"طرح تحول نظام سلامت"، مسیری درخشان برای تمام فصول حوزه سلامت
"طرح تحول نظام سلامت"، مسیری درخشان برای تمام فصول حوزه سلامت
از طرح تحول نظام سلامت چه میدانید؟
این پرسشی است که اینروزها، به کرات خیلیها از خیلیهای دیگر میپرسند و البته شاید خیلیها هم هنوز پاسخی درخور و قانعکننده نیافتهباشند. اگر از اینترنت و دنیای مجازی و رسانههای پرشمار و رنگارنگ درون آن سر دربیاورید و در یکی از موتورهای جستجوگر، نتایج عبارت "طرح تحول نظام سلامت" را جست و جو کنید؛ انبوه پرتعدادی از نوشته و مقاله در برابر دیدگانتان قرار میگیرد که با آن همه گستردگی حجم و طول و تفصیلشان، شاید شما را از ادامه پیگیریها برای درک و استفهام یک عبارت به ظاهر سادهی " طرح تحول نظام سلامت" بازدارد و منصرف نماید.
اما بهراستی "طرح تحول نظام سلامت" چیست؟
رخداد تحولات اساسی در نظام سلامت در ایران، از نیمهی دوم اردیبهشتماه سال 93 آغاز و دو بسته را دربر گرفت که علاوه بر رایگان شدن زایمان طبیعی در بیمارستانهای دولتی، از آن پس بیماران بستری ساکن شهرها تنها ۱۰ درصد هزینهها و بیماران روستایی و عشایری که به مراکز درمانی ارجاع داده میشوند تنها ٥ درصد هزینههای درمان خود را میپردازند. البته بیمارستانها هم موظف شدهاند تمام داروها و لوازم مصرفی بیماران را خود تهیه کنند. به اینترتیب بهنوعی میتوان گفت که نسخه دادن به بیمار بستری و فرستادن وی به خارج از بیمارستان ممنوع شده است.
به طور مختصر میتوان اذعان داشت که کاهش پرداخت خدمات بستری 10 درصد شهری و پنج درصد نظام ارجاع روستایی، ترویج زایمان طبیعی، حضور پزشکان مقیم در بیمارستانها، ماندگاری پزشکان متخصص در مناطق محروم، حمایت از 18 بیماری سخت درمان ، ارتقای کیفیت خدمات ویزیت و هتلینگ بیمارستانی، محتوای کلی هفت بستهی خدمتی برنامه "تحول نظام سلامت" است.
معاونت درمان وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی کشور، دبیر ستاد دانشگاهی اجرای برنامه "تحول نظام سلامت" دانشگاه بوده و دبیرخانهی ستاد دانشگاهی، اجرای برنامه "تحول نظام سلامت" مسئولیت ابلاغ مصوبات، هماهنگی و مدیریت اجرایی و پایش برنامهها را به عهده خواهدداشت. دبیرخانه مذكور رابط بین بیمارستانها و ستاد كشوری اجرای برنامه تحول سلامت برای پاسخگویی به سئوالات و دریافت پیشنهادات میباشد.
رئوس اصلی برنامه تحول نظام سلامت به طور فشرده و اجمالی به شرح زیر است:
- کاهش میزان پرداختی بیماران بستری در بیمارستان های وابسته به وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی
- حمایت از ماندگاری پزشکان در مناطق محروم
- حضور پزشکان متخصص مقیم در بیمارستان های وابسته به وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی
- ارتقای کیفیت خدمات ویزیت در بیمارستانهای وابسته به وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی
- ارتقای کیفیت هتلینگ در بیمارستانهای وابسته به وزارت بهداشت ، درمان و آموزش پزشکی
- برنامه حفاظت مالی از بیماران صعب العلاج، خاص و نیازمند
- برنامه ترویج زایمان طبیعی
- نظارت بر حسن اجرای برنامه های تحول سلامت
در تاکید بر اجرای این طرح عظیم ملی و کشوری، دکتر سیدحسن قاضیزاده هاشمی وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، اعلام کرد که خدمت جدیدی که در “طرح تحول نظام سلامت” به مردم ارائه میشود، رایگان شدن خدمات زایمان طبیعی است. تلاش ما این است که با بهبود خدمات زایمان طبیعی در بیمارستانها، این نوع زایمان را تشویق کنیم و امیدواریم طی یک زمان مناسب حداقل ۱۰ درصد از میزان سزارین در کشور که اکنون خیلی بیش از ٥٤ درصد در سراسر کشور است، کاهش پیدا کند.
وی در ادامهی تشریح طرح "تحول نظام سلامت" گفت: اتقاق جدید دیگری که میافتد این است که با پرداختهای مضاعف به پزشکان در مناطق محروم، حداقل ۱۸۰۰ پزشک را در مناطق محروم جذب کنیم و همین طور کمک مضاعف و جدی را به بیماران صعبالعلاج به خصوص آنها که به علت هزینههای درمانی فقیر میشوند، داشته باشیم.
محمد حاجی آقاجانی معاون درمان وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی نیز در حاشیه بازدید گروه ارزیاب دبیرخانه کشوری طرح نظام سلامت از بیمارستانهای استان مرکزی در جمع خبرنگاران گفت: برنامه تحول نظام سلامت از اولویتهای مهم دولت است که با وجود کمبود اعتبار و مشکلات، با انسجام پیش رفته و هدف اصلی آن رساندن حوزه سلامت به جایگاه واقعی خود است.
وی در ادامه افزود: کاهش پرداخت خدمات بستری از جیب مردم از 37 درصد به 8/7 درصد موفقیتی بزرگ است و سالهای اخیر همواره به عنوان خواست و دغدغه جدی ازسوی رهبر معظم انقلاب اسلامی مطرح شده است.
وی همچنین گفت: بزرگترین حمایت دولت از مردم با اجرای طرح نظام سلامت با پشتیبانی اعتباری از محل هدفمندی یارانهها صورت گرفته و با جبران بخش قابل ملاحظه از هزینههای بستری، امروز کمتر کسی با هزینههای درمانی زیرخط فقر می رود.
آقاجانی ادامه داد: با اجرای برنامهی تحول نظام سلامت، علاوه بر خدمات دارو و تجهیزات در بیمارستانها در 300 شهر کشور نیز از سههزار پزشک متخصص برای طرح ماندگاری در مناطق محروم و بیمارستانهای بالای 64 تخت دولتی ثبت نام قطعی شده است.
دکتر رسول دیناروند معاون وزیر بهداشت و رییس سازمان غذا و داروی کشور نیز در جریان بازدید از کمیته دارو و درمان و تجهیزات بیمارستانی مرکز طبی کودکان با تاکید بر آنکه بیماران سرپایی مشمول این طرح نمیشوند، گفت: بیمارانی که زیر ٦ ساعت در بیمارستان حضور داشته باشند به عنوان بیمار سرپایی تعریف میشوند و حضور بالاتر از شش ساعت در بیمارستان، بیمار بستری محسوب میشود و در این زمینه اطلاع رسانی شفاف و کامل صورت خواهد گرفت و تمام این موارد با نصب پوسترها در بیمارستانها به اطلاع مردم خواهد رسید.
دکتر اسماعیل ایدنی رئیس دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز نیز در حاشیهی بازدید از بیمارستانهای الهادی(ع) و خاتم الانبیا(ص) در راستای اجرای "طرح تحول نظام سلامت" در شهرستان شوشتر، اظهار داشت: با اجرای “طرح تحول نظام سلامت”در گام اول تحول عظیمی در بخش درمان ایجاد شده که یکی از این اقدامات، رایگان نمودن زایمان طبیعی در بیمارستان های تحت پوشش دانشگاه است. دوم اینکه برای پزشکان متخصص زنان و زایمان و ماماها، مشوق های خوبی در “طرح تحول نظام سلامت“پیش بینی شده است که برای متخصص زنان و زایمان برای یک زایمان طبیعی معادل یک عمل سزارین حقالزحمه تعریف شدهاست که این، خود به خود زمینه را برای ترویج زایمان طبیعی در جامعه و بین پزشکان افزایش میدهد.
دکتر ایدنی افزود: خوشبختانه انجام زایمان طبیعی در مراکز دانشگاهی به طور قابل توجهی افزایش داشته است ولی باید ببینیم در سطح کل جامعه به چه صورت است، هدفگذاری طرح تحول تا پایان سال 93 این است که 10 درصد میزان سزارین کاهش یابد و در حال حاضر این نسبت در مراکز درمانی دانشگاه علوم پزشکی اهواز بیش از 10 درصد کاهش پیدا کرده است ولی باید در سطح تمام بیمارستانهای استان، بررسی لازم صورت گیرد.
رئیس دانشگاه علوم پزشکی اهواز ادامه داد: یکی از اقدامات مثبت دیگری که در این طرح انجام شده است، اجرای برنامه مقیمی پزشکان متخصص در بیمارستان است زیرا حضور متخصصان برخی از رشتهها مانند زنان و زایمان از فوریت بسیار بالایی برخوردار است، چرا که در برخی موارد، دقایق در نجات دادن جان بیماران بسیار باارزش است که با اجرای این طرح و حضور پزشکان متخصص مقیم در بیمارستانها، بیماران در کمترین زمان ممکن به پزشکان متخصص دسترسی دارند و این گام بسیار بلندی در جهت تامین سلامت مردم است.
دکتر ایدنی همچین افزود: باید از تمام ظرفیتهای فرابخشی برای حل مشکلات بهداشت و درمان استان استفاده کرد زیرا بهداشت و سلامت یک مقوله فرابخشی است و تنها مختص به دانشگاه نیست.
حجت الاسلام والمسلمین سید محمد سادات ابراهیمی، نماینده مردم شهرستانهای شوشتر و گتوند در مجلس شورای اسلامی نیز در این بازدید ضمن تقدیر از مسئولین دانشگاه در پرداخت مطالبات کارکنان و پزشکان و ابراز رضایت از اجرای “طرح تحول نظام سلامت“در استان خوزستان، گفت: بعد از اجرای "طرح تحول نظام سلامت" رضایتمندی بالایی در سطح جامعه از خدمات ارائه شده در بیمارستانهای دانشگاهی بهوجودآمدهاست که این نشاندهندهی موفقیتآمیز بودن اجرای این طرح است و امیدوارم با مدیریت جهادی مسئولین دانشگاه، گامهای بیشتری در جهت ارتقا سطح بهداشت و درمان جامعه برداشته شود.
پرسشی که در اینجا پیش میآید این است که آیا اختصاص بودجه پنج هزار میلیارد تومانی از سوی دولت تدبیر و امید برای اجرای “طرح تحول نظام سلامت”در راستای اجرای فاز دوم هدفمندی یارانهها میتواند گرهی سخت گشودنی مشکلات درمانی کشور را بگشاید؟
محمدحسین نجاتی در یادداشتی در روزنامه شرق در این باره مینویسد: بررسی وعدههای وزارت بهداشت برای اجرای "طرح تحول نظام سلامت" نشان میدهد، این وزارتخانه مسایل حیاتی در بهداشت و درمان کشور را نشانه گرفته است که هرکدام از آنها در صورت عدم تحقق اعتبارات مالی بهموقع و بههنگام از سوی دولت، شکست سختی را برای دولت رقم میزند.
مسایلی همچون کاهش قیمت دارو، پرداخت تنها ۱۰ درصد هزینههای درمانی در بیمارستانهای دولتی، افزایش تعداد داروهای تحت پوشش بیمه، رایگان شدن زایمان طبیعی، کاهش وابستگی به داروهای وارداتی و افزایش پوشش بیمه روستایی همگی نیازمند فصل مشترکی تحت عنوان پرداخت به موقع اعتبارات مالی از سوی دولت است. مسالهای که در دولتهای نهم و دهم احمدی نژاد به کلی به بوتهی فراموشی سپرده شد.
در هر صورت زمان سه یا چهارماه برای اجرای "طرح تحول نظام سلامت" در گسترهی وسیع کشوری و اقدام به بررسی و ارزیابی میزان موفقیت یا شکست این طرح در این مدت زمان کوتاه، چندان از صحت، دقت و واقعگرایی لازم برخوردار نخواهدبود. اما از سوی دیگر این بررسیهای گاهبهگاه کوتاه مدت میتواند با بهدست آوردن بازخوردها و پیش بینیهای لازم و اصلاحات و جرح و تعدیلهای به موقع در استراتژیها و ساز و کارهای تعریف و تبیین شده در جهت رفع مشکلات به وجود آمده، هرچه بیشتر بر میزان دقت اجرای این طرح کلان ملی افزوده و باعث موفقیت و کارایی روزافزون آن و بهبود وضعیت نظام سلامت کشور گردد.
به امید آنروز...
یاعلی مدد
روزبه خدادادی
مطالب مشابه :
آماروشاخص های بیمارستانی
میزان سزارین. تعداد سزارین در هزینه سرمایه بیمارستان. 40. پرستاران خاتم الانبیا’(ص) در 14
"طرح تحول نظام سلامت"، مسیری درخشان برای تمام فصول حوزه سلامت
طبیعی در بیمارستانهای از میزان سزارین در کشور که خاتم الانبیا(ص) در راستای
پیشنهاد نگاهی به نطنز به فرماندار محترم شهرستان
داشتید.بیمارستان خاتم الانبیا نطنز اشخاصی در بیمارستان خاتم 94 با سزارین
برچسب :
هزینه سزارین در بیمارستان خاتم الانبیا