انتخاب رشته دانشگاه
تعاریف و مفاهیم
مرکز آموزش عالی
منظور از مرکز آموزش عالی،مؤسسه ی آموزشی است که از بین دارندگان دیپلم متوسطه یا بالاتر دانشجو می پزیرد و به دانش آموختگان خود مدرک کار دانی یا بالاتر می دهد.مرکز آموزش عالی با توجه به دامنه و حجم فعالیت به یک آموزشکده مستقل،یک دانشکده مستقل،یک مؤسسه ی آموزش عالی مستقل یا یک دانشگاه ،صرف نظر از وابستگی آن به دولت یا بخش خصوصی،اطلاق می شود
دانشجو
فرد پذیرفته شده ی سال های تحصیلی جدید و گذشته است که پس از ثبت نام در یکی از مراکز آموزش عالی رسمی به تحصیل اشتغال دارد.
رشته ی تحصیلی
رشته ی تحصیلی یکی از شعب فرعی از گروهای تحصیلی است که از لحاظ موضوع کاملاًمشخص و ازدیگرموضوعات
متمایز باشد و تحصیلات آن حداقل به کسب یک کارایی مشخص و مورد نیاز جامعه بینجامد
گروه تحصیلی
منظور از گروه تحصیلی،مجمموعه ای از شاخه های فرعی علمی است که از نظر موضوع و روش دارای اشتراک فراوانی هستند. گروهای تحصیلی عبارتند از:
پزشکی،علوم انسانی،علوم پایه،فنی_مهندسی،کشاورزی و دامپزشکی، هنر.
مقطع تحصیلی:
منظور از مقطع تحصیلی یک دوره ی کامل تحصیلی است که با اخذ یکی از مدارک تحصیلی مورد تایید شورای گسترش آموزش عالی
می شود.مقاطع تحصیلی عبارتند از:
کاردانی،کارشناسی،کارشناسی ارشد،دکتری فنی حرفه ای یا دکتری تخصصی
کاردانی:دوره ی تحصیلی کاردانی،یکی از دوره های تحصیلی نضام آموزش عالی است که شرط ورود به اتمام دوره ی
متوسطه یا پیش دانشگاهی و قبولی در آزمون های مربوط و سایر ظوابط است.به دانش آموختگان این دوره ی تحصیلی،
گواهی نامه (مدرک)کاردانی اعطا می شود.این دوره ی تحصیلی ممکن است با دوره ی متوسطه به صورت پیوسته نیز برگزار شود.
کارشناسی:دوره ی تحصیلی کارشناسی،یکی از دوره های تحصیلی نظام اموزش عالی است که شرط ورود به آن دارا بودن گواهینامه پایان دوره ی متوسطه یا پیش دانشگاهی وقبولی درازمون های مربوط است.به دانش اموختگان این دوره تحصیلی گواهی نامه(مدرک)کارشناسی ارشد اعطا می شود.
کارشناسی ارشد:دوره ی تحصیلی کارشناسی ارشد،یکی از دوره های تحصیلی نظام اموزش عالی است که شرط ورود به آن دارا بودن گواهی نامه پایان دوره ی متوسطه یا پیش دانشگاهی و قبولی در آزمون های مربوط است.به دانش اموختگان این دوره ی تحصیلی،مدرک(گواهی نامه)مارشناسی ارشد اعطا می شود.این دوره ی تحصیلی ممکن است با دوره تحصیلی کارشناسی به صورت پیوسته برگزار شود.
دکتری حرفه ای:دوره ی تحصیلی دکتری حرفه ای،یکی از دوره های تحصیلی نظام اموزش عالی است که شرط ورود به آن دارا بودن گواهی نامه پایان دوره ی متوسطه و پیش دانشگاهی و قبولی در ازمون های مربوط است.به دانش اموختگان این دوره ی تحصیلی،مدرک(گواهی نامه) دکتری حرفه ای اعطا می شود.این گواهی نامه همتراز کارشناسی ارشد محسوب می شود.دکتری حرفه ای دهنشگا های ایران عبارتند از:پزشکی،دندانپزشکی،داروسازی و ودامپزشکی
دکتری تخصصی:دوره ی تحصیلی دکتری تخصصی،یکی از دوره های تحصیلی نظام آموزش عالی است که شرط ورود به آن دارا بودن گواهی نامه پایان دوره ی تحصیلی دکتری حرفه ای یا دوره ی تحصیلی کارشناسی ارشد وقبولی درآزمون های مربوط است به دانش آموختگان این دوره ی تحصیلی مدرک(گواهی نامه)دکتری تخصصی اعطا می شود.
مثلاًدکتری تخصصی فلسفه،دکتری تخصصی ریاضی،دکتری تخصصی موسیقی.
شیوه ی تحصیلی:شیوه ی تحصیلی درآموزش عالی کشور به سه صورت زیر است:
حضوری:شیوه ای که در آن دانشجو کلیه ی دروس(اعم از نظری و عملی)خودرا در کلاس درس،ازمایشگاه،کارگاه،...
با حضور در مدرسه طی می کند.
نیمه حضوری:شیوه ای که در آن دانشجو فقط برخی از دروس(یا قسمتی از یک یا چند درس) خود را به صورت حضوری و مابقی را بدون حضور در کلاس طی می کند.
مجازی:شیوه ای که درآن دانشجو قسمت اعظم یا تمام دروس دوره ی مربوط ازطریق شبکه اینترنت(تارنما)طی می کند.
دوره(نوع تحصیل):منظور از دوره (نوع تحصیل)،گونه ای از نحوه ی برگزاری دوره های آموزش عالی است که در مراکز آموزش عالی کشور به شرح زیر ارائه می شود:
روزانه:دوره ای که در آن دانشجوی پذیرفته شده از طریق کنکور سراسری بدون شهریه و به صورت حضوری در یکی از مراکز آموزس عالی تحصیل می کند و پس از اتمام دوره به اخذ مدرک تحصیلی ختم می شود.
شبانه:دوره ای که در آن دانشجوی پذیرفته شده از طریق کنکور سراسری برای نوبت دوم(شبانه)با پرداخت شهریه و به صورت حضوری در یکی از مراکز آموزش عالی و پس از اتمام دوره به اخذ مدرک تحصیلی ختم می شود.
فراگیر:دوره ای که درآن افراد بدون شرکت در آزمون ورودی و پس از موفقیت در آزمون نیم سال تحصیلی و احراز شرایط مرکز آموزش عالی مربوط با پرداخت شهریه به عنوان دانشجو به تحصیل ادامه می دهند و پس از دوره به اخذ مدرک تحصیلی ختم می شود.
آزاد:دوره ای است که افراد بدون شرکت درآزمون ورودی با موافقت مرکز آموزش عالی و با پرداخت شهریه به عنوان دانشجو می پذیرد.
پودمانی:دوره ای که افراد درآن بر اساس قرار داد با یکی از مراکز آموزش عالی و با پرداخت شهریه در یک یا چند درس شرکت میکنند.برای این افراد مدرک تحصیلی صادر نمیشود و صرفاً برای افزایش دانش است.این قرارداد می تواند بین فرد یا موسسه یا مراکز آموزش عالی باشد.
بورس:دوره ای که در آن دانشجو در یکی از مراکز آموزش عالی کشور با رعایت ضوابط معین و با استفاده از تهسیلات نهاد بورس دهنده به تحصیل اشتغال دارد.
پیوسته:دانشجو به طور مستقیم و بدون آنکه در جریان تحصیلش وقفه ای ایجاد شود،از مقطعی وارد مقطع بالاتر می شود و در این میان در آزمون خاصی شرکت نخواهد کرد. برای نمونه برخی از رشته های دانشگاه امام صادق تهران به طور مستقیم از بین داوطلبان کنکور برای کارشناسی ارشد دانشجو می پذیرد ؛یعنی داوطلب پس از پذیرفته شدن در این رشته ها به طور پیوسته تا مقطع کارشناسی ارشد به تحصیل ادامه خواهد داد.
ناپیوسته:دانشجو برای رفتن از مقطعی به مقطع بالاتر باید در آزمون مخصوص شرکت کند. مثلا دانشجوی کار شناسی بعد از فارغ التحصیل شدن،برای ادامه تحصیل باید در آزمون کارشناسی ارشد شرکت کند تا به شکل نا پیوسته بتواند مدرک کارشناسی ارشد را دریافت کند
نیمه متمرکز:قبولی در بعضی رشته ها مستلزم گذشتن از دو یا چند مرحله آزمون است،یعنی نمره لازم برای پذیرفته شدن در این رشته ها متمرکز در یک آزمون نیست،برای مثال رشته نوازندگی ساز ایرانی به شکل نیمه متمرکز دانشجو می پذیرد یعنی داو طلب این رشته بعد از آنکه در کنکور سراسری نمره قبولی به دست آورد و موفق به انتخاب رشته نوازندگی ساز ایرانی شد،باید در یک آزمون علمی شرکت کند تا قبولی او در این رشته حتمی شود. برخی از رشته های نیمه متمرکز نیاز به معاینه، مصاحبه،آزمون علمی،کتبی یا شفاهی دارند.
رشته های شناور:رشته های شناور عبارت از رشته هایی هستند که از بین دو یا چند گروه آزمایشی دانشجو می پذیرند. برای نمونه رشته های تربیت بدنی و علوم ورزشی،کتابداری ،اقتصاد،مدیریت و... از جمله رشته های شناور به حسساب می روند.نکته مهم در این رابطه این است که خواستگاه اکثر رشته های شناور علوم انسانی می باشند. با این وجود داوطلبان گروه ریاضی و تجربی نیز مجاز به انتخاب آن ها می باشند. ما در این کتاب رشته های شناور رادر بخش جداگانه ای آورده ایم.
نکته دیگر درمورد رشته های شناور اینکه ،داوطلبان گروه علوم ریاضی و فنی وعلوم تجربی برخی از این رشته ها را به صورت محدود می توانند انتخاب کنند. برای نمونه رشته های حقوق ،علوم سیاسی و زبان و ادبیات عربی اگرچه در بین رشته های شناور به چشم می خورد اما تنها یک یا دو دانشگاه یا مرکز آموزش عالی هستند که برای داوطلبان گروه ریاضی و علوم تجربی امکان انتخاب این رشته ها را فراهم کرده اند و انتخاب گسترده ی آن ها صرفا برای گروه علوم انسانی فراهم آمده است .
چگونه انتخاب رشته کنید؟
برای آن که به طور هم زمان و سازمان یافته بتوانید عوامل موثر در انتخاب رشته را تحت کنترل قرار دهید ، ما همه آن ها را در قالب یک مدل گنجانده ایم . در این مدل تمام عوامل کلیدی لحاظ شده است و جایگاه آن ها نیز با توجه به میزان اهمیت آن ها ،به دقت تعیین شده است. در این بخش به چگونگی تعیین نمره به درصد و نمره تراز که کمک زیادی به داوطلب نمی کند اشاره نشده است.این مدل دارای 5 مرحله اساسی به شرح زیر است:
کسب شناخت تعیین رشته های مورد علاقه تعیین کد رشته های مورد علاقه(خام)
گذر از صافی ها مرتب کردن رشته های انتخاب شده
در ادامه مدل مورد نظر که حاصل سال ها تجربه علمی موفق و مطالعه در زمینه انتخاب رشته می باشد را مشاهده می کنید
جدول486
همانطور که مشاهده می کنید قدم اول در انتخاب رشته کسب شناخت و آگاهی است. کسب شناخت خود شامل سه بخش اساسی است که باجزئیات مربوطه در مدل مشاهده می شوند.مهم ترین بخش کسب شناخت به شناخت رشته های تحصیلی دانشگاه باز می گردد. در این راه منابع مختلفی ممکن است مورد استفاده قرار گیرد که در این رابطه کتاب حاضر یکی از مهمترین و کاملترین منابع به شمار می رود.دومین موردی که باید داوطلب دانشگاه نسبت به ان شناخت داشته باشد استعداد ذاتی ،مهارت های ذهنی،توان جسمی و شرایط روحی و روانی است .برای نمونه ممکن است داوطلبی با مطالعه رشته های داتشگاهی به رشته تربیت بدنی احساس علاقه کند،اما علاقه او هنگامی منطقی و عاقلانه خواهد بود که او از شرایط جسمی لازم جهت قبولی و تحصیل در این رشته برخوردار باشد.
نمونه دیگر آنکه داوطلب علاقه مند به رشته هایی مانند نوازندگی و نقاشی بهتر است از حداقل استعداد های ذاتی در این زمینه برخوردار باشند.داوطلب رشته های پزشکی ،پرستاری و مامایی نیز باید در نظر داشته باشند که کار در
بیمارستان ها،برخورد دائم با بیماران ،مصدومان و خانواده آنها ،کشیک های شبانه به شرایط روحی و روانی خاصصی نیازمند است .کتاب حاضر سعی کرده است در این زمینه نیز به داوطلبان کمک کند.نکته مهم در این رابطه این است که شناخت رشته های دانشگاهی و شناخت استعدادهاو مهارت های فردی کاری نیست که در چند روز انتخاب رشته میسر باشد.
مورد سومی که داوطلب باید در شناخت خود به آن توجه داشته باشد توان علمی خود است. منظور از توان علمی شامل دو مورد است.مورد اول شامل دو مورد است. مورد اول از روی نمره تراز یارتبه ای که داوطلب در سهمیه ی انتخابی با توجه به زیر مجموعه کسب کرده است مشخص می شود. در این رابطه می توان به رتبه ها یاترازهای قبول شدگان سال قبل نیز توجه داشت.اما باید متذکر شد که این ترازها نمی توانند ملاک معین وقطعی باشد.
مورد دوم که اهمیت آن به اندازه ی مورد اول نیست که به توان علمی داوطلب بعد از فبولی اشاره دارد.برای نمونه یک داوطلب گروه انسانی را در نظر بگیرید که نمره او در آزمون سراسری نشان می دهد که احتمال قبولی او در رشته حساب داری بسیار زیاد است،اما او بابررسی فهرست دروس این رشته در می یابد که بسیاری از درس های این رشته به حوزه ریاضی و امار نزدیک است؛لذا احساس می کند که ممکن است توان ادامه تحصیل وپیشرفت در این رشته را به طور باید و شاید نداشته باشد لذا ممکن است از انتخاب آن صرف نظر کند.
داوطلب بعد از ان که رشته های تحصیلی،استعداد،مهارت ها و توان علمی خود را در رابطه با یکدیگر مورد بررسی قرار داد،به این نتیجه خواهد رسید که برخی رشته ها برای او مناسب ترند ویا به آن ها علاقه بیشتری دارد. در این مرحله داوطلب می تواند فهرستی از رشته های مورد علاقه خود را به ترتیب اولویت تهیه کند برای نمونه :
1-فیزیوتراپی2-بینایی سنجی3-رادیو لوژی4-...
داوطلب آزمون سراسری گروه علوم تجربی ،اگر به رشته ی پزشکی تمایل دارد اما رتبه بالاتر از 400کسب کرده است،نباید رشته های پزشکی ،دندانپزشکی،داروسازی و دامپزشکی را در فهرست رشته های مورد علاقه خود بیاورد،چون این علاقه مندی مبتنی بر واقعیت نیست و انتخاب آن ها به معنای باطل کردن فرصت های دیگر است.
در مرحله سوم یعنی تعیین کد رشته های موردعلاقه،داوطلب باید به شکل اولیه وخام از روی دفترچه شماره 2 آزمون سراسری و کد رشته های مورد علاقه خود که درمرحله قبل تعیین شده است را استخراج کند.توصیه می شود در صورت امکان داوطلب مرحله سوم را هم زمان با مرحله 4 انجام دهد،اما این دو مرحله را چند بار مورد بازبینی قرار دهد.
در مرحله 4یعنی گذر ازصافی ها کد رشته هایی که به شکل اولیه و خام انتخاب شده اند باید به دقت از چند صافی عبور داده شوند.این صافی ها عبارتند از:دانشگاه ها،شهر ها ،هزینه ها،نظام آموزشی و در نهایت سهمیه پذیرش. هریک از صافی ها دارای جزئیاتی هستند که در مدل مورد نظر مشخص شده است.
با توجه به اعتبار علمی دانشگاه و اینکه آیا در چند رشته تحصیلی قطب علمی به شمار می رود می تواند روی اولویت بندی انتخاب رشته تاثیر بگذارد. امکانات رفاهی و خوابگاهی و توضیحاتی که در دفترچه شماره2 در مورد برخی دانشگاه ها ارائه شده است نیز عوامل موثری در انتخاب کد رشته هاست.برای نمونه فرض کنید داوطلب دختری از شهر زاهدان به رشته فقه و علوم اسلامی علاقه مند شده است و اعتبار علمی دانشگاه الزهرا تهران را نیز خوب تشخیص داده است ،اما به هنگام بررسی بیشتر متوجه می شود که این دانشگاه اعلام کرده است که فاقد خوابگاه برای دانش آموزان جدید الورود می باشد لذا با توجه به شرایط موجود ترجیح می دهد از انتخاب کد این رشته صرف نظر کند.همچنین داوطلبان گروه علوم تجربی بعد از بررسی رتبه علمی دانشگاه های تهران به این نتیجه می رسد که بهتر است که رشته پزشکی را ابتدادر دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی تهران ،سپس دانشگاه شهید بهشتی و در نهایت دانشگاه ایران انتخاب کند.
شهری که دانشگاه یا مرکز آموزش عالی در آن واقع شده است نیز به ویژه برای داوطلبان دختر می تواند حائز اهمیت فراوان باشد. ربای نمونه داوطلب دختر ساکن مشهد ،با وجود رتبه علمی لازم ،ممکن است ترجیح دهد ،رشته کار دانی نرم افزار یکی از مراکز آموزش عالی مشهد را انتخاب کند اما برای ادامه تحصیل در رشته مهندسی نرم افزار کامپیوتر رهسپار شهر اراک نشود . البته او به این نکته واقف است که بعد از فارغ التحصیلی می تواند در همین رشته و در مقطع کارشناسی ناپیوسته ادامه تحصیل دهد.البته ممکن است داوطلب دختر دیگری از شهر مشهد که برادرش ساکن اراک است،این کار را انجام ندهد.
صافی دیگر توجه به هزینه ها و نظام آموزشی است.تحصیل در کد رشته های روزانه رایگان است،اما در کد رشته های شبانه ،نیمه حضوری ،دانشگاه های غیر انتفاعی و پیام نور مستلزم پرداخت هزینه ها یا شهریه ثابت یا متغیری است که در دفترچه راهنمای انتخاب رشته مشخص شده است. علاوه بر این برخی از رشته ها اساسا نسبت به دیگر رشته ها پر هزینه تر می باشند،مثلا رشته کارشناسی عکاسی نسبت به رشته مردم شناسی (درگروه هنر)بسیار پرهزینه تر می باشد.
در کنار این باید به نوع نظام آموزشی نیز توجه کرد.برای نمونه دوره نیمه حضوری اگر چه در دانشگاه های دولتی برگزار می شود،اما تشکیل کلاس های آن تقریبا شبیه پیام نور است.یعنی در روز های آخر هفته و یا در برخی بعد از ظهر ها تشکیل شده و بیشتر جنبه رفع اشکال دارد.
75 درصد سهمیه پذیرش در کد رشته های استانی ،ناحیه ای و قطبی به داوطلبان بومی ساکن همان استان،ناحیه یا قطب تعلق خواهد گرفت و 30 درصد مابقی،سهمیه آزاد محسوب می شود .به زبان ساده تر ،برای نمونه اگر شما ساکن استان فارس هستید ،احتمال قبولی شما در رشته پرستاری (که یک کد رشته استانی به شمار می رود)در یکی از مراکز آموزش عالی واقع در استان فارس ،در شرایط مشابه و برابر،بیشتر از داوطلبی است که در استان اردیبل ساکن است.
بنابر این انتخاب اینگونه رشته ها،در دانشگاه های استان محل سکونت یا استان های همجوار که در یک ناحیه یا قطب قرار دارند،احتمال قبولی داوطلب را افزایش می دهد. البته این امر به هیچ وجه بدان معنا نیست که داوطلبان ساکن هر استان فقط از بین کد رشته های دانشگاه های محل سکونت انتخاب رشته کند؛چرا که سهمیه پذیرش در شرایط تقریبا خاص موثر واقع می شود.
در مجموع توصیه می شود که داوطلبان حتما در بین فرم انتخاب رشته خود از توجه به مراکز آموزش عالی استان خود و استان های همجوار غفلت نکنند.
بعد از آنکه کد رشته های انتخابی حذف شوند ،برخی جابه جا شوند،وتعدادی به مجموعه آن ها اضافه شود. کد رشته هایی که به این مرحله رسیده است ممکن است پیش از 100کد رشته باشد که در مرحله نهایی باید تعدادی از آن ها که احتمال قبولی در آن ها کمتر است حذف شوند.
کد رشته هایی که به مرحله 5رسیده اند ،همگی از دو یا چند جنبه با شرایط داوطلب تناسب دارند. در حالت ایده آل ،این کد رشته ها،هم با توان علمی او سازگاری دارند،هم با استعداد و مهارت او تناسب دارند،هم از دانشگاه های مناسبی انتخاب شده اند،هم هزینه های خانواده در آن ها لحاظ شده است و در نهایت از لحاظ سهمیه پذیرش نیز احتمال قبولی در آن ها بالاست. اما در عمل همه کد رشته های انتخابی دارای شرلیط ایده آل نبوده و از ارزش برابر نیز برخوردار نمی باشند،لذا همه رشته های مورد علاقه و مناسب را نیز باید مجددا اولویت بندی کرد .در مدل انتخاب رشته 6معیار مهم برای این کار به ترتیب اهمیت آورده شده است.
همانطور که در مدل مشاهده می کنید ،یکی از معیارهای اولویت بندی نهایی بر اساس کمترین احتمالی قبولی تا بیشترین احتمال قبولی درنظرگرفته شده است. یعنی کد رشته های مورد علاقه ای که از چشم انداز بهتری برخوردارند و در شهرها و دانشگاه های مهم تری واقع شده اند(یعنی ارزش بیشتری دارند)احتمالا طرفداران بیشتری خواهد داشت و باتوجه به رتبه ی داوطلب ممکن است از احتمال قبولی کمتری برخوردار باشند؛اما این دلیل نمی شود که داوطلب کلا ازانتخاب تعدادی از آن ها صرف نظر کند (البته دقت کنید که گفتیم احتمال قبولی داوطلب در این کد رشته ها برای داوطلب وجود دارد.اما نسبت به بقیه کد رشته های مورد علاقه او کمتر است و اگر رتبه خیلی خوب نیست و احتمال قبولی خیلی کم است ،بهتر است تعداد محدودی این رشته ها را انتخاب کرده و اولویت را برای کد های رشته هایی نگه دارد که احتمال قبولی در آن ها بیشتر است.
برای نمونه یک داوطلی گروه علوم تجربی رادر نظر بگیرید که رتبه او در سهمیه منطقه 3،9000شده است .طبق رتبه های سال گذشته احتمال آنکه او در رشته کاردانی بهداشت عمومی یکی از مراکز عالی استان خود پذیرفته شود بسیار زیاد است. اما این امر دلیل نمی شود که او از ترس قبول نشدن در دانشگاه، این کد رشته یا کد رشته های مشابه را در اولین خانه های فرم انتخاب رشته قرار دهد.او می تواند براساس معیارهای مراحل قبلی ،در اوایل فرم انتخاب رشته،کد رشته هایی را قرار دهد که احتمال قبولی در آن ها کمتر یا تقریبا ناچیز است مثلا مدیریت خدمات درمانی،کارشناسی اقتصادو...اما دقت داشته باشید که انتخاب رشته های پزشکی،فیزیوتراپی وبینایی سنجی برای این داوطلب بسیار دور از دسترس وغیر منطقی است و با معیار های مراحل قبلی نیز سازگاری ندارد.
در ادامه این داوطلب می تواند کد رشته هایی را انتخاب کند که احتمال قبولی در آن ها کمی بالاتر و درحد متوسط است مثلا رشته هایی مانند پرستاری وکاردانی مامایی که در دانشگاه ها و مراکز آموزش عالی واقع در استان،ناحیه و منطقه بومی او واقع شده اند.درنهایت می نواند از بین کد رشته هایی که به مرحله نهایی رسیده اند ،آن هایی را انتخاب کند که بیشترین احتمال قبولی در آن ها وجود دارد،مثلا کاردانی بهداشت عمومی ،رشته های دانشگاه پیام نور و رشته های مؤسسه یا مؤسسه های آموزش عالی غیر انتفاعی و غیر دولتی واقع در استان یا استان های همجوار.
برای کسب اطمینان ازاینکه یک کد انتخاب رشته حتما برای شما ارزشمند تر از کد رشته های بعد از آن است باید چندبار اولویت بندی خود را مورد باز بینی قرار داد . برای نمونه فرض کنید که بخشی از انتخاب یک داوطلب گروه علوم ریاضی و فنی ساکن شهر کرمان ببه شرح زیر است:
29.مهندسی نرم افزار کامپیوتر دانشگاه شهید با هنر کرمان
30.مهندسی نرم افزار کامپیوتر دانشگاه سهند تبریز
31.کار دانی نرم افزار کامپیوتر دانشگاه با هنر کرمان
32. ...
در این انتخاب رشته مشاهده می شود که این داوطلب مهندسی نرم افزار کامپیوتر دانشگاه سهند تبریز را جلوتر از رشته کاردانی نرم افزار کامپیوتر دانشگاه شهید با هنر کرمان انتخاب کرده است.دربررسی نهایی اولویت سی ام باید از خود سؤال کند (آیا من ترجیح داده ام برای تحصیل در رشته مهندسی نرم افزار کامپیوتر ،از خانواده دور بوده و هزینه هایی رانیز بپردازم اما در شهر خودم و بدون پرداخت هزینه ،رشته کاردانی نرم افزار کامپیوتر را ادامه ندهم؟)این داوطلب به قول صاحب نظران اقتصاد بعد از آن که مشخص کرد ((چه هزینه ای))را باید بپردازد و چه((فایده ای))را می تواند به دست آورد،ممکن است به این نتیجه برسد که بهتر است جای اولویت سی ام و سی و یکم را عوض کندو یا اجازه دهید به همین شکل باقی بمانند.
این سؤال مهم باید در مورد تک تک اولویت ها مطرح شود برای مثال «من اولویت41(فلان رشته،فلان دانشگاه وفلان شهر)را برای ادامه تحصیل به اولویت های 42،43و...(فلان رشته ها،فلان دانشگاه ها و فلان شهر ها)ترجیح داده ام آیا این کار در مجموع منطقی است؟»
نکات تکمیلی
1-هنگام انتخاب رشته ها می توانید 3فرم پیش نویس با عنوان سطح اول (کمترین احتمال قبولی)،سطح دوم (قبولی با احتمال متوسط)و سطح سوم (قبولی با احتمال بالا)تهیه کنید و رشته هارا در آن ها وارد کنید .با گذاشتن عدد1،2،3جلوی آن ها ،آن ها را اولویت بندی کنید.
2-در اولویت بالا تر قرار دادن یک کد رشته امتیاز خاصی را برای داوطلب به همراه نخواهد داشت.برای مثال اگر کد رشته ادبیات فارسی دانشگاه فردوسی مشهد را داوطلبی در اولین اولویت فرم انتخاب رشته قرار دهد و داوطلب دیگری این کد رشته را در اولویت هشتادم قرار دهد،در شرایطی قرار باشد از بین این دوتنها یک نفر برای کد رشته مربوطه گزینش شود ،تنها داوطلبی انتخاب خواهد شد که امتیاز علمی بیشتری دارد.یعنی اگر داوطلبی که این کد رشته ها را در هشتادمین اولویت قرار داده است امتیاز بیشتری داشته باشد پذیرفته خواهد شد نه کسی که صرفا کد این رشته را در اولویت اول قرار داده است.
3-اگر از بین کد رشته های نیمه متمرکز و بورسیه می خواهید دست به انتخاب بزنید ،بدون نگرانی آن هارا در چند اولویت اول فرم انتخاب رشته قرار دهید . قبولی در آن ها مانع قبولی شما در کد رشته های بعدی نخواهد شد.
4-از مقایسه کردن نمره های خود با پذیرفته شدگان سلا قبل بپرهیزید،چرا که ملاک خوبی برای تصمیم گیری نخواهد بود.
5- از تکرار کردن کد یک رشته در فرم انتخاب رشته بپرهیزید ،این کار جز ازدست رفتن یک فرصت ،سود دیگری نخواهد داشت
6-سعی کنید یک رشته را را همه جانبه مورد بررسی قرار دهید و براساس یک جنبه مثبت آن قضاوت نکنید.
7-توجه داشته باشید که اگر در یک کد رشته روزانه قبول شوید و از ثبت نام امتناع ورزید،سال دیگر مجاز به شرکتدر آزمون سراسری نخواهید بود.
8-گزینش در رشته های نیمه متمرکز به صورت کشوری است.
9-انتخاب کد رشته های پیام نور مخصوص داوطلبان بومی است.به شرایط بومی بودن دفتر چه شماره 2 دقت کنید.
10-به توضیحات روبه روی برخی رشته ها توجه کنید.
11-به شرایط خاص برخی دانشگاه ها که در دفتر چه ذکر شده است توجه داشته باشید.
12-با این تصور که بعد از قبولی می توانید رشته ی خود یا دانشگاه خود را تغییر دهید انتخاب رشته نکنید.
13-برخلاف برخی توصیه ها شما می توانید یک کد رشته کاردانی را از کارشناسی ،یک رشته را کارشناسی را از مهندسی،دانشگاه پیام نور از دانشگاه های روزانه،و...انتخاب کنید.اما به شرط آنکه در مورد آن اندیشیده باشید و دلیل منطقی داشته باشید.مثلا داوطلبی ممکن است ترجیح دهد در دانشگاه شهرخود کاردانی حسابداری روزانه را انتخاب کند،اما کارشناسی حسابداری را در یک شهر دور دست انتخاب نکند.
14-اگر قرار است از خانه دور شوید در برخی موارد چندان به یک کیلومتر و ده کیلومتر آن نیاندیشید،مثلا داوطلب شهر سبزوار منطقی به نظر نمی رسد بخ خاطر چند ساعت نزدیکتر بودن ،دانشگاه های سمنان را به تهران ترجیح دهد(سمنان نسبت به تهران به اندازه ی چند ساعت به سبزوار نزدیک تر است).
15-فرم انتخاب رشته را درست پر کنید و برای کنترل نهایی از فرد دیگری نیز کمک بگیرید
16-دقت کنید فقط از کد رشته های مربوط به گروه آزمایشی خود،انتخاب کنید.
17-از فرم نهایی انتخاب رشته یک کپی تهیه کنید.
مطالب مشابه :
انتخاب رشته کنکور کارشناسی ارشد گرایش مهندسی صنایع و مدیریت سیستم
در مورد ارزش مدرک مجازی هم باید شانس خوبی برا دکتری دارن. پارسال شبانه انرژی تهران و
اعلام جزئیات شرکت در کنکور کارشناسی ارشد سال 1392 / نحوه ثبت نام و زمان برگزاری آزمون
داشتن مدرک ارشد و یا دکتری در همان رشته دوره شبانه، نیمهحضوری
بازهم مسئله مدارک دانشگاهی مالزی و هندوستان!
مدرک دانشگاه هاي های کم ارزش هاي روزانه ،شبانه ،پيام نور، غير
انتخاب رشته دانشگاه
این دوره ی تحصیلی مدرک(گواهی نامه)دکتری شبانه:دوره ای که در آن ارزش بیشتری
علم بهتر است یا ثرت؟ ثروت بهتر تر است!
می بینی که آقایان و آقازاده ها پول می دهند و مدرک می گیرند. دکتری شبانه ، پولی و ارزش شده
آشنایی با دانشگاه های پذیرنده کارشناسی ارشد انفورماتیک پزشکی در سال 1393
استادان متخصص خوبی در زمینه انفورماتیک پزشکی دارد که مدرک شبانه خوابگاه و ارزش و
وضعیت زبانشناسی در ایران از دید اساتید این رشته
چراکه بهترین حالت شغلی در آن وجود مدرک دکتری و میگیرن شبانه هستند و ارزش بهتری داره
انتخاب رشته کارشناسی ارشد - بخش سوم
چه بسا دوستانی که در حال حاضر مدرک ارشد دکتری که بصورت غیر شهر دیگر یا شبانه
نتایج کنکور سراسری 92
پاسخنامه ارشد 94 - کلید اولیه ارشد 94 - سوالات دکتری 94 - پاسخنامه دکتری 9 (شبانه) ، نیمه
برچسب :
ارزش مدرک دکتری شبانه