشکده پرستاری در
برچسب :
دانشگاه پیام نور زرین شهر