بازخوانی تاریخ هنرستان سید جمال الدین اسدآبادی
مدرسه مهندسان، بازخوانی تاریخ هنرستان سید جمال الدین اسدآبادی
مشهد خیابان فداییان اسلام. به فاصلهای طولانی، دیوار خوشنقش و نگاری را میپیماییم و تا رسیدن به سردر هنرستان جمالالدین، گمان نمیکنی دیوارهای بنایی باهویتی باشد که صنعت خراسان مدیون اوست؛ سردر مدرسه اما تنها یک نشانه از نشانههای بزرگی و اهمیت مدرسهای است که بیش از نیم قرن، خطرات و خاطرات فراوانی به خود دیده و اکنون با حوضچه زیبا، درختان سربهفلک کشیده و حال و هوای خوشش، از پس سالیان سپریشده، پیش از ورود، نام حکشده مدرسه بر سردر آن «هنرستان صنعتی سیدجمالالدین اسدآبادی» و جملهای که نوشته شده «اینجا سرآغاز تولد یک مهندس است» اولین دیدنیهایی است که جلب توجه می کند
دهه 30 – نفحات نفت
درهای مدرسه که گشوده میشود، سمت راست ،در فضایی با حیاطی خاکی که در گوشه و کنارش گل و علف با فنس محصورشده، ایستگاه دوچرخههایی است که انسان را میبرد به روزهای خوش مدرسه . 1337 عددی است که تاریخ به نشانه سال تأسیس این هنرستان بر سردر آن ثبت کرده است. ساختمان مدرسه اما سالها پیش از این تاریخ برای شرکت نفت ایران ساخته شده است. در آن سالها، شرکت نفت که در طرق مشغول به کار بوده، این محیط را به عنوان تعمیرگاه تاسیسات خود احداث میکند و پس از پایان فعالیت خود در این حوزه، ساختمان را به اداره فرهنگ آن زمان تحویل میدهند؛ این تاریخ، همان عدد 1337 است که سال تأسیس هنرستان جمالالدین را نشان میدهد.
شکل کلی ساختمان این هنرستان، همان چیزی است که در ابتدا برای شرکت نفت ساخته شده بود.
دهه40 – ثبت و ثبات
دهه چهل، دهه ثبات و ساختن است؛ در آغاز این دهه است که سند مدرسه به طور رسمی به نام اداره فرهنگ ثبت میشود؛ اگرچه در آغاز این دهه اینجا مدرسهای فنیحرفه ای به شمار میآید، اما در پایان دهه، دانشآموزان آن با عنوان هنرجو از هنرستان فارغالتحصیل می شوند؛ تا انتهای دهه چهل، سه گروه از هنرجویان، درس خود را در این هنرستان به پایان بردهاند.
دهه50- هنرستان فنی«تغییرات ساختمان هنرستان در طی سالیان، از روی ظاهر بناها قابل تشخیص است؛ ساختمانهای آجری و بندکشیشده به سبک قدیم، متعلق به ساختوسازهای اولیه است و قسمتهایی که نمای جدید دارند، بعدها احداث شدهاند.» در ابتدا، فضاهای از قبل احداثشده را به بخشهای برق، صنایع فلز، ساختوتولید و چوب اختصاص میدهند. در آن زمان، این مجموعه با عنوان «هنرستان فنی»، نیروی انسانی لازم برای بخشهای گوناگون صنعت را آموزش میداده است.
سال1353 است که مجموعهای از تغییرات مهم اداری و ساختمانی، حالوهوای مدرسه را تغییر میدهد. بنای مجموعه آموزشی شماره یک، آمفیتئاتر و کارگاههای ماشینافزار و برق در همین سال احداث میشود. ماشینها و ابزارآلات مورد استفاده در آنسالها با علائم و نشانهای سوئدی خود در ذهن هنرجویان و صنعتگران قدیمی این مدرسه بر جای ماندهاند؛ این وسایل را مهندسان سوئدی با خود به اینجا آورده بودند که ساختوسازهای سال53 مدرسه، نتیجه تلاشهای آنها بود.
انقلاب که میآید، مجسمه رضاخان غیبش میزند؛ اسم مدرسه هم که رضاشاه بوده، مُهر میخورد به اسم یک مبارز آزاده: «جمالالدین اسدآبادی»؛ اینگونه صنعت و آیین به هم گره میخورند تا چرخ صنعت این مملکت به دست بچههای مومن انقلاب بگردد و بگردد تا امروز که به گفته مدیر هنرستان، «شاید نیمی از صنعتکارهای موفق خراسان، دانشآموز این هنرستان بودهاند و این مدرسه، نود و یک شهید به انقلاب هدیه کرده است.»
جنگ، نود و یک دانشآموز این مدرسه را با خودش میبرد به بهشت؛ از میان شهدای این مدرسه، شهید اورعی قدیری، شهید رمضانزاده، شهید سیدعلی میررضایی، شهید شجاعی و شهید علی مهریزی، تنها برخی از اسامی درخشان این مرز و بومند.
سال66 نمازخانه جدید مدرسه احداث میشود، نمازخانهای که بعدا جای خود را به کارگاه ریختهگری میدهد تا نمازخانهای بزرگتر در مرکز هنرستان تأسیس شود.در همین سال- سال66 - حوض زیبای مدرسه که برای سالها با انبوهی از مصالح ساختمانی پرشدهبود، با تلاش مهندس تجعفری و مهندس خالقی، مسئولان وقت هنرستان، دوباره راهاندازی میشود و حالوهوایی خوش به این مجموعه آموزشی میدهد.
سال74 راهاندازی نظام جدید آموزشی، پای کارشناسان وزارت آموزش و پرورش را برای بررسی فنی هنرستان به این حیاط باز میکند. تأیید این هیئت کارشناسی منجر میشود به راهاندازی آموزشکده شماره2 مشهد. به اینترتیب، تأسیس آموزشکده ثامنالحجج(ع) در سال76، دانشجویان سراسر کشور را برای چندسال میهمان این ساختمان قدیمی میکند.
سال83 با وجود تلاشهای فراوان مسئولان مدرسه برای جلوگیری از تفکیک و تجزیه صحن هنرستان، بخشی از مدرسه که خانه مدیر سابق هنرستان هم در آن قرار داشته از آن جدا میشود و به بهانه نامناسب بودن برای تحصیل دانشآموزان در اختیار بخش غیردولتی قرار میگیرد تا به اینترتیب مدرسه غیرانتفاعی«ثابت بیگیان» در کنار این هنرستان تأسیس شود؛ مدرسهای که در حال حاضر، تعطیل شده است.
هنرستان سید جمالالدین، قدیمیترین مدرسه صنعتی مشهد پس از هنرستان شهید بهشتی است. معماری، طبیعت و تاریخ این مدرسه، آنقدر کمنظیر است که دوستدارانش را به فکر ثبت ملی آن انداخته است
و اکنون پس از سال ها تربیت متخصصین هنرستان به عنوان هنرستان نمونه انتخاب شده و امید است در راستای ارتقای سطح علمی و فنی فرزندان ایرا اسلامی گامهای بلندی را بردارد
انشاءالله
عباس اورعی
مطالب مشابه :
بازخوانی تاریخ هنرستان سید جمال الدین اسدآبادی
شماره2 مشهد. مشهد پس از هنرستان شهید بهشتی هنرستان نمونه دولتی
چگونه می توانم به دانش آموزان در انتخاب رشته تحصیلی کمک نمایم؟(محمد رضا قاسمی- جلیل یاری)
فن در پردیس شهید بهشتی مشهد میباشد .از بدنی هنرستان فنی نمونه دولتی دارالفنون
ادرس مدارس
بیرستان و مرکز پیش دانشگاهی نمونه دولتی شهید مرکز آموزش شهید بهشتی هنرستان شبانه
توزیع دفترچه راهنمای ثبتنام آزمون ورودی مدارس سمپاد و نمونه دولتی از فردا
مرکز آموزش عالی شهید بهشتی شهید مطهری; فرم متوسطه و هنرستان نمونه دولتی در سال
دانش آموزان برتر دبیرستان حافظ در خرداد 90
پورتال دبيرستان و پیش دانشگاهی نمونه دولتی بازدیداز هنرستان شهید دانشگاه شهید بهشتی.
اعلام نتايج آزمون ورودی مدارس استعدادهای درخشان (سمپاد)و نمونه دولتی در سال91 سایر استانها
دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی. هنرستان فنی نبی اکرم و نمونه دولتی در سال91 سایر
اعلام نتايج آزمون ورودی مدارس استعدادهای درخشان (سمپاد)و نمونه دولتی در سال91 استان زنجان
دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی. و نمونه دولتی در سال91 استان هنرستان فعلي دخترانه سراج
برچسب :
هنرستان نمونه دولتی شهید بهشتی مشهد