صلاح الدین! ما برگشتیم
(تصویر ژنرال فرانسوی هنری ژوزف اوژن گور که خطاب به صلاح الدین ایوبی گفت: ما برگشتیم!)
با توجه به ارتباطات و نامه نگاری ها و موافقتنامه هایی که بین شریف حسین با استعمارگران انگلیسی و فرانسوی حاصل شد مقرر گردید انقلاب عربی بر ضد ترک ها در روز پنجم ژوئن سال 1916اعلام شود. پیش از پایان جنگ جهانی اول که به شکست ترکیه و آلمان در برابرمتفقین منجر گردید، ابعاد توطئه علیه مسلمانان به شکل علنی آشکار گردید. وزیر خارجه وقت انگلیس جیمز آرتور بالفور با صدور بیانیه ای به یهودیان وعده داد تا آن ها را برای ایجاد یک دولت ملی در فلسطین کمک کند. این بیانیه در تاریخ 1917/11/2 یک ماه قبل از اشغال فلسطین توسط انگلستان صادر گردید. با این وصف بی پایه بودن وعده های متفقین به شریف حسین برای ایجاد یک دولت متحد عربی متشکل از عراق، سوریه، لبنان، اردن و فلسطین مشخص شد.
چگونگی اشغال سوریه
روز 27 سپتامبر 1918 جمال پاشای کوچک فرمانده ارتش ترکیه عقب نشینی نیروهای خود را از سوریه بزرگ اعلام کرد. زمان کوتاهی نگذشته بود که یک دولت عربی موقت به ریاست امیر سعید نوه عبدالقادرالجزائری با هدف حفظ امنیت در دمشق تشکیل گردید . اما این دولت موقت تنها بیش از سه روز دوام نیاورد.
با آغاز عقب نشینی نیروهای جمال پاشا از دمشق به سوی آناتولی، ژنرال «النبی» فرمانده کل نیروهای مسلح متفقین با صدور فرمانی، سپهبد رضا الرکابی را به سمت فرماندار نظامی سرزمین سوریه بزرگ منصوب کرد. همچنین کلنل «دوبیابات» فرانسوی را به عنوان فرماندار نظامی منطقه جبل لبنان تعیین کرد که مقر اقامت او در بیروت بود.
در ابتدای سال 1918ارتش متفقین به همراه جنگجویان عرب به فرماندهی امیر فیصل بن حسین وارد دمشق شدند. پس از تکمیل اشغال مناطق غربی سوریه بزرگ توسط ارتش فرانسه، جرج پیکو کمیسر عالی فرانسه، این منطقه را به سه ایالت به نام های بیروت، لاذقیه و اسکندرون تقسیم کرد . دیری نپایید که ایالت اول، لبنان بزرگ نامیده شد. لاذقیه و توابع آن نیز به دو ایالت تقسیم شدند. این اقدام اهداف پلید استعمارگران را برای تجزیه و پراکندگی و حدت و یکپارچگی منطقه براساس تفاوت های قومی و نژادی آشکار ساخت.
دوران حکومت فیصل در سوریه مرکزی
فیصل پسر سوم شریف حسین در نبرد متفقین و اعراب بر ضد ترک های عثمانی نقش برجسته ای ایفا کرد. ژنرال «النبی» به پاس قدردانی از تلاش ها و خوش خدمتی های فیصل در بیرون راندن ترک ها از سوریه بزرگ و راهگشایی ورود نیروهای متفقین به سرزمین اسلامی به او تقدیر نامه اعطا نمود. از نظر غربی ها این تقدیرنامه شایستگی فیصل را داشت. در حالی که امیر فیصل با اعتماد کورکورانه به انگلیسی ها و فرانسوی ها گمان کرده بود که او را به پادشاهی سوریه منصوب می کنند. ولی متفقین پشت پرده برای تقسیم منطقه نقشه می کشیدند، بدون آنکه به وعده های خود ارزشی قائل باشند.
امیر فیصل به پادشاهی بر دو ایالت شرقی و غربی سوریه امید فراوانی داشت. و از آنجا که ایالت غربی سوریه تحت حاکمیت فرانسه قرار گرفته بود با شیوه های مسالمت آمیز کوشید فرانسه را متقاعد کند تا حکومت او را در این منطقه به رسمیت بشناسد. در واقع در خواست فیصل از فرانسه نماد خواست همه مردم سوریه به رغم گرایشات سیاسی متفاوت آن ها بود. به منظور تحقق این خواسته روز سوم ژوئن سال 1919کنگره ای در دمشق به ریاست شیخ رشید رضا نماینده شهر طرابلس و با حضور نمایندگانی از شهرهای سوریه، لبنان و فلسطین برگزار گردید. شرکت کنندگان این کنفرانس خواهان حفظ وحدت و یکپارچگی سوریه بزرگ و اعلام پادشاهی فیصل شدند.
شکی نیست که مردم سوریه با قیمومیت فرانسه بر کشورشان به مخالفت برخاستندو دولت فیصل نیز اقدامات سیاسی خود را برای پیشگیری از تحقق اهداف استعمارگران فرانسوی آغاز نمود. بر این اساس دومین کنگره مردمی سوریه در تاریخ 1920/3/6تشکیل شد و شرکت کنندگان آن با امیر فیصل به عنوان پادشاه سوریه بیعت نموده و استقلال سوریه را اعلام کردند. همچنین در این کنگره به طور محرمانه میان سوریه و فلسطین اتحاد برقرار شد و شرکت کنندگان به مسئله استقلال عراق نیز با جدیت رسیدگی کردند . این تصمیمات با واکنش تند انگلستان و فرانسه مواجه شد و آن دو کشور در تاریخ 1920/4/24با برگزاری نشستی در سان ریمو درباره تقسیم کشورهای عربی و قیمومیت جدی بر آنها به توافق رسیدند. در پی انتشار مصوبات نشست سان ریمو مردم سوریه در برابر ارتش فرانسه که خواستار تحمیل قیمومیت براین کشور بود قیام کردند. اما در نتیجه سازش امیر فیصل و عقب نشینی او در برابر تهدیدهای ژنرال گور فرمانده ارتش فرانسه روز چهاردهم ژوئیه سال 1920قیمومیت فرانسه بر سوریه را پذیرفت. در پی این سازش کمک های مالی و تسلیحاتی فیصل به گروه های انقلابی در غرب این کشور متوقف شد . ولی ملت سوریه در اعتراض به سازشکاری فیصل خواهان سرنگونی دولت او شد . فیصل در نتیجه فشارهای مردمی مجبور گردید به خواست ملت مبنی بر ادامه مبارزه با استعمارگران تن دهد و علیه فرانسوی ها جهاد مقدس اعلام کرد.
روز 24 ژوئیه 1920 میان ارتش سوریه به فرماندهی یوسف العظمه وزیر جنگ و ارتش فرانسه در منطقه میلسون در غرب دمشق جنگی خونین روی داد که به شکست ارتش سوریه و ورود ارتش فرانسه به دمشق و سقوط دولت فیصل منجر گردید. فرانسوی ها در پی این پیروزی از فیصل خواستند در عرض 48ساعت سوریه را ترک کند. آنگاه ژنرال گور در حالی که شمشیر در دست داشت به سمت آرامگاه صلاح الدین ایوبی رفت و با لحنی تمسخر آمیز گفت: صلاح الدین! ما برگشتیم.
از سایت:
مطالب مشابه :
معرفی یک دانشگاه : صلاح الدین/هولیر
آشنایی با فرهنگ، زبان و ادب کوردی - معرفی یک دانشگاه : صلاح الدین/هولیر - kurdallameh - آشنایی با
» تاسيس کرسي مطالعات اسلامي در دانشگاه هاي كانادا
مدرسه علوم دینی صلاحالدین ایوبی ارومیه - » تاسيس کرسي مطالعات اسلامي در دانشگاه هاي
صلاح الدین ایوبی
وبلاگ شخصی اکبر زواری رضائی - صلاح الدین ایوبی دکترای حسابداری و مدیریت مالی دانشگاه غازی
کتابشناسی برگزیده گردشگری
صلاح الدین 1380 2 جهانگردی شهری ژرژ کازس صلاح الدین محلاتی دانشگاه شهید
» رهبر جدید جنبش اخوان المسلمین مصر انتخاب شد
مدرسه علوم دینی صلاحالدین ایوبی ارومیه - » رهبر جدید جنبش اخوان المسلمین مصر انتخاب شد
پسر برهان الدین ربانی رئیس شورای عالی صلح افغانستان شد
صلاح الدین کار کرده، اما پس از آن تحصیلاتش را در رشته مدیریت بازرگانی در دانشگاه
صلاح الدین! ما برگشتیم
قبسات - صلاح الدین! ما برگشتیم - وب پیج خانم دکتر شیرین بیانی در پایگاه دانشگاه
برچسب :
دانشگاه صلاح الدین