ادامه شهر شیراز

فضای سبز

سرانه فضای سبز در شیراز در سال ۱۳۸۷ برابر با 7/12 متر مربع به ازای هر نفر است . هم‌اکنون در شهر شیراز ۱۱۸ پارک وجود دارد که این تعداد شامل ۴۸ پارک شهری و ۷۰ پارک محله‌ای می‌باشد که از این جهت مساحت کل پارکها در شیراز ۲،۱۷۰،۵۵۰ متر مربع می‌باشد که از این میزان ۱۲۸،۰۴۴ متر مربع متعلق به پارکهای محله‌ای و ۲،۰۴۲،۵۰۶ متر مربع متعلق به پارکهای شهری است و همچنین پارک آزادی با ۲۰۴،۱۹۱ مترمربع مساحت بزرگترین پارک شیراز محسوب می‌شود .

نمایشگاه بین‌المللی

نمایشگاه بین‌المللی شیراز بزرگترین مرکز نمایشگاهی در جنوب ایران می‌باشد . این نمایشگاه در فضایی بالغ بر ۷۶۰٬۰۰۰ متر مربع در شمال غرب شیراز تأسیس گردیده‌است . نمایشگاه بین‌المللی شیراز هم‌اکنون دارای فضایی به‌میزان 7/1 کیلومتر مربع به‌صورت ۶ سالن سرپوشیده و سه سالن در حال ساخت و فضای باز نمایشی به‌میزان ۳٬۰۰۰ متر مربع می‌باشد .

نگارخانه‌های شیراز

شیراز دارای ۱۸ نگارخانه است که به پرپایی و نمایش آثار هنری و فرهنگی می‌پردازند .

سینما

شهر شیراز دارای ۸ سینما است که ۶ تای آنها ( حافظ - پیام - ایران - پرسیا - فلسطین - بهمن ) در بلوار کریم خان زند ، سینما شیراز درخیابان لطفعلی خان و سینما سعدی در خیابان قصردشت قرار دارند .

موزه‌ها

شهر شیراز تعدادی موزه همانند موزهٔ تاریخ طبیعی و موزهٔ پارس موزه نارنجستان قوام و.... را در خود جای داده‌است .

صدا و سیما

صدا و سیمای مرکز فارس که شامل دو بخش تلویزیونی و رادیویی است ، برنامه‌های متعددی را به زبان فارسی پخش می‌کند . همچنین این مرکز قطب انیمیشن کشور محسوب می‌شود . رادیو فارس نیز به‌عنوان یکی از رادیوهای محلی کشور هم‌اکنون فعالیت می‌کند .

نشریه‌ها

در شیراز روزنامه‌هایی مانند افسانه ، تحلیل روز ، خبر جنوب ، عصر مردم و نیم‌نگاه منتشر می‌شود .

ورزش و تفریح

شهر شیراز دارای ۴ تیم فوتبال باشگاه مقاومت شهید سپاسی در لیگ برتر ایران و برق شیراز ، پیام مخابرات و مقاومت بسیج در لیگ دسته اول کشور و دارای ۲ تیم فوتسال ارژن و صدرا در لیگ برتر فوتسال است . همچنین شهر شیراز دارای تیم بسکتبال آ.اس بوند در لیگ برتر بسکتبال می‌باشد .

ورزشگاه‌ها

  • ورزشگاه حافظیه که دقیقاً در روبروی آرامگاه حافظ واقع شده‌است و محل برگزاری مسابقات تیم های شیرازی در لیگ برتر ایران و لیگ دسته یک است .
  • ورزشگاه شهدای ارتش که سابقاً مسابقات مهم در آن انجام می‌گرفت و در یک پادگان متعلق به ارتش واقع است .
  • ورزشگاه میانرود با ظرفیت ۵۰ هزار نفر که البته در حال ساخت و آماده شدن است .
  • دهکده المپیک شیراز با ظرفیت ۱۰۰ هزار نفر که البته در حال ساخت و آماده شدن است .

تیم برق شیراز

پیست اسکی

مجتمع تفریحی پولاد کف

مجموعه تفریحی ورزشی پولادکف به عنوان دومین پیست بزرگ بین‌المللی کشور در ۸۰ کیلومتری شمال شهر شیراز و درارتفاع ۲۸۵۰ متری از سطح دریا واقع شده و دارای قله‌ای به ارتفاع ۳۴۰۰ متر از سطح دریا است ؛ همچنین این مجموعه دارای امکاناتی از قبیل تله‌کابین ، تل‌اسکی ، رستوران ، فست فود ، کافی شاپ ، مهمانسرا ، هتل ، موتوربرفی ، ماشین‌های کوهستان ، چرخ‌های هوشمند ، قایق‌های پدالو ، اسب سواری ، دوچرخه سواری ، لوازم مورد نیاز اسکی و آموزشگاه اسکی می‌باشد و در سال ۱۳۸۱ شمسی افتتاح و مورد بهره برداری قرار گرفته است .

مراکز آموزش عالی و دانشگاه‌ها

دانشگاه شیراز

چند دانشگاه مهم ایران در شیراز قرار دارند . مهم‌ترین دانشگاه آن دانشگاه شیراز می‌باشد که شامل دانشکده‌های مهندسی ، علوم ، کشاورزی ، دامپزشکی ، ادبیات و علوم انسانی ، هنر و معماری ، حقوق و علوم سیاسی و علوم تربیتی و روانشناسی می‌شود .

دانشگاه علوم پزشکی

قدمت دانشگاه علوم پزشکی شیراز به ۶۰ سال می‌رسد . دانشگاه صنعتی شیراز ، دانشکده صنایع مخابرات راه دور ایران ، دانشکده صنعت الکترونیک ، آموزشکده فنی مهندسی شهید باهنر شیراز ، مرکزآموزش عالی حافظ شیراز و مرکز آموزش عالی پاسارگاد شیراز از دیگر دانشگاه‌های شیراز می‌باشند . دانشکده صنعت الکترونیک شیراز بدلیل فعالیتهای خاص خود و موفقیتهایی نظیر ساخت نخستین لامپ تصویر در ایران بسیار شناخته شده‌است در ضمن دانشکده صنایع مخابرات و راه دور ایران بدلیل وجود صنایع الکترونیک و مخابرات راه دور ایران در شیراز تأسیس شده‌است . دانشگاه آزاد شیراز که متشکل از چندین دانشکده می‌باشد از مراکز مهم دانشگاه آزاد ایران است . همچنین دانشگاه پیام نور نیز در شیراز وجود دارد .

فرهنگ و دین

شهر شیراز به شهر شعر در ایران معروف است . این معروفیت بیشتر و البته نه کاملا مدیون دو شاعر بزرگ این شهر سعدی و حافظ می‌باشد . از میان شاعره‌های معروف ایران می‌توان از جهان‌ملک خاتون که در شیراز می‌زیسته نام برد . شیراز به شهر شعر ، شراب ، باغ و گل و بلبل معروف است . باغ در فرهنگ ایرانیان از جایگاه ویژه‌ای برخوردار است و شیراز از قدیم به داشتن باغ‌های بسیار و زیبا مشهور بوده‌است . شیراز از دوران باستان باغ‌های انگور فراوانی داشته و همین باعث شهرت جهانی شراب شیراز در دنیا شده‌است . امروزه بیشتر باغ‌های این شهر در شمال غرب آن و در مناطق قصردشت ، کشن ، چمران و معالی‌آباد واقع شده‌اند . تعدادی از باغ‌های شیراز از لحاظ تاریخی بسیار حایز اهمیت هستند و بعنوان مراکز مهم گردشگری به‌شمار می‌آیند. از معروف‌ترین این باغ‌ها می‌توان به باغ ارم ، باغ عفیف‌آباد ، باغ دلگشا و باغ جهان‌نما اشاره نمود .

شهر شیراز در بین سالهای ۱۳۴۷ تا ۱۳۵۷ ش محل برگزاری جشن هنر بود . این جشنواره در زمان خود بزرگترین رویداد فرهنگی در نوع خود در سطح جهان بود . این رویداد با هدف تشویق هنرهای سنتی ایران و بالا بردن استانداردهای فرهنگی ایران تشکیل شده‌بود . همچنین این رویداد ، محلی بود برای گرد آمدن بزرگترین هنرمندان سنتی و مدرن ایران و جهان در رشته‌های مختلف هنری .

مردم شیراز زبان فارسی را با لهجه شیرازی تکلم می‌کنند. تحقیقات در مورد وضع حاضر لهجه شیرازی نشان می‌دهد که در میان شیرازیان میزان آشنایی با این لهجه در سنین بالاتر بیشتر می‌باشد . در میان بانوان میزان آشنایی زنان خانه دار و در میان مردان ، کسانی که کار آزاد دارند آشنایی بیشتری با این لهجه دارند . ظهور دو شاعر بزرگ فارسی نو ، حافظ و سعدی ، باعث تاثیر پذیری تمام جنبه‌های زندگی مردم شیراز از عصر مغول به بعد ، از آثار این شاعران شد . بگونه‌ای که باعث افول گویش پیشین مردمان این شهر و حکمفرما شدن فارسی نو در این شهر گردید .

دین اکثر مردم شیراز اسلام می‌باشد . هر چند بیشتر یهودیان شیراز در طی نیم قرن دوم قرن بیستم به اسراییل و آمریکا مهاجرت کرده‌اند . این شهر هنوز پذیرای اقلیتی ۶۰۰۰ هزار نفری از یهودیان می‌باشد . بدلیل فعالیت‌های تبلیغاتی مسیحی در قرون نوزده و بیستم میلادی گروه‌های کوچکی از مسیحیان فرقه پروتستان مانند انگلیکن و پرسبی‌ترین در شیراز زندگی می‌کنند . در حال حاضر در شیراز دو کلیسای فعال وجود دارد که یکی متعلق به ارامنه و دیگری متعلق به کلیسای انگلیکن می‌باشد .

جغرافیای انسانی

در نخستین سرشماری رسمی ایران که در سال ۱۳۳۵ خورشیدی انجام گرفت ، شهر شیراز با ۱۷۰٬۶۵۹ نفر جمعیت ششمین شهر پرجمعیت ایران بود . در سرشماری سال ۱۳۵۵ خورشیدی این شهر با پیشی‌گرفتن بر آبادان به پنجمین شهر پرجمعیت ایران تبدیل شد و تا سرشماری سال ۱۳۷۵ خورشیدی همین جایگاه را در اختیار داشت . در آخرین سرشماری انجام‌گرفته در سال ۱۳۸۵ خورشیدی ، کرج با رشد سریع خود بر شیراز پیشی گرفت و شیراز دوباره ششمین شهر پرجمعیت ایران شد .

براساس سرشماری عمومی نفوس و مسکن سال ۱۳۸۵ خورشیدی ، جمعیت شهر شیراز در این سال بالغ بر ۱٬۲۱۴٬۸۰۸ نفر بوده‌است که از این تعداد ۶۱۳٬۸۳۰ نفر مرد و ۶۰۰٬۹۷۸ نفر زن بوده‌اند . همچنین تعداد خانوارهای ساکن این شهر ، ۳۱۵٬۷۲۵ خانوار بوده‌است .

آمار جمعیتی شیراز در سال ۱۳۸۵

مردان

سن

زنان

۴۲٬۹۱۳

بیش‌تر از ۶۵

۳۸٬۷۸۶

۱۷٬۴۰۰

۶۰-۶۴

۱۶٬۳۲۵

۲۵٬۸۱۹

۵۵-۵۹

۲۴٬۰۲۵

۳۹٬۵۵۶

۵۰-۵۴

۳۶٬۴۶۲

۴۹٬۵۰۹

۴۵-۴۹

۴۶٬۲۱۲

۵۶٬۰۷۵

۴۰-۴۴

۵۳٬۳۳۳

۶۳٬۳۹۸

۳۵-۳۹

۶۱٬۳۶۱

۶۷٬۳۰۶

۳۰-۳۴

۶۴٬۹۸۳

۹۲٬۳۱۶

۲۵-۲۹

۸۹٬۸۹۶

۱۲۲٬۴۲۶

۲۰-۲۴

۱۱۶٬۳۷۲

۱۰۷٬۱۴۵

۱۵-۱۹

۱۰۱٬۳۴۱

۷۴٬۵۳۱

۱۰-۱۴

۷۰٬۸۳۴

۶۰٬۷۳۶

۵-۹

۵۷٬۵۲۸

۵۸٬۷۳۲

۰-۴

۵۵٬۸۶۶

حمل و نقل

فرودگاه

شیراز دومین شهر ایران پس از تهران بود که دارای فرودگاه بین‌المللی شد . این فرودگاه در دوران سلطنت محمدرضا شاه پهلوی با نام فرودگاه بین‌المللی شیراز تأسیس شد که پس از پیروزی انقلاب اسلامی به‌نام «فرودگاه بین‌المللی شهید دستغیب» تغییرنام داد . فرودگاه شیراز پس از فرودگاه امام خمینی مجهزترین فرودگاه در سطح کشور محسوب می‌گردد . در حال حاضر فرودگاه بین المللی شهید دستغیب شیراز با دارابودن دستگاههای کمک ناوبری مدرن و کارآمد از قبیل دستگاه رادار PSR-SSR که یکی از پیشرفته ترین رادارهای دنیا می‌باشد و همچنین دستگاههای NDB - DME - DVOR و ILS یکی از فرودگاههای ایمن و مجهز در سطح کشور بوده و پذیرای تمامی تایپهای پروازی می‌باشد و به لحاظ سیستمها ی هواشناسی ، ارتباطی و رادیویی از تجهیزات پیشرفته و قابل اطمینان برخوردار می‌باشد .

مسیرهای خارجی این فرودگاه عبارتند از کشورهای سوریه ، قطر ، امارات متحده عربی (دبی ، ابوظبی و شارجـه ) ، کویت ، بحرین ، عربستان ، ترکیه ، روسیه ، پاکستان ، مصر و سودان .

پروازهای داخلی این فرودگاه شامل پروازهای شیراز – تهران ، شیراز – مشهد ، شیراز – اصفهان ، شیراز – آبادان ، شیراز – بوشهر ، شیراز – بندرعباس ، شیراز – لارستان ، شیراز – لامرد ، شیراز – کیش ، شیراز – لاوان ، شیراز – قشم ، شیراز – سیری ، شیراز – ماهشهر ، شیراز – خارک ، شیراز - عسلویه و شیراز - رشت می‌باشد .

شرکت‌های هواپیمایی جمهوری اسلامی ایران (هما) ، آسمان ، ایرانایرتور ، کیش‌ایر ، ماهان ، کاسپین ، فارس‌ایرقشم ، خدمات هلیکوپتری ، نفت ، زاگرس ، تابان ، ارم ایر ، گلف ایر ، سعودی‌ایر ، ایرعربیا ، الجزیره و به صورت موردی شرکت‌های هواپیمائی دیگر از فرودگاه شیراز جهت نشست و برخاست استفاده می‌کنند .

هم‌اکنون ظرفیت پذیرش مسافر این فرودگاه ۴ میلیون نفر در سال می‌باشد که با اتمام طرح توسعه این فرودگاه به ۱۰ میلیون مسافر در سال افزایش می‌یابد .

راه‌آهن

طرح احداث راه‌آهن شیراز - اصفهان از سال ۱۳۰۷ خورشیدی در دست مطالعه بوده‌است که هم‌اکنون در حال ساخت می‌باشد .

راه‌آهن شیراز - اصفهان دارای ‪ ۲۲ ایستگاه می‌باشد که مراحل اجرایی ایستگاه‌های اصفهان ، شهرضا ، آباده و اقلید به پایان رسیده‌است و در مجموع اجرای این پروژه که از چند سال پیش به‌طور جدی آغاز شده‌است ، ‪ ۸۰ درصد پیشرفت فیزیکی داشته‌است .

پایانه مسافربری

پایانه مسافربری کاراندیش

چهار باب پایانهٔ مسافربی برون‌شهری در نزدیکی به ابتدای ۴ محور اصلی خروجی شهر قرار دارند . شهرداری شیراز در سال ۱۳۶۳ خورشیدی اولین پایانهٔ متمرکز خود را با نام «پایانهٔ شهید کاراندیش» مطالعه ، طراحی و به‌اجرا درآورد که در دی‌ماه ۱۳۶۶ خورشیدی به بهره‌برداری رسید . «پایانهٔ شهید مدرس» در شرق شیراز و «پایانهٔ امیرکبیر» در جنوب غرب این شهر نیز پس از احداث و تجهیز در اردیبهشت‌ماه ۱۳۷۵ خورشیدی ، به‌طور همزمان به بهره‌برداری رسیدند . همچنین «پایانهٔ غیرمتمرکز سپیدان» جهت سرویس‌دهی به بخش‌های شمال غربی شهر شیراز از سال ۱۳۷۵ خورشیدی شروع به فعالیت کرده‌است .

اتوبوس

شیراز از اولین شهرهای ایران است که دارای شرکت واحد اتوبوسرانی درون‌شهری شده‌است . سازمان اتوبوسرانی شیراز و حومه در سال ۱۳۴۵ خورشیدی تأسیس گردید . در آن سال ۱۰ دستگاه اتوبوس به صورت نقد و اقساط از شرکت «ایران ناسیونال» خریداری شد و تعداد ۱۰ نفر راننده ، ۴۰ نفر کمک‌راننده ، ۵۰ نفر بلیت‌فروش و ۱۰ نفر تعمیرکار و بازرس ، کارکنان شرکت واحد بودند . حقوق روزانهٔ هر راننده به‌صورت تمام وقت (۶ صبح تا ۱۰ شب) مبلغ ۱۶۰ ریال و هر نفر کمک‌راننده و بلیت‌فروش ۸۳ ریال تعیین شده‌بود . با اتوبوس‌های خریداری شده ، خط‌های یک ، دو و سه راه‌اندازی شدند که این امر با استقبال مردم روبه‌رو گردید . از ابتدای سال ۱۳۸۰ خورشیدی ، سازمان اتوبوسرانی شیراز در امر واگذاری اتوبوس‌ها به بخش خصوصی اقدام نموده‌است ؛ بطوری‌که هم‌اکنون بیش از ۹۰ درصد از این ناوگان به بخش خصوصی واگذار گردیده‌است .

قطار شهری

هم‌اکنون قطار شهری شیراز در دست ساخت می‌باشد . خط اول این پروژه از جنوب شرق شهر (میدان گلسرخ) و از طریق بلوار مدرس ، میدان ولی‌عصر ، میدان نمازی ، میدان قصردشت ، کوچه گلخون ، حاشیه بزرگراه چمران تا شمال غرب شیراز (میدان میرزا کوچک‌خان و میدان احسان) امتداد خواهد داشت که هم‌اکنون بخش عمده‌ای از عملیات اجرایی آن انجام شده‌است . این خط ۲۴٫۱ کیلومتر طول دارد که پتانسیل حمل و نقل ۱۰٬۰۰۰ نفر در ساعت را خواهد داشت .

خط دوم این پروژه از تقاطع بزرگراه امام خمینی و بلوار عدالت در جنوب شهر آغاز شده و پس از گذر از بلوار عدالت و بلوار آزادی به‌سمت شمال و به میدان آزادی منتهی می‌گردد که ایستگاه میدان امام‌حسین ، ایستگاه مشترک بین این دو مسیر است .

خط سوم به‌طول حدود ۱۶ کیلومتر پیش‌بینی شده که میدان میرزا کوچک‌خان را از طریق صنایع الکترونیک ، شهرک‌های شهید بهشتی ، حافظ ، بزین ، استقلال ، پل شهرک گلستان و بلوار تنگ‌جلاب به مرکز شهر جدید صدرا متصل می‌نماید . پس از اتمام پروژه‌های قطار شهری ، شیراز جمعاً ۱۱۰ کیلومتر مترو خواهد داشت .

تاکسی

شیراز دارای بیش از ۱۲٬۰۰۰ تاکسی از انواع مختلف می‌باشد که بخش بزرگی از حمل و نقل مسافرین درون‌شهری این شهر را برعهده دارد . این رقم براساس سهم سفر در شهر شیراز ۱٬۸۴ و جمعیت ۱،۲ میلیون نفری نزدیک به ۴۰ درصد از سفرهای درون‌شهری را عهده‌دار می‌باشد .

انواع مختلف تاکسی که در شیراز فعال می‌باشند عبارتند از : تاکسی درون‌شهری (زرد ، سبز و سفید) ، تاکسی موقت ، تاکسی تلفنی ، تاکسی سرویس مدارس ، تاکسی فرودگاه ، تاکسی ترمینال ، تاکسی خطوط ویژه و تاکسی بی‌سیم . البته سواری‌های مسافربر شخصی نیز اقدام به جابه‌جایی مسافر می‌کنند که به‌دلیل استفاده از سهمیهٔ سوخت مربوطه ، بخش بزرگی از آن‌ها شناسایی شده و تحت نظارت سازمان تاکسیرانی قرار گرفته‌اند .

اقتصاد

در طول تاریخ این شهر ، شیراز به واسطه مرکزیت نسبی اش در منطقه زاگرس جنوبی و واقع بودن در یک منطقه به نسبت حاصلخیز به محل طبیعی برای مبادلات محلی کالا بین کشاورزان و یکجانشینان و عشایری مانند قشقایی تبدیل گشته بود . همچنین این شهر در مسیر راه‌های تجاری داخل ایران به بنادر جنوب مانند بوشهر بوده است که این نقش با احداث شبکه راه‌آهن به بنادر دیگر ایران کمرنگ شده است . مرکزیت ادارای و نظامی این شهر نیز باعث رونق شهر در طول تاریخ بوده‌است . در دهه‌های اخیر ، صنعت گردشگری به رونق این شهر افزوده‌است .

نمایی از شهرک صنعتی شیراز

شهرک صنعتی بزرگ شیراز صنایع کوچک و بزرگ بسیاری را در خود جای داده‌است . شیراز جایگاه بودن کارخانجات الکترونیکی متعددی از جمله صنایع مخابراتی والکترونیک ایران (صاایران) ، زیمنس ، ITMC و تکصا می‌باشد . صنایع فناوری اطلاعات از بزرگ‌ترین صنایع این شهر به‌شمار می‌رود که با شهرهای بزرگی در زمینهٔ تبادل صنایع فناوری اطلاعات در جهان مانند مونیخ و برلین (در زمینهٔ کارخانجات زیمنس) در ارتباط می‌باشد .

پالایشگاه شیراز

کشاورزی همواره بخش مهمی از اقتصاد شیراز و حومهٔ آن بوده‌است که دلیل آن فراوانی آب در این منطقه نسبت به بیابان‌های اطراف است . تولیدات کشاورزی این شهرستان عبارت‌اند از : انگور ، نارنج ، خرمالو ، ازگیل ، شلیل ، انار و گندم . این شهر در تولید فرش و گل نیز معروف است . از صنایع دستی این شهر می‌توان به خاتم کاری ، معرق‌کاری ، قالی‌بافی و منبت‌کاری اشاره کرد . صنایع مهم شیراز شامل صنایع الکترونیک ، پالایشگاه نفت ، مجتمع پتروشیمی ، کارخانهٔ سیمان ، صنایع لاستیک‌سازی ، صنایع لبنیات و صنایع نساجی می‌باشد .

انگور شیراز

از سوغات عمدهٔ شیراز می‌توان به آبلیمو ، انار ، انجیر ، ترشیجات ، چرم ، حصیر ، حنا ، خاتم‌کاری ، خراطی ، خرما ، ریسندگی ، زعفران ، سفیداب ، سنگ‌تراشی ، شیشه‌گری ، ظروف سفالی ، عرقیات ، فلزکاری ، قالی ، کنده‌کاری ، کیسه حمام ، گبه ، گلیم ، مسقطی ، منبت‌کاری و نمد اشاره کرد .

برخی از صنایع دستی مردمان شیراز

فرش شیرازقالیچه شیراز

شیراز در اشعار فارسی

سعدی

که یارب پارس را مهد امان دار


به سعدی برج طالع تو امان دار

حافظ

خوشا شیراز و وضع بی‌مثالش

خداوندا نگه‌دار از زوالش

به شیراز آی و فیض روح قدسی

بجوی از مردم صاحب کمالش

فردوسی

دوهفته در این نیز بخشید مرد

سوم هفته آهنگ شیراز کرد

هیونان فرستاد چندی ز ری

سوی پارس، نزدیک کاوس کی

عماره

ز شیراز و از ترف سیصدهزار


شتروار بد اندر آن کوهسار

شهریار

سلام ای شهر شیخ و خواجه شیراز

سلام ای مهد عشق و مدفن راز

سلام ای قبله تقدیس و تقوا

سلام ای قلعهٔ سیمرغ و عنقا

سلام ای شهر عشق و آشنایی

سلام ای آشیان روشنایی

بهار پوستانت بی‌زمستان

دعایت کرده سعدی در گلستان

که یارب پارس را مهد امان دار

به سعدی برج طالع تو امان دار

به تیر این دعا پیر دل‌آگاه

مغول را کرد دست فتنه کوتاه

دل و دل‌بستهٔ ایران توباشی

گل و گلدستهٔ ایران توباشی

اگر من دیهقان یا شهریارم

گدای عشق این شهر و دیارم

بهار

بود آیا که دگر بار به شیراز رسم

بار دیگر بمراد دل خود باز رسم

هست راز ازلی در دل شیراز نهان

خرم آنروز که کس بر سر آن راز رسد

برسر مرقد سعدی که مقام سعداست

بسته دست ادب و جبهه قدمساز رسم

همت از تریت حافط طلبم وز مددش

مست و مستانه بخلوتگه اعزاز رسم

جاذبه ها و نقاط دیدنی


جاذبه‌های تاریخی

شیراز به‌ عنوان یکی از مهم‌ترین مراکز گردشگری و توریستی ایران مطرح بوده و با جاذبه‌های تاریخی فراوان برای گردشگران داخلی و خارجی شناخته شده‌است .

از جاذبه‌های تاریخی شهر شیراز می‌توان به آتشکدهٔ صمیکان ، آرامگاه حافظ ، آرامگاه خواجوی کرمانی ، آرامگاه سعدی ، قلعه و ارگ کریم‌خان ، باغ ارم ، باغ جهان نما ، باغ تخت ، باغ چهل‌تنان ، باغ دلگشا ، باغ عفیف‌آباد ، باغ جنت ، باغ و عمارت نارنجستان قوام ، دروازه قرآن ، گهواره دید ، باغ و عمارت هفت‌تنان ، بقعهٔ شاه شجاع ، مجموعه زندیه ، چاه مرتاض علی ، عمارت باغ ایلخانی ، عمارت دیوانخانه ، عمارت کلاه‌فرنگی باغ نظر ، قصر ابونصر ، قلعهٔ اژدهاپیکر ، قلعهٔ کک‌ها ، کاخ سروستان ، مدرسهٔ آقاباباخان ، مدرسهٔ خان ، موزهٔ پارس ، موزهٔ هفت‌تنان ، آرامگاه بی بی دختران ، آرامگاه سیبویه ، قبرستان قدیمی و منازل تاریخی بسیاری مانند منزل تاریخی زینت الملک ، منزل سعادت ، منزل عطروش ، منزل شاهپوری ، منزل افشاریان ، منزل بصیرالسلطنه ، منزل مشیر و غیره اشاره نمود .

جاذبه‌های طبیعی

دریاچه مهارلو

از جاذبه‌های طبیعی شهر شیراز می‌توان به آبشار کوهمره سرخی ، آبشار مارگون ، برم‌دلک ، بهشت گمشده ، پارک قلعه‌بندر ، پارک ملی بمو ، پیربناب ، تفرجگاه میان‌کتل ، چشمهٔ جوشک ، چشمهٔ خارگان ، چشمهٔ ریچی ، دریاچهٔ پریشان ، دریاچهٔ دشت ارژن ، دریاچهٔ مهارلو ، رکن‌آباد ، رودخانهٔ قره‌آغاج ، روستای قلات ، کوه سبزپوشان ، گردشگاه چاه‌مسکی ، گردشگاه چشمه سلمانی ، گردشگاه پیر بنو ، کوه و تفرجگاه سپیدان و گردشگاه هفت‌برم اشاره کرد .

چشمه‌های طبیعی موجود در اطراف شیراز هم از جهت آب‌درمانی و هم از جهت جذب گردشگر برای صنعت گردشگری استان فارس از اهمیت ویژه‌ای برخوردار هستند و صنعت گردشگری این استان را رونق می‌بخشند .

جاذبه‌های مذهبی

مزار امامزادگان متعددی که در شیراز وجود دارد ، در طول سده‌ها ساختار اجتماعی و اقتصادی این شهر را شکل داده‌است . گفته می‌شود که در زمان مأمون خلیفهٔ عباسی ، تعدادی از فرزندان و نوادگان موسی بن جعفر -امام هفتم شیعیان - به شیراز پناه آورده بودند . برطبق روایت‌های مختلف ، آنان به مرگ طبیعی درگذشتند یا توسط حاکم عباسی کشته شدند . سال‌ها بعد تعدادی از این مزارها شناسایی شدند و زیارتگاه شیعیان قرار گرفتند . برخی از این امام‌زادگان - همچون علی بن حمزه - در دورهٔ آل بویه شناسایی شدند . ولی برای بعضی دیگر - مانند شاه‌چراغ - حدود چهارصد سال زمان لازم بود تا توسط حکمرانان سَلغُری شیراز شناسایی شوند . شناسایی بیشتر این مزارها بیش از آنکه براساس شواهد و اسناد تاریخی باشد ، بر مبنای سنت‌های اسلامی شناسایی بوده‌است . بعضی از مهمترین مساجد و امامزادگان شیراز عبارتند از : آرامگاه و بقعه حضرت احمد بن موسی کاظم (شاه چراغ) ، بقعه آستانه سید علاءالدین حسین ، بقعه سید تاج الدین غریب ، بقعه علی بن حمزه ، زیارتگاه قدمگاه ، امامزاده سبزپوشان ، مسجد ابوالفضل ، مسجد نصیرالملک ، مسجد آقاباباخان ، مسجد بغدادی ، مسجد شهداء ، مسجد جامع عتیق ، مسجد سردزک ، مسجد حاج باقر ، مسجد وکیل و ...


مطالب مشابه :


شیراز , ایران

مرمت آثار و ابنیه تاریخی - شیراز , ایران - وبلاگ اختصاصی شرکت اسکان آرا شیراز




بيوگرافي شهر شيراز

شیراز یکی از شعر، شراب، باغ و میدان نمازی، میدان قصردشت، کوچه گلخون، حاشیه چمران




شیراز

ایران باستان - شیراز - تمدن کهن ایران پس از اسلام. پس از حمله اعراب به ایران و انحطاط شهر




ویژگی های ژئومورفولوژیکی حوضه آبریز دشت شیراز

skystar1389 - ویژگی های ژئومورفولوژیکی حوضه آبریز دشت شیراز - ستاره آسمان (وبلاگ دبیر انجمن علمی




ادامه شهر شیراز

تعدادی از باغ‌های شیراز از لحاظ تاریخی بسیار میدان قصردشت ، کوچه گلخون ، حاشیه




ویژگی های هیدرو ژئومورفولژیکی دشت شیراز

حوضه آبریز دشت شیراز زمین های کشاورزی و باغ این سطح گسترده از حوالی روستای گلخون




ايران شناسي- شيراز

شیراز، هم اکنون در محل تقاطع شراب، باغ و گل و میدان قصردشت، کوچه گلخون، حاشیه




برخی از ویژگی های ژئومورفولوژیکی حوضه آبریز دشت شیراز

حوضه آبریز دشت شیراز زمین های کشاورزی و باغ این سطح گسترده از حوالی روستای گلخون




اردوگاه های فرهنگی تربیتی فعال کشور

شیراز میدان قصر دشت انتهای کوچه گلخون. 07116315007. کیلومتر 13 جاده شیراز –قره باغ. 7287760-0711.




برچسب :